Helaas vanwege de lockdown waar wij ons allemaal in bevinden moeten wij overgaan naar online lesgeven. Stom hé? Niet getreurd! Als jullie Mens en Maatschappij docent heb ik deze Wikiwijs gemaakt als een steuntje in het rug.
Money, doekoe, floes? Wie kent en wilt het nou niet? De wereld draait om geld en wij krijgen er continu mee te maken. Economie heeft te maken met geld. Zodra er geen geld binnenkomt in onze zakken kunnen wij ook niet kopen wat wij willen. Hierdoor kunnen bedrijven ook niets verdienen. In deze Wikiwijs gaan wij hoofdstuk 1 geld behandelen. Hierin kun je diverse begrippen, formules en nog veel meer vinden en oefenen. De uitleg geef ik door middel van een kennisclip en een TikTok video hiermee kun je de oefeningen maken. De oefeningen die in deze Wikiwijs te vinden zijn beoefen je door middel van diverse spelletjes.
Uiteindelijk maak je de toets waarmee jij jezelf kunt testen of je deze hoofdstuk hebt begrepen. Geen zorgen! Je krijgt hier geen cijfer voor. Wel is dit belangrijk onderwerp waarmee je later mee te maken krijgt. Mocht je verder willen oefenen voor dit hoofdstuk dan staat er een extra uitdaging voor je klaar! Met deze Wikiwijs kun je ook gebruiken om te leren voor de toets van dit hoofdstuk. Alles kun je makkelijk terugvinden op jouw laptop, tablet en/of telefoon.
Lesdoelen
Aan het einde van deze Wikiwijs...
→ kun je uitleggen dat economie te maken heeft met inkomen en uitgaven.
→ kun je uitleggen wat een bestedingspatroon is en hoe bedrijven hier invloed op heeft.
→ weet jij hoe je korting uitrekent.
→ kun je uitleggen waarom mensen sparen en op welke manieren er gespaard wordt.
→ weet jij hoe je rente uitrekent.
Economie
Wat is economie?
In de welkomtekst heb je kunnen lezen dat economie te maken heeft met geld. Hierbij kun je denken aan alle geld die jij verdient of krijgt, dit noem je je inkomsten. Maar om een inkomen te hebben moet je hiervoor geld verdienen, dit doe je door bijvoorbeeld een bijbaantje te hebben naast je studie. Veel jongeren hebben dan ook een bijbaantje in het weekend bij een supermarkt, bakkerij of werken als bezorger. Als je werkt krijg je één keer in de maand je geld voor het werk dat je heb verricht oftewel salaris of loon. Met dat geld kun je kopen wat jij wilt of nodig hebt, bijvoorbeeld eten, kleding of misschien de schoolboeken voor Mens en Maatschappij? Geld dat je uitgeeft noem je je uitgaven.
Sparen
Nu kun je je geld meteen uitgeven zodra je loon op je rekening is. Maar je kunt ook geld bewaren en wachten om er iets mee te kopen, dit noem je geld sparen. Mensen hebben diverse motieven om hun geld te sparen. Je wilt heel graag die nieuwe Yeezy's maar je hebt niet genoeg geld om dit in één keer te betalen. Dan kun je ervoor kiezen om een deel van jouw loon te bewaren en wacht je totdat je het bedrag hebt kunnen sparen voor de nieuwste Yeezy's. Je spaart dus om er iets leuks mee te kopen oftewel sparen voor een doel. Maar dan heb je je ouders die alvast sparen voor het geval iets kapot gaat in huis, denk aan de koelkast, televisie of wasmachine. Niemand heeft zin om alle kleding met de hand te wassen, toch? Hier spreek je over sparen uit veiligheid. Jij of jouw ouders kunnen het geld bewaren in een spaarpot of op een spaarekening bij de bank. Als je geld spaart bij de bank op een rekening dan krijg je op je spaarrekening een vergoeding van de bank. Deze vergoeding is in de vorm van rente, daardoor zijn er mensen die sparen voor rente.
Rente
Rente krijg je van de bank als vergoeding op het geld dat je spaart. Deze rente krijg je in de vorm van geld. Ieder jaar krijg je een rentepercentage in euro's op je spaarrekening, dit kan per bank en jaar verschillen. Als je weet hoeveel rentepercentage jouw bank per jaar betaalt, kun je dit zelf makkelijk uitrekenen. Wil je weten hoe?
Klik op het icoontje hieronder en bekijk de TikTok video waar ik laat zien hoe je dit doet!
Bestedingspatroon: De manier waarop mensen hun geld uitgeven
Consumeren: Goederen en diensten kopen
De consument: De koper
De producent: Degene die iets maakt om het te verkopen
Doelgroep: Een groep mensen waar de reclame zich op richt
Reclame: Een manier om mensen hun aandacht te trekken voor een product
Sociale beïnvloeding: Mensen die invloed hebben op elkaar
Commerciële beïnvloeding: Verkopers die invloed hebben op de consument
Toets
Wat ga je doen?
Maak de toets en vergeet niet om op verzenden te klikken zodra je klaar bent. Maak je geen zorgen: dit is geen echte toets MAAR je kunt de toets op deze manier verwachten. Als je fouten maakt, is dit natuurlijk niet erg. Je kunt hiervan leren!
Wil je weten wanneer je een voldoende of onvoldoende hebt?
Voldoende: meer dan 8 punten
Onvoldoende: minder dan 8 punten
Hoe verder?
Heb je meer dan 8 punten behaald → Extra uitdaging
Heb je minder dan 8 punten behaald → Extra oefenen
Extra oefenen
Je vindt hieronder een extra oefening die gaat over het hele hoofdstuk. In deze oefening besteden we extra aandacht aan alle begrippen en formules die je bent tegengekomen. Mocht je iets niet begrijpen, ga dan terug naar de lessen die in deze Wikiwijs staan.
Vond jij deze les makkelijk en wil je meer uitgedaagd worden? Dan ben je op het juiste adres!
In deze uitdaging gaan we kijken naar de bestedingspatroon van jongeren. Hoe gaan jongeren om met hun geld? Zijn ze snel beïnvloedbaar? Dat kun je zien in het filmpje hieronder.
Na het bekijken van deze video klik op het pijl rechtersonderin om de vragen te maken.
Na het bekijken van de video ben ik benieuwd wat jij zou doen. Koop jij wel of geen scooter en waarom? Klik op het groene woord om jouw mening te geven.
Let op: om jouw mening te kunnen geven moet je 2 keer drukken op jouw rechtermuisknop van jouw laptop of computer. Doe je dit op jouw telefoon? Druk dan 2 keer op jouw beeldscherm.
Het arrangement Geld is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Dilara Akar
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-01-26 19:42:59
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
Deze les is ontwikkeld voor eerstejaars leerlingen van het vmbo basis en kader. Hierbij maken zij kennis met nieuwe begrippen voor het vak Mens en Maatschappij. Aan het einde van deze les weten leerlingen wat de essentie van geld is in de economie en hoe deze een rol heeft in onze maatschappij: inkomen en uitgaven. Daarnaast weten leerlingen de essentie waarom mensen geld sparen. Hierbij kunnen leerlingen rente uitrekenen.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Geld
nl
Dilara Akar
2021-01-26 19:42:59
Deze les is ontwikkeld voor eerstejaars leerlingen van het vmbo basis en kader. Hierbij maken zij kennis met nieuwe begrippen voor het vak Mens en Maatschappij. Aan het einde van deze les weten leerlingen wat de essentie van geld is in de economie en hoe deze een rol heeft in onze maatschappij: inkomen en uitgaven. Daarnaast weten leerlingen de essentie waarom mensen geld sparen. Hierbij kunnen leerlingen rente uitrekenen.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Rente uitrekenen
Korting uitrekenen
Extra oefening over de les
Opdrachten over de video
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.