Parlementaire democratie

Parlementaire democratie

Parlementaire democratie

Welkom

Welkom op deze pagina!

In deze les laat ik je kennismaken met het thema parlementaire democratie. We gaan het hebben over de democratie waarin we leven en hoe die werkelijk werkt en in elkaar zit. We gaan het ook hebben over politieke stromingen, welke stromingen zijn er allemaal en welke zien we terugkomen in een politieke partij. Dit komt allemaal tot uiting in deze les. Ik heb een aantal leerdoelen voor je opgesteld.


Leerdoelen:

Je weet wat een democratie is en je weet het verschil tussen een directe en indirecte democratie.

Je weet wat politiek inhoudt.

Je kunt de kenmerken van een parlementaire democratie opnoemen.

Je weet wat een ideologie is.

Je weet welke politieke stromingen er allemaal zijn en je kunt per stroming de kenmerken daarvan benoemen.

Je weet wat politiek is.

Je weet welke politieke partijen er zijn en welke soorten politieke partijen er zijn.

Je kunt het verschil benoemen tussen een politieke partij en een belangengroep.

Je kunt de politieke partijen linken aan een politieke stroming.

In dit arrangement komen ook de volgende punten aan bod:

  • Een instaptoets
  • Lesmateriaal (paragraaf 1, 2 en 3)
  • Oefenmateriaal
  • Extra verdiepend materiaal
  • Extra remediërend materiaal (materiaal om je op weg te helpen)
  • Eindtoets
  • Evaluatie
  • Bronnen

 

Voordat ik begin, wil ik graag dat je een kleine taak voltooit met de oefening die ik op deze pagina heb toegevoegd. Met deze oefening wil ik je bestaande kennis activeren en testen. De opdracht is om de volgende vragen te beantwoorden die behoren tot een democratie of dictatuur. Zo krijg ik een overzicht van jou voorkennis.

 

 

Instaptoets

Lesmateriaal

H1: Wat is democratie?

In dit stuk zullen we onderzoeken wat democratie betekent en wat daarbij komt kijken.
 
Democratie betekent letterlijk 'het volk regeert'. De meeste mensen beslissen en elke stem is even belangrijk.

Nederland is een democratie, een indirecte democratie om precies te zijn.

Bij een indirecte democratie spreken we van een parlementaire democratie. Dit betekent dat elke burger van achttien jaar of ouder invloed kan uitoefenen op het bestuur van het land. Dit gebeurt via het parlement, deze bevat vertegenwoordigers van de mensen. Dit zijn mensen die wij zelf hebben gekozen door te stemmen. Het parlement bestaat uit de Eerste en Tweede Kamer.

Democratie is onder te verdelen in directe en indirecte democratie:

  1. Bij directe democratie kan je denken aan een referendum. Hiermee mogen burgers rechtstreeks stemmen over een politiek vraagstuk of wetsvoorstel.
  2. Bij een indirecte democratie neemt het volk niet zelf de beslissingen maar laat dit over aan gekozen vertegenwoordigers. De burgers kiezen de volksvertegenwoordigers zelf uit.
Kenmerken van een parlementaire democratie
Alle Nederlanders van 18 jaar en ouder hebben het recht om te kiezen en om verkozen te worden.
Iedereen die mag een politieke partij of vereniging oprichten.
Iedereen mag zijn of haar mening uiten of demonstreren.
Het parlement en de regering maken samen de wetten.
Wetten zijn pas geldig als de meerderheid in het parlement toestemt.
Er is persvrijheid.

 

Hieronder zie je een link staan die je direct toegang geeft tot de kennisclip. In de kennisclip wordt er uitgelegd wat democratie precies inhoudt.

 

 

Kennisclip: Wat is democratie?

H2: Politieke stromingen

In dit stuk zullen we kijken naar de politieke stromingen.

Bijna alle politieke partijen ontstaan vanuit een ideologie. Dit is een samenhangend geheel van ideeën over de gewenste inrichting van de samenleving. Politieke partijen kunnen we onderverdelen in links, rechts en midden.

