Mijn naam is Marilène en ik zit in mijn 3de leerjaar van de opleiding verzorgende IG. Ik heb deze E-learning gemaakt om anderen meer te leren over inspelen op innovaties in de zorg.
Deze E-learning gaat over inspelen op innovaties. We gaan ons vooral richten op de technologische ontwikkelingen in de zorg. Technologie wordt op veel manieren in de zorg ingezet. Dit doen we om de zorg zo goed mogelijk te bieden. Het kan al zijn dat door een simpele alarmbel al veel verholpen kan worden. Wat als er iemand valt? Wij als zorgmedewerkers kunnen niet 24/7 bij iemand zijn. Door het gebruik van een alarmbel kan een client hier gebruik van maken als er nood is. Dit is een klein voorbeeld maar er is nog zoveel meer. En al deze dingen kunnen we gebruiken in de zorg om het voor de cliënten beter te maken maar ook om de zorgverleners te ontlasten. De ontwikkelingen zijn de afgelopen jaren heel snel gegaan en het zal alleen maar sterker worden.
In deze E-learning gaan we ons richten op de Medido connected. Dit is een medicatie dispenser die nog niet heel veel gebruikt wordt. Doormiddel van opdrachten en het bekijken van filmpjes leer je meer over dit apparaat en kan je er ook mee omgaan. Ook gaan we het over medicatieveiligheid hebben. In deze E-learning richten we ons vooral op de ouderenzorg.
Veel succes bij het maken van deze e-learning.
Innovaties in de zorg
Eerst gaan we het hebben over innovaties in de zorg. Want wat zijn innovaties in de zorg nou eigenlijk? Innovatie is het ontdekken en toepassen van nieuwe ideeën om iets sneller, handiger, goedkoper of beter te maken. Het hoeft niet altijd te maken hebben met technologie. En het hoeft ook niet altijd een nieuwe innovatie te zijn. Je kunt ook een bestaande innovatie verbeteren.
Vaak als het over innovatie in de zorg gaat, worden voorbeelden zoals big data en robots gebruikt. Die zijn het meest aansprekend. Maar innovatie gaat ook om de manier waarop instellingen zoals ziekenhuizen en verzorgingshuizen gaan veranderen, wat het betekent voor de professionals in de zorg en hoe het de zorg voor de patiënt (of cliënt) kan verbeteren.
Opdracht:
In de bijlage vindt je een opdracht. Het is de bedoeling dat je de 10 technologische hulpmiddelen gaat uitwerken. Je zoekt op wat het is, bij wie het gebruikt wordt en voor wie het hulpmiddel een voordeel is.
Medicatie. We kennen het allemaal in de zorg. De meeste zorgvragers gebruiken medicatie. Het juiste medicijngebruik is belangrijk om de gezondheidssituatie te stabiliseren of te verbeteren. Hierbij is het noodzakelijk dat een cliënt de juiste ondersteuning krijgt. Een grote groep medicijngebruikers in de zorg kan hierbij wel wat hulp gebruiken. Deze hulp wordt nu vaak geboden door thuiszorg, mantelzorger of een familielid. Maar dat kan ook met de medido connect. Dit is een automatische medicijndispenser die bij de cliënt thuis staat en de mensen een seintje geeft wanneer er medicatie genomen moet worden. Er wordt bij de medido connect gebruik gemaakt van de baxterrol. Deze rol moet je om de zoveel tijd vervangen door een nieuwe rol, maar verder heb je er geen werk aan. De medido geeft aan wanneer er medicatie genomen moet worden en legt het baxterzakje al opengemaakt klaar op het opvangklepje. In dit opvangklepje zit een sensor die kan aanvoelen of er een zakje op ligt of niet. Mocht het dan zo zijn dat de zorgvrager vergeten is om de medicatie te nemen krijgt de thuiszorg, mantelzorger of familielid een melding op de gekoppelde app. Deze kan dan langskomen om te kijken wat er aan de hand is.
Hoe gebruik je de Medido connect?
Nu weet je wat de Medido connect is. Maar hoe werk je met dit apparaat? De medido connect herinnert de cliënt eraan om de juiste medicatie in te nemen. De persoonlijke baxterrol wordt geladen in het apparaat. In deze baxterrol zitten de medicijnen die op die dag en dat tijdstip ingenomen moeten worden. Op het moment dat de medicatie ingenomen moet worden geeft het apparaat een herinneringssignaal af. De cliënt moet dan op het knopje Ok drukken en het zakje met medicatie komt er geopend uit. Wanneer de cliënt niet reageert op het geluid en dus ook niet de medicatie inneemt, wordt er een bericht gestuurd naar een gekoppelde app die de thuiszorg of familie heeft. Deze weet dan dat de medicatie niet is ingenomen en kan contact opnemen met de cliënt om toch de medicatie nog in te nemen. De baxterrol moet wel elke keer vervangen worden. Dit doet de thuiszorg of familie.
Bekijk deze video en beantwoord daarna de vragen
Medicatieveiligheid
Medicatieveiligheid is iets wat ook te maken heeft met de Medido connect. Jij als zorgverlener of mantelzorger stopt medicatie in de Medido connect en moet daarbij letten op de regel van 5 bij medicatie. Jij draagt dan bij aan de medicatieveiligheid.
Wat is medicatieveiligheid?
Medicatieveiligheid gaat over alle activiteiten die zijn gericht op de juiste voorschrijving, aflevering en het juiste gebruik van geneesmiddelen. Een medicatiefout is elke fout in het proces van voorschrijven, ter hand stellen/afleveren, opslag/beheer, gereedmaken, toedienen/registreren en evalueren, ongeacht of er schade is opgetreden. Medicatieveiligheid is dus het zo min mogelijk fouten maken met medicijnen. Wees altijd alert!
Bekijk deze video over medicatieveiligheid en beantwoord daarna de vragen
De Medido connect in gebruik (casus)
Je hebt al veel informatie gekregen over de Medido connect en hoe het apparaat werkt. In het volgende filmpje ga je kijken naar Mw. van der Logt en naar verpleegkundige Anouk. Zij laten zien hoe de Medido in de praktijk word gebruikt en hoe dit is voor de cliënt die de Medido connect in gebruik heeft.
Beantwoord nu de vragen
De voor en na delen van de Medido connect
Aan bijna alles zitten voor en na delen. Zo is dat ook bij de Medido connect.
De voordelen van de medido connect
Er is meer regie en onafhankelijkheid bij de cliënt. Ze kunnen met de medido zelf letten op de inname van de medicatie. Er is niet altijd iemand van buiten af die hen komt vertellen wanneer ze iets moeten doen. Dit gevoel hebben sommige ouderen wel. Maar met de medido connect is er niet op elk moment iemand van de zorg die hen herinnerd aan de medicatie inname.
Verbeterde therapietrouw. Dit houdt in dat iemand zich houdt aan de met de zorgverlener afgesproken behandeling en farmacotherapie. Bij therapie ontrouw duurt het herstel langer en is de ziektelast veel groter. Dit heeft weer gevolgen voor de kosten van de gezondheidszorg. Met de medido connect wordt de therapietrouw verbeterd. De cliënten neemt de medicatie die in het baxterzakje zit (Vermaat, sd).
Verbeterde medicatieveiligheid. De baxterrol die in de medido zit wordt door de apotheek meerdere malen gecontroleerd. Voordat de rol in de medido gaat wordt deze nogmaals gecontroleerd door de zorgverlener. Hierdoor weet je zeker dat de juiste medicatie gegeven word. Doordat de juiste zakjes met medicatie op het juiste moment uit het apparaat komen weet je zeker dat de medicatie niet op een verkeerd tijdstip wordt ingenomen waardoor de medicatieveiligheid beter is.
Meer accuraatheid/vaste uitgifttijden. In de zorg is veel druk en daardoor kan het wel eens voorkomen dat medicatie niet altijd op tijd gegeven word. Hiermee wordt bedoeld dat bijvoorbeeld medicatie van 8:00 weleens om 8:15 geven wordt. Met de medido connect is er meer accuraatheid. De baxterzakjes worden op de juiste tijden afgegeven en kunnen daarna gelijk ingenomen worden. Hiermee voorkom je dat de medicatie niet op de juiste tijdsstip.
Wijkverpleegkundige, thuiszorgmedewerker, etc. kunnen het werk beter inplannen. Doordat de thuiszorg minder vaak naar de cliënt moet voor de medicatie kunnen ze meer tijd besteden aan andere mensen. Er is niet veel tijd in de zorg en alle tijd die we extra kunnen krijgen kunnen we goed gebruiken.
De nadelen van de medido connect
Het geluidssignaal hoor je niet door het hele huis. Op het tijdstip dat de medicatie moet worden ingenomen gaat er een signaal af. Dit is niet door het hele huis te horen. Dat kan voor sommige mensen vervelend zijn.
Als de medicatie niet is ingenomen moet de thuiszorg toch nog komen of bellen. Als zij het heel druk hebben is het lastig om dit tussendoor te doen. Als zorgverlener weet je nooit wanneer je een bericht krijgt dat de cliënt de medicatie is vergeten. Dat kan dus altijd onverwachts komen op een moment dat het niet uitkomt.
Wat te doen als....
Je weet steeds meer over de Medido connect. Maar wat moet je doen als er zich onverwachte situaties voordoen? Lees het document hieronder goed door en maak dan de vragen die daarbij horen.
Test je kennis
Toets: Test je kennis
0%
Je bent alweer aan het einde gekomen van deze E-learning. Je bent nu meer te weten gekomen over innovaties in de zorg, technologie in de zorg en de Medido connect. Nu ga je nog een toets maken om te kijken hoeveel je nog weet over alles wat je gelezen en geleerd hebt. Succes!
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Het arrangement E- learning inspelen op innovaties is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Marilène van der Pligt
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-01-11 13:23:41
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Test je kennis
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.