Amerikaanse revolutie

Amerikaanse revolutie

Leer- en lesdoelen

Welkom,

Leuk dat je deze Wikiwijs bekijkt. in dit online leer arrengement gaan we het onderwerp Democratische Revoluties bespreken, met in de hoofdrol de Amerikaanse Revolutie. In deze kop maak je kennis met de leer- en lesdoelen die je na deze Wikiwijs moet kunnen beantwoorden.

- Je kan uitleggen hoe de Amerikaanse kolonie eruitzag tijdens de tijd van de Dertien Koloniën.

- Je kan vertellen welke gebeurtenissen er voor de onafhankelijkheidsoorlog afspeelde.

- Je kan drie oorzaken noemen en de gevolgen daarvan waardoor de Amerikaanse kolonisten onafhankelijk wilden worden.

- Je kan een tijdbalk maken met alle belangrijke gebeurtenissen die tot de onafhankelijkheiud hebben geleid.

- Je kan de bestuursvorm van de Verenigde Staten zelf invullen op een werkblad.

- Je kan de dikgedrukte begrippen, jaartallen en termen uitleggen en kent deze.

Amerikaanse kolonisatie

Amerikaanse kolonisten

Na de ontdekking van het continent Amerika in 1492, door Christoffel Columbus groeit de wil om gebeiden te veroveren. Zo ook bij het Engels koningshuis. In het jaar 1607 zetten de eerste Engelse kolonisten voet aan land. Deze kolonisten kwamen aan met een grote groep en vestigde zich in het gebeied wat wij nu kennen als Virgina. Het plaatsje waar ze zich gingen vestigen noemde ze Jamestown. Ze stonder er volledig alleen voor, het moederland was tenslotte een maand varen van hun verwijderd. Ze begonnen met huizen bouwen, een stadsmuur en probeerde kennis te maken met de lokale bevolking (Zie foto 1). Dat laatste ging minder goed dan gehoopt. De kolonisten en de indianen leefde op gespannen voet met elkaar. De eerste jaren zijn heel erg zwaar. Zo zwaar zelfs dat een groot deel van de 104 kolonisten komt te overlijden. Een kleine groep probeert het nog, maar deze groep verdwijnt op mysterieuze wijzen van de aardbodem. Later gaat deze gebeurtenis de boeken in als het mysterie van Jamestown.

Niet alle kolonisten hadden zo weinig succes als die van het dorpje Jamestown. Naarmate de jaren voorbij vlogen, kwamen er steeds meer reizen naar de Engelse kolonie. Ook veel Nederlanders probeerde de oversteek naar deze kolonie, om zo zelf opnieuw te beginnen of te werken in de Hollandse stad New Amsterdam. Deze stad zou alleen niet lang in bezit blijven van de Nederlanders. In het jaar 1664 veroveren de Engelsen, de stad op de Hollanders en noemen ze de stad New York.

De Engelse kolonie groeit en groeit. Er komen steeds meer kolonisten bij uit Europa, maar ook worden er veel kinderen geboren. Hierdoor hebben de Amerikanen, zoals ze zichzelf noemen, meer land nodig. Ze gaan gebieden ontdekken. Hierdoor komen ze weer in aanraking met de indianen, waar de kolonisten van Jamestown ook mee te maken hadden, maar nu winnen de kolonisten.

 

Ontstaan van kolonie

Amerikaanse kolonisatie

Na de inname van New Amsterdam gebeurde er veel dingen op het Amerikaanse continent. De bevolking bijvoorbeeld voelde zich niet meer Engels, maar Amerikaans. Dit kwam mede doordat vele van deze Amerikanen nooit in Europa waren geweest. Maar niet alleen groeide de bevolking, ook groeide het oppervlak wat de kolonie had. De kolonie begon met 13 staten (Zie foto 2). Maar naarmate de bevolking groeide, was er meer grond nodig. Wat er dus gebeurde was dat de kolonisten opzoek moesten naar nieuwe grond. Dit mocht niet van de Engelse overheid, aangezien die een afspraak hadden met de inheemse bevolking.

Maar de echte vlam in de pan gebeurde in 1764. De Amerikaanse bevolking is er klaar mee dat ze belasting moeten betalen aan een overheid die over de kolonie bestuurd. Ze zijn tenslotte ook niet vertegenwoordigd in de regering, in Engeland. Ze komen met de tekst 'No taxation without representation.' Wat in het Nederlands betekend 'Geen belasting zonder vertegenwoordiging.' De groep die met deze leus kwam noemde zich de 'sons of liberty'. Wat weer in het Nederlands, de zonen van de vrijheid betekend.

Maar niet alleen waren de Amerikanen het oneens met de oneerlijke vertegenwoordiging van de kolonie. De belasting ging omhoog, omdat de Engelse koning George III geld moest hebben om de kosten van de Frans en Indiaanse oorlog te betalen. Alleen moesten de Engelse die nog woonde in Groot-Brittanie hetzelfde betalen als voor de oorlog.

