Hoofdstuk 4: Statistiek

Hoofdstuk 4: Statistiek

Welkom

Inleiding

Vak

  • Wiskunde

Doelgroep

  • 2 vmbo-kgt
  • 2 vmbo-th

Methodeboek

  • Getal & Ruimte Hoofdstuk 4 Statistiek

Welke stof doorloop je?

Hoofdstuk 4: Statistiek uit het methodeboek Getal en Ruimte richt zich aan het begin van het hoofdstuk op een stukje herhaling, namelijk het leren rekenen met percentages. In het vervolg van het hoofdstuk breidt dit onderwerp zich uit tot het leren aflezen en tekenen van verschillende tabellen en diagrammen. De leerlijn van dit hoofdstuk staat hieronder vermeld:

  • 4.1: Toename en afname in procenten
  • 4.2: Beelddiagram en staafdiagram
  • 4.3: Lijndiagram en cirkeldiagram
  • 4.4: Turftabel, histogram en steelbladdiagram
  • 4.5: Centrummaten

Hoe ga je aan de slag met deze wikiwijs?

Tijdens het doorlopen van deze wikiwijs zullen de eerste drie paragrafen van dit hoofdstuk worden behandeld. Hierbij zul je voorafgaand een stukje uitleg krijgen om de lesstof te herhalen, waarna je zelfstandig enkele opgaves zal moeten maken. Na het doorlopen van deze wikiwijs zal je meer begrip hebben over het onderwerp en heb je met de feedback uit de opgaven kunnen zien wat je nog lastig vindt. Verder zal elk onderdeel eerst een instructie geven van wat je gaat doen en zie je onderaan met welk onderdeel je door moet gaan wanneer je klaar bent. Begin met de leerdoelen en de theorie van H4.1 door te nemen en volg hierna de gegeven instructies.

Wanneer je toe bent gekomen aan het maken van het oefenmateriaal zal je verschillende soorten vragen zien. Allereerst kan je met de remediërende opgaven nog wat extra oefenen om de basis te leggen voor dit onderwerp. Verder zijn de reguliere opgaven wat je uiteindelijk wel moet kunnen of weten om de toets goed te maken. Tot slot zijn de verdiepende opdrachten bedoeld voor de leerlingen die wel wat extra uitdaging kunnen gebruiken. Ik raad jullie aan om elke opgave te proberen en om zo te kijken waar je staat in de lesstof

Afsluitend hoop ik dat je het onderwerp na deze wikiwijs beter begrijpt en wens ik je veel succes en plezier!

Leerdoelen

Leerdoelen H4.1: Toenames en afnames in procenten

  • Aan het einde van deze wikiwijs herken je uit de context wanneer er sprake is van procentuele toename of afname
  • Aan het einde van deze wikiwijs kan je door drie stappen te volgen de procentuele toename berekenen
  • Aan het einde van deze wikiwijs kan je door drie stappen te volgen de procentuele afname berekenen

Leerdoelen H4.2: Beelddiagram en staafdiagram

  • Aan het einde van deze wikiwijs kan je uit een beelddiagram aflezen hoeveel één plaatje voorstelt in de werkelijkheid
  • Aan het einde van deze wikiwijs kan je direct uit een gegeven staafdiagram informatie aflezen en deze op de juiste plek in een tabel invullen
  • Aan het einde van deze wikiwijs kan je binnen een gegeven context zelf door vijf stappen te volgen een staafdiagram op de juiste wijze tekenen

Leerdoelen H4.3: Lijndiagram en cirkeldiagram

  • Aan het einde van deze wikiwijs kan je binnen een gegeven context door drie stappen te volgen met én zonder een kreukellijn een lijndiagram opstellen
  • Aan het einde van deze wikiwijs kan je binnen een gegeven context door drie stappen te volgen een cirkeldiagram tekenen die een overzicht geeft van de situatie

