In deze les beginnen we met het thema klimaatverandering. Wat is klimaatverandering? Waardoor ontstaat het en wat zijn de gevolgen?
Lees de volgende tekst aandachtig door.
Klimaatverandering
Wanneer heb jij voor het laatst echt sneeuw gezien in Nederland? Of ben jij al eens op vakantie geweest in Spanje, maar was het in Nederland net zo warm als daar? Heb je al eens iets gehoord van droogte in Nederland?
Wat is klimaatverandering?
Deze vragen gaan allemaal over klimaatverandering. Maar wat is klimaatverandering precies? Klimaatverandering is een verandering van het klimaat. Dit wordt veroorzaakt door de steeds grotere hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer, broeikaseffect.
Hoe ontstaat klimaatverandering?
Klimaatverandering kan door de natuur ontstaan, bijvoorbeeld door de zon of door vulkaanuitbarstingen. Klimaatverandering kan ook door de mens ontstaan.
Wat zijn de gevolgen van klimaatverandering?
De aarde wordt steeds warmer. Hierdoor ontstaan droge gebieden. Een gevolg hiervan zijn bijvoorbeeld bosbranden, zoals in bijvoorbeeld Australië. In het nieuws zie je ook vaak dat er steeds meer overstromingen komen. Ook wordt het zeewater steeds warmer. Hierdoor gaat ijs smelten, en kunnen ijsberen niet meer op dat ijs leven. Ook gaat koraal dood, waardoor daar geen vissen meer kunnen leven. Zelf merk je vooral dat het in de zomer en in de winter steeds warmer wordt. De kans op een witte kerst wordt dus steeds kleiner!
Samenvatting
Klimaatverandering is een verandering van het klimaat door het broeikaseffect. Dit wordt door de natuur, maar ook door de mens veroorzaakt. Bijvoorbeeld door autorijden. De aarde warmt op, waardoor er meer droge gebieden zijn, maar ook meer overstromingen. Zelf kun je door zo duurzaam mogelijk te leven ervoor zorgen dat de aarde zich een klein beetje minder opwarmt.
Les 2: Zoek maar op!
In de vorige les heb iets geleerd over klimaatverandering en de gevolgen hiervan. In deze les ga je leren dat iedereen daar een andere mening over heeft. Je gaat verschillende meningen bekijken en in een overzicht zetten. Je leert ook hoe je makkelijk informatie opzoekt op het internet.
Meningen
Als het gaat over klimaatveranderingen hebben veel mensen daar een duidelijke mening over.
Veel mensen vinden klimaatverandering een heel belangrijk onderwerp. Ze willen de planeet gezond houden. Ze zijn bang dat de planeet niet meer leefbaar wordt als het klimaat heel erg verandert. Daarnaast sterven er veel diersoorten uit, omdat de ijskappen smelten of omdat ze geen eten meer kunnen vinden.
Aan de andere kant zijn er ook mensen die klimaatverandering helemaal niet belangrijk vinden. Ze vinden dat het te veel geld en moeite kost om de planeet gezond te houden. Ook wordt vaak gezegd dat Nederland maar een klein land is en dat alles wat wij doen geen nut heeft. Sommige mensen geloven zelfs dat er helemaal geen klimaatverandering is en dat het door iemand is verzonnen.
Wat vind jij? Is klimaatverandering belangrijk of juist helemaal niet?
Hoe zoek je informatie?
Handige tips voor het opzoeken van informatie:
Hou het simpel. Typ alleen woorden die gaan over wat je zoekt.
Voorbeeld: je wilt weten hoe je een puppy op moeten voeden.
Eerst: puppy opvoeden
Daarna: tips puppy opvoeden
Gebruik kernwoorden.
Voorbeeld: je wilt weten wie de schrijver is van het boek Kruistocht in spijkerbroek.
Niet goed: wie heeft het boek kruistocht in spijkerbroek geschreven.
Wel goed: schrijver kruistocht in spijkerbroek.
Let ook goed op spelfouten.
Bekijk meerdere websites. Niet alle informatie die je op een site vindt is betrouwbaar.