 

No Taxation Without Representation

Begin van de opstand

De start van de opstand

In het vorige deel hebben jullie kunnen lezen over de vorming van de kolonie en aantal oorzaken over de ontevredenheid van de Amerikaanse kolonisten. De kolonisten hebben een groeiende ontevredenheid tegenover de Engelse overheersing. Deze ontevredenheid groeit nog verder als de Engelse bepalen dat alleen de Engelse nog thee naar de kolonie mogen verschepen. Dit bedrijf heet de English Tea Company en krijgt het monopolie (Monopolie betekend alleenrecht) op de theehandel. De theehandel was een bloeiende handel, waarmee de kolonisten veel geld mee verdienden. Nu dit ook werd afgepakt waren de Amerikanen er helemaal klaar mee.

In 1773 organiseren een groep Amerikanen verkleed als Indianen een opstand. Deze opstand is de boeken ingegaan als de Boston Tea Party. De kolonisten die verkleed zijn als Indianen, om de schuld zo aan de Indianen te geven, gaan opweg naar de haven van Boston. Daar klimmen ze aanbord van een aantal schepen volgeladen met thee. Deze thee gooien ze onder luid gejuich in zee. De thee is vergaan en de Engelsen kunnen zo geen winst maken, aangezien de thee naar de bodem van de zee zonk.

Het nieuws kwam al snel aan bij de Engelse regering. Ze waren woedend! De vermomming had niet gewerkt en er kwamen stafmaatregelen. Zo moest de haven van Boston gesloten worden, Boston moest ook de thee vergoeden(betalen) die in de zee was gegooid en de Amerikaanse kolonisten moesten Engelse soldaten in huis toelaten. Dit zorgde voor nog meer woede onder de Amerikaanse bevolking. De kolonisten begonnen vanaf dit punt samen te werken om uiteindelijk onafhankelijk te worden.

Dus samenvattend speelde er meerdere factoren mee, waardoor de kolonisten in opstand kwamen tegen de Engelsen. De belangrijkste waren de verhoging van de belasting om de Frans-Indiaanse oorlog te betalen, de kolonie werd niet vertegenwoordigd in de Engelse regering, Amerikanen voelde zich niet Engels en tot slot de Boston Tea Party.

De Amerikaanse Revolutie

Onafhankelijkheidsoorlog

Zoals je gelezen hebt weet je dat de strijd tegen het Engelse moederland begon met de Boston Tea Party, maar het bleef niet bij dit incident. Vanaf 1775 tot 1783 is de kolonie in oorlog met Engeland, om zo de onafhankelijkheid officieel te winnen. Maar wat voor incidenten gebeurden er tijdens deze oorlog en wie stonden er aan welke kant. 

Bondgenoten

De Amerikaanse kolonisten stonden er niet alleen voor. De bondgenoten van de Amerikaanse kolonisten waren als volgt: Frankrijk, Spanje en Nederland. Maar hoezo zijn deze landen nu bondgenoten geworden van de kolonie? Alle drie de landen, waren in een strijdt verwikkeld met Engeland. In de 18e eeuw was Engeland het machtigste rijk ter wereld. Ze haalde veel rijkdommen uit gebieden overzees en waren in oorlog met Nederland geweest, maar ook in recentelijke oorlog geweest met Frankrijk. Frankrijk en Engeland waren nog in een oorlog verwikkeld geraakt om het gebied wat wij nu Amerika noemen. Deze oorlog werd de Franse en Indiaanse Oorlog genoemd en duurde van 1754-1763. De Fransen verloren deze oorlog, maar toen de kolonie onafhankelijk wilden worden, zagden de Fransen hun kans. Ze zochten wraak tegen Engeland en hoe kan dat beter dan helpen om de rijkste kolonie van Engeland te helpen aan onafhankelijkheid. Spanje daarentegen had gebieden gekoloniseerd in en rond de huige gebieden die we nu Amerika noemen. Ze zagen de kans schoon om een nieuwe bondgenoot te maken en deze te helpen voor onafhankelijkheid. Niet alleen lag deze bondgenoot dichter bij de Spaanse gebieden, maar had deze kolonie ook geen lange geschiedenis zoals Engeland dat wel had. Spanje, Nederland en Frankrijk hielpen dus de kolonisten, als bondgenoten om de oorlog mee te betalen, maar ook erkende deze landen als eerste het land Amerika. 

Oorlog 

De Amerikaanse kolonisten hadden beschikking over minder soldaten, minder wapens en waren tactisch minder goed dan de Engelsen. Hoe kan het dan alsnog gebeuren dat de Engelse legers verloren van de kolonisten? Daar zijn een aantal verklaren voor: 

Geurillaoorlog

De Amerikaanse soldaten ontweken zoveel mogelijk grootschalige veldslagen. Ze waren in mindertal en moesten het hebben van een geurrilaoorlog (oorlog waar verzet wordt gepleegd tegen de soldaten die het land willen overheersen). De Amerikaanse kolonisten zorgen er dus voor dat ze zo min mogelijk oog in oog komen te staan met de soldaten van de Engelse koning. Dit lukt niet altijd, zo worden de meeste veldslagen verloren die de Amerikanen tegen het beroepsleger van de Engelse. Een veldslag die de Amerikanen wel wonnen, was de slag bij Trenton in 1776. Daar versloeg de toekomstige eerste president van Amerika, George Washington, een Engels garnizoen. 

Hulp van bondgenoten

Zoals je eerder hebt kunnen lezen, had de kolonie een aantal bondgenoten, maar wat voor hulp boden deze landen? Frankrijk, hielp met oorlog voeren op gebieden van de kolonie, maar hielp ook overzees met zeeslagen tegen de Engelse schepen. Spanje was al jarenlang een bondgenoot van Frankrijk. Dit land moest dan ook samen met Frankrijk helpen vechten tegen de Engelsen. Tot slot was Frankrijk het eerste land dat Amerika officeel erkende als onafhankelijke staat.

Ons kikkerlandje, wat toendertijd geen kikkerlandjes, was door het aantal gebieden overzees. Hielp mee aan de oorlog door een oorlog aan te gaan tegen Engeland. Deze oorlog wordt ook wel de vierde Engels-Nederlandse oorlog genoemd en duurde van 1780-1784. Deze oorlog speelde zich niet af, op de Amerikaanse kolonie, maar op gebieden in de Oost. Gebieden die liggen in de Oost, kennen wij nu als Zuid-Oost-Azie. Daar hadden de Engelsen nog een aantal gebieden, zoals India, Bangladesh, Hong-Kong en Australie. Nederland had daar de kolonie die wij nu kennen als Indonesie. Voornamelijk rond deze gebieden voerde Nederland, oorlog tegen het Engels koninkrijk. Hierdoor hielpen ze de Amerikanen, doordat de Engelsen hun vloot op meerdere plekken moesten gebruiken. 

Einde van de oorlog

De koning van Engeland komt, na lang vechten tot de conclusie dat de kolonie verloren is. De Amerikaanse kolonsiten geven niet op, ze vechten voor hun eigen vaderland. Terwijl de legers van de koning hun leven niet willen geven voor deze strijdt. Hij ziet in dat deze strijd hopeloos was en haalt zijn leger terug in het jaar 1781. Hierop volgen er tot het jaar 1783 onderhandelingen tussen Engeland en Amerika over de onafhankelijkheid. 

 

De Amerikaanse onafhankelijkheidsvlag

De Grondwet

De Grondwet

De Amerikaanse grondwet verschilt op veel gebieden dan bijvoorbeeld die van Nederland. Maar hoe is deze grondwet tot stand gekomen, wat zijn de belangrijkste punten en wie heeft deze geschreven? Dat lees je in deze paragraaf. Het ontstaan van de Amerikaanse grondwet.

Het ontstaan

De Amerikaanse kolonisten krijgen in het jaar 1783 erkenning van Engeland dat ze onafhankelijk zijn. Ze zijn vanaf dit moment geen kolonie meer, maar een eigen land, maar met een eigen land hoort een eigen bestuur, eigen regels en wetten. Deze wetten en regels zijn genoteerd in de Amerikaanse grondwet die in het jaar 1789 is ingevoerd in de kolonie. Daar stond onderandere in hoe het Amerikaanse bestuur moest worden ingericht. Maar hoe is deze grondwet tot stand gekomen? De kolonisten hadden al regels en wetten ingevoerd, toen Amerika nog een kolonie was. Maar de wetten regels die in het jaar 1777 waren gemaakt, voldeden niet meer aan de wensen van de burgers. Er worden mannen aangesteld om een nieuwe grondwet te maken. Deze mannen worden de Founding Fathers genoemd en hebben de basis gelegd voor de oudste grondwet, die we nu nog kennen.

Trias Politica

In de grondwet stond ook hoe het bestuur van de jonge natie werd ingericht. Bekijk nu de video die hoort bij de Trias Politica.

Bill of Rights

Toen de Founding Fathers de grondwet hadden gemaakt, waren ze nog niet klaar vonden ze. Er moest een aanvulling komen op die eerste grondwet die was ingevoerd in 1789. Hierop vonden ze het volgende uit: De Bill of Rights. Hieraan staan de rechten van alle Amerikaanse burgers. Een van deze amendementen (Regel in de wet) is vaak in opspraak geweest. Namelijk amendement nummer twee. Hierin staat dat iedere burger recht heeft op het bezit van een (vuur)wapen. 

