Les 3: Hoe beveiligd ben jij op media?

Les 3: Hoe beveiligd ben jij op media?

Start

De tekst voorgelezen:

Hé, jij daar! Leuk dat je er weer bent. Laten we snel beginnen!

Ik heb een groot probleem... Vorige keer hadden we het over cybercriminaliteit en nu ben ik ermee in aanraking gekomen. Mijn Instagram is gehackt en ik ben bang dat mijn wachtwoord openbaar is gemaakt! Hopelijk kunnen jullie mij na vandaag vertellen hoe ik nu verder moet!

 

Wachtwoorden

De tekst voorgelezen:

Nu weet je wat hacken betekent, goed bezig! Bekijk dit filmpje over wachtwoorden.

 

Account verwijderen

De tekst voorgelezen:

Mijn wachtwoord is waarschijnlijk in handen van een cybercrimineel. Het is verstandig om mijn account te verwijderen, want deze persoon heeft nu toegang tot al mijn gegevens.

 

Hoppa, ik heb mijn account verwijderd. Wel jammer van de leuke foto's die ik erop had staan, maar dit is de veiligste manier!

Meerdere accounts

De tekst voorgelezen:

Ik heb helaas geen Instagram meer... Gelukkig kan ik een nieuw account aanmaken.

Oei... Op TikTok heb ik hetzelfde wachtwoord gebruikt. De cybercrimineel heeft mijn wachtwoord en kan ook op TikTok inloggen.

 

De tekst voorgelezen:

Het is belangrijk dat je voor elk media-account een ander wachtwoord gebruikt. Als je dit zelf nog niet hebt gedaan, doe dit dan ook! Gebruik één wachtwoord maar één keer!

Nu wil ik graag een nieuw account aanmaken op Instagram.

Klik hier om te zien hoe je een Instagram-account aanmaakt. Lees deze pagina even rustig door, tot zo!

Account aanmaken

Account aanmaken: e-mailadres

De tekst voorgelezen:

Heb je de tekst goed gelezen?

Je moet vaak een e-mailadres invullen. Een e-mailadres kan je gebruiken om contact te hebben met personen of bepaalde bedrijven. Handig toch?

Mediaplatformen voor een e-mailadres zijn: Gmail, Outlook en Hotmail. Ook kan het zijn dat je via je school een e-mailadres krijgt. Je kunt er vanuit gaan dat deze betrouwbaar is.

Bij het aanmaken van een account kun je je e-mailadres invullen. Af en toe kan je een e-mail ontvangen van het mediaplatform waar jij een e-mailadres hebt ingevuld. Deze komen vaak in de 'spambox' terecht. Hier heb je weinig last van en je hoeft niet te reageren op deze e-mails.

Account aanmaken: gebruikersnaam

De tekst voorgelezen:

Daarnaast kun je ook een telefoonnummer toevoegen. Als je een telefoonnummer opgeeft, kunnen veel mensen je telefoonnummer vinden en zo verlies je een deel van je privacy.

Via een gebruikersnaam kunnen mensen jouw account opzoeken. Hoe meer informatie je over jezelf in je gebruikersnaam zet, hoe sneller mensen je kunnen vinden. Wil je een account maken om reclame te maken, dan wil je dat zoveel mogelijk mensen jou kunnen vinden, maar als je een account wilt hebben waarop je maar een paar mensen wilt volgen, is het niet nodig om jouw naam erin te zetten.

Ik wil graag een account, waarop ik alleen met vrienden contact heeft. Daarom kies ik voor een gebruikersnaam waar mijn eigen naam niet in staat.

 

 

De tekst voorgelezen:

Ster43 is het juiste antwoord, omdat de naam RoboMedia met deze naam niet te vinden is. Er zit niks van zijn naam in deze naam verborgen. Dit is bij de andere antwoorden wel het geval.

We zijn nu al erg ver met het aanmaken van een account.

Wachtwoorden aanmaken

De tekst voorgelezen:

De laatste stap is het aanmaken van een wachtwoord. Deze maak je, zodat alleen jij kan inloggen op een account. Een gebruikersnaam kan door iedereen gezien worden, maar een wachtwoord weet alleen jij. Houd dit dus geheim!!! Als jij je wachtwoord aan anderen vertelt, dan kunnen deze personen inloggen op jouw account.

Op deze link staan onder het kopje 'algemene wachtwoordtips' een aantal tips om een wachtwoord zo goed mogelijk te maken. Lees deze tips goed door en klik op de linkjes in de tekst.

 

Hoe verder?

De tekst voorgelezen:

Bedankt voor je hulp! Ik ga natuurlijk niet vertellen welk wachtwoord ik heb gekozen, want ik wil niet dat jullie op mijn account kunnen inloggen!

Jullie zijn nu experts in het maken van een account. Gebruikersnamen en wachtwoorden zijn geen probleem!

 

Onthoud: niets is verplicht op media! Tot snel!

  • Het arrangement Les 3: Hoe beveiligd ben jij op media? is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2021-01-31 21:55:02
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld