Incoterms

Incoterms

Welkom op deze Wikiwijs!

Welkom bij deze les! In deze les gaan wij het hebben over hoe de waarde van goederen bepaald wordt. We gaan ons voornamelijk richten op het gedeelte over de transport.

Bestel jij soms iets van het internet? Bestel jij wel eens helemaal uit China of Amerika? Vooral met de lockdown zijn we geneigd om meer te bestellen lijkt het wel hé! Maar heb je wel eens erover nagedacht HOEVEEL kilometers dat product moet afleggen voor het bij jou thuis is? En heb je ook nagedacht over hoe dat allemaal wordt geregeld en door wie? Misschien wel, maar niet helemaal uitgezocht denk ik.. Dat gaan wij dus deze les leren: hoe en door wie worden producten geleverd.

Jullie gaan namelijk over een aantal jaren werken als manager havenlogistiek! Daar zal je ook voornamelijk te maken hebben met het transport van goederen. In de haven wordt ook altijd gebruik gemaakt van incoterms bij het verkopen of kopen van goederen. Daarom is het zeer belangrijk om als toekomstige managers havenlogistiek dit te kennen! Zo kun je later een mooie bijdrage leveren aan de mooie Rotterdamse haven.

 

Aan het einde van deze les kun je..

  • ..uitleggen hoe de waarde van goederen wordt bepaald.
  • ..weet wat een incoterm is.
  • ..kan de vier incoterms benoemen.
  • ..kan de factuurwaarde bepalen aan de hand van de incoterm.
  • ..kan beargumenteren waarom een incoterm invloed heeft op de prijs van een product.

 

Voordat we beginnen met de nieuwe lesstof gaan we even onze geheugen verfrissen!

Ga verder naar ''Terugblik op de vorige les''

Deze les is bestemd voor leerlingen van het middelbaar beroepsonderwijs niveau 2.

 

Terugblik op de vorige les

Voordat je begint met de lesstof van vandaag, ga je nog even de stof van de vorige les herhalen. Zo kan je straks makkelijker de link leggen tussen incoterms en internationaal ondernemen. Als je eenmaal weet wat internationaal ondernemen inhoudt, zou je kunnen begrijpen waarom incoterms hierbij een belangrijke rol spelen. Om te weten of je dit nog weet, gaan we een quiz maken.

 

We gaan aan de slag met een Quizz! Je komt op de Quizzlet door op deze link te klikken: https://quizlet.com/_9a92uv?x=1jqt&i=3fk701

Als je klaar ben met de Quizz mag je doorgaan naar 'lesmateriaal'.

Lesmateriaal

Waarde van goederen

Waarde van goederen

De waarde van de goederen (die in de verkoopovereenkomst wordt vermeld) wordt bepaald door drie kenmerken: aankoopprijs, transportprijs en invoerrechten.

  • Aankoopprijs is altijd vastgesteld door de verkoper.
  • Transportprijs kan verschillen per gekozen incoterm (opvragen bij expediteur/cargadoor).
  • Invoerrechten kunnen worden opgevraagd bij de douane/expediteur.

Zowel de aankoopprijs als invoerrechten zijn al bepaald. Om de waarde van goederen te berekenen ontbreekt er dus nog een kenmerk: de transportprijs. Dit staat niet vast en kan verschillen per incoterm, dit kan worden berekend door jou.

 

Ga verder naar 'Incoterms'

Incoterms

In de verkoopovereenkomst wordt de waarde van goederen vermeld, zoals hiervoor ookal is besproken. Ook wordt er in de verkoopovereenkomst alles omtrent de levering vastgesteld, ookwel leveringscondities genoemd. Leveringscondities worden in de haven met een mooi woord aangeduid, namelijk Incoterms. Incoterms zijn standaard leveringsvoorwaarden die ondernemers opnemen met betrekking tot goederen. Hiermee worden afspraken gemaakt over de transport, verzekering en risico's.

  • Wie organiseert het transport en tot waar?
  • Wie verzekert de goederen tijdens het transport en tot waar?
  • Wie draagt de risico's voor de goederen tijdens het transport en tot waar?

 

In totaal zijn er 11 incoterms.

 

Hierboven kun je de tabel zien die alle Incoterms bevat.

In deze les gaan we het hebben over vier Incoterms, namelijk: EXW, FOB, DAB en CIF.

De tabel van alleen deze vier, zie je hier onder.

 

 

Exworks (EXW)

Bij deze Incoterm geldt er dat de koper de volledige verantwoordelijkheid op zich neemt voor de organisatie, de verzekering en de risico's. De verkoper dient alleen zijn goederen klaar te leggen, derest wordt allemaal zelf door de koper geregeld. De koper dient dus zelf alles te regelen van voortransport tot aan na transport.

 

Delivered At Place (DAP)

Hierbij neemt de verkoper het voortransport, zeevracht en natransport voor zijn rekening. Oftewel, de verkoper organiseert, verzekert en draagt het risico tot levering bij de koper. Na de levering zijn de goederen geleverd waar ze 'horen', dus deze goederen worden niet meer getransporteerd.

 

Free On Board (FOB)

De verkoper organiseert, verzekert en draagt het risico totdat de goederen geladen staan aan boord van het zeeschip. Het lossen van de goederen en natransport dient door de koper zelf geregeld te worden.

!Bij EXW en DAP hebben we gezien dat of de koper of de verkoper alle verantwoordelijkheden op zich nam. Bij FOB zijn de taken verdeeld! De volgende (en de laatste) incoterm is dit ook het geval, daar zijn ook de taken verdeeld.

 

Cost Insurance Freight (CIF)

Hierbij regelt de verkoper het voortransport, verzekert alleen tot de loshaven en draagt de risico's tot de goederen zijn geladen. Daarna is de koper zelf verantwoordelijk voor het transport, verzekering en risico's. De koper moet hierbij zelf lossen en het natransport regelen.

 

 

Als je klaar bent met het lezen van de stof, mag je even een aantal vragen beantwoorden om voor jezelf na te gaan of je de stof hebt begrepen! Ga door naar 'Oefenmateriaal'

Oefenmateriaal

Voordat we verder gaan met de les heb ik een aantal vragen voor jullie

Ik heb voor jullie een mini quiz klaar gemaakt op Socrative.

 

Ga naar www.socrative.com

Vervolgens klik je op 'log in als student'

De roomname is 'ICLAL521'

 

Bij het behalen van een score tussen de 0%-40%, mag je door naar het kopje extra uitleg.

Bij het behalen van een score tussen de 40%-70%, mag je door naar het kopje oefenen.

Bij het behalen van een score tussen de 70%-100%, mag je door naar het kopje verdiepend materiaal.

 

Succes!

 

 

Extra uitleg

Hoi! Wat knap van je dat je nog even langs dit kopje komt om de stof beter te begrijpen.

Als het goed is heb je tussen de 0% en 40% gescoord op de 'toets' hiervoor. Dat is helemaal geen probleem! Het gaat erom dat je het uiteindelijk snapt aan het einde van de les.

 

Ik heb hierbij voor jou een kennisclip samengesteld waar ik de vier incoterms één voor één uitleg.

Bij de kennisclip kom je door op deze link te klikken: https://www.youtube.com/watch?v=cn-eFfqcg3g&feature=youtu.be

 

Succes met het bekijken van de kennisclip! 

Oefenen

Verdiepend materiaal

Kanjers zet hem op, we zijn bijna klaar!

We gaan nu nog een stap verder. Niet schrikken, het is overigens de laatste stap! Incoterms zijn dus leveringsvoorwaarden en hierin wordt bepaald welke partij wat doet. Dus wie regelt het voor-, na- en hoofdtransport? Of wie gaat laden en/of lossen?

De derde stap van internationaal ondernemen was: een verkoopovereenkomst opstellen. Hierin komt ook de afgesproken incoterm voor. In de verkoopovereenkomst staat dus de gekozen incoterm vastgesteld.

Maar, internationaal ondernemen kent nog een vierde stap, namelijk: factuur opstellen. Dat is wat wij nu gaan doen! Het laatste onderdeel van deze les is een factuur opstellen aan de hand van (een gekozen) incoterms.

Factuur opstellen

Je weet nu wat zowel de verkoper als de koper doet per incoterm. Nu is het alleen nog zo dat aan elke ''schakel'' in deze keten een prijskaartje is aan verbonden. Zie afbeelding hieronder

Hoe kan je nu aan de hand van deze gegevens een factuur opstellen? De eerste stap is om te kijken welke incoterm is gekozen, laten we hierbij ervan uitgaan dat er is gekozen voor FOB.

In de afbeelding hierboven zie je dan dat bij FOB de voor transport, douane export en het laden van goederen geregeld is door de verkoper. Dus deze neem je op in je factuur.

!Tip: Vergeet niet, je betaalt de goederen, de verkoopprijs, altijd! In dit geval zijn de goederen €1000,-.

 

Factuur FOB:

  • Goederen            €1000,-
  • Voortransport        €500,-
  • Douane Export      €200,-
  • Laden goederen    €300,-

Factuurwaarde totaal = €2000,-

 

Met alle uitleg, aantekeningen, eventuele extra uitleg en de kennisclips zouden jullie nu voor de overige drie incoterms ook de facturen kunnen opstellen. We gaan door naar de eindtoets, daarin komen alle lesdoelen van deze les terug. Succes! 

 

 

Eindtoets

We zijn bijna klaar!! 

Nu hebben jullie alle stof doorlopen en is het tijd voor de eindtoets. Hier komen alle lesdoelen en lesstof in terug. Ik weet dat jullie het allemaal kunnen, succes! 

Evaluatie

Ik wil jullie nog kort vragen om jullie mening te delen over deze les(methode). Ik wil dat ieder van jullie minimaal 2 voordelen en 2 nadelen opnoemt. Dankjulliewel! 

Bronnen

A. (2021, 4 maart). Incoterms 2020 - New rules Incoterms - Transport - Logistics. ShipHub. Geraadpleegd op 21 januari 2022, van https://www.shiphub.co/incoterms-2020/

Accon avm. (2013, 11 januari). Uw positie versterken in het buitenland? Vraag een kennisvoucher voor internationaal ondernemen aan. Geraadpleegd op 21 januari 2022, van https://acconavm.nl/kennis/agro/uw-positie-versterken-in-het-buitenland-vraag-een-kennisvoucher-voor-internationaal-ondernemen-aan/

Hoe ziet een goede factuur eruit? (2020, 23 maart). IkGaStarten. Geraadpleegd op 21 januari 2022, van https://www.ikgastarten.nl/financien/boekhouding-en-administratie/hoe-ziet-een-goede-factuur-eruit

Netwerk Internationaal Ondernemen. (2012, 21 december). GO4EXPORT. Geraadpleegd op 21 januari 2022, van https://go4export.nl/nl/bedrijfsprofiel/netwerk-internationaal-ondernemen

Uitgifte van terreinen. (2019, 23 september). Port of Rotterdam. Geraadpleegd op 21 januari 2022, van https://www.portofrotterdam.com/nl/vestigen/uitgifte-van-terreinen

  • Het arrangement Incoterms is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Iclal Yüceer Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2022-01-21 21:45:17
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten