Fijn dat je hier bent! Zoals je ziet is deze les anders dan normaal, je zal d.m.v. deze wikiwijs meer te weten komen over een onderdeel uit het vak Maatschappijleer namelijk 'criminaliteit'.
Op het vmbo zal je vanaf het derde jaar het vak maatschappijleer krijgen. Maatschappijleer is namelijk een kernvak in het curriculum van het voortgezet onderwijs. Het vak speelt een belangrijke rol in de burgerschapsvormende taak van het onderwijs, het vak maatschappijleer heeft een socialiserend karakter. Je krijgt dus inzicht in de hedendaagse samenleving.
Deze wikiwijs is geschikt voor leerlingen uit klas 3, vmbo-kgt.
Criminaliteit, wat weet jij?
Voordat we beginnen met de lesstof, heb ik een mentimeter gemaakt. Hierin staan twee vragen met betrekking tot jouw persoonlijke leerdoel en wat jou eerste gedachte is bij het horen van het woord "criminaliteit".
- Ga naar menti.com
- Vul de code: 3144 1749 in
- Beantwoord de vragen!
Lesdoelen
Aan het eind van deze les kun je;
in eigen woorden vertellen wat criminaliteit is.
uitleggen wat een overtreding en een misdrijf is
vertellen wanneer je nou een crimineel bent
inzien wat er allemaal onder de risicofactoren valt
vertellen wat een top-600 lijst is
Theorie
Overtreding of misdrijf?
In de samenleving wordt het rijden door rood minder erg gevonden dan het plegen van een inbraak. In de wet wordt er dus bij delicten verschil gemaakt tussen overtredingen en misdrijven.
Als de politie je aanhoudt omdat je zonder fietslicht rijdt dan hoef je niet naar de rechter, je krijgt er alleen een boete voor. Dit noem je een overtreding, strafbare feiten die minder erg zijn.
Lisa (17) gaat elke zondag de stad in, het is een standaard routine van Lisa geworden om in elke winkel wat te stelen. Van make-up, kauwgom tot aan kleding en parfum. Op een dag werd zij betrapt door een beveilger, die heeft meteen de politie gebeld. Toen de politie aankwam, heeft Lisa meteen bekend. Lisa pleegt hier een misdrijf, ernstige strafbare feiten zoals; vernieling, handel in drugs, diefstal, inbraak, verkrachting en moord.
Waarom worden mensen crimineel?
Er is niet één duidelijke reden voor alle criminaliteit. Wel zijn er verschillende risicofactoren voor crimineel gedrag. Dat zijn omstandigheden die de kans op crimineel gedrag vergroten.
Een aantal voorbeelden zijn: slechte opvoeding. Jongeren die thuis de verkeerde normen en waarden leren, gaan eerder het foute pad op. Ouders die hun kinderen slaan of zelf stelen geven het verkeerde voorbeeld.
Groepsdruk. Als je vrienden regelmatig bushokjes vernielen, ga je misschien ook meedoen omdat je bang bent dat je er anders niet meer bij hoort.
Alcohol of drugs. Onder invloed doen mensen soms dingen die ze niet zouden doen als ze nutcher zijn. Dat blijkt ook uit cijfers: bij 40 procent van de geweldsmisdrijven is er alcohol gedronken.
Spijbelen en schooluitval. Jongeren die veel spijbelen of van school gaan zonder diploma, komen vaker met justitie in aanraking.
Biologische factoren. De wetenschap heeft ontdekt dat sommige mensen met een psychische stoornis extreem agressief kunnen reageren en daardoor eerder tot geweld overgaan.
Zelfs als je bij iemand één van de risicofactoren herkent, wil dat dus nog niet zeggen dat die persoon een crimineel wordt of is. Crimineel gedrag is daarom dus heel lastig te voorspellen.
Filmpje
Kennisclip
Hieronder is een kennisclip te zien, dit is voor jullie een samenvatting van hetgeen wat jullie tijdens de theorie te weten zijn gekomen. Kijk en luister goed naar de kennisclip. Zorg dat je het goed tot je opneemt. Dit komt terug in de volgende lessen en ook in je toets.
Test jezelf!
Om te kunnen zien of je de theorie onder de knie hebt en om verder te kunnen met de opodrachten op niveau, moet je nu de volgende 10 vragen goed lezen en beantwoorden. Lees eerst de vragen goed en beantwoord ze daarna.
Heb je minder dan 5 vragen goed, ga dan door naar opdracht I.
Heb je 6-7 vragen goed, ga dan door naar opdracht II.
Heb je 8-9 vragen goed, ga dan door naar opdracht III.
Opdracht I
Opdracht I gaat via Goformative, lees de vragen goed en beantwoord deze dan op de juiste manier. Je kunt meteen zien of het goed of fout is.
Succes!
Opdracht II
Opdracht II is hieronder te maken, lees de vragen goed en beantwoord deze dan.
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Je bent nu aangekomen bij de terugkoppelingsopdracht, deze opdracht is bedoeld om te kunnen zien of je de leerdoelen behaalt hebt. Maar ook om de lesstof te activeren. Hier krijg je zo 3 vragen te zien, lees deze goed en beantwoord ze dan.
Ben je klaar? Succes met de eindtoets!
Eindtoets
Je bent aangekomen bij het laatste onderdeel van de les en dat is de eindtoets. Je begint zo met een toets die bestaat uit 10vragen. De vragen hebben betrekking tot de lesstof en dus ook de lesdoelen. Als je klaar bent met de toets kun je doorgaan naar de volgende kopjes.
Veel succes met de toets, zet 'm op!
Tijd over voor jezelf!
Als je onderstaande link opent dan kun je mijn zelf ontworpen woordzoeker zien. In deze woordzoeker zitten er verschillende woorden verstopt die je in deze les ook tegengekomen bent.
Het arrangement Maatschappijleer is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Asma Bouzidi
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-04-25 22:44:04
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Opdracht
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.