Colofon
Het arrangement Stop Motion is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.
Wat is dat? Een Stopmotion? In het woord zit het antwoord al een beetje. Een Stopmotion bestaat uit meerdere stilstaande beelden. Deze beelden verschillen allemaal net een beetje van elkaar. Het is een techniek waarbij je een object tot leven brengt door het in stapjes te bewegen en van elke stap een foto maakt. Als je ze dan achter elkaar zet, lijkt het net alsof het beeld beweegt. Dit is hoe het eerste filmpje ooit is gemaakt van een galopperend paard, door foto's!
Motion
Motion betekend bewegen in het Nederlands. In een Stopmotion wil je dan ook beweging laten zien. Door het verschil in je afbeeldingen niet te groot te maken krijg je een ‘vloeiender’ beeld. Als je grote stappen neemt in je beelden krijg je een schokkerige overgang.
Frames
De beelden waarmee je werkt in een Stopmotion heten “frames”. In het Nederlands betekend dat zoiets als “kader”. Elk kader/plaatje laat zijn eigen stukje zien en deze achter elkaar maken een bewegend beeld.
Flipboekje
Een goed voorbeeld om te laten zien hoe een Stopmotion eigenlijk werkt is een flipboekje. Je tekent op telkens dezelfde pagina van een kladblok je tekening. Deze kun je doorbladeren door alle pagina’s vast te pakken en door te bladeren met je vinger. Als je dit snel genoeg doet lijkt het alsof je tekeningen bewegen!
De tekening op een pagina is dan een “frame”, je stilstaande beeld die als er meerdere van gemaakt worden, achter elkaar aan, een bewegend “filmpje” maken!
Het arrangement Stop Motion is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.
Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.