Hoe kijk je tegen anderen aan?

Hoe kijk je tegen anderen aan?

Startpagina

Iemand etiketten doen we allemaal! Bewust of onbewust maakt niet uit. Als je iemand voor het eerst ziet, plaats je diegene in hokjes dat je kent. Denk hierbij aan vrouw, man, verlegen, stoer, oud, jong en noem maar op. In deze les leer je hoe mensen kijken naar elkaar.

Leerdoelen

  • ​​Je kunt het begrip stereotype beschrijven.
  • Je kunt omschrijven hoe een vooroordeel ontstaat.
  • Je kunt de stappen over ongelijke behandelingen benoemen.
  • Je kunt het verschil tussen tolerantie en respect uitleggen.

Lesactiviteit

In deze les krijg je uitgebreid informatie over de lesstof. Ook is er een kennisclip over het onderwerp dat je kunt bekijken. Verder staan er ook opdrachten in waarmee je kunt oefenen. Als laatst kun je een eindtoets maken, waar je een cijfer voor krijgt.

 

Lesmateriaal

Kennisclip

Stereotypen

Soms geven we alle mensen die tot een bepaalde groep behoren een etiket. Mensen zeggen dan bijvoorbeeld dat leden van motorclubs crimineel zijn of dat Surinamers goed kunnen dansen. We noemen dat een stereotype, een overdreven en ongewoon ongenuanceerd beeld van een groep mensen. Een stereotype is meestal onjuist, vaak negatief en alleen maar gebaseerd op enkele ervaringen en niet op feiten. 

Vooroordelen

Een stereotype kan leiden tot vooroordelen. Een vooroordeel is een oordeel over iemand of iets zonder dat je de feiten of de persoon kent. Dat oordeel is dan alleen gebaseerd op het hokje waarin je iemand indeelt en dus niet op dingen die je weet over die persoon. Stel, je ziet iemand met een jack van een motorclub en zegt tegen je vriend: ''Laten we maar een stukje omlopen, hij is vast gevaarlijk.'' Zo'n opmerking is een vooroordeel, want misschien is die persoon wel op weg om zijn kind van school te halen.

Als je je te veel laat leiden door stereotypen en vooroordelen, is de kans groot dat je mensen verkeerd beoordeelt en behandelt. Dat kan vervelende gevolgen hebben, zoals pesten en discriminatie.

Ongelijke behandelingen

We spreken van discriminatie als er onterecht verschil wordt gemaakt in de behandeling van mensen. Mensen worden om verschillende redenen gediscrimineerd. Voorbeelden zijn:

 

  • Culturele achtergrond: je wordt als sollicitant afgewezen vanwege je Arabische of Afrikaanse achternaam. Discriminatie op grond van etnische achtergrond noemen we ook wel racisme.

 

  • Uiterlijk: een Klasgenoot wordt gepest omdat hij een beugel en een bril heeft.

 

  • Sekse (man-vrouw) of seksuele geaardheid: een jongen wordt uitgescholden omdat hij homoseksueel is. We spreken van seksisme als mensen worden gediscrimineerd op grond van hun sekse. Vaak is het gericht op vrouwen, bijvoorbeeld het maken van foute grappen over meisjes of vrouwen.

 

  • Leeftijd: iemand van 50 wordt niet aangenomen omdat een bedrijf alleen jong persoon in dienst wil.

 

  • Geloof: iemand word uitgescholden in de bus omdat hij een keppeltje draagt of een meisje wordt nageroepen vanwege haar hoofddoek.

Tolerantie en respect

Discriminatie is verboden in Nederland en moet dus voorkomen worden. Dat is in onze pluriforme samenleving alleen mogelijk als mensen een tolerante houding hebben ten opzichte van anderen. Tolerant zijn betekent dat je accepteert dat mensen anders zijn of andere normen en waarden hebben dan jij. Misschien heb jij er moeite mee dat mensen alcohol drinken, maar omdat het grootste deel van de bevolking dat normaal vindt, probeer je het te begrijpen.

Tolerantie heeft veel met respect te maken. Respect betekent dat je de ander in zijn of haar waarde laat. Je gaat iemand die in God gelooft niet uitschelden omdat jij niet gelooft. Respect heeft dus ook te maken met fatsoensnormen. Er zijn natuurlijk wel grenzen aan tolerantie en respect. Als je last hebt van asociaal gedrag van anderen, mag je daar best iets van zeggen. En iedereen moet zich houden aan de Nederlandse wetten.

Oefenmateriaal

Oefening 1

Oefentoets

https://b.socrative.com/login/student/
Ga naar de website van Socrative en log in met de naam SARIBEK.

Veel succes :)

 

 

Als je meer dan 3 fouten hebt, kun je de kennisclip even (opnieuw) bekijken.

Eindtoets

  • Het arrangement Hoe kijk je tegen anderen aan? is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Dilara Saribek
    Laatst gewijzigd
    2021-04-12 00:06:02
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Thema's maatschappijleer lesboek: (Broeke, Middelkoop, Rinkel, & Schings, 2020).

    Thema's maatschappijleer werkboek: (Middelkoop & Rinkel, 2020).

    [Afbeelding]. (2020). Pixabay. https://pixabay.com/nl/vectors/tandwielen-mensen-teamwork-divers-5688996/.

    (Meet Socrative, 2010)

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De les gaat over vooroordelen, discriminatie en over ongelijke behandelingen. Vak maatschappijleer voor mavo leerjaar 4 .
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    https://b.socrative.com/login/student/
    https://b.socrative.com/login/student/
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.