In deze wikiwijs gaan we aan de slag met het thema Werk. Bij het thema werk zullen er allerlei aspecten aan bod die met werk te maken hebben, maar in deze wikiwijs behandelen we hoofdstuk één en hoofdstuk twee. Elk hoofdstuk heeft een paar leerdoelen die je aan het einde van deze wikiwijs moet beheersen. Deze leerdoelen zijn onderaan de pagina te vinden.
Het is de bedoeling dat je begint met de het bestuderen van de uitleg, vervolgens maak je de opdrachten die bij de stof horen. Heb je het eerste hoofdstuk afgerond? Dan ga je verder naar het tweede hoofdstuk. Mocht je het een beetje lastig vinden, dan is er nog een stukje stof om je verder te helpen. Daarnaast is er ook een stukje stof om je nog verder te verdiepen in het thema. Aan het einde zal de wikiwijs worden afgesloten met een toets in Microsoft Forms, doe daarom goed je best!
Mocht je vragen hebben stel ze dan gerust.
Hoe ga je te werk?:
1. Je maakt deze wikiwijs alleen.
2. Deze wikiwijs maak je in stilte.
3. Je maakt het enkel op je computer.
4. Je hebt het gehele lesuur de tijd om het te maken, 50 minuten dus.
5. Je eindigt de wikiwijs met een eindtoets.
6. Na de eindtoets vul je de evaluatie in.
7. Helemaal klaar? Ga iets voor jezelf doen in stilte en blijf op je plek.
De leerdoelen voor deze hoofdstukken zijn:
Hoofdstuk 1: Waarom werken we?
Aan het einde van deze les kan je uitleggen wat werk is.
Aan het einde van deze les kan je uitleggen wat de Piramide van Maslow is.
Aan het einde van deze les kan je uitleggen wat belasting en premie is
Hoofdstuk 2: Een baan die bij je past
Aan het einde van deze les kan je uitleggen wat de Arbowet is
Aan het einde van deze les kan je uitleggen wat een werknemer is.
Aan het einde van deze les kan je uitleggen wat een minimumloon is.
Jullie kunnen het, heel veel succes!!!
Bron: Pexels
Lesmateriaal Hoofdstuk 1 Waarom werken we?
Waarom werken we?
Bron: Pexels
Wat is werk nou eigenlijk? Werk houdt inprincipe in dat je iets doet waar andere behoefte aan hebben. Dit kun je doen voor het geld, maar ook omdat je er bijvorbeeld plezier aan beleeft. Soms kan het ook zo zijn dat je werk begonnen is als hobby. Mensen werken vooral om geld te verdienen. Met dit geld kan je voor jezelf en voor anderen zorgen.
Maslow
Bekijk het onderstaande filmpje en beantwoord daarna de vraag
De vijf basisbehoeften
Bron: Haddadi
Zoals het filmpje in de vorige pagina al aangaf, heeft de Amerikaanse psycholoog Maslow een piramide het leven in geroepen. In deze piramide zijn de vijf basisbehoeften beschreven. Hieronder zullen deze nog verder worden uitgelegd.
1. Eerste levensbehoeften:
Met het geld wat je verdiend aan werk. Koop je in eerste instantie eten, drinken en kleding. Ook betaal je de huur, mocht je een huis hebben. Deze zaken vallen allemaal onder de eerste behoeften van een mens. Een mens zou dan ook als eerste zichzelf van voorzien van deze zaken, omdat je zonder niet zou kunnen leven.
2.Behoefte aan zekerheid:
Als mens heb je naast je eerste levensbehoeften, ook behoefte aan veiligheid en zekerheid. Denk er bijvoorbeeld aan dat je zekerheid wilt als het gaat om een vaste baan, zodat je een vast inkomen hebt.
3. Behoefte om erbij te horen
De mens is een sociaal wezen heeft daarom behoefte aan mensen om hem of haar heen. Als je werkt heb je collega's waar mee je niet alleen werkt, maar ook gezellig praat over allerlei zaken. Mensen die niet werken doen bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk om toch nog in aanraking te komen met mensen. Door werk en vrijwilligerswerk behoor je tot een groep.
4. Behoefte aan waardering
Je zal het vast heel fijn vinden as jouw baas je een compliment geeft omdat je jouw werk goed hebt gedaan. Je hebt dan het gevoel dat je gewaardeerd word. Doordat je een beroep hebt geeft jou dit vaak ook een status bij anderen. Met status wordt de waardering die mensen geven aan jouw beroep bedoelt. Je vind het fijn als andere mensen jouw beroep waarderen, dit geeft je namelijk een goed gevoel.
5. Behoefte om ergens goed in te worden
De laatste basisbehoefte die je hebt als mens is ergens goed in zijn of worden, ook wel ons verder te willen ontwikkelen. Een ander woord hiervoor is zelfontplooiing. Als het gene wat je graag wilt doen ook daadwerkelijk lukt voel je je trots, hierdoor wil je nog iets erbij leren. Want ook dat geeft je weer een fijn gevoel.
Werken voor jezelf en voor anderen
Bron: Pexels
Zoals in de voorgaande pagina's te lezen werk je eigenlijk om in je eigen basisbehoeften te voorzien. Je werkt ook voor de samenleving. Dat komt omdat iedereen die werkt ook belasting moet betalen. Met deze belasting zorgt de overheid zaken waar wij allemaal gebruik van kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan wegen , scholen, straatverlichting, ziekenhuizen en gevangenissen. naast belasting betaalt iedereen ook premie, met deze premie zorgt de overheid ervoor dat mensen die niet kunnen werken een uitkering krijgen. Dit gebeurd namelijk als je je baan kwijtraakt, ernstig ziek wordt of je een ongeluk krijgt.
Je bent nu klaar met hoofdstuk 1. Ga naar het kopje "Oefenmateriaal" om de verwerkingsopdracht van hoofdstuk 1 te maken.
Lesmateriaal Hoofdstuk 2 Een baan die bij je past
Een baan die bij je past
Bron: Pexels
Als je nou eenmaal wilt werken is het goed om je af te vragen wat welk werk je wilt doen en of dat werk geschikt voor je is. Dit kun je doen doorjezelf de volgende vragen te stellen:
Wat voor werk is het?
Is het werkveilig en gezond?
Hoeveel verantwoordelijkheid krijg je?
Hoeveel verdien je?
In de volgende subkopjes worden de vragen uitgewerkt.
Wat voor werk ga je doen?
Bron: Pexels
Het is natuurlijk belangrijk dat je iets doet wat je leuk vind. Waar liggen jouw interesses bijvoorbeeld?Vind je het fijn om alleen te werken of samen met iemand? Vind je het fijn om op dezelfde plek te werken of op meerdere plekken? Als monteur werk je steeds op andere plekken, maar ben je wel alleen. In de kinderopvang werk je op één plek, maar samen met meerdere mensen. Het is ook goed om je af te vragen of het werk dat je gaat doen afwisselend is. Heb je bijvoorbeeld verschillende taken? Als medewerker van de kinderopvang heb je verschillende taken. Activiteiten organiseren, spelletjes spelen, eten maken, luiers verschonen en knutselen.
Klik op de link onderaan de afbeelding om de beroepentest te doen. Dit duurt maar 5 minuten, altijd leuk om te zien wat er uit komt! Veel plezier :)
Het is natuurlijk van belang dat je in een gezonde en veilige omgeving werkt. Daarnaast is het natuurlijk ook niet de bedoeling dat je schade of ziekte oploopt door je baan. Bouwvakkers bijvoorbeeld dragen daarom stevige schoenen en een helm. Bij de tandarts is het verstandig om handschoenen te dragen. Zo heeft elk beroep wel een aantal veiligheids eisen. In de Arbowet (Arbeidsomstandighedenwet) staat hoe werkgevers moeten zorgen voor gezonde en veilige werkplekken. Voor jongeren die bijvoorbeeld in de supermarkt werken gelden arboregels. Denk aan niet te lang werken, maar ook niet zwaar tillen.
Hoeveel verantwoordelijkheid krijg je?
Bron: Pexels
Het kan zijn dat je een eigen bedrijf hebt, je bent dan zelf de baas van het bedrijf. Je bent dan meteen ook verantwoordelijk voor alles wat er binnen het bedrijf speelt. Aan de ene kant is dat heel fijn, omdat je veel vrijheid hebt. Aan de andere kant kan dat vervelend zijn, omdat je lange dagen maakt en je zelf alles moet regelen. Als je een werknemer bent heb je juist een baas die aan je aangeeft wat je moet doen. Als werknemer kan je ook groeien binnen het bedrijf en dus ook meer verantwoordelijkheid krijgen, denk er bijvoorbeeld aan om een hele afdeling te begeleiden.
Hoeveel verdien je?
Bron: Pexels
Hoveel je gaat verdienen met je baan hang af van een aantal zaken. Het heeft te maken met je leeftijd, welk soort werk je doet, je opleiding, je kennis en je ervaringen. Het minimumloon het geld dat je minimaal moet ontvangen als je werkt, is er om ervoor te zorgen dat niemand te weinig verdiend, dit geldt vanaf 15 jaar. Als je dus niet het minimuumloon krijgt, kan je jouw werkgever hier op aanspreken.
Oefenmateriaal
Verwerkingsopdracht Hoofdstuk 1
Je bent nu klaar met hoofdstuk 1 "Waarom werken we?". Als je de stof goed door heb genomen en de tussenopdrachtjes hebt gemaakt, moet je de stof beheersen. Dit wordt getest door een verwerkingsopdracht via Scorative. Volg de onderstaande stappen om de verwerkingsopdracht te maken.
Stap 1: Open een aparte tabblad in je web browser.
Stap 5: Als je klaar bent kom je terug naar deze wikiwijs en ga je verder naar Hoofdstuk 2 "Een baan die bij je past".
Verwerkingsopdracht Hoofdstuk 2
Je bent nu klaar met hoofdstuk 2 "Een baan die bij je past". Als je de stof goed door hebt genomen en de tussenopdrachtjes hebt gemaakt, moet je de stof beheersen. Dit wordt getest door een verwerkingsopdracht via Nearpod. Hieronder is de verwerkingsopdracht te vinden
Extra: Verdiepend materiaal
Je bent aan gekomen bij de verdiepende stof.
Bekijk de kennisclip en beantwoord daarna de vragen.
Extra: Remediërend materiaal
Je weet inmiddels wat de Arbowet is. In dit gedeelte van de wikiwijs zal de Arbowet nog een keer aanbod komen maar dan met een praktijkvoorbeeld.
Bekijk het onderstaande filmpje en beantwoord daarna de vragen
Begrippenlijst
Werk: Je doet iets waar andere behoefte aan hebben.
Belasting: Geld waarmee de overheid zaken regelt waar wij allemaal gebruik van kunnen maken.
Premie: Geld waarmee de overheid uitkeringen beschikbaar maakt voor mensen die niet kunnen werken.
Arbowet: Daarinstaat hoe werkgevers moeten zorgen voor gezonde en veilige werkplekken.
Werknemer: Je hebt een baas die aangeft wat je moet doen.
Minimumloon: Het loon dat je minimaal moet ontvangen als je werkt.
Eindtoets
Maak de eindtoets die zich hieronder bevindt.
Evaluatie
Bronnen
Broeke, J. V. D. (2016). Thema’s maatschappijleervoor VMBO (4de editie). Essener B.V., Uitgeverij.
FNV. (2018, 22 augustus). Veilig werken met gevaarlijke stoffen doe je zo [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=1zTONNeRojU&feature=emb_title
YH. (2021, 9 februari). Kennisclip: Recht op werk [Video]. Youtube. https://www.youtube.com/watch?v=OEmrt28SIwk&feature=youtu.be (gemaakt met gelicentieerde versie van applicatie Toonly)
Het arrangement Thema Werk is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Yasmina Haddadi
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-04-17 16:04:36
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.