Qwiek up inspelen op innovatie

Qwiek up inspelen op innovatie

Wat is een Qwiek up en waar wordt het voor gebruikt?

Een Qwiek up is een zorginnovatie die je bij verschillende doelgroepen kan inzetten. Je kunt deze zorginnovatie inzetten voor een stukje ontspanning voor de bewoners maar ook voor de zorgverleners. Sommige bewoners kunnen nergens heen, omdat ze bepaalde zorg nodig hebben. Door de Qwiek up te gebruiken kun je dat dagje weg of de ervaring daarvan naar die bewoner toe halen en alsnog een leuke dag bezorgen voor de bewoners. Je kunt het ook gebruiken om onbegrepen gedrag van bewoners te voorkomen of te verminderen. Door aan te sluiten op het leven van de zorgvragers geeft het een stukje rust voor de bewoners. Hierdoor voorkom/verminder je onbegrepen gedrag.

 

Bij welke doelgroepen kun je het gebruiken?

Je kunt deze innovatie bij verschillende soorten doelgroepen gebruiken. Het wordt vooral ingezet bij de volgende doelgroepen:
-ouderenzorg
-gehandicaptenzorg
-palliatieve zorgvragers
Bij de ouderenzorg wordt het vooral ingezet om onbegrepen gedrag te voorkomen of verminderen. Je kunt hierdoor bepaalde medicaties afbouwen en evt. zo ver afbouwen dat de zorgvrager het niet meer hoeft te gebruiken.
Bij de gehandicaptenzorg wordt het vooral gebruikt om de zorg te verlichten. De zorgverleners moeten vaak 24/7 voor de zorgvragers zorgen. Door de Qwiek up te gebruiken kun je dan zorgen dat er op dat moment geen zorg nodig is en dat ze even kunnen ontspannen.
Bij palliatieve zorgvragers wordt het ook gebruikt voor een stukje ontspanning maar dan op een andere manier. Dit zorgt ervoor dat de zorgvrager die op bed ligt toch nog wat te zien en te doen heeft. Zo blijft het leven van een palliatief iemand toch iets nuttiger dan dat hij/zij de hele dag op bed niks ligt te doen.

Afbeeldingsresultaten voor verschillende doelgroepen

Voordelen van de Qwiek up:

  • De Qwiek up kan persoonlijke video’s afspelen
  • Je kunt persoonlijke dingen afspelen die voor die mensen belangrijk zijn of mooie herinneringen kan oproepen.
  • De Qwiek up draagt bij aan de dagbesteding van deze mensen (individueel of in een groep)
  • Werkdruk verlichten van de zorgverleners
  • Je kunt het samen met je familie of vrienden door waardoor mooie gesprekken kunnen ontstaan.
  • Afbeeldingsresultaten voor pluspunten

Nadelen van de Qwiek up:

  • Het kan kapot gaan (defect)
  • Het kost veel geld
  • Zorgverleners kunnen het ook misbruiken. Van het is mooi makkelijk om in te zetten want dan kunnen hun even iets anders doen. De Qwiek up vermaakt de mensen wel.
  • Ouderen hebben haast geen verstand van de nieuwe technologieën die er gebruikt worden in de zorg

Afbeeldingsresultaten voor minpunten

 
   

De visie op kwaliteit bij de Qwiek up

De visie op de kwaliteit van de Qwiek up in de zorg verschild per doelgroep. Bij de ene heeft het een bepaalde uitwerking en de een andere doelgroep heeft weer een andere uitwerking. De visie bij de ouderenzorg is dat de medicatie cijfers dalen. Door de Qwiek up in te zetten kun je bepaalde medicaties afbouwen, want door de Qwiek up heb je het gewenste resultaat. In de ouderenzorg heeft het een goede uitwerking. Bepaald gedrag kun je voorkomen door de Qwiek up. De Qwiek up is een ideale uitvinding voor in deze doelgroep. De visie bij de gehandicaptenzorg is alweer anders, want het heeft een ander doel. Bij de gehandicaptenzorg gaat het er vooral om dat de zorg van de mensen die de zorg bieden even weg valt. Je hebt even een momentje om te ontspannen samen met de zorgvrager. De visie bij de palliatieve zorgvrager heeft de visie meer gericht op het behouden van de activiteiten. Het geeft de mensen het gevoel dat ze nog wat te doen hebben in hun leven en als je het niet in zet hebben ze al gauw het gevoel dat ze niks kunnen doen en dan heeft het leven vaker ook geen zin meer.

belevingsgerichtte zorg

De agogiek van de Qwiek up:

De agogiek van de Qwiek up is dat je nog meer belevingsgericht kunt werken. Je stemt de Qwiek up af op de zorgvrager en sluit aan bij belevingsgerichte zorg van de bewoners. De USB sticks die erbij zitten kun je persoonlijke dingen opzetten van de bewoner. De bewoner ziet dan persoonlijke dingen die hun bekend voor komen. Dit zorgt voor een stukje ontspanning.

Afbeeldingsresultaten voor agogiek'

Kosten van een Qwiek up:

De Qwiek up brengt veel kosten met zich mee. De Qwiek up alleen kost  rond de €6000 en de losse modules die je er los bij kan kopen kosten €59,99. Een cursus kost geen kosten als dat door een instelling aangevraagd wordt door een zorginstelling die de Qwiek up gaat gebruiken.

Afbeeldingsresultaten voor money

Welke personele consequenties heeft deze innovatie?

Deze innovatie heeft geen personele consequenties. Wel zorgt het voor een stukje verlichting van het zorg moment. De zorgvrager is afgeleid en het zorg moment verloopt een stuk beter. Het personeel van de afdeling blijft hetzelfde aantal. Je kunt een zorgvrager niet alleen laten met deze zorginnovatie. Het kan alleen voor heel even. Dus er zijn geen consequenties voor het personeel.

Afbeeldingsresultaten voor zorgpersoneel

Scholing

Je hebt verschillende manieren om een scholing te volgen. Je kunt het aan de hand doen van een demonstratie op de werkvloer. Het is ook mogelijk dat je een filmpje kijkt waarin uitgelegd wordt hoe een Qwiek up werkt. Een workshop is ook nog een optie. Met een workshop ben je 4 uur bezig in een groep van 15 mensen. Als er nog meerdere mensen de workshop willen volgen kun je een hele dag aanvragen.

Afbeeldingsresultaten voor scholing

De toets

Toets: Qwiek up

Start

  • Het arrangement Qwiek up inspelen op innovatie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Willine Hop Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-01-13 14:55:50
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Qwiek up gebruik
    https://www.bing.com/videos/search?q=qwiek+up+&&view=detail&mid=BA2EC97A2F5B0F24873FBA2EC97A2F5B0F24873F&&FORM=VRDGAR&ru=%2Fvideos%2Fsearch%3Fq%3Dqwiek%2Bup%2B%26FORM%3DHDRSC4
    Video
    belevingsgerichtte zorg
    https://www.youtube.com/watch?v=GVlDMUDZzEw&list=PL5Qrp4sPy1L0tfLsh6ENTiQ3iaP9kMxul
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Qwiek up

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.