Meningen opzoeken
Zoek nu met behulp van onderstaande linkjes verschillende meningen op. Je mag ook zelf informatie opzoeken met wat je geleerd hebt.
In de vorige les heb je verschillende meningen opgezocht en gevonden over klimaatverandering. Er zijn verschillende bedrijven en organisaties die tegen klimaatverandering zijn of er juist bewust niks tegen doen. In deze les ga je meer lezen over een aantal van deze organisaties, wat ze doen en waarom ze dat doen.
Lees de volgende tekst aandachtig door.
Organisaties en klimaatverandering
Ocean cleanup
De Ocean cleanup is een organisatie die strijdt tegen klimaatverandering. Ze doen dit door het plastic afval wat in de oceaan is gekomen, op te ruimen. Het plastic in de oceaan zorgt ervoor dat het water vervuild raakt, hierdoor verandert het klimaat in de oceaan. Verschillende diersoorten sterven hierdoor uit.
Ze ruimen het plastic op met een soort grote zeef te gebruiken. Deze zeef plaatsen ze op plekken waar veel afval bij elkaar komt door stromingen van het water.
Van het plastic dat ze opruimen maken ze nieuwe producten zoals zonnebrillen. Het plastic wordt gerecycled. De opbrengst van de verkoop van de zonnebrillen wordt weer gebruikt om nog meer plastic op te ruimen.
WWF
WWF is een organisatie die strijdt tegen klimaatverandering. WWF staat voor het wereldwijde fonds voor wilde dieren. WWF doet dit door de natuur te beschermen en herstellen. Ze beschermen bijvoorbeeld diersoorten die bijna uitsterven. Ze doen dit door het leefgebied van deze dieren te beschermen. Zo zijn ze bijvoorbeeld tegen het kappen van oerwouden. Hierdoor kunnen de dieren veilig leven en wordt de natuur beschermd.
Shell
Er zijn ook mensen en organisaties die niet actief klimaatverandering tegen gaan. Een heel aantal grote bedrijven hebben een negatieve invloed op het klimaat. Een van deze bedrijven is Shell. Shell is een bedrijf dat olie op pompt uit de grond en verkoopt. Van olie kan onder andere benzine gemaakt worden. Je kent Shell misschien ook wel als tankstation.
Shell is een van de grootste milieuvervuilende bedrijven in de wereld. De vraag naar olie is erg groot, hierdoor verdient Shell veel geld. Het bedrijf weet dat ze het milieu vervuilt. Maar ze willen niet helemaal stoppen hiermee. Wel zeggen ze delen van hun productie minder milieuvervuilend te willen maken.
Als Shell wel volledig zou stoppen, heeft dit voor de wereld grote consequenties. Dit zou onder andere betekenen dat de benzineprijs hoger wordt. Dan wordt het dus duurder om met de auto te reizen.
Samenvatting
De Ocean Cleanup wil het klimaat onder water verbeteren.
WWF wil de natuur en de dieren in de natuur beschermen en herstellen.
Ook zijn er bedrijven zoals Shell die zorgen voor veel milieuvervuiling. Ze stoppen hier niet mee omdat het veel geld oplevert en mensen het nog steeds willen kopen.
Les 4: Spreek je mening uit
Tijdens de vorige les heb je kennis gemaakt met argumenten van verschillende actiegroepen die te maken hebben met klimaatverandering.
Weet je nog welke argumenten er door actiegroepen worden gebruikt? Bedenk zelf eens of je het met die argumenten eens of oneens bent. Ga zelf opzoek naar nieuwe argumenten.
Ben jij het nu eens of oneens met de maatregelen voor de klimaatverandering?
In deze les ga jij zelf argumenten gebruiken in een debat.
Toets: Toets Klimaatverandering... Wat vind jij?
Toets: Toets Klimaatverandering... Wat vind jij?
0%
In deze toets wordt jouw opgedane kennis van de afgelopen lessen getest.
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Het arrangement Klimaatverandering is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Toets Klimaatverandering... Wat vind jij?
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.