Les Zuid-Afrika

Les Zuid-Afrika

Welkom! (startpagina)

Welkom bij de les over Zuid-Afrika!

Nelson Mandela, de VOC, de apartheid, Kaap de Goede Hoop, WK voetbal 2010 en Kaapstad en Johannesburg. Ik heb het natuurlijk over Zuid- Afrika en dat is ook waar deze les over gaat! Zuid-Afrika heeft ook een connectie met Nederland, vandaar dat Zuid-Afrika zeker een relevant onderwerp is om te behandelen. Het is de bedoeling dat je zelfstandig aan de slag gaat met deze les en dit arrangement. Lees deze startpagina dus heel goed door! Dan weet je precies wat je moet doen. Mocht je toch nog vastlopen, dan kan je natuurlijk altijd een vraag stellen!

Waarom gaan we het deze les op deze manier doen?

Omdat we dan samen beter kunnen bepalen op welk niveau jullie zitten. hoe dat precies zit, lees je straks. Zo weten we ook beter waar we aan moeten werken om jullie op die manier in ieder geval op het reguliere niveau te krijgen, zodat jullie (en ik ook) er allemaal vertrouwen in hebben dat jullie een voldoende kunnen halen!

Dit belooft een interessante les te worden met veel vragen waarop jullie als leerling zijnde een antwoord gaan geven door middel van verschillende werkvormen!

 

De bronafbeelding bekijken

Wat gaan we deze les exact doen?

Je gaat eerst een instaptoets maken om te kijken op welk niveau je zit. Dit is een kleine toets die tien minuten duurt. Dit toetsje bestaat uit vragen die jullie in de brugklas hebben gehad over dezelfde onderwerpen die we in dit hoofdstuk gaan bespreken aan de hand van Zuid-Afrika (klimaat, landschappen, bevolkingsgroepen). Deze toets bestaat uit tien vragen. Iedere vraag is 1 punt waard. Aan de hand van deze toets gaan we kijken op welk niveau je zit:

- 0 tot 4 punten: remediërend, je krijgt iets makkelijkere opdrachten voorgeschoteld om je niveau op te krikken naar regulier.

- 5 tot 7 punten: regulier, je volgt de opdrachten vanuit de methode. Je ligt op schema om de toets succesvol af te ronden.

- 8 tot 10 punten: verrijkend, je krijgt opdrachten die extra uitdagend zijn, omdat je de reguliere stof al goed beheerst. Extra uitdaging is nodig.

In dit arrangement staan de opdrachten voor remediërend en verrijkend. Dus als je 1 van die 2 hebt, moet je de opdrachten van deze les hierin maken. Als je regulier hebt, dan maak je gewoon de opdrachten vanuit de methode (De Geo) op Learnbeat, zoals we altijd doen.

Ik geef door middel van een kennisclip instructie over de onderwerpen van deze les. Deze kun je zelf bekijken. Aan het einde van de les gaat iedereen een eindtoets over deze paragraaf maken. Deze toets is op het niveau van havo 2, dus dat is wat je moet kunnen. Zulk soort vragen kunnen jullie als havo 2 klas zijnde ook verwachten op de echte toets aan het eind van dit hoofdstuk.

Wat zijn de lesdoelen?

Aan het einde van deze les...

- Weten de leerlingen waar op aarde welk klimaat voorkomt aan de hand van het klimaatsysteem van Köppen.

- Weten de leerlingen welke klimaten er in Zuid-Afrika voorkomen (aan de hand van Köppen).

- Kunnen de leerlingen de afkortingen uitleggen van het klimaatsysteem van Köppen.

- Hebben de leerlingen kennis over de bevolkingsgroepen van Zuid-Afrika en de geschiedenis daarvan.

- Hebben de leerlingen kennis over (een aantal van) de landschappen in Zuid-Afrika.

 

Alvast veel plezier bij het maken van dit arrangement!

Instaptoets (met wikiwijs-toolset)

lesmateriaal (kennisclip)

Kennisclip les Zuid-Afrika Ivo Verhoef (0993061)

Extra: verdiepend materiaal

Verdiepend materiaal les Zuid-Afrika
Klik op de link en maak de vragen. Succes!

Extra: Remediërend materiaal

Remediërend materiaal les Zuid-Afrika en Köppen
Klik op de link en maak de vragen. Succes!

Eindtoets

Eindtoets les Zuid-Afrika

Evaluatie

Ik vond dit een leuke, orginele opdracht. Ik heb er ook echt iets van opgestoken. Bovendien snap ik nu goed hoe wikiwijs werkt en ik sluit niet uit dat ik hier in de toekomst gebruik van ga maken!

Bronnen

De Geo. (2019). De Geo lesboek aardrijkskunde voor de onderbouw 2 Havo/Vwo. Geraadpleegd op: 30-12-2020, van http://Learnbeat.nl