Opleidingen Groen, Grond en Infra

Groen, Grond & Infra te Hardenberg

Hartelijk welkom op deze website!

Deze website is ontworpen om informatie over onze opleidingen te delen met onze studenten, docenten, partnerbedrijven en met de brancheorganisatie Cumela. Natuurlijk zijn ook andere belangstellenden van harte welkom. We zien deze website als een drempelloze verzamelplaats met links naar andere websites of documenten. Sommige toegankelijk alleen voor studenten (zoals de onderwijsinhoud) maar veelal voor iedereen inzichtelijk.

Heb je vragen of wil je meer informatie neem dan contact met ons dan spreken we je graag persoonlijk.

Namens de opleidingen,
Hans Kroekenstoel
Leidinggevende GGI
hkroekenstoel@zone.college

Locaties en opleidingen

Informatie over opleiding

Locatie Doetinchem 
Niveau 2, 3 en 4 BOL
Emiel Burgers
eburgers@zone.college

Locatie Zwolle
Niveau 2 en 3 BBL
Wim ten Klooster
wklooster@zone.college

Locatie Almelo
N2, 3 en 4 BOL
Gerrit Hoff
ghoff@zone.college

Locatie Hardenberg
N2, 3 en 4 BOL
Rolf ten Klooster 
rtenklooster@zone.college

Docententeam

Rolf Klooster


Rolf is geboren en getogen in Zuidwolde waar hij een loon- en grondzetbedrijf, akkerbouw, mechanisatie, transport en Welkoopwinkel runt. Na verkoop van het loon- en grondzetbedrijf in 2017 heeft hij gedeeltelijk de overstap naar onderwijs gemaakt.

Binnen de opleiding is Rolf verantwoordelijk voor de coordindatie, coaching (klas 3) en geeft hij lessen rondom de thema's:
- Gewasbescherming A en B
- Bodem, teelt en bemesting
- Management
- Precisielandbouw

Johan Schuppert

Johan is geboren en getogen in Holten. Hij heeft jaren bij een aantal hoveniers gewerkt in de aanleg en het onderhoud. Door rugklachten heeft hij zich laten omscholen tot docent en in 2001 heeft hij de overstap naar het onderwijs gemaakt.

Binnen de opleiding is Johan verantwoordelijk voor de coördinatie van het OnderwijsTeam, doet de intakes van de studenten en geeft hij voor loonwerk lessen VCA (basisveiligheid).

Quote van Johan: "Zonder wrijving geen glans!"

Studenten prikkelen om bewust na te denken over wat er in hun vakgebied gebeurt....

Stefan Assen

Sinds 8 jaar is Stefan werkzaam in de mechanisatie als monteur. In de loop der jaren heeft hij zich gespecialiseerd in Precisielandbouw waar hij met name GPS en Isobus doet. De kennis en ervaring deelt hij graag met studenten. Stefan blijft zijn baan in het onderwijs combineren met zijn baan als monteur. Hierdoor blijft zijn kennis up to date!

Partners Hardenberg

De partners die op deze website staan zijn de partners waarmee GGI Zone.college een samenwerkingsovereenkomst heeft. Op deze bedrijven vindt structureel les plaats. Naast deze partners zijn er gelukkig veel andere bedrijven die Zoe.college een warm hart toe dragen en waar wij welkom zijn of die op andere wijze een bijdrage doen.

Loonbedrijf Tuin

"Ik hoef mijn ervaring niet mee te nemen, ik breng het liever over op een ander"

Loonbedrijf Tuin is rond 1955 opgericht. Werkzaamheden bestonden toen uit grasmaaien en melkbussen ophalen. Sinds 1990 hebben Gerard en zijn vrouw Roelien Tuin de zaak overgenomen en de laatste jaren neemt zoon Robin de teugels meer en meer in handen terwijl Gerard zich toelegt op het begeleiden van studenten. Gemiddeld drie dagen per week is hij hiermee actief.

In een van de loodsen heeft Gerard een leslokaal gebouwd zodat theorie en praktijk optimaal gecombineerd kunnen worden. Loonbedrijf Tuin beseft als geen ander dat goed onderwijs alleen mogelijk is als school en bedrijfsleven het samen doen.

Contact
Zwolseweg 213, 7707 AG te Balkbrug
loonbedrijftuin@outlook.com
www.loonbedrijftuin.nl
06-55806844

Vervoer
Het bedrijf ligt op 25 km afstand van de school in Zwolle en op 27 km afstand van de school in Hardenberg. Studenten reizen zelfstandig naar dit bedrijf. De bushalte bevindt zich op ...km van het bedrijf en er is voldoende parkeergelegenheid voor wie met de auto wil komen.