Lesmateriaal

Theorie: H4.1

Instructie: Theorie H4.1

  • Wat ga je doen: Voor dit onderdeel doorloop jij de theorie van H4.1: Toename en afname in procenten.
  • Hoe ga je dat doen: Dit ga je doen door eerst de theorie door te lezen en dan aan de hand van de gegeven voorbeelden te leren hoe je soortgelijke opdrachten stapsgewijs kan oplossen.
  • Welke hulp krijg je: Maak gebruik van een woordenboek als je de betekenis van een woord niet kent.
  • Wat is de uitkomst: Aan het einde van dit onderdeel kan je uit een gegeven context halen of iets een toename of een afname is. Ook leer je hoe je een procentuele toename/afname berekent.
  • Hoelang krijg je hiervoor: Met dit onderdeel zal je ongeveer 10 minuten bezig zijn.
  • Wat ga je doen als je klaar bent: Als je klaar bent bekijk je eerst de eerste kennisclip over H4.1 en daarna maak je zelfstandig de oefeningen van H4.1 die je in deze wikiwijs onder het kopje "Oefenmateriaal" vindt.

Procentuele toename

Allereerst zullen we beginnen door voorbeelden van procentuele uit de werkelijkheid te bekijken. Procentuele toename komen we in de werkelijkheid vaker tegen dan dat je in eerste instantie misschien zou denken. Hieronder worden enkele voorbeelden van procentuele toename beschreven:

  • Een prijsverhoging op een bioscoopkaartje
  • Het gewicht van een puppy na een paar weken
  • Het aantal kinderen dat jaarlijks worden geboren

Wanneer je binnen een gegeven context de volgende stappen doorloopt zal je prima in staat zijn om zelfstandig een procentuele toename te berekenen:

  1. Bereken hoeveel de waarde is gestegen door het volgende in te vullen: Nieuw - Oud
  2. Maak gebruik van een procententabel om de procentuele toename te berekenen
  3. Schrijf je eindantwoord op

Voorbeeldopgave: Procentuele toename

Iris werkt in het Kruidvat en krijgt een salarisverhoging. Eerst verdiende ze €180,- per maand, maar na haar salarisverhoging verdient ze €225,- per maand. Bereken de procentuele toename.

Uitwerking

Procentuele afname

Hiernaast bekijken we het tegengestelde van procentuele toename, namelijk procentuele afname. Ook procentuele afname komen we in de werkelijkheid vaak tegen. Zie hieronder enkele voorbeelden van procentuele afname in de werkelijkheid:

  • Korting op producten
  • De leeglopende batterij van je mobiel
  • Een ballon die over tijd steeds kleiner wordt

Wanneer je binnen een gegeven context de volgende stappen doorloopt zal je prima in staat zijn om zelfstandig een procentuele afname te berekenen:

  1. Bereken hoeveel de waarde is gedaald door het volgende in te vullen: Oud - Nieuw
  2. Maak gebruik van een procententabel om de procentuele afname te berekenen
  3. Schrijf je eindantwoord op

Voorbeeldopgave: Procentuele afname

In verband met de coronamaatregelen van het RIVM mocht niemand in Nederland met oud en nieuw “echt” vuurwerk afsteken. Toch waren er ook dit jaar zoals alle de jaren ervoor weer vuurwerkongevalllen. Het aantal vuurwerkongevallen zijn hieronder per jaarwisseling gegeven. Bereken de procentuele afname.

  • Aantal vuurwerkongevallen (2019/2020): 1285
  • Aantal vuurwerkongevallen (2020/2021): 900

Uitwerking

Theorie: H4.2

Instructie: Theorie H4.2

  • Wat ga je doen: Voor dit onderdeel doorloop jij de theorie van H4.2: Beelddiagram en staafdiagram.
  • Hoe ga je dat doen: Dit ga je doen door eerst de theorie door te lezen en dan aan de hand van de gegeven voorbeelden te leren hoe je soortgelijke opdrachten stapsgewijs kan oplossen.
  • Welke hulp krijg je: Maak gebruik van een woordenboek als je de betekenis van een woord niet kent.
  • Wat is de uitkomst: Aan het einde van dit onderdeel kan je uit een beelddiagram aflezen hoeveel één plaatje voorstelt in de werkelijkheid. Verder kan je direct uit een gegeven staafdiagram informatie aflezen en deze op de juiste plek in een tabel invullen. Tot slot kan je binnen een gegeven context zelf door vijf stappen te volgen een staafdiagram op de juiste manier tekenen.
  • Hoelang krijg je hiervoor: Met dit onderdeel zal je ongeveer 10 minuten bezig zijn.
  • Wat ga je doen als je klaar bent: Als je klaar bent met dit onderdeel ga je zelfstandig aan de slag met de oefeningen van H4.2 die je in deze wikiwijs onder het kopje "Oefenmateriaal" vindt.

Beelddiagram aflezen

In een beelddiagram staan altijd plaatjes die een gegeven waarde hebben. Onder het beelddiagram zal vermeld staan hoeveel één plaatje in werkelijkheid voorstelt. Houd er rekening mee dat er soms slechts een gedeelte van een plaatje wordt getekend. Wanneer dit gebeurt zal je moeten schatten welke waarde er bij hoort.

Voorbeeldopgave: Beelddiagram

In het beelddiagram dat wordt weergegeven zie je hoeveel smileys er per jaar in Nederland met WhatsApp zijn verstuurd. Vul aan de hand van het gegeven beelddiagram de tabel verder in:

Aantal verstuurde smileys in Nederland met WhatsApp
Jaar 2016 2017 2018 2019 2020
Aantal          

Uitwerking

Aantal verstuurde smileys in Nederland met WhatsApp
Jaar 2016 2017 2018 2019 2020
Aantal 400.000 250.000 200.000 450.000 600.000

 

Staafdiagram aflezen

In een staafdiagram staan altijd staven die belangrijke informatie geven binnen een gegeven context. Boven het staafdiagram zal met de titel duidelijk worden waar het tijdens de opgave om draait en de staven zelf staan meestal niet tegen elkaar aan. Verder kunnen staven die in het staafdiagram vermeld staan verticaal óf horizontaal staan. De manier waarop deze staven worden weergegeven heeft verder geen invloed op de gegevens, maar het is belangrijk om rekening mee te houden tijdens het aflezen van gegevens.

Staafdiagram tekenen

Wanneer aan je gevraagd wordt om een staafdiagram te tekenen zal je door de onderstaande stappen te doorlopen zelfstandig in staat zijn om de gegeven informatie op een overzichtelijke te tekenen:

  1. Zet de gegevens uit de bovenste rij van de tabel bij de horizontale as en zet de gegevens uit de onderste rij van de tabel bij de verticale as.
  2. Onderzoek hoe hoog de verticale as ongeveer moet worden door te kijken naar de hoogste waarneming uit de onderste rij van de tabel. Maak de verticale as niet te hoog.
  3. Teken de assen. Zet bij de horizontale as het kopje dat staat in de bovenste rij van de tabel staat en zet bij de verticale as het kopje dat staat in de onderste rij van de tabel.
  4. Teken het staafdiagram. Teken de staven los van elkaar en zet het juiste aantal boven elke staaf.
  5. Zet de passende titel boven het staafdiagram.

Voorbeeldopgave: Staafdiagram

Voor een schoolonderzoek is aan een aantal leerlingen gevraagd wat hun favoriete hobby is.De resultaten van dit onderzoek staan in de onderstaande tabel vermeld. Een docent geeft jou de taak om de gegevens van de tabel op een overzichtelijke manier weer te geven door een passend staafdiagram te tekenen. Als de docent het een mooie tekening vindt geeft hij je een gratis PS5. Wat een deal!

Favoriete hobby leerlingen
Hobby Gamen Netflix (en chill) Sporten Lezen Tekenen
Aantal leerlingen 20 15 5 10 5

 

Uitwerking

Theorie: H4.3

Instructie: Theorie H4.3

  • Wat ga je doen: Voor dit onderdeel doorloop jij de theorie van H4.3: Lijndiagram en cirkeldiagram.
  • Hoe ga je dat doen: Dit ga je doen door eerst de theorie door te lezen en dan aan de hand van de gegeven voorbeelden te leren hoe je soortgelijke opdrachten stapsgewijs kan oplossen.
  • Welke hulp krijg je: Maak gebruik van een woordenboek als je de betekenis van een woord niet kent.
  • Wat is de uitkomst: Aan het einde van dit onderdeel kan je door drie stappen te volgen met én zonder een kreukellijn een lijndiagram opstellen. Ook leer je binnen een gegeven context door drie stappen te volgen een cirkeldiagram tekenen die een overzicht geeft van de situatie.
  • Hoelang krijg je hiervoor: Met dit onderdeel zal je ongeveer 10 minuten bezig zijn.
  • Wat ga je doen als je klaar bent: Als je klaar bent met dit onderdeel ga je zelfstandig aan de slag met de oefeningen van H4.3 die je in deze wikiwijs onder het kopje "Oefenmateriaal" vindt.

Lijndiagram aflezen

Een lijndiagram wordt gebruikt om over tijd een verandering te laten zien. Neem bijvoorbeeld de temperatuurverandering die over een dag plaatsvindt. Wanneer je een lijndiagram afleest zie je dat de tijd altijd wordt geplaatst aan het einde van de horizontale as, terwijl het andere gegeven bij de verticale as wordt gezet. Verder is het belangrijk om te onthouden dat je soms een "kreukel" ziet bij het onderste stuk van de verticale as. Dit wordt ook wel een kreukellijn genoemd en het wordt gebruikt wanneer het onderste stuk van de verticale as niet nodig is of wannneer de waardes te hoog worden om te kunnen tekenen.

Lijndiagram tekenen

Soms wordt je voor een opdracht gevraagd om aan de hand van de gegevens uit een tabel zelf een lijndiagram te tekenen. Wanneer dit aan je wordt gevraagd zal je door de onderstaande stappen te doorlopen zelfstandig in staat zijn om de gegeven informatie op een overzichtelijke manier weer te geven:

  1. Teken een assenstelsel waarop je alle gegevens uit de tabel kunt zetten. Zet ook bij de horizontale as het kopje dat staat in de bovenste rij van de tabel staat en zet bij de verticale as het kopje dat staat in de onderste rij van de tabel.
  2. Haal de gegevens uit de tabel door alle gegeven punten in het assenstelsel te tekenen.
  3. Verbind de stippen die je in de vorige stap hebt gezet met rechte lijnstukken.

Voorbeeldopgave: Lijndiagram

In de tabel zie je de minimumtemperatuur van een week in januari. Teken in een assenstelsel een lijndiagram waarin alle informatie uit de gegeven tabel wordt verwerkt.

Minimumtemperatuur week in januari
Dag maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag
Temperatuur in °C 2 5 3 0 4

 

Uitwerking

Cirkeldiagram aflezen

Een cirkeldiagram wordt gebruikt om in een afbeelding te laten zien hoe de gegevens binnen een gegeven context in verhouding met elkaar staan. Een cirkeldiagram wordt verdeeld in enkele "taartpunten" die we in de wiskundetaal sectoren noemen. Verder werkt een cirkeldiagram met percentages en geldt hoe groter het percentage is, hoe groter de sector is. Deze informatie is belangrijk wanneer je cirkeldiagrammen gaat aflezen.

