We gaan het in deze (Wikiwijs)les hebben over paragraaf 6.1 en 6.2. Het is de bedoeling dat je alle tabs aan de linkerkant van dit scherm doorloopt. Lesmateriaal 1 en 2 bestaat bijvoorbeeld uit theorie en opdrachten. Dit is regulier lesmateriaal en doorloop je sowieso! Daarna ga je verder met het volgende tabje. Deze Wikiwijs wordt afgesloten met een eindtoets. Zorg er dus voor dat je de lesstof goed doorneemt zodat je de toets goed kan afronden. Wat je dus gaat doen in deze les:
Je maakt deze Wikiwijs alleen in STILTE
Je maakt het op de computer (niet op je telefoon)
Beschikbare hulp kun je vinden in de theorie en video's in deze Wikwijs
Je hebt één lesuur de tijd om dit te maken (50 minuten)
Na alles te hebben doorlopen sluit je af met de eindtoets
Klaar? Ga in dat geval verder met tabje: ''Extra: ''verdiepend materiaal''
Voor diegenen die dit vak lastig vinden, heb ik naast regulier lesmateriaal ook remediërend materiaal. Dat is ondersteunend materiaal als je sommige dingen nogniet snapt. Maak daar vooral gebruik van! Het is uiteraard wel de bedoeling dat je eerst het reguliere lesmateriaal doorloopt. Daarnaast heb ik ook verdiepend materiaal. Wil je meer weten, of kan je meer aan? Kijk na het doorlopen van het reguliere materiaal bij tabje ''Extra: verdiepend materiaal''
Begrijp je iets niet of kom je er niet helemaal uit? Probeer eerst zelf goed de tekst te lezen en de video's te kijken om tot een antwoord te komen. In het uiterste geval vraag je hulp aan je docent.
Oké, nu gaan we echt beginnen :)
Wat is jouw cultuur? Heb jij een eigen cultuur? Zo ja, wat zijn de kenmerken daarvan? Nederland is een multicultureel land. Dat wil zeggen dat er in Nederland verschillende culturen met elkaar samenleven. Dat wordt ook wel pluriforme samenleving genoemd. Je ziet vast wel eens dingen van een andere cultuur. Zo vieren moslims bijvoorbeeld offerfeest en suikerfeest, christenen vieren kerst en pasen en hindoestanen lichtjesfeest en poederfeest. Dat bepaalt ook weer hoe jij kijkt naar mensen. Misschien heb jij wel een vooroordeel over mensen met bepaalde culturen. Kortom, in deze les staat centraal:
Leven met verschillende culturen
Hoe je kijkt tegenover andere mensen
Het doel van deze les is dus dat je kennis maakt met culturen (denk aan dominante -en subculturen etc.). Daarbij de volgende leerdoelen:
Aan het einde van de les kun je in eigen woorden uitleggen wat:
Het verschil is tussen dominante -en subculturen
Dominante culturen zijn
Subculturen zijn
Stereotypen en vooroordelen zijn
Discriminatie, tolerantie en respect inhoudt
Let op! Naast het uitleggen in eigen woorden, dien je ook voorbeelden te kunnen benoemen.
Succes!
Lesmateriaal deel 1
In dit gedeelte van de les gaan we het hebben over cultuur.In ''lesmatriaal deel 1'' komen de onderstaande zaken aan bod:
Video over dominante- en subcultuur
Theorie - dominante cultuur
Theorie - subcultuur
Verwerkingsopdrachten (oefenopdrachten)
Wat is cultuur?
Bekijk de onderstaande video. Beantwoord daarna de vragen eronder.
Dominante -en subcultuur
Cultuur houdt dus in dat er een groep mensen bestaat met dezelfde waarden, normen en gewoonten. Iedereen maakt onderdeel uit van een cultuur, dus jij ook. We maken onderscheid tussen dominante -en een subcultuur. Maar wat is nou het verschil?
Dominante cultuur
We spreken van een dominante cultuur als er dezelfde waarden, normen en gewoonten zijn tussen de meeste mensen in een land. In Nederland is er ook een dominante cultuur want veel mensen eten bijvoorbeeld veel kaas en stroopwafels. Dat is iets typisch Nederlands. In Italië heerst er bijvoorbeeld ook een dominante cultuur omdat er veel traditionele voedsel wordt gegeten. Denk bijvoorbeeld aan spaghetti en pizza.
Afbeelding 2 bron: Pixabay, Malixe photo
Subcultuur
We hebben naast een dominante cultuur ook een subcultuur. Een subcultuur is een kleine groep mensen binnen de samenleving die onderdeel zijn van de dominante cultuur. Iedereen valt onder verschillende soorten subculturen. Zo is iemand bijvoorbeeld gelovig, tegelijkertijd bezig met fitness en doet een studie voor ICT beheerder.
Je ziet hier dus eigenlijk drie subculturen. Er is een subcultuur dat je gelovig bent, dat je doet aan fitness en dat je een opleiding doet. Binnen elke subcultuur heb je normen, waarden en gewoonten en daar gedraag je naar. Als je thuis bent, ben je misschien met je familie bezig met jouw geloof. Jullie bidden bijvoorbeeld samen, en school studeer je samen met je klasgenoten.
Iedereen is dus bewust of onbewust onderdeel van een subcultuur.
Soorten subculturen
Er zijn verschillende soorten subculturen. Een subcultuur is onder andere afhankelijk van:
Geloof
Muziek
Werk
Politiek
Woonplaats
Migratie - achtergrond
Nederland is een pluriforme samenleving, omdat dominante en subculturen met elkaar en door elkaar heen leven. Een voorbeeld. Jij bent zelf van Nederlandse afkomst, en gaat elke dag naar een Turkse bakker om brood te halen. Dan meng je jezelf (dominante cultuur), dagelijks met een subcultuur.
Subculturen zijn dus te herkennen aan de onder andere bovenstaande kenmerken. Culturen kunnen ook per groep, tijd en plaats verschillen. Zie tab ''Extra: verdiepend materiaal'' voor meer verdieping.
Verwerkingsopdrachten deel 1
Je heb daarnet de theorie doorgenomen. Je gaat nu aan de slag met opdrachten van ''lesmateriaal deel 1''. Maak de opdrachten met volle focus en serieus! Als je klaar bent, ga je verder met ''lesmateriaal deel 2''
Opdracht 1: Quizlet flashcards
We hebben een aantal lastige begrippen doorgenomen. Door deze flashcards te gebruiken kun je gemakkelijker de betekenissen van de begrippen uit je hoofd leren. Ook kun je rechtsonder andere leermethode kiezen. Succes!
Opdracht 2: Sleep de woorden naar de gaten in de tekst
Opdracht 3: Sleep een keuzemogelijkheid naar het juiste begrip
Lesmateriaal deel 2
We hebben net uitgebreid gehad over cultuur. In dit deel van de les gaan we het hebben over:
Stereotypen en vooroordelen
Discriminatie
Tolerantie en respect
Verwerkingsopdrachten (oefenopdrachten)
Stereotypen en vooroordelen
Heb jij wel eens iemand ontmoet en zei: ''Oh, wat zie jij eruit als een criminineel zeg!''. Of iemand die zegt: ''Alle Chinezen eten met stokjes''. Juist, dat noemen we een stereotype. Stereotype betekent dat je een ''overdreven en ongenuanceerd beeld hebt van een groep mensen. Vaak is een stereotype niet waar en negatief. Het is gebaseerd op ervaringen die jij zelf hebt meegemaakt, en dat hoeft nog niet per se een feit te zijn. Een stereotype kan zich weer uitten in een vooroordeel.
Een vooroordeel is een oordeel over iemand of iets zonder dat je de feiten of de persoon kent. Iemands uiterlijk kan zorgen dat jij een vooroordeel hebt van een persoon. Stel, je loopt op straat en ziet een man staan met allemaal piercings en tatoeages voor een basisschool. Dan denk je misschien: ''die man is gevaarlijk en doet kinderen wat ernstigs aan''. Later kom je erachter hij alleen zijn kinderen kwam ophalen. Je had dus een vooroordeel die niet blijkt te kloppen.
We hebben eigenlijk allemaal vooroordelen over iets of iemand. Tegelijkertijd is het belangrijk je je niet teveel laat meeslepen door stereotype en vooroordelen. Dat kan namelijk ervoor zorgen dat mensen vaak onterecht door jou worden behandeld.
Kijkopdracht: bekijk de onderstaande video en beantwoord daarna de de vragen.
Discriminatie, tolerantie en respect
We hebben net gehad over stereotype en vooroordelen. Het gevolg hiervan is dat mensen te maken kunnen krijgen met discriminatie. Met discriminatie wordt bedoelt dat je onterecht verschil maakt in de behandeling van mensen. Dat kan bijvoorbeeld zijn op basis van:
Je cultuur of huidskleur (je word afgewezen tijdens een sollicitatie gesprek op basis van je huidskleur, dat noemen we racisme)
Je seksuele geaardheid (iemand is bijvoorbeeld homoseksueel)
Je leeftijd (je wordt niet aangenomen omdat je misschien te oud bent)
Je religie (je hebt een andere religie dan iemand anders. Daarom kan je worden uitgesloten van iets)
Je uiterlijk (je houdt misschien hippie kledingstijl, daarom word je gepest)
Discriminatie in Nederland is ten strengste verboden. Dat is dus in de wet vastgelegd. Als je dus discrimineert, kan je een straf krijgen.
Oké...dus discriminatie in Nederland is verboden? Hoe voorkom je dat dan? Dat heeft te maken met tolerantie en respect.
Met tolerantie wordt bedoelt dat je accepteert dat mensen verschillend zijn, dat zij anderen waarden en normen hebben. Stel, jij bent zelf gelovig en gelooft in god, dan zijn er ook mensen die niet geloven. Dat kan je misschien als gelovige lastig vinden om te begrijpen. In dat geval is het belangrijk dat je iedereen, gelovig of ongelovig, accepteert zoals iemand is.
In hoeverre jij tolerant bent tegenover andere mensen heeft te maken met respect. Met respect wordt bedoelt dat je iemand in zijn of haar waarde laat. Als iemand kiest om alchohol te drinken en jij drinkt dat niet om welke reden dan ook, dan geeft het jou nog geen recht iemand uit te schelden of te beledigen.
Afbeelding 3 bron: Pixabay Hatice Erol
Verwerkingsopdrachten deel 2
Opdracht 1: Welke situatie is passend bij welk begrip?
Er zijn vier situaties, gevolgd door meerkeuze vragen. Bij elk situatie past een begrip. Het is aan jou om te bepalen welk begrip past bij dat specfieke situatie. Lees de situaties dus goed door!
Opdracht 2: Je ziet hieronder drie begrippen. Ze staan door elkaar. Waar is er als eerst sprake van? Discriminatie of toch stereotype of vooroordeel. Het is aan jou om de begrippen op de juiste volgorde te zetten.
Opdracht 3: Lees de onderstaande verhalen. Geef vervolgens jouw eigen antwoord en leg uit waarom je dat vindt. Daarna kun je je antwoord controleren.
Extra: verdiepend materiaal
Verdiepend materiaal deel 1
Je weet inmiddels wat dominante - en subculturen zijn. Maar wist je dat culturen kunnen verschillen per tijd en plaats?
Verschillen per tijd
Een goed voorbeeld is misschien wel sinterklaasfeest. Vroeger was het heel normaal om sinterklaas te vieren met zwarte piet. Het werd door heel Nederland gevierd en was dus onderdeel van de dominante cultuur. Maar hoe verder we kwamen in de tijd hoe meer aandacht dit onderwerp kreeg. Er zijn demonstraties en bewegingen aan de gang die tegen zwarte piet zijn. Dat heeft vooral te maken met het slavernijverleden. Dat is vooral kwetsend voor mensen die zelf een donkere huidskleur en kroes haar hebben.
Verschillen per plaats
Cultuur kan ook verschillen per plaats. Denk bijvoorbeeld aan Maastricht en Den Haag. Maastricht staat bijvoorbeeld bekend om haar lekkere vlaaien en accent en Den Haag om Haagse hopjes (koffie snoepjes) en Haagse accent.
Oefening: Geef antwoord op de vragen
0%
Geef antwoord op de vragen. Klik op start om te beginnen
In lesmateriaal deel 2 hadden we het over discriminatie. Discriminatie is één ding. Namelijk, het onterecht verschil maken in de behandeling van mensen. Op het moment dat er verschil wordt gemaakt in de behandeling van mensen op basis van jouw etnische achtergrond, is er sprake van racisme. Met etnische achtergrond wordt bedoelt bij welk bevolkingsgroep je hoort, denk aan Surinamers, Turken, Chinezen, Antillianen etc.
Voorbeeld: Jij bent iemand met een donkere huidskleur en wilt een huis kopen. Maar de eigenaar heeft een witte huidskleur en zegt: ''Nee! Ik verkoop mijn huis niet aan mensen met een donkere huidskleur''.
In het voorbeeld is er sprake van racisme, omdat de eigenaar zijn huis alleen wilt verkopen aan witte mensen en dus mensen met een donkere huidskleur benadeelt. Hij maakt namelijk een besluit op basis van iemands etnische achtergrond.
Oefening: Geef antwoord op de vragen
0%
Geef antwoord op de vragen. Klik op start om te beginnen
Je weet inmiddels wat pluriforme samenleving is. Nederland is een pluriforme samenleving omdat dominante - subculturen door elkaar heen leven. Zo heb je bijvoorbeeldsubculturen van een bepaalde geloof. Dat houdt in, dat er subculturen zijn met elk zijn of haar geloof. Elk religie kent bijvoorbeeld haar eigen feestdagen en tradities. In Nederland zijn er veel subculturen die met elkaar samenleven. Meestal gaat dit goed, maar soms kunnen er problemen ontstaan. Dat komt omdat ze verschillende waarden en normen hebben. Waarden zijn zaken die mensen belangrijk vinden. Bijvoorbeeld geloof, veiligheid en gelijkheid. Normen zijn basisregels die voortkomen uit je waarden. Vind je geloof belangrijk? Dan is de norm misschien dat je samen met je gezin voor het eten gaat bidden.
Oefening: Geef antwoord op de vragen
0%
Geef antwoord op de vragen. Klik op start om te beginnen
Cultuur:Een groep mensen met dezelfde waarden, normen en gewoonten
Dominante cultuur: Als er dezelfde waarden, normen en gewoonten zijn tussen de meeste mensen in een land.
Subcultuur:Een kleine groep mensen binnen de samenleving die onderdeel zijn van de dominante cultuur.
Migratie - achtergrond:Als één van jouw ouders geboren is in het buitenland, heeft iemand een migratie - achtergrond.
Stereotypen:Een overdreven en vaak negatieve beeld dat je hebt van een groep mensen.
Vooroordeel:Oordeel dat je hebt over mensen en dingen zonder dat je daarbij de feiten kent.
Discriminatie:Het onterecht verschil maken in de behandeling van mensen.
Tolerantie: Je accepteert dat er verschillende mensen zijn en dat ze andere waarden en normen hebben.
Respect:Iemand in zijn of haar waarde laten, ongeacht hoe zij of hij eruit ziet.
Eindtoets
Evaluatie
Bronnen
Clker-Free-Vector-Images, A. 1. (sd). Circle. Pixabay. Opgehaald van https://pixabay.com/nl/vectors/cirkel-handen-teamwork-gemeenschap-312343/
HaticeEROL, A. 3. (sd). Wereld De Hand Schudden. Pixabay. Opgehaald van https://pixabay.com/nl/illustrations/wereld-de-hand-schudden-racisme-5288325/
Malixe, A. 2. (sd). Lachen graffiti. Pixabay. Opgehaald van https://pixabay.com/nl/photos/lachen-graffiti-spray-paint-jong-1152775/
Mangal, S. (Regisseur). (2021). Stereotype en vooroordelen [Film]. Opgehaald van https://www.youtube.com/watch?v=qoTXYI4919c (gemaakt met gelicentieerde versie van applicatie Toonly)
NTR (Regisseur). (2019). Wat is discriminatie [Film]. Opgehaald van https://schooltv.nl/video/wat-is-discriminatie-sommige-mensen-anders-behandelen/#q=discriminatie
NTR (Regisseur). (2021). Wat is cultuur? [Film]. Opgehaald van https://schooltv.nl/video/wat-is-cultuur-mensen-met-dezelfde-waarden-normen-en-gewoonten/
van den Broeke, J., Middelkoop, J., Rinkel, G., Schings, J., Tuinder, M., Theo, R., & Schuurman, T. (2020). Thema's Maatschappijleer. Wormerveer: Uitgeverij Essener BV.
Het arrangement Pluriforme samenleving paragraaf 6.1 en 6.2 is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Sanjay Mangal
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-02-01 14:03:20
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Geef antwoord op de vragen
Geef antwoord op de vragen
Geef antwoord op de vragen
Geef antwoord op de vragen
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.