Sommige burgers vinden dit amendement niet meer van deze tijd en hebben vaak het argument dat wapenbezit illegaal moet worden om zo openbare schietpartijen tegen te gaan. Andere Amerikanen zijn van mening dat dit bezit moet blijven, aangezien ze zichzelf kunnen beschermen tegen andere. War vindt jij hiervan? Moet wapenbezit legaal of illegaal zijn?

Bekijk de ThingLink voor verdere uitleg over de Bill of Rights.

 

Bill of Rights

Trias Politica

Oefentoets

Oefentoets aan de hand van een socrative
Oefeningen zoals je ze ook op de toets kan verwachten.

Extra oefenen

Extra oefeningen basisniveau

Oefenen op gemiddeld niveau

De verrijkende opdracht

Verrrijkende opdracht

In deze extra opdracht, die bedoelt is voor leerlingen die geen tot weinig moeite hebben met de stof, ga jij samen met een groepje van vier een nieuwsreportage maken. Deze reportage kan over van alles gaan, wat te maken heeft met de onafhankelijkheidsstrijd van Amerika. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld live verslag vanuit Boston bij de Boston Tea Party, het ondertekenen van de onafhankelijkheidsverklaring, het tekenen van de grondwet door de Fouding Fathers, het land in gaan om Amerikaanse kolonisten te interviewen hoe ze denken over Engeland of een filmpje maken over de Trias-Politica. 

De bedoeling is dat jij samen een reportage maakt, flimt met je telefoon en deze uploadt ergens op een media platform (YouTube, Instagram, Twitter, etc.). Je kan er ook voor kiezen om meerder reportages uit te brengen, waardoor je een feed krijgt van nieuwsberichten.

Probeer tijdens het maken van de nieuwsberichten zo orgineel mogelijk in beeld te komen. Dus verkleden, het gebruik maken van een accent, omgeving en taal. Hopelijk heb ik jullie al in de goede richting geholpen en weet je al iets met je groepje.

Groet en succes!

Toets

Eindtoets

Via de link hieronder kom je bij een google form document. Open deze pas als je de gehele WikiWijs hebt afgerond en denkt dat je genoeg kennis hebt om de toets te maken.

Log in met je schoolmail en vul je naam in. Start daarna de toets. De toets wordt direct nagekeken dus je weet meteen je cijfer.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSex2XJd2QpEUJ9VBwKTunPB-eQp7AZ2lLEfYerwMVLkC6yGSQ/viewform

Bronnenlijst

Bronnenlijst

Hieronder kan je alle geraadpleegde bronnen zien.

Agyle. (2013, 6 december)North America blank map with state and province boundaries. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:North_America_blank_map_with_state_and_province_boundaries.png

Ben Leddy. (2014, 6 november). No Taxation Without Representation - The Song. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=HZCiBjnxhOM

 

Bill of Rights. (1942, 1 januari). [Foto]. https://picryl.com/media/a-bill-of-rights-as-provided-in-the-ten-original-amendments-to-the-constitution. https://picryl.com/media/a-bill-of-rights-as-provided-in-the-ten-original-amendments-to-the-constitution

 

Boston Tea Party. (z.d.). [Illustratie]. www.ndla.no. https://ndla.no/subject:23/topic:1:184671/resource:1:87325?filters=urn:filter:06270029-7aa7-4a7a-b383-128b275ff150

 

King, S. (2016, 28 januari). Colonial Jamestown about 1614 [Illustratie]. Wikimedia. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/22/Colonial_Jamestown_About_1614.jpg

 

Ross Flag. (z.d.). [Illustratie]. https://www.freeimg.net/photo/20128/rossflag-flag-historic-earlyflag. https://www.freeimg.net/photo/20128/rossflag-flag-historic-earlyflag

  • Het arrangement Amerikaanse revolutie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Jur Berghout
    Laatst gewijzigd
    2021-01-26 11:23:28
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In deze wijwijs leren de leerlingen alles over het tijdvak Pruiken en Revoluties. Het thema wat centraal staat in deze WikiWijs is de Amerikaanse revolutie.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    amerika, kolonie, revolutie, trias politica scheiding der machten

    Bronnen

    Bron Type
    No Taxation Without Representation
    https://www.youtube.com/watch?v=HZCiBjnxhOM
    Video
    De Amerikaanse onafhankelijkheidsvlag
    https://www.thinglink.com/scene/1408783499522998273
    Link
    Bill of Rights
    http://www.thinglink.com/scene/1408154631929856001
    Link
    Trias Politica
    https://www.youtube.com/watch?v=MJiFtX9sGiQ&feature=youtu.be
    Video
    Oefentoets aan de hand van een socrative
    https://b.socrative.com/teacher/#quizzes
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.