Link naar SBB bedrijfsinformatie

Loonbedrijf Schepers

Loonbedrijf Schepers is een loon- en akkerbouwbedrijf te Oosterhesselen. Vanuit de mooie locatie midden in Oosterhesselen voeren zij voornamelijk agrarische werkzaamheden uit. Schepers heeft 5 medewerkers in dienst. Sinds 2 jaar geeft eigenaar Jan Schepers theorie- en praktijklessen voor Zone.college. De theorielessen bestaan voornamelijk uit akkerbouwgewassen, oogstmachines en grondbewerkingsmachines. Deze onderdelen behandeld Jan vervolgens in de praktijk op zijn bedrijf.

Contact
Burgemeester de Kockstraat 37
7861 AA Oosterhesselen
0524 581 430
https://www.facebook.com/Loonbedrijf-Schepers-1628928360707054/

Link naar SBB bedrijfsinformatie

Loonbedrijf van Duren

Loonbedrijf van Duren is van oorsprong een veehouderijbedrijf. Later in de jaren werd dit uitgebreid met loonwerkzaamheden. De eerste werkzaamheden waar we mee gestart zijn; gras zaaien, meststrooien en kraanwerkzaamheden. Later kwamen er werkzaamheden zoals maïs zaaien en mestpompen bij. Intussen zijn we door gegroeid met het bedrijf waarbij we bijna aan iedere vraag van de klant kunnen voldoen. Dit geldt voor zowel werkzaamheden in de landbouw maar ook (daarbuiten) bij particulieren.

U kunt hierbij denken aan:
- Weg- en Waterbouw
- bouwbedrijven
- gemeente.
- hoveniers.
- waterschappen.
- collega loonwerkers.
- stratenmakers.

Henri behandelt de lesonderdelen lassen, elektronica, tractortechniek- en onderhoud, cultuurtechniek en praktijkvaardigheden agrarisch loonwerk.


Contact
Linderveldweg 10a
7925 PT Linde
06 19172482
www.loonbedrijfvanduren.nl

Link naar SBB bedrijfsinformatie

Loonbedrijf Hulter

Van oudsher is Loonbedrijf Hulter een bekende naam binnen de agrarische wereld. Vanuit Anerveen, gelegen in Noord-Oost Overijssel, bedienen zij haar klanten in Noord, Oost en midden Nederland.

De werkzaamheden bestaan voornamelijk uit loonwerk, transport, akkerbouw, grondverzet en sloopwerkzaamheden. Hulter werkt met een klantenbestand van ongeveer 30 medewerkers.

Bij loonbedrijf Hulter behalen de studenten de licentie Gewasbescherming A en krijgen zij praktijkles in cultuurtechniek, grondbewerkingsmachines en zaai- en oogstmachines. Tevens gebruiken we bij Hulter een perceel naast het bedrijf waar de studenten een eigen teelt kunnen verbouwen.

Contact
Anerveenseweg 36
7788 AH Anerveen
0524 561 504
www.hulter.info

Link naar SBB bedrijfsinformatie

Cumela

Wie is cumela?
Cumela is de brancheorganisatie voor ondernemers in groen, grond en infra. Nederland telt ruim 3.000 cumelabedrijven en hier werken circa 30.000 betrokken vakmensen. Wij informeren, verbinden, ontzorgen en ondersteunen cumelabedrijven en zorgen voor een gezonde sector, nu en in de toekomst. We streven naar een cumelasector die in de maatschappij herkend, gewaardeerd en geaccepteerd wordt. We zorgen dat onze sector haar potentieel benut en helpen haar duurzaam vooruit!

Wat beoogt Cumela?
- Wij hebben hart voor de bodem
- We zorgen voor een duurzaam en gezond arbeidsklimaat
- We houden het werk en de omgeving veilig en gezond
- Wij omarmen en stimuleren innovatie
- We gaan duurzaam om met milieu, mensen en bedrijven
- Wij denken vooruit!
- We zorgen voor een gelijk speelveld
- Wij houden de bereikbaarheid op orde

 

  1. Is het mogelijk om onze sociale partners (Zwarte Corps, FNV, CNV) ook op de wiki te plaatsen? Vanuit cumela zijn we een werkgevers organisatie. Sociale partners zijn er voor werknemers. Vanuit onderwijs denken we dat het belangrijk is om deze organisaties kenbaar te maken bij leerlingen(werknemers).
  2. Is het mogelijk om een opleidingsschema te plaatsen met periode en maanden waar in de onderwerpen zichtbaar zijn?

    De website www.groengrondinfra.nl is de kennisportal voor de sector. 

 

Beleidsmedewerker Onderwijs
Dick Klop
dklop@cumela.nl
033 2474900

Beleidsmedewerker Onderwijs
Marije van Beurden
mvbeurden@cumula.nl
033 247 49 00

http://www.cumela.nl/

Volwassenenonderwijs

De afdeling Groei.zone is, naast het vmbo en mbo, het volwassenenonderwijs van Zone.college. Zone.college is een Leven Lang Ontwikkelen-instituut en staat voor groots groen onderwijs in Oost Nederland voor álle generaties.

De groene sector is volop in ontwikkeling. Dat vraagt de komende jaren véél van vakmensen die naast eerder geleerde vaardigheden ook andere vaardigheden moeten bezitten. Als het gaat om bij- of omscholing biedt Groei.zone een ruim aanbod aan beroepsopleidingen, vakgerichte branche-opleidingen, cursussen en trainingen voor individuen en bedrijven. Naast vakgerichte cursussen en trainingen zijn wij ook specialist in het aanleren van praktische soft skills om medewerkers op de juiste manier instructie te geven en te begeleiden in het werk.

De meeste cursussen en opleidingen zijn op maat te maken, en dus aan te passen aan de specifieke vraag van het bedrijf.

Voorbeelden van cursussen en trainingen:

  • Veilig werken langs de weg
  • Veilig werken met de hoogwerker
  • Veilig werken met de minigraver en/of minishovel
  • Werken met de bosmaaier
  • Werken met de kettingzaag
  • Basisveiligheid VCA en VCA VOL
  • Basiscursussen Uitvoeren (licentie 1) en Bedrijfsvoeren (licentie 2) gewasbescherming
  • Licentie Mollen- en woelrattenbestrijding (Licentie 4)
  • Licentie Knaagdierenbestrijding (KBA)
  • Verlengingsbijeenkomsten spuitlicentie, mollen- en woelratten en KBA
  • Wet natuurbescherming niveau 1, 2 en 3

En op het gebied van praktische soft skills onder andere:

  • Training Begeleiden van medewerkers
  • Training Voorman
  • De excellente praktijkopleider
  • Omgaan met emotie en agressie, conflicthantering
  • Duurzame inzetbaarheid


Voor ons gehele aanbod aan cursussen en trainingen kunt u terecht op onze website
www.zone.college/voor-bedrijven/

Hendrik de Boer
Accountmanager werkveld GGI
hdeboer@zone.college
06 – 3630 1651

www.zone.college | T 088-2620703 | E contact@zone.college | Groei.zone is onderdeel van Zone.college

 

Project: Veilig met (land)bouwverkeer

Veilig met (land)bouwverkeer is een educatieprogramma voor basisschoolleerlingen groep 7 en 8. Ervaren en toekomstige trekkerchauffeurs leren leerlingen in een veilige setting hoe ze veilig kunnen deelnemen aan het verkeer als ze een (land)bouwvoertuig tegenkomen.

De projecteigenaar is Cumela, brancheorganisatie voor ondernemers in groen, grond en infra. Samen met provincies, gemeenten, verkeersorganisaties, mbo-scholen en basisscholen streven we naar een verkeersveilige maatschappij voor iedere generatie. Zone.college is uitvoerder van de projectdagen in de provincies Overijssel en Gelderland. De coördinatie ligt bij het bedrijfsbureau van Groei.zone, studenten GGI werken mee aan de projectdag en loonbedrijven en aanverwante organisaties stellen chauffeurs met trekkers en materieel beschikbaar om de leerlingen in de praktijk te betrekken bij de voertuigen en hen inzicht te geven in de mogelijke gevaren.

Even voorstellen: Bumpy

Hoi! Mijn naam is Bumpy. Ik ben de mascotte van het lesprogramma Veilig Met (Land)bouwverkeer. In Nederland heb ik te veel verkeersongelukken gezien met (land)bouwverkeer. Deze ongelukken zijn vaak het gevolg van verkeerd gedrag op de openbare weg. (Land)bouwverkeer in Nederland is belangrijk om ons allemaal te voorzien van voedsel, internet en infrastructuur. (Land)bouwverkeer is vaak groot en breed waardoor we ze vaak de ruimte moeten geven.

Voor meer informatie bekijk de website www.vmlb.nl of neem contact op met:

Hendrik de Boer
Accountmanager werkveld GGI en projectleider VMLB
hdeboer@zone.college
06 – 3630 1651

Onderwijsthema 's

Een opleidingsjaar is verdeeld in vijf periodes. Per periode staan een of twee thema's centraal.
 

  • Leerjaar 1:
  1. Veilig werken met trekker en machine (incl. VCA diploma)
  2. Dagelijks onderhoud (incl. Heftruckcertificaat)
  3. Basis onderhoud (incl. Lassen)
  4. Grondbewerking en bemesting
  5. Telen van een gewas
  6. Vakantieperiode
  • Start leerjaar 2
  1. Oogsten en kwaliteit
  2. Werkplaatstechniek
  3. Hydrauliek, Pneumatiek en Electriciteit
  4. Complexe machines en Precisielandbouw
  5. Gewasgezondheid (incl. gewasbescherming A)
  6. Vakantieperiode
  • Start leerjaar 3 voor niveau 3 en 4
  1. Buitenlandstage
  2. Organiseren en plannen van werkzaamheden (incl. Veilig werken langs de weg)
  3. Bodem, klimaat en machines (incl. Gewasbescherming B)
  4. Bemesting
  5. Eindstage

De niveau 2 opleiding beslaat thema 1 t/m 10 gevolgd door een eindstage.

Studentenportaal
Een deel van het lesmateriaal staat in de electronische leeromgeving Cum Laude (het kan even duren voordat je wordt doorgelinkt)

Cum Laude

Groen Kennisnet

Onderstaande link verwijst door naar Groen Kennisnet. Hier staat een kennisbank, leermaterialen en dossiers waaruit actueel informatie geput kan worden.

Groen Kennisnet

 

T-rijbewijs

Wil je de opleiding Groen, Grond & Infra volgen dan ben je verplicht om je T-rijbewijs te halen. Dit bieden we niet aan binnen de opleiding. Hiervoor kun je op zoek gaan naar een rijschoolhouder bij jou in de buurt.

Je kunt wel via onze opleiding een subsidie van €850,- ontvangen wanneer je met goed gevolg je T-rijbewijs hebt behaald. Een voorwaarde is wel dat de BPV gevolgd wordt bij een bedrijf dat is aangesloten bij de CAO-LEO (voor de loonbedrijven met personeel in dienst).

 

Voor meer informatie kijk op:
https://www.groengrondinfra.nl/t-rijbewijs

Lestijden en aanwezigheid

Lestijden

  • Wanneer je les hebt op de praktijkbedrijven starten de lessen om 9.00u en eindigen rond 15.30u.
  • Het eerste lesuur op de school start om 8.30u. 
  • De tijden van BPV worden afgestemd met bedrijf. Een bpv dag duurt gemiddeld 8 uur.

Aanwezigheid
Aanwezigheid leggen we vast in het systeem Magister. Wanneer we concluderen dat een student afwezig is geweest zonder geldige reden nemen we contact op met student en/of ouders. Een vervolgstap hierop zou kunnen zijn contact met de zorgmedewerker binnen Zone.college of een leerplichtambtenaar.
 

Geoorloofd absent :
- tijdig gemelde ziekte
- tijdig aangevraagd verlof (voor bijv. bruiloft of begrafenis)

Ongeoorloofd absent:
- afwezigheid die buiten tijdig gemelde ziekte en tijdig aangevraagd verlof valt

* een aanvraag voor verlof kan via een nette email aan je coach. Zorg ervoor dat je de reden en data opgeeft en geef aan hoe je de gemiste lessen wilt inhalen.  

Algemeen vormende vakken

Naast beroepsgericht onderwijs bestaat een deel van de opleiding uit algemeen vormend onderwijs. Deze vakken zijn landelijk bepaald en verplicht in iedere mbo opleiding.  

  • Nederlands
  • Rekenen
  • Burgerschap
  • Engels (N4 verplicht, N3 vrijwillig)

De vakken worden vaak samen op een dag op school ingepland samen met studenten van andere opleidingen. De examens Nederlands, rekenen en Engels worden vanaf de tweede helft van leerjaar twee ingepland. Bovengenoemde vakken worden in leerjaar twee afgerond. Dit geldt voor alle niveaus en voor zowel BOL als BBL.

Keuzedelen

In de loop van het eerste leerjaar kiest de student welk keuzedeel hij gaat volgen. Niveau 2 kiest tijdens de opleiding twee keuzedelen. Niveau 3 en 4 kiezen er drie. De keuzedelen starten in leerjaar 2 en vinden plaats op de dinsdag. Een keuzedeel duurt 20 weken en beslaat een dagdeel (ochtend of middag).

Qua vakgerichte keuzedelen kan de student kiezen uit het keuzedeel Teeltspecialisatie, Cultuurtechiek en het keuzedeel Precisielandbouw.

Studenten kunnen ook kiezen voor een keuzedeel in een andere studierichting of een verbredend keuzedeel zoals Duurzaamheid, Engels of bijvoorbeeld Arbo en Veiligheid. Via de coach ontvangen studenten hierover meer informatie.

De vakspecifieke keuzedleen worden aangeboden in samenwerking met vakspecialisten uit het bedrijfsleven. Veelal ook bij de bedrijven op het terrein. Wanneer een keuzedeel op locatie plaatsvindt reist de student op eigen gelegenheid hier naartoe.

Teeltspecialisatie: de opdrachtgever wil een goed gewas telen. Hiervoor heb je als medewerker van een agrarisch loonbedrijf, basiskennis nodig om de werkzaamheden optimaal te kunnen uitvoeren.

Cultuurtechniek: bij cultuurtechniek gaat het om grondverzet, bodembewerking en het maaien van bermen en sportterreinen.

Precisielandbouw: de student leert hoe hij met behulp van drones, satellieten, plaatsbepalingssystemen en sensoren de juiste teeltmaatregelen op het juiste moment toepast.

Beroepspraktijkvorming

Een deel van je opleiding bestaat uit beroepspraktijkvorming, we noemen dit BPV. We onderscheiden drie vormen:

  1. Lintstage: vaak een dag per week
  2. Blokstage: een aaneengesloten blok van stageweken
  3. Internationale stage: een aaneengesloten blok in het buitenland

Studenten niveau 2 lopen twee dagen per week stage, studenten niveau 3 en 4 één dag per week. Daarnaast zijn er tijdens de drukke voor- en najaarswerkzaamheden blokstages gepland. In totaal zijn dit 6 weken per leerjaar. De internationale stage staat gepland bij de start van leerjaar 3 (voor niveau 3 en 4).

Ben je op zoek naar een geschikt stagebedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl. Je kunt kiezen op soort bedrijf, plaats en een aantal kilometers kiezen.

BPV planning schooljaar 2021-2022:

Opleidingsinformatie niveau 2

Niveau 2 Medewerker Agrarisch Loonwerk
Deze opleiding is opgebouwd uit een onderwijsprogramma van twee leerjaren.

Link naar opleidingsinformatie op de website van Zone.college

Opleidingsinformatie niveau 3

Vakbekwaam Medewerker Agrarisch Loonwerk

Deze opleiding is opgebouwd uit een onderwijsprogramma van drie leerjaren.

Link naar opleidingsinformatie op de website van Zone.college

Opleidingsinformatie niveau 4

Niveau 4 Vakexpert Agrarisch Loonwerk

Deze opleiding is opgebouwd uit een onderwijsprogramma van drie leerjaren. Leerjaar drie bevat verdieping veelal op bedrijfseconomisch gebied, optimalisatie van bedrijfsprocessen, op het gebied van leidinggeven en op het gebied van innovatie. Een deel van de lessen zal gegeven worden aan een combinatiegroep Loonwerk en Veehouderij.

Link naar opleidingsinformatie op de website van Zone.college

Interesse en contact

Vanuit het bedrijfsleven
Bent u geinteresseerd om als vakspecialist een of meerdere lessen te verzorgen, zijn wij met onze studenten welkom op uw bedrijf of wilt u meedenken over de inhoud van het onderwijs?

Graag!

Neem contact op met Jennifer Wessels Boer dan bespreken we hoe we hier vorm en inhoud aan gaan geven.

Jennifer Wessels Boer-Barelds
jbarelds@zone.college
0621854856

Toekomstige studenten
Ben je geinteresseerd in een van onze opleidingen? We vertellen je er graag meer over en ook ben je van harte welkom om een dag mee te lopen of gewoon eens langs te komen voor een gesprek. Zie onderstaande contactgegevens. We nemen binnen een werkdag contact met je op!

Algemeen telefoonnummer Zone.college
088 262 0200

Locatie Hardenberg
Rolf Klooster
rklooster@zone.college