Les Burgerschap van
Mevrouw Ekici

MEVROUW EKICI'S BURGERSCHAP LES

Inleiding

Welkom bij de les!

Wat staat er vandaag op de planning?

Fijn om je weer terug te zien! In deze les gaan we behandelen wat een parlementaire democratie is en welke politieke stromingen er zijn in Nederland. Wij, jij en ik, leven in een parlementaire democratie. In tegenstelling tot andere landen zijn wij als volk aan de macht in Nederland. Dit wordt ook wel een democratie genoemd.

Wat is de bedoeling?

De les van vandaag is anders dan normaal. Je zult namelijk zelfstandig aan de slag gaan met de les. Je gaat dit doen door middel van te kijken naar filmpjes, lezen van de informatie en tussendoor opdrachten te maken. Tot slot ga je een toets maken om te zien hoe goed je de stof beheerst.


TIP!: Het is handig om de vragen die je fout hebt te noteren, zodat we die nog kunnen bespreken. Als je het moeilijk vindt, kun je ook beginnen met de remediërende opdracht. Je hebt het hele lesuur de tijd ervoor. Mocht je nog vragen hebben, kun je ze gerust stellen via Microsoft Teams.


Als je klaar bent, kun je de verdiepende opdracht maken.

Als je moeite hebt met de lesstof, kun je de remediërend materiaal maken
Let op! Fouten maken mag altijd ,van fouten maken leer je.

 

Leerdoelen:
Aan het einde van deze les....
.... kun je in eigen woorden uitleggen wat politiek is.

.... kun je in eigen woorden uitleggen wat een democratie is.

.... kun je in eigen woorden uitleggen wat een dictatuur is.

.... weet je te vertellen wat er gebeurt op Prinsjesdag.
.... kun je twee politieke partijen benoemen van de Tweede Kamer.

.... kun je de drie politieke stromingen benoemen.
.... kun je uitleggen wat volksvertegenwoordigers zijn.
.... heb je je eigen kennis getest door middel van de voorkennistoets.

 

Kennisclip

Bekijk het filmpje hieronder. Lees daarna het lesmateriaal door.

Let op! De begrippen in het filmpje en de dikgedrukte woorden in het lesmateriaal komen terug in de opdrachten en bij de toets: Test jezelf!

Kennisclip thema Politiek

Kennistoets

Wat weet je al over politiek?

Geen paniek! In deze kennistoets gaan we alleen vragen stellen over de politiek,  begrippen over de politiek-juridische dimensie, zo kom je er ook achter hoe veel kennis je over het onderwerp hebt. Ik ben benieuwd naar het resultaat! Ben jij ook benieuwd? Maak de kennistoets dan snel!

Heel veel succes! :)

 

 

Lesmateriaal

1.1 Start van het politieke jaar

Prinsjesdag is een belangrijke dag in de politiek en is de start van het politieke jaar.  Prinsjesdag valt op altijd op een dinsdag. Op deze dag worden alle plannen van delegering voor het komende jaar verteld. Ze gaan over het milieu, het onderwijs, criminaliteit, gezondheidszorg en alle andere dingen die in Nederland geregeld moeten worden.

Al deze plannen staan in de troonrede.

1.2 Hoe wordt Nederland bestuurd?

Politiek
Politiek betekent het maken van keuzes en beslissingen over een land of gebied.

Er moeten voortdurend keuzes worden gemaakt over Nederland. Moeten zorgmedewerkers extra geld krijgen vanwege het COVID-19 virus? Moeten er meer politieagenten op straat zijn voor de veiligheid van burgers? Het maken van zulke keuzes over een land of gebied, noem je politiek.

In Nederland hebben we een parlementaire democratie. Onder een parlementaire democratie verstaan we een politiek systeem waarbij de regering verantwoording schuldig is aan gekozen parlement. Democratie betekent dus dat het volk beslist. Maar als alle 16,8 miljoen inwoners van Nederland dat zouden doen dan wordt het een bende. Daarom kiezen we een aantal mensen die namens het Nederlandse volk besluiten mogen nemen. Deze mensen zitten in de Eerste en Tweede Kamers, in het parlement.

Politiek Den Haag
Politiek Den Haag

1.3 Democratie vs. Dictatuur

Democratie vs.Dictatuur

We leven in Nederland in een democratie. Democratie houdt in dat een land waarin de inwoners invloed hebben op de keuzes die over het land worden gemaakt, de macht ligt bij het volk. Maar in sommige landen mogen burgers geen invloed uitoefenen op beslissingen over hun land. Zo'n land noemen we een dictatuur. In een dictatuur heeft één persoon of een kleine groep alle macht. Deze persoon of groep neemt alle beslissingen.

Waaraan kun je een democratie herkennen?

- De grondrechten (Vrijheid van meningsuiting, godsdienst, vergaderen)

- We hebben de Grondwet in Nederland

- Volksvertegenwoordigers

- Trias politica (sprake van machtsverdeling)

- Vrije media 

 

Waaraan kun je een dictatuur herkennen?

- Geen vrijheid van meningsuiting

- Gelijkheid wordt niet erkend (geen sprake van gelijke rechten)

- Geen trias politica (geen sprake van een machtsverdeling)

- Geen vrije media

 

Democratie en dictatuur

1.4 Kiezen

In Nederland leven we in een indirecte democratie. Dit betekent dat de mensen die in de Eerste Kamer zitten niet rechtstreeks worden gekozen door de mensen van Nederland, maar indirect. De burgers van Nederland kiezen eerst wie hun provincie mogen besturen. En de mensen die gekozen zijn voor het provinciebestuur kiezen vervolgens de leden van de Eerste Kamer. Zij maken politieke keuzes voor het land.

Iemand die politieke keuzes maakt, noem je een politicus. Politici hebben de taak om problemen in de samenleving op te lossen. Zij nemen deel aan de Tweede Kamer. De Tweede Kamer kent 150 leden en de Eerste kamer kent 75 leden. Zij zijn geen deel van de regering. Ze worden gekozen door de burgers van Nederland en deze leden vertegenwoordigen het volk. Het kabinet bestaat uit alle ministers en staatssecretarissen en de regering bestaat uit de koning, ministers en hun staatssecretarissen. De regering mag alleen plannen uitvoeren als de Tweede Kamer en Eerste Kamer het eens zijn met die plannen. De kamers controleren ook of de regering die plannen goed uitvoert. Het kabinet bestuurt het land en voert het beleid uit.

De leden van de Tweede Kamer worden ook wel volksvertegenwoordigers genoemd. Deze volksvertegenwoordigers hebben hun eigen politieke partijen. Deze politieke partijen hebben hun eigen ideeën over de samenleving.

Hieronder zie je de vergaderzaal van de volksvertegenwoordigers. Deze volksvertegenwoordigers zijn de Kamerleden van de Eerste en Tweede Kamer.

Vergaderzaal Tweede Kamer
Vergaderzaal van de Tweede Kamer
Vergaderzaal van de Eerste Kamer

1.5 Politieke partijen

Politieke partijen
Een politieke partij is een groep mensen met dezelfde politieke ideeën

Voorbeelden van politieke partijen in Nederland zijn de VVD,CDA,GroenLinks en de PVV.

Elke politieke partij heeft haar eigen standpunten. De ene partij vind het belangrijk om Nederland zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. De andere partij vindt het vooral belangrijk dat burgers zo min mogelijk belastinig betalen. Als je het eens bent met de standpunten van een partij, kun je erop stemmen als er verkiezingen zijn of lid worden van de partij.

 

Stromingen

Politieke partijen hebben hun eigen politieke ideeën over de samenleving. Deze politieke ideeën zijn afkomstig van de politieke stromingen. Volksvertegenwoordigers halen hun inspratie uit deze politieke stromingen. Er zijn momenteel drie overheersende politieke stromingen in Nederland:

  • Christendemocratie: Staaat voor harmonie
  • Sociaaldemocratie: Staat voor gelijkwaardigheid
  • Liberalisme: Staat voor vrijheid

Politieke partijen

Begrippen memory

Klik erop en laat alle definities verdwijnen!

Padlet

Klik op de padlet en maak de opdrachten in de padlet!

Test jezelf!

Verdiepend materiaal I

Verkiezingen in Nederland

Als je 18 jaar of ouder bent, mag je stemmen als er verkiezingen zijn. Tijdens verkiezingen worden volksvertegenwoordigers gekozen. Je stemt dus op een persoon die namens jou beslissingen mag nemen in de politiek.

 

Verdiepend materiaal II

Remediërend materiaal I

Remediërend materiaal deel II

Begrippenlijst

Thema Politiek

Democratie: volksregering, bestuur waar bij het volk beslist.

Dictatuur: bestuur waarin een persoon of een kleine groep de macht heeft.

Eerste Kamer: door de Provinciale staten gekozen Nederlandse volksvertegenwoordiging.

Tweede Kamer: deel van de Staten-Generaal waarvan de leden door Nederlandse burgers zijn gekozen.

Regering: Alle ministers en koning.

Prinsjesdag: Derde dinsdag in september. Op die dag maakt de regering in de troonrede de plannen voor het komende jaar.

Troonrede: Toespraak over de regeringsplannen voor het komende jaar. De koning leest de troonrede voor op Prinsjesdag.

Politiek: Het maken van keuzes en het nemen van beslissingen over hoe een land, een provincie of een gemeente bestuurd moet worden.

Het kabinet:Alle ministers en staatssecretarissen.

Volkvertegenwoordiger:Een persoon die politieke keuzes maakt.

Politieke partijen: groep mensen met dezelfde ideeën over het bestuur van een land of gemeente.

Politieke stromingen: Groep mensen met dezelfde waarden en opvattingen over hoe de samenleving eruit moet zien en wat de rol van de overheid daarin is.

Bronnen

Literatuur:

Dorresteijn, M., & Taube, A. (2018). Kies 2 (2de editie). Deviant, Uitgeverij.

Video's:

Externe bronnen:

1.https://derdekamer.nl/binnenhof/

2.https://derdekamer.nl/games/_howpoliticsworks/dist/

3.https://derdekamer.nl/games/_memory/dist/

Debat in de lesbrief: https://debatgemist.tweedekamer.nl/debatten/ontwikkelingen-rondom-het-coronavirus-15

Google vieuw in lesbief:

1. https://maps.google.com/?t=m&layer=c&cbll=52.078884,4.31383&panoid=fsQVI7jyB4DF4lVHD1rWNQ&cbp=13,232.17,,0,8.89&ie=UTF8&source=embed&ll=52.078729,4.313828&spn=0.000552,0.001408&z=19

2.https://www.google.nl/maps/@52.0793957,4.3133479,3a,90y,290.09h,92.64t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipOqWiezhrnKLe9VAd-nTY-xGZIOAORzQRbCYVz0!2e10!3e11!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipOqWiezhrnKLe9VAd-nTY-xGZIOAORzQRbCYVz0%3Dw203-h100-k-no-pi-0-ya62.040848-ro-0-fo100!7i9368!8i3415

3. https://www.google.nl/maps/@52.0795967,4.3133649,3a,75y,232.96h,82.5t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipPLUGEH8d8oKfcI97DJ_stwaENwCM90xn4ITPI!2e10!3e11!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipPLUGEH8d8oKfcI97DJ_stwaENwCM90xn4ITPI%3Dw203-h100-k-no-pi-0-ya48.028934-ro-0-fo100!7i8704!8i4352

 

Afbeeldingen (Auteursrechtvrije afbeeldingen via Google) :

  • Het arrangement MEVROUW EKICI'S BURGERSCHAP LES is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Semra Ekici Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-01-25 21:13:20
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Lesdoel: Onderwerp: Politiek Vak: Burgerschap Leerniveau: MBO Niveau 2 en 4
    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding;
    Leerinhoud en doelen
    Politieke stromingen; Parlementaire democratie; Burgerschap; Politiek-juridisch burgerschap;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    burgers, democratie, dictatuur, eerlijke verdeling, geloof, kiezen, parlementaire, politiek, stromingen, vrijheid

    Bronnen

    Bron Type
    Kennisclip thema Politiek
    https://youtu.be/OIMRycqDxfY
    Video
    Democratie en dictatuur
    https://player.ntr.nl/index.php?id=WO_NTR_662905
    Video
    Politieke partijen
    https://player.ntr.nl/index.php?id=WO_NTR_425985
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Thema Politiek

    Verdiepend materiaal

    Start van het politieke jaar

    Hoe wordt Nederland bestuurd?

    Democratie vs. Dictatuur

    Kiezen

    Politieke partijen

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.