Links: 
Wilt de ongelijkheid tussen mensen verminderen. Zij vinden dat de overheid actief bezig moet zijn om de zwakkeren in de samenleving te helpen.
Rechts:
Wilt zo min mogelijk bemoeienis van de overheid. Zij vinden dat mensen zelf verantwoordelijk zijn. Zij vinden persoonlijke en economische vrijheid belangrijk.
Midden:
Als een ideologie tussen rechts en links zit, dan spreken we over het politieke midden.

 

Progressief en conservatief

Als we het hebben over een progressieve maatschappij, dan willen de mensen verandering zien. Progressief betekent vooruitstrevend in de politiek. Daarbij kan het gaan om persoonlijke vrijheid. Denk maar bijvoorbeeld aan het legaliseren van abortus.

Conservatief is het tegenovergestelde van progressief. Conservatief betekent behoudend. Zij willen het graag houden zoals het is, dus als vroeger. Het behouden van tradities vinden zij dus erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan het terughoudende gedrag van conservatieven als het gaat om het accepteren van meer macht aan de Europese Unie.

 

Liberalisme

Het liberalisme vind alles wat goed is voor het individu belangrijk, omdat de maatschappij daar dan ook baat bij heeft. Liberalen zijn voor een terughoudende overheid die orde handhaaft. Liberalen zijn voor lage uitkering, want je moet niet afhankelijk zijn van de overheid. Eigen verantwoordelijkheid vinden zij van belang. Het liberalisme noemen we ook wel rechts.

De VVD is een typische liberale partij. De PVV en D66 hebben ook liberale standpunten.


Kenmerken van het liberalisme
• Economische vrijheid.
• Politieke vrijheid
• Het rationalistisch individualisme.

 

Socialisme

Socialisten worden ook wel sociaaldemocraten genoemd. Zij staan voor gelijkwaardigheid en ze willen dat de overheid zich actief bezighoudt met de zwakkeren in de samenleving.Een eerlijke verdelen van inkomen macht en kennis vinden zij dus erg van belang. Een belangrijk doel van de socialisten is om iedere burger gelijke kansen te geven. Sociaaldemocraten worden ook wel links genoemd, omdat ze voor een sterke rol van de overheid zijn. De PvdA, GroenLinks en de SP zijn duidelijk sociaaldemocratische partijen.

Kenmerken van het socialisme
• Eerlijke verdeling van kennis en macht.
• Beschermen van de zwakkeren in de samenleving.
• Gelijkwaardigheid en een sturende overheid overheid

 

Confessionalisme

Het confessionalisme baseert zich op het geloof, dat is in Nederland het christendom. Confessionalisme staat gelijk aan christendemocraten. Zij vinden naastenliefde erg belangrijk, dus goed zijn voor je medemens. Als het gaat om de rol van de overheid op sociaaleconomisch gebied, dan zitten ze in het midden.

Het CDA, SGP en de ChristenUnie zijn christendemocratische partijen

Kenmerken van het confessionalisme
• Naastenliefde/harmonie
• Gespreide verantwoordelijkheid
• Zorgzame samenleving

 

Hieronder zie je een link staan die je direct verwijst naar de gemaakte kahoot. Het gaat over de politieke stromingen, daar kan je mee oefenen.  

Kahoot

H3: Politieke partijen

We gaan het hebben over de politieke partijen en welke standpunten ze hebben.

Ik heb de bekendste politieke partijen en waar zij voor staan voor jullie onder elkaar gezet. Op die manier komen jullie te weten wat de standpunten zijn voor die partij en wie de lijsttrekker is.

 

Verschil tussen politieke partijen en actie-/belangengroepen.

Politieke partijen
Zij hebben ideeën over de samenleving als geheel
Afwegen  van verschillende belangen 
Zij willen politieke macht en bestuurlijke verantwoordelijkheid
Doen mee aan verkiezingen
Vertegenwoordigd in politieke organen

 

Actie en belangengroep
Zij hebben ideeën op een specifiek terrein
Zij komen op voor deelbelangen
Zij willen politieke invloed, maar ook weer geen bestuurlijke verantwoordelijkheid
Zij doen niet mee aan verkiezingen

 

 

SP

Socialistische Partij
De huidige SP-leider is Lilian Marijnissen. De SP is altijd heel actief geweest buiten het parlement. De partij komt op voor de belangen van de onderdrukte groepen. Zo heeft de partij hulp en een informatiediensten voor mensen die problemen hebben met belasting, huur of werk.
Zij willen het eigen risico afschaffen en in de plaats daarvan een nationaal zorgdfonds. Als het gaat om de defensie in Nederland, willen zij een kleiner leger gericht op vredeshandhaving. 

Denk

Denk
De partijleider is Tunuhan Kuzu. Denk staat voor een "inclusieve samenleving" en wil bijvoorbeeld het woord ''immigranten'' schrappen uit de woordenboeken. De partij pleit er ook voor dat 10% van de topbedrijven een migratieachtergrond moet hebben. Zij vinden dat de vluchtelingen in Nederland een waardige opvang moeten hebben en dat ze beter verspreidt zijn over het land
Wat betreft het leger vinden zij dat ze zich moeten richten op vrede en wederopbouw.

Partij voor de Dieren

Partij voor de Dieren
De lijsttrekker is Esther Ouwehand. De partij wil een einde maken aan al het dierenleed en brengt dit op alle mogelijke manieren aan de orde. Zo stelt de partij de ministers veel vragen. De partij is ook buiten het parlement actief. De Dierenpartij is er als kleine partij in geslaagd om maatschappelijk welzijn op de politieke agenda te krijgen.
Zij vinden dat het leger niet meer moet deelnemen aan gevechtsmissies.

Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid
Lodewijk Asscher is momenteel de lijsttrekker. De PvdA blijft de partij die de situatie van arbeiders wilde verbeteren. Eerlijke verdeling van welvaart en gelijke kansen voor iedereen. In economisch zwakkere tijden droeg de PvdA bij aan bezuinigingen op de sociale uitgaven. De partij hoopte het hele socialezekerheidsstelsel in stand te houden. Zij vinden dat defensie meer mag samenwerken binnen de EU en dat het defensiebudget verhoogd moet worden.

ChristenUnie

ChristenUnie
Gert-Jan Segers is de huidige lijsttrekker. Ze accepteren geen abortus en euthanasie. Milieubescherming is erg belangrijk voor het evenement. ChristenUnie heeft ook een uitgesproken sociaal gezicht. ChristenUnie is iets liberaler dan de SGP, maar zet zich ook duidelijk in voor bijbelse waarden en normen in de samenleving. De partij gebruikt politiek om aandacht te schenken aan Gods woord.

GroenLinks

GroenLinks
Jesse Klaver is de huidige lijsttrekker. Een schoner milieu in een eerlijkere samenleving is een gemeenschappelijk doel geworden. GroenLinks vindt dat de overheid een aantal grondrechten moet waarborgen. Zo moet discriminatie worden voorkomen en hebben mensen recht op een uitkering als dat nodig is. De partij hecht ook veel belang aan het verbeteren van de situatie van immigranten en asielzoekers. GroenLinks wil burgers beschermen tegen de overheid. De partij hecht veel waarde aan privacy.

50PLUS

50Plus
Henk Krol is verantwoordelijk voor deze parij. Als gevolg van de ruzie van de partij in 1994 keerde de oudere partij na twintig jaar terug. 50PLUS wist kiezers terug te winnen als een oudere partij. Er waren opnieuw zorgen over de toekomst van pensioenen en bijvoorbeeld over betaalbare zorg voor ouderen. In 2017 won de partij maar liefst vier zetels. Zij komen op voor de ouderen in de samenleving.

D66

D66
De huidige teamleider is Rob Jette. Ze hebben zich ingezet voor het staatsbestel en de kiesstelsel. De partij wordt nu sociale liberalen genoemd. Hoewel de partij meerdere keren deel uitmaakte van de regering, zijn de plannen voor D66 nooit uitgekomen. De partij speelde een belangrijke rol bij het creëren van het 'paarse' kabinet met PVDA en VVD in 1994. In de jaren daarna kreeg de D66 de status van links-liberale partij. Onderwijs en Europese samenwerking zijn belangrijk voor de partij.

