Het beenderstelsel

Het beenderstelsel

Introductie

Voor de opdracht van vandaag neem je eerst de tekst van paragraaf 3 "Het beenderstelsel" door. Met behulp van deze tekst en de afbeeldingen in je tekstboek kunnen de vragen in de toets worden beantwoord. 

Paragraaf 3: Het beenderstelsel​

De mens heeft net als alle andere gewervelde dieren een inwendig skelet. Inwendig betekent dat het skelet aan de binnenkant zit. Insecten hebben een uitwendig skelet, daar zit het skelet aan de buitenkant. Een skelet noemen we ook wel een geraamte. Het menselijk skelet bestaat uit meer dan 200 botten. Een ander woord voor botten is beenderen. Vandaar de naam beenderstelsel.

Functies van het skelet

  • Je skelet geeft stevigheid aan je lichaam. Zonder het skelet zou je in elkaar zakken.
  • Je skelet zorgt voor bescherming van je organen.

Een voorbeeld: Je schedelbeenderen beschermen de hersenen en je ribben beschermen je hart.

  • Je skelet maakt beweging mogelijk. De meeste beenderen van je skelet zijn beweeglijk met elkaar verbonden. De spieren die aan de beenderen vastzitten zorgen voor beweging.
  • Als laatste geeft je skelet ook vorm aan je lichaam. Een goed voorbeeld daarvoor is je hoofd, waarvan de vorm wordt bepaald door de schedelbeenderen, dit zie je in afbeelding 12.

 

De wervelkolom

Het grootste deel van ons lichaam steunt op de wervelkolom. De wervelkolom is een reeks botten die de rug vormen. Deze botten noemen we ook wel wervels. Op afbeelding 13 zie je de namen van de wervels.

De wervelkolom is heel erg belangrijk omdat hij ons stevigheid biedt. Hij is ook belangrijk omdat in de wervelkolom alle zenuwen samen komen. Zenuwen lopen door de wervels via de hals naar de hersenen. De wervelkolom heeft een dubbele s vorm. Hiermee vangt hij schokken op.

Als je je rug breekt kan het zijn dat de zenuwen daar ook beschadigd raken. Er kan dan geen informatie meer worden doorgegeven vanuit of naar de hersenen.

Dan ben je vanaf dat deel naar beneden verlamd.Dit noemen we ook wel een dwarslaesie. Een voorbeeld hiervan zie je in afbeelding 14.  

 

Op afbeelding 15 zie je het skelet en de namen van de onderdelen. Deze moet je voor het SO uit je hoofd kennen.

Afbeelding 15
Afbeelding 15

De borstkas

De ribben, de borstwervels en het borstbeen vormen samen de borstkas. De ribben zitten vast aan wervels van de wervelkolom. De borstkas heeft vooral een beschermende functie. In de borstkas liggen belangrijke organen zoals het hart en de longen. Op afbeelding 16 is goed te zien hoe de borstkas in elkaar zit. Je borstkas helpt ook met ademhalen. Spieren die over de ribben heen lopen zorgen ervoor dat je longen zich vol lucht zuigen als ze zich aanspannen.

 

 

Het bekken

Een mens heeft twee heupbeenderen.

Samen vormen de heupbeenderen het bekken, ook wel

de bekkengordel genoemd. Het ronde gat tussen de heupbeenderen is bij vrouwen iets breder, zodat na een zwangerschap de baby erdoorheen past.

 

De schoudergordel 

De schouderbladen en de sleutelbeenderen vormen samen de schoudergordel. Daar zitten onze armen vast aan het lichaam. Onze armen tillen voorwerpen en zijn vaak in beweging. Hierdoor moeten de botten die daar zitten heel sterk zijn. Wanneer je je sleutelbeen breekt kan je jouw arm niet meer bewegen. Dit is een breuk die vaak erg pijnlijk is en er lang over doet om te genezen.

 

De ledematen

We hebben het al over de romp gehad, dat is het grootste lichaamsdeel dat wij hebben. Onze armen en benen noemen we ledematen. Onze ledenmaten bestaan uit verschillende onderdelen. Zo bestaat ons been uit het dijbeen, het scheenbeen en kuitbeen.

Onze onderarm bestaat uit het spaakbeen en de ellepijp. Deze zijn vaak lastig uit elkaar te houden, maar er is een ezelsbruggetje. Wanneer je jouw linkerarm uitsteekt met de palm van je hand naar boven loopt de ellepijp van je ellenboog naar je pink.

 

De Quiz

 

Maak nu de quiz, deze is opgebouwd uit twee delen, onderdeel A (waarin elke vraag bestaat uit een afbeelding waarop het juiste bot of onderdeel van het beenderstelsel wordt gevraagd

De vragen beantwoord je door een marker te plaatsen in de afbeelding, pas aan het einde van de quiz zal je de resultaten van jouw gemaakte werk zien.) 

en onderdeel B, hierin staan verschillende open vragen.   

Maak aan het einde een screenshot van jou behaalde resultaat en mail deze naar; R.meijers@sintlucas.nl

 

Dit ziet er als volgt uit

 

Toets: Het Beenderstelsel Onderdeel A

Start

Toets: Het Beenderstelsel Onderdeel B

Start

Klaar met de Quiz?

Vergeet niet jouw behaalde resultaat doormiddel van een screenshot door te sturen naar; R.meijers@sintlucas.nl.

 

Succes!

  • Het arrangement Het beenderstelsel is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Romy Meijers Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-01-14 10:19:33
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Paragraaf 3; Het Beenderstelsel
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten