Mens en maatschappij - Wat was hier vroeger?

Mens en maatschappij - Wat was hier vroeger?

0. Info startweek

Inhoud

In deze quest ontdek je de geschiedenis van je eigen omgeving: de Haarlemmermeer. Langs de thema's 'inpolderen', 'verkeer en vervoer', 'verdediging en verzet' en 'wonen en werken' ontdek je wat hier vroeger is gebeurd, vanaf ongeveer 1830 tot nu.

Veel van wat vroeger is gebeurd is nog steeds op de één of andere manier zichtbaar. Maar als je het verhaal er niet bij weet, dan zegt het je niet zoveel. In deze quest ga je op zoek naar een aantal verhalen en maak je daar een audiotour van. Letterlijk een tour langs een aantal plekken in de polder waar een verhaal bij te vertellen is. Doordat jij dit onderzoekt en vertelt, gaat de geschiedenis letterlijk weer leven.

Wat ga je doen bij deze quest?

  • Verderkijker: In een interactief spel maak je in groepjes kennis met de thema's van deze quest en kiezen jullie een thema waar jullie je verder in verdiepen.
  • Onderzoek: Jullie doen onderzoek naar foto's die de geschiedenis van de Haarlemmermeer weergeven en daar maken jullie een beeldessay van. Jullie gaan vervolgens kaarten analyseren en maken daarbij de opdracht het landschap lezen.
  • Verwerking: Jullie maken een eigen audiotour, zodat mensen de Haarlemmermeer door de bril van jullie thema leren kennen.

Waarom deze quest kiezen?

  • Deze quest is goed voor je historische vaardigheden. Je leert onderzoek te doen naar de geschiedenis en gebeurtenissen chronologisch te ordenen.
  • In deze quest zijn er veel momenten dat het nodig is om op pad te gaan en plekken in de Haarlemmermeer te bezoeken.
  • Je kunt je behoorlijk creatief uitleven op de audiotour.
  • Vind je het leuk om te presenteren en verhalen te vertellen? Die vaardigheden ga je verder oefenen bij het opnemen van de audiotour.

Explore Miles

Deze medium quest levert je 20 eXplore Miles op. Je krijgt deze Miles als je alle onderstaande onderdelen van de quest met voldoende gevolg hebt afgerond en een bijgewerkte tegel in Egodact hebt waar deze onderdelen in terug te vinden zijn.

Onderdeel Gedaan
Tegel gemaakt in Egodact  
Refective journal (logboek) met vragen bij motivatiemotor  
Inschrijven voor de bloX en deelnemen  
Jullie beeldessay is gekoppeld in Egodact  
Jullie onderzoek en verwerking van de opdracht 'het landschap lezen' is gekoppeld in Egodact  
Jullie audiotour staat in Egodact  
Uitleg/terugblik bij de audiotour  

 

BloX

Bij deze quest hoort een seriebloX. Je moet aan deze bloX meedoen om deze quest te kunnen volgen en de eXplore Miles te kunnen halen. 

1. Jij begint

Motivatiemotor

Misschien woon jij je hele leven al in de Haarlemmermeer. Of kom je er speciaal naartoe omdat je voor HVX gekozen hebt. Alhoewel onze omgeving er voor ons normaal uit ziet, is onze omgeving dat niet. Onze school staat namelijk op de bodem van wat vroeger het Haarlemmermeer was.

Zoek een foto op (of liever nog: maak zelf een foto) van wat volgens jullie in één beeld samenvat waar de Haarlemmermeer volgens jullie voor staat. Voeg een tekstwolkje aan de foto toe waarin jullie uitleggen waarom jullie deze foto hebben gekozen. Post jullie foto in jullie kaartje in Egodact.

 

Verderkijker

We beginnen deze quest met een (virtuele) tour door het Haarlemmermeer museum.

Logboek (1)

Beantwoord de volgende vragen in je kaartje in Egodact. Dit is je eerste logboekpost.

1. Wat betekent de Haarlemmermeer voor jullie? Is het alleen jullie woonplek, hebben jullie er bijzondere herinneringen?

2. Hebben jullie je wel eens eerder verdiept in de geschiedenis van de Haarlemmermeer? Zo ja, waar hebben jullie je in verdiept? Zo nee, wat zouden jullie (na de eerste bloX) als eerste zelf gaan onderzoeken en waarom?