Cirkeldiagram tekenen

Een cirkeldiagram kan pas getekend worden wanneer je weet hoe groot de sectorhoeken zijn. Deze sectoren kan je zelf berekenen door een procententabel te gebruiken. Dit is één stap van het stappenplan dat je kunt volgen of zelf cirkeldiagrammen te leren tekenen. De drie stappen om een cirkeldiagram te tekenen worden hieronder op een rijtje gezet:

Stap 1

  • ​Bereken eerst het totaal
  • Bereken de percentages met een procententabel
  • Vul de percentages in de procententabel in

Stap 2

  • Voeg aan je procententabel een rij toe waar je de sectorhoeken in kan zetten
  • Bereken de sectorhoeken en vul deze in de procententabel in

Stap 3

  • Teken een cirkel
  • Teken een straal recht omhoog
  • Teken de eerste sectorhoek
  • Schrijf het passende percentage erin
  • Teken de overige sectorhoeken
  • Vul de overige percentages in
  • Maak de legenda
  • Zet er een titel bij samen met het totaal

Voorbeeldopgave cirkeldiagram

Voor een examenklas wordt met een proeftoets onderzocht of ze de lesstof voldoende beheersen om voor het centraal examen goed te scoren.Uit de tabel die hieronder staat kan je alle informatie halen die je nodig hebt om zelf het passende cirkeldiagram te tekenen. Volg hiervoor de stappen die in de theorie worden behandeld.

Resultaten proeftoets
Resultaat Onvoldoende Voldoende Ruim voldoende Goed
Aantal leerlingen 4 12 8 2

 

Uitwerking

Resultaten proeftoets
Resultaat Onvoldoende Voldoende Ruim voldoende Goed Totaal
Aantal leerlingen 4 12 8 2 26
Percentage 15,4% 46,2% 30,8% 7,7% 100%
Hoek 55° 166° 111° 28° 360°

 

Kennisclips

Instructie: Kennisclips

  • Wat ga je doen: Nadat je de theorie hebt doorgenomen bekijk je het flimpje dat aansluit bij de stof. Na de theorie van H4.1 bekijk je de eerste kennisclip en na de theorie van H4.3 bekijk je de het filmpje van de wiskundeacademie.
  • Hoe ga je dat doen: Druk op de filmpjes om ze af te spelen.
  • Welke hulp krijg je: Maak gebruik van een woordenboek als je de betekenis van een woord niet kent.
  • Wat is de uitkomst: Aan het einde van deze filmpjes heb je op een andere manier de theorie aangeleerd.
  • Hoelang krijg je hiervoor: De filmpjes duren samen iets langer dan 15 minuten.
  • Wat ga je doen als je klaar bent: Wanneer je klaar bent met de kennisclip over H4.1 maak je zelfstandig de oefeningen van H4.1 die je in deze wikiwijs onder het kopje "Oefenmateriaal" vindt. Wanneer je klaar bent met de video van de wiskundeacademie ga je zelfstandig aan de slag met de oefeningen van H4.3 die je in deze wikiwijs onder het kopje "Oefenmateriaal" vindt.

Kennisclip H4.1

Het filmpje dat hieronder staat weergegeven doorloopt de theorie van H4.1. Op enkele momenten zal mijn webcam voor een stukje tekst staan, maar als je goed luistert zou dit geen probleem moeten zijn. Veel kijkplezier!

Kennisclip: Hoe teken je een cirkeldiagram?

Het filmpje dat hieronder wordt weergegeven laat een korte uitleg over het tekenen van een cirkeldiagram zien. Het niveau dat erbij staat is havo-vwo, maar hij behandelt dezelfde stof en ik heb het volste vertrouwen in jullie dat jullie deze uitleg aankunnen!

Oefenmateriaal

Instructie: Oefenmateriaal

  • Wat ga je doen: Voor dit onderdeel maak je opdrachten die aansluiten op de theorie van H4.1, H4.2 en H4.3.
  • Hoe ga je dat doen: Dit ga je doen door de opdrachten eerst goed door te lezen en daarna de opdrachten te beantwoorden.
  • Welke hulp krijg je: Maak gebruik van een woordenboek als je de betekenis van een woord niet kent.
  • Wat is de uitkomst: Aan het einde van dit onderdeel heb je kunnen oefenen met de theorie die je hiervoor hebt doorlopen en zijn de leerdoelen hopelijk behaald.
  • Hoelang krijg je hiervoor: Elke paragraaf die je doorloopt zal ongeveer 5 minuten duren.
  • Wat ga je doen als je klaar bent: Als je klaar bent met alle paragrafen ga je naar de twee digitale verwerkingsactiviteiten.