CDA

Christen-Democratisch Appel
Oud-president-minister Jan Peter Balkenende kwam van het CDA en de huidige fractievoorzitter is Sybrand van Haersm Buma. De politieke ideeën van het CDA zijn niet duidelijk links of rechts. Het CDA is een typische middenpartij, vaak onderdeel van de overheid. Daarom wordt CDA ook wel het chauffeursevenement genoemd. De insteek van de partij is dat problemen in overleg moeten worden opgelost; Hierbij kennen de christen-democraten een belangrijke rol toe aan maatschappelijke organisaties. Het CDA staat ook open voor mensen met een andere religie dan het christendom, zolang ze de partijprincipes aanhangen en respecteren.

VVD

Volkspartij voor Vrijheid en Democratie
Bekende VVD-politici zijn onder meer Hans Wiegel, Ed Nijpels, Frits Bolkestein en Mark Rutte. Hoewel de VVD een brede liberale partij wil zijn, is er nog veel discussie over haar optreden. Sommigen leggen meer nadruk op oude standpunten zoals criminaliteitsbeperking, rechtshandhaving in Nederland en een strikt immigratiebeleid. Anderen benadrukken bijvoorbeeld het belang van gelijke kansen, het milieu of de bescherming van de privacy. Daarnaast meet de VVD vaak minder overheidsuitgaven en meer maakt ruimte voor de vrije markt.

SGP

Staatkundig Gereformeerde Partij
De lijsttrekker is Kees van der Staaij. De oprichters wilden vasthouden aan het protestantse karakter van Nederland en ook meer vasthouden aan de hervormingsleer. In alle politieke aangelegenheden gebruikt de partij de bijbel als toetssteen en hanteert zij een conservatieve benadering. Ze werkten onder meer voor de strikte naleving van de zondagsrust en het verbod op vloeken. Levens redden is een belangrijke kwestie voor het stabiliteits- en groeipact; abortus en euthanasie wijzen de partij ook sterk af.

PVV

Partij voor de Vrijheid
De bekendste politicus van de PVV is de voorman Geert Wilders. Zijn  standpunten over Turkije zorgde voor een breuk tussen Wilders en de VVD. Wilders vindt dat islamitisch Turkije nooit lid mag worden van de Europese Unie. Hij ziet de islam als een grote bedreiging voor de Nederlandse samenleving. Hij wil ook de immigratie stoppen. De partij wil ook af van de Nederlandse Antillen. Al met al is de PVV zeer kritisch over alles wat er in politiek Den Haag gebeurt.

Forum voor Democratie

Forum voor Democratie
De partijleider is Thierry Baudet. Het Forum voor Democratie werd in 2015 opgericht als een denktank onder leiding van Thierry Baudet en hielp bij het opzetten van het referendum over de associatieovereenkomst met Oekraïne. De organisatie ging toen verder als politieke partij en won in 2017 twee parlementszetels. De partij wil dat Nederland de Europese Unie verlaat, wil immigratie beperken en is voorstander van een meer directe democratie: referenda en een gekozen premier.

Extra oefenen

Oefenen

Wil je oefenen met de hoofdstukken? Dan heb ik hieronder een opdracht voor je klaarstaan. Het is de bedoeling dat je op het woorden klikt die bij hetzelfde hoofdstuk en categorie horen.

Succes!

Oefenen met de hoofdstukken
Welke woorden horen bij elkaar?

Extra uitdaging

Wil je extra oefenen? Dat kan!

Hieronder heb ik een opdracht staan over hoofdstuk 1, 2 en 3. Als je op de link klinkt kom je automatisch op de pagina terecht. Het is de bedoeling dat je het juiste woord in de tekst plaatst.

Succes!

Vul de ontbrekende woorden in, en test jouw kennis!

Educaplay

Eindtoets

Wat ga je doen?

Je maakt de eindtoets die ik voor je klaar heb staan. Ben je klaar? Vergeet dan niet om daarna op verzenden te klikken. Deze toets is bedoeld om je kennis te toetsen en wat je al goed beheerst of niet. Vergeet niet: fouten maken is niet erg!

 

Je kan in totaal 15 punten behalen voor deze eindtoets. Heb je meer dan 7 punten goed, dan heb je een voldoende.

 

Klik op de link hieronder om de eindtoets te maken.

 

 

Eindtoets

Bronnen

Kahoot

Kennisclip: Wat is democratie?

Educaplay

Pixabay

Powtoon

Eindtoets