Dierenrijk

Dierenrijk

Startpagina

Instructie

Hoe? Wat? en als je klaar bent?

1. Wat ga je doen? Je gaat deze wikiwijs maken, doorlezen en de opdrachten maken. Je begint bij het begin en werkt zo door naar achteren (je kan de pijlen onderin je scherm gebruiken om makkelijk door te klikken of je klikt op het volgende kopje). Je gaat elk kopje maken, je begint met de lesstof en gaat dan naar de opdrachten. Als je klaar bent met de opdrachten ga je naar 'extra opdrachten' daar ga je de opdrachten bij 'herhalend' en 'verdiepend' maken. Je begint eerst met de opdrachten bij 'herhalend' om weer even te checken of je alles goed onthouden hebt. Als je de opdrachten bij 'herhalend' hebt afgerond ga je naar 'verdiepend'. Daar gaan we basisstof 8 behandelen. Aan het einde van de wikiwijs maakt iedereen de eindtoets en daarna geef je feedback bij het kopje 'geef je mening over de wikiwijs'.


2. Hoe ga je dat doen? Je gaat dit serieus maken. Je begint eerst met de kennisclip kijken, die vind je onder het kopje "Lesstof". Als je dat hebt gedaan ga je naar het kopje "opdrachten". Heb je de opdrachten bij dat kopje afgerond dan ga je naar het kopje "extra lesstof", daar maak je de opdrachten bij 'herhalend' en 'verdiepend'.

 

3. Hulp bij wie en waar? Je mag je boek en aantekeningen gebruiken. Ook mag je de docent om hulp vragen als je het echt niet snapt (online).


4. Tijd, hoeveel heb je nodig? Dit hangt af van jou zelf. Je zult er waarschijnlijk een heel lesuur mee bezig zijn, maar als je nog een keer de stof gaat bekijken misschien iets langer.


5. Uitkomst? Als het goed is beheers je nu deze lesstof, na het kijken van de lesstof en het maken van de opdrachten kan je de leerdoelen beantwoorden die bij deze paragraaf horen.


6. Klaar? Klaar met alle kopjes en de opdrachten? Maak dan de eindtoets en vul daarna het feedback formulier in. Die vind je onder het kopje "Geef je mening over de wikiwijs"

Lesstof Basisstof 3

Basisstof 3.

Kennisclip basisstof 3
Hieronder staat een kennisclip over basisstof 3 dierenrijk. Bekijk deze video goed. Hierna heb je alle informatie die je nodig hebt om de opdrachten van deze wikiwijs te kunnen maken.

 

1. Wat ga je doen? Je gaat de video die hieronder staat aandachtig bekijken en aantekeningen maken als dat nodig is.

2. Hoe ga je dat doen? Je klikt op de video, dan op play en doet je geluid aan.

3. Tijd, hoeveel heb je nodig? Je bent hier ongeveer 4 minuten mee bezig.

4. Uitkomst? Je hebt de lesstof bekeken en misschien aantekeningen gemaakt. Die aantekeningen kunnen je straks helpen bij de opdrachten.

5. Klaar? Je gaat naar het volgende kopje en gaat beginnen aan de opdrachten. Succes met de opdrachten!

 

De leerdoelen die bij dit onderwerp horen:
Je kunt dieren indelen op grond van de kenmerken skelet en symmetrie.
Je kunt kenmerken en voorbeelden noemen van de zes stammen van het dierenrijk.

 

Kennisclip:

Opdrachten

Opdrachten bij basisstof 3.
Lees de instructie hieronder goed door voordat je de opdrachten gaat maken.

 

1. Wat ga je doen? Je gaat de opdrachten die hieronder staan maken.

2. Hoe ga je dat doen? Je hebt net een kennisclip gekeken waarin basisstof 3 is uitgelegd. Als je die kennisclip nog niet hebt bekeken ga je dat eerst doen! Je gaat nu opdrachten maken die bij basisstof 3 horen.

3. Tijd, hoeveel heb je nodig? Je bent ongeveer 5 - 10 minuten bezig. Als je het lastig vindt dan wat langer.

4. Uitkomst? Je bekijkt na het maken van de opdrachten jou resultaten. Als je dingen niet goed snapte, schrijf die op. Die vragen kun je later stellen in de les.

5. Klaar? Toppertje! Ga nu door naar het kopje "Herhalend".

Opdracht 2:

Hieronder staat een schema, neem dit schema over in je schrift. Boven het schema staan kenmerken en dieren. Deze ga je invullen in het schema. Je mag bepaalde woorden vaker gebruiken als er 3x of 2x achter staat, als dat er niet achter staat dan gebruik je het woord 1x.

 

Niet symmetrisch, zeekomkommer ,veelzijdig 2x, spons, tweezijdig 3x, slak, uitwendig 2x, kwal ,inwendig 3x, duizendpoot, zeehagedis.

Stam Symmetrie Skelet Dier
       
       
       
       
       
       

 

Extra lesstof

Herhaling

Je bent nu bij het kopje herhalend gekomen. Volg de instructie en maak daarna de kruiswoord puzzel en de memorie.

1. Wat ga je doen? Je gaat hieronder twee spelletjes maken. Een kruiswoord puzzel en een memorie. Ik hoop dat je van de spelletjes iets leert en ze leuk vindt. Maak eerst de kruiswoord puzzel en daarna de memorie.

2. Hoe ga je dat doen? Je klikt op de onderstaande bijlage op het knopje "start", dan ga je bij elke rij de goede betekenis invullen. Bij de memorie klik je ook op start en ga je natuurlijk de plaatjes om draaien en opzoek naar het juiste dier bij de juiste kenmerken.

3. Uitkomst? Na deze twee puzzels heb je de lesstof herhaald.

4. Klaar? Wat gooeed! Je hebt de spelletjes afgerond, dan mag je nu door naar het kopje "verdiepend".

 

Begin met deze kruidwoordpuzzel over de kenmerken van het dierenrijk:

 

Maak nu de memorie over het koppelen van de kenmerken aan dieren:

 

Verdiepend

In dit kopje gaan we basisstof 8 behandelen. Basisstof 8 gaat over geleedpotigen.

1. Wat ga je doen? Je gaat hieronder het filmpjes aandachtig bekijken en daarna opdrachten maken. Je begint bij filmpje 1 die geeft uitleg over de stof en de opdrachten die daar onder staan zijn om te kijken of je de stof snapt. De filmpjes 2&3 zijn verdiepende filmpjes die gaan over aanvalstecknieken en verdedigingstechnieken. Daaronder staan ook opdrachten die bij de filmpjes horen. Je mag als je dat wilt aantekeningen maken tijdens het filmpje.

2. Hoe ga je dat doen? Je klikt op play en het filmpje start. Doe ook je boek open op bladzijde 228, want daar staat basisstof 8.

3. Tijd, hoeveel heb je nodig? Zolang je zelf nodig hebt om de filmpjes te bekijken en de opdrachten te maken.

4. Uitkomst? Je hebt de stof van basisstof 8 nog een keer gezien en je hebt daarbij de opdrachten kunnen maken.

5. Klaar? Super! Ga dan nu naar het kopje eindtoets en maak je die. Succes!

 

Leerdoelen die bij basisstof 8 horen:
- Je kunt kenmerken en voorbeelden noemen van vier groepen geleedpotigen.

Filmpje 1:

Extra uitleg bij het filmpje:
- In de titel van het filmpje staat basisstof 7, maar dat is natuurlijk bij ons 8
- In het filmpje heeft de man het over de 4 stammen van de geleedpotigen, hij gebruikt de stam insecten alleen die heet in je boek de zespotigen.

- Ook heeft hij het over de stam van de spinachtigen, in je boek heet die stam de gifkakigen, dit is hetzelfde.

Opdrachten bij filmpje 1:

Filmpje 2:
Dit filmpje gaat over de jachttechnieken van geleedpotigen. Je gaat zien hoe zij een prooi vangen.

Opdracht bij filmpje 2:

Filmpje 3 :
Dit filmpje gaat over de verschillende verdedigingstechnieken die geleedpotigen hebben. Bekijk dit filmpje goed, maak desnoods aantekeningen want die kan je nodig hebben bij de volgende opdracht.

Opdracht bij filmpje 2&3:

Eindtoets

Je bent nu aangekomen bij de eindtoets. Je krijgt hier geen cijfer voor, maar je kan wel testen of je de stof goed hebt begrepen. Ga deze toets dus wel serieus maken.

 

Geef je mening over de wikiwijs

1. Wat ga je doen? Vul onderstaant feedback formulier in.

2. Hoe ga je dat doen? Beantwoord alle vragen en klik daarna op inleveren.

3. Uitkomst? Je hebt feedback gegeven op mijn wikiwijs en zo kan ik hem aanpassen waar nodig.

4. Klaar? Ga terug naar de online les.