H4.2 De Eerste Wereldoorlog

H4.2 De Eerste Wereldoorlog

Het verloop van de eerste Wereld Oorlog

Inleiding

In de vorige paragraaf hebben we de aanleiding(en) en de situatie in Europa besproken voor de Eerste Wereldoorlog. Deze wikiwijs zal de rest van het hoofdstuk meer leven in blazen en jullie een beter beeld geven hoe deze nou verliep. Voor we beginnen aan het onderwerp zullen we ook nog een keertje terugblikken op de stof van de vorige les.

Lees de teksten, kijk de fragmenten en maak de bijbehorende vragen. Wanneer je denkt dat je het begrijpt maak je de eindtoets, aan de hand van dat resultaat ga je naar de verdiepende opdracht. Veel plezier!

Lesdoelen

- Aan het einde van de les weet je hoe er in de Eerste Wereldoorlog werd gevochten.

- Ben je instaat uit te leggen waarom deze oorlog begon.

- Ben je in staat uit te leggen waarom het de Eerste Wereldoorlog wordt genoemd.

- Je kunt uitleggen hoe deze oorlog tot een einde kwam en wat de gevolgen voor de schuldige waren.

- Je kunt je inleven in een soldaat tijdens de wereldoorlog en hier een verhaal over schrijven.

Wat gebeurde vooraf?

Voor dat we kijken naar hoe de oorlog verliep is het verstandig om eerst te kijken waarom deze gestart is. We zullen naar de verschillende opbloeiende scenario's kijken die er op dat moment waren. Hoe zag Europa er uit, wat was de mentaliteit van iedereen en wat er voor zorgde dat deze oorlog kon starten. Aan het einde zal ik een paar vragen zetten die jullie kunnen beantwoorden om te kijken of je het snapt.

Europa verdeeld en nationalisme bloeit.

Europa is verdeeld, or zijn twee grote allianties ontstaan. De Centralen, zo genoemd omdat deze in het midden van Europa ligt. Aan de andere kant van de Centralen staan de Geallieerden. Deze allianties bestaan uit meerder landen die een bondgenootschap gesloten hebben. Dit betekent dat ze samenwerken omdat ze dan militair sterker zijn.

Geallieerden en Centralen
Geallieerden(groen) en de Centralen(rood)

Ook wakkert er veel nationalisme onder de bevolkingen binnen vele landen. Veel landen geloven nog in het feit dat oorlog voeren goed is voor je land en je land beter maakt. De bevolking en daarom dus ook het land willen allen dus graag laten zien dat zij beter zijn dan andere landen.

Nieuwe technologie en de wapenwedloop.

Technologie is enorm vooruit gegaan, voorheen streed men nog met ouderwetse geweren en geloofde ze dat een cavalerie het sterkste was dat een leger kon hebben. Momenteel zijn er machinegeweren, tanks, grote schepen en bommen ontworpen een hele nieuwe wereld qua oorlogvoering. Landen zijn massaal deze nieuwe technologie aan het toepassen om meer van deze wapens te maken dan andere landen, dit noemt men de wapenwedloop.

De moord op Franz Ferdinand.

Al hoewel nu weten dat de landen eigenlijk stiekem al oorlog wouden met elkaar en de spanning door de twee allianties al aan het oplopen was. Was dit toch nog niet genoeg reden om een oorlog te beginnen. De moord door een servische organisatie op de Kroonprins Franz Ferdinand van Oostenrijk-Hongarije word vaak gezien als wat dit gestart heeft.

De mooord op kroonprins Franz Ferdinand.

 

De kettingreactie.

De moord op Franz Ferdinand leidde tot een verklaring van Oorlog, Oostenrijk-Hangarije was nu in oorlog met Servië. Maar zoals we eerder besloten waren landen met elkaar in bondgenootschappen. Dit betekende dat Oostenrijk-Hongarije bevriend was met Duitsland, die dus besloot hun vriend te steunen. Rusland zweerde de vrijheid van Servië te beschermen en kwam zