EnergieGenie Next: kant-en-klare lessen voor het VO!

EnergieGenie Next: kant-en-klare lessen voor het VO!

Wat is EnergieGenie?

Bezoek de website: energiegenie.nl

Informatieve artikelen

De basis van de website zijn vier thema’s die elk bestaan uit tien tot vijftien artikelen, geschreven door Marc ter Horst, winnaar van de Glazen Globe 2019 voor zijn boek Palmen op de Noordpool. De artikelen bevatten zelden meer dan 200 woorden, zodat ze behapbaar blijven voor scholieren van vmbo tot vwo. De thema’s zijn: Het klimaat verandert (over de wetenschap van klimaatverandering); Energie moet anders (over de energietransitie); Iedereen praat mee (over beleid en debat); en Van alles te doen (met voorbeelden van maatregelen op het gebied van mitigatie en adaptatie).  

De artikelen hebben een logische volgorde, maar kunnen ook apart gelezen worden. Elk thema begint met de meeste basale informatie. Voor wie daar niet genoeg aan heeft, zijn er verdiepende artikelen, bijvoorbeeld over de prijs van CO2 en over vliegtickets en accijns. Alle teksten zijn voorgelegd aan inhoudelijke experts waaronder een voormalige onderzoeker van het IPCC.

Kant-en-klare lessen

De kant-en-klare lessen zijn zonder veel voorbereiding in te zetten in de les. De meeste zijn geschikt voor meerdere vakken, zoals economie, aardrijkskunde, biologie, maatschappijleer, natuurkunde, Nederlands en scheikunde en worden aangeboden op de niveaus vmbo onder- en bovenbouw en havo/vwo onder- en bovenbouw. Met een speciale inlog krijg je als docent toegang tot extra informatie om de opdrachten in te bedden, uit te breiden en te beoordelen.

Challenges

Met de challenges kunnen jongeren zichzelf en anderen uitdagen door bijvoorbeeld minder vlees te eten en vaker de fiets te pakken. Bij de challenges staan tips hoe de jongeren het aan kunnen pakken.

Qwist 't

Bij elk artikel is er een vraag die een beetje speels het begrip van het onderwerp test. Deze vragen kan een leerling gebruiken om te testen of hij de tekst heeft begrepen. Onder de naam Qwist’t zijn alle vragen per thema verzameld. Zo kunnen ze gebruikt worden om de voorkennis van de groep over een onderwerp te checken.

Jobswipe

Leerlingen kunnen een JobSwipe doen om banen in de energiesector te leren kennen.

Events

Leerlingen kunnen evenementen rondom duurzaamheid bekijken.

  • Het arrangement EnergieGenie Next: kant-en-klare lessen voor het VO! is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Maxime Wiegerinck Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-12-16 12:45:26
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    EnergieGenie is een gratis educatief platform over klimaatverandering en energietransitie. Naast kant-en-klare lessen staat de website boordenvol informatieve artikelen, challenges om energie te besparen, quizzen, een jobswibe, video's en meer!
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    besparing, broeikaseffect, duurzaam, duurzame energie, energiegenie, energietransitie, fossiele brandstoffen, klimaatverandering, windenergie, zonne-energie

    Bronnen

    Bron Type
    https://vimeo.com/490758548
    https://vimeo.com/490758548
    Video
    Bezoek de website: energiegenie.nl
    http://www.energiegenie.nl
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.