Opdrachten H4.1

Opdrachten H4.2

Opdrachten H4.3

Digitale verwerkingsactiviteiten

Instructie: Digitale verwerkingsactiviteiten

  • Wat ga je doen: Voor dit onderdeel ga je aan de slag met de lesstof door gebruik te maken van twee externe digitale verwerkingsactiviteiten.
  • Hoe ga je dat doen: Dit doe je door antwoord te geven op alle vragen die je te zien krijgt.
  • Welke hulp krijg je: Maak gebruik van een woordenboek als je de betekenis van een woord niet kent.
  • Wat is de uitkomst: Wanneer je klaar bent met deze twee verwerkingsactiviteiten zal je je verder hebben verdiept in de lesstof en ben je beter voorbereid op je toets.
  • Hoelang krijg je hiervoor: Met dit onderdeel zal je ongeveer 10 minuten bezig zijn.
  • Wat ga je doen als je klaar bent: Als je klaar bent met deze digitale verwerkingsactiviteiten maak je de proeftoets.

Educaplay

Digitale verwerkingsactiviteit: Educaplay

De Educaplay die hieronder staat weergegeven doorloopt de theorie waar je je in de vorige paar activiteiten hebt verdiept. Test jezelf nu waar je staat in de lesstof!

 

 

Quizlet

Digitale verwerkingsactiviteit: Quizlet

De Quizlet die hieronder staat weergegeven richt zich op het aanleren van de definities van de diagrammen die je bent tegengekomen in de vorige die paragrafen.  Druk op spel starten en kijk hoeveel definities jij kent! 

De leermethode die je moet gebruiken heet "kaarten", dus geef dit van te voren aan.

 

Proeftoets

Instructie: Proeftoets

  • Wat ga je doen: Voor dit onderdeel beantwoord je alle opdrachten van de proeftoets.
  • Hoe ga je dat doen: Dit ga je doen door de antwoorden hieronder in te vullen.
  • Welke hulp krijg je: Maak gebruik van een woordenboek als je de betekenis van een woord niet kent.
  • Wat is de uitkomst: Aan het einde van deze proeftoets heb je zelf kunnen kijken welke onderdelen je nog moeilijk vindt.
  • Hoelang krijg je hiervoor: Met dit onderdeel zal je ongeveer 10 minuten bezig zijn.
  • Wat ga je doen als je klaar bent: Wanneer je klaar bent bekijk je de resultaten om te zien welke fouten je hebt gemaakt. Hierna geef je onder het kopje "Beoordeling" je mening over deze wikiwijs.

 

Beoordeling

Als aller laatste wil ik jullie graag nog willen vragen om aan te geven wat jullie van deze wikiwijs vonden. Zie hiervoor het onderstaande formulier:

 

Bronnen

Gebruikt materiaal

Youtube-video: Hoe teken je een cirkeldiagram en hoe gebruik je hem? (havo/vwo 2) - WiskundeAcademie

Link: https://youtu.be/ZJ3ZVWynBZY

  • Het arrangement Hoofdstuk 4: Statistiek is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Tristan Schenk
    Laatst gewijzigd
    2021-02-01 21:04:41
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In dit leerarrangement zal je de lesstof van paragraaf 1 t/m 3 behandelen uit het hoofdstuk statistiek gaan behandelen. Dit leerarrangement vervult een ondersteunende rol tijdens het bestuderen van statistiek voor leerlingen die tijdens de lockdown zijn afgehaakt. Merk het volgende op: - Methodeboek: Getal en Ruimte - Niveau: 2 vmbo-kgt en 2 vmbo-tl
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Schenk, Tristan. (2021).

    Hoofdstuk 4: Statistiek versie 1

    https://maken.wikiwijs.nl/171653/Hoofdstuk_4__Statistiek_versie_1

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.