Met je groepje (een duo of drietal) melden jullie je vervolgens aan in de app Seppo.

De inlogcode voor Seppo is 9A79A5

Zorg voor een duidelijk herkenbare naam (zoals MaartenenAnna333). Jullie kunnen nu starten met het eerste leven en het behalen van jullie punten voor deze quest!

2. Jullie thema

In de bloX op woensdag 17 maart maak je een groepje van 2 à 3 personen waarmee je alle volgende stappen van deze quest gaat doorlopen.

Met dit groepje neem je het op tegen de andere leerlingen in het heuze 'Ik houd van de Haarlemmermeer'-spel. In een race tegen de klok bezoeken jullie plekken uit de Haarlemmermeer, vergelijken jullie oude en nieuwe foto's en wordt jullie kennis over de Haarlemmermeer flink op de proef gesteld.

Aan het einde van dit spel kiezen jullie als groepje uit een van de vier volgende thema's:

- Verdediging en verzet

- Inpolderen

- Verkeer en vervoer

- Wonen en werken

3. Beeldessay

Onderzoek

In deze stap maak je een beeldessay met oude en nieuwere foto's van de Haarlemmermeer. In de vorige stap hebben jullie een groepje gemaakt en een thema gekozen. In deze stap gaan jullie je verdiepen in de geschiedenis van jullie thema. Welke gebouwen/gebeurtenissen/plekken/etc. horen er bij die geschiedenis?

Stap 1 In het volgende PDF bestand en op de gele prikborden in de gang van HVX vinden jullie allerlei foto's uit de geschiedenis van de Haarlemmermeer.
Neem de tijd om de foto's rustig te bekijken. Bespreek met je team wat jullie zien op de foto's. 
Selecteer 15 foto's die te maken hebben met jullie thema (verkeer en vervoer, inpolderen, wonen en werken en verdediging en verzet).
Fotografeer de foto's met de app Office Lens. Probeer zowel oude als nieuwere foto's uit te zoeken.

Stap 2 Voeg alle foto's toe op verschillende dia's in Keynote. Zorg dat er 1 foto op een dia staat en maak deze flink groot.

Stap 3 Ga naar de lichttafel en zet de foto's op volgorde van oud naar nieuw (chronologisch). Probeer zo goed mogelijk in te schatten welke foto het oudste is en welke nieuwer zijn.

Stap 4 Zorg dat elke foto een passende titel krijgt die kort uitlegt waar de foto over gaat. Je mag er ook een schatting van het jaartal bij zetten.

Stap 5 Zet bij elke foto erbij hoe je de plek in je volgorde hebt bepaald.

Verwerking

Jullie hebben nu kennis gemaakt met de geschiedenis van jullie thema. Voeg ook de volgende stappen aan jullie Keynote toe, voordat jullie deze delen in Egodact.

Stap 6 Maak een nieuwe dia en zet daar neer:

  • Wat is er door de jaren heen hetzelfde gebleven (continuïteit)?
  • Wat is er door de jaren heen juist veranderd (discontinuïteit)?

Stap 7 Maak een nieuwe dia en zet daar neer of er volgens jullie sprake is van vooruitgang op jullie thema. En leg ook uit hoe jullie dat hebben bepaald.

Stap 8 Kijk in de glazen bol en ontwerp een foto die in de toekomst gemaakt zou kunnen worden van jullie thema. Wat is er dan echt nieuw en anders? Geef dit ook aan op de foto.

Zet jullie beeldessay als PDF in Seesaw en koppel het linkje aan jullie tegeltje in Egodact.

 

4. Het landschap lezen

Wist je dat je het landschap kunt lezen? Een landschap leest als een boek, een geschiedenisboek. Naarmate je de kunst van het landschap lezen beter beheerst, kunt je er meer informatie uit tevoorschijn halen en wordt het steeds interessanter. Deze middag ga je de verschillende lagen van het landschap van de Haarlemmermeer lezen en in kaart brengen. Dit doe je aan de hand van het thema dat jullie hebben gekozen: 'Inpolderen', 'Verkeer en Vervoer', 'Verdediging en Verzet' of 'Wonen en Werken'.

Onderzoek

In een workshop op school maken jullie een analyse van een aantal kaarten van de Haarlemmermeer. Jullie interpreteren de gegevens die jullie hebben gevonden en jullie maken een verdieping. Hieronder staan de stappenplannen per thema en de kaarten die jullie gebruiken.

In de opdracht 'het landschap lezen' leg je alle stappen van jullie onderzoek vast in een Pagesdocument. Post dit document als PDF in Seesaw en koppel het vervolgens aan jullie tegel in Egodact.

Verwerking

Jullie hebben de verschillende lagen van het landschap gelezen en geanalyseerd. Nu kunnen jullie het echte verhaal van de Haarlemmermeer vertellen in een eigen kaart.

Maak een nieuwe kaart van de Haarlemmermeer waarop jullie het verhaal van jullie thema verbeelden. Dit mag op jullie eigen wijze, met bijvoorbeeld tekeningetjes/ afbeeldingen/ aantekeningen. Hieronder zie je voorbeelden ter inspiratie.

Maak een foto van de kaart die jullie hebben getekend met de app Office Lens, deel jullie kaart in Seesaw en zet een linkje in jullie logboek in Egodact.


.  

 

 

5. De podcast

Onderzoek

In deze stap gaan jullie een podcast over jullie thema maken. We zijn deze quest begonnen met een virtueel bezoek aan het Haarlemmermeer Museum. Het is nu helaas niet mogelijk om dit museum live te bezoeken, maar sinds kort kun je in de Haarlemmermeer ook een 'buitenmuseum' bezoeken.

Namens het Haarlemmermeer Museum staan er verspreid door de polder twintig zogenaamde Verhalenpalen. Deze verhalenpalen vertellen stuk voor stuk over de geschiedenis van de Haarlemmermeer.

Doe onderzoek naar de 'verhalenpalen' van het Haarlemmermeer Museum.

De verhalenpalen van het Haarlemmermeer Museum

Selecteer de verhalenpalen die passen bij jullie thema.
Bij sommige palen is dat heel duidelijk. Verhaalpaal 01 - Spoor en dijk past bijvoorbeeld duidelijk bij het thema 'Verkeer en vervoer'. Voor andere thema's is dat minder duidelijk. Lees de teksten bij de verschillende verhalenpalen daarom globaal door om te bepalen of deze paal goed bij jullie thema zou passen.

Open een Pages-bestand en schrijf op de eerste pagina welke verhalenpalen goed passen bij jullie thema en waarom dat zo is. Voeg op de tweede pagina een kaart van de Haarlemmermeer in en maak zichtbaart waar de palen die jullie geselecteerd hebben, te vinden zijn.

 

Verwerking

Voor de verwerking van de podcast kunnen jullie kiezen uit twee varianten op de eindopdracht.

Keuzeopdracht 1   -

Van mevrouw Rebel en meneer Ombre krijgen jullie een van de verhalenpalen toegewezen die passen bij jullie thema.

Stap 1 Bekijk de website met de uitleg bij deze verhalenpaal en bezoek de verhalenpaal zodat julle de omgeving kunnen verkennen.

Stap 2 Verzamel informatie die jullie in jullie podcast opnemen. Jullie podcast bij de verhalenpaal bestaat uit vijf onderdelen:

1. Een uitleg van wie jullie zijn, waarom jullie deze audiotour opnemen en hoe jullie het vinden om in de Haarlemmermeer op school te zitten (en te wonen).
2. Een uitleg van deze verhalenpaal in jullie eigen woorden. Lees de tekst op de website van de verhalenpaal goed door en maak een samenvatting van deze tekst in jullie eigen woorden.
3. Een uitleg van het thema waar deze verhalenpaal bij hoort. Leg eerst kort uit waar het thema dat jullie in deze quest onderzoeken over gaat. Vertel vervolgens waarom jullie verhalenpaal bij het thema hoort.
4. Een interview met iemand uit de Haaremmermeer die jullie kunnen bevragen op zijn of haar eigen ervaringen met het thema van jullie audiotour of met het verhaal van de verhalenpaal.
5. Een (zelfgeschreven) gedicht of lied dat volgens jullie goed past bij jullie thema of bij het verhaal van de verhalenpaal die aan jullie is toegewezen.

Stap 3 Tijd om op te nemen!
Verzamel alle geluidsfragmenten op jullie iPad. Let op dat er zo min mogelijk achtergrondgeluid te horen is. Verzamel ook leuke muziekjes of geluidseffecten die jullie kunnen gebruiken als overgangen (maar maak het niet te overdreven ;-))

Stap 4 Edit jullie geluisopnames in de app Garageband en upload jullie podcast op de website Soundcloud.

Stap 5 Maak een poster bij jullie aflevering. Dat mag digitaal of op papier. De poster heeft een A3-formaat. Neem in ieder geval in jullie poster op:

- Een QR code naar jullie podcast
- De plek waar de verhalenpaal in de Haarlemmermeer staat
- Het logo van het Haarlemmermeer Museum
- Het thema dat jullie hebben onderzocht
- Wat er zoal te horen is in jullie podcast (maak mensen nieuwsgierig!)

 

Keuzeopdracht 2  

In deze opdracht gaan jullie onderzoeken welke paal jullie zelf zouden willen toevoegen aan het buitenmuseum van het Haarlemmermeermuseum.

Stap 1 Klik hier om de lijst te bekijken met 'plaatsen van betekenis'. Kies een van de plekken uit die hoort bij jullie thema.

Stap 2 Doe onderzoek naar de plek die jullie hebben gekozen. Wat is er over deze plek te vertellen? Probeer zelf bronnen te vinden, vraag mensen om jullie meer te vertellen over deze plek. Kom je er niet uit? Schakel dan meneer Ombre in.

Stap 3 Verzamel informatie die jullie in jullie podcast opnemen. Jullie podcast bij de verhalenpaal bestaat uit vijf onderdelen:

1. Een uitleg van wie jullie zijn, waarom jullie deze audiotour opnemen en hoe jullie het vinden om in de Haarlemmermeer op school te zitten (en te wonen).
2. Een uitleg van de plek waar jullie de verhalenpaal zouden willen plaatsen. Welk stukje van de geschiedenis van de Haarlemmermeer vertelt deze plek? Waarom moet hier de eerstvolgende verhalenpaal geplaatst worden?
3. Een uitleg van het thema dat bij deze plek hoort Leg eerst kort uit waar het thema dat jullie in deze quest onderzoeken over gaat. Vertel vervolgens waarom deze plek bij het thema hoort.
4. Een interview met iemand uit de Haaremmermeer die jullie kunnen bevragen op zijn of haar eigen ervaringen met het thema van jullie audiotour of met het verhaal van de plek die jullie hebben gekozen.
5. Een (zelfgeschreven) gedicht of lied dat volgens jullie goed past bij jullie thema of bij het verhaal van de de plek die jullie hebben gekozen.

Stap 4 Tijd om op te nemen!
Verzamel alle geluidsfragmenten op jullie iPad. Let op dat er zo min mogelijk achtergrondgeluid te horen is. Verzamel ook leuke muziekjes of geluidseffecten die jullie kunnen gebruiken als overgangen (maar maak het niet te overdreven ;-))

Stap 5 Edit jullie geluisopnames in de app Garageband en upload jullie podcast op de website Soundcloud.

Stap 6 Maak een poster bij jullie podcast. Dat mag digitaal of op papier. De poster heeft een A3-formaat. Neem in ieder geval in jullie poster op:

- Een QR code naar jullie podcast
- De plek waar de verhalenpaal in de Haarlemmermeer komt te staan
- Waarom deze plek ook een verhalenpaal verdient
- Het logo van het Haarlemmermeer Museum
- Het thema dat jullie hebben onderzocht
- Wat er zoal te horen is in jullie podcast (maak mensen nieuwsgierig!)

 

Jullie podcast wordt beoordeeld aan de hand van de volgende rubric:

Onderzoek

 

Verwerking

  • Het arrangement Mens en maatschappij - Wat was hier vroeger? is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2021-04-13 12:00:10
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    https://youtu.be/N5uFYej1TDI
    https://youtu.be/N5uFYej1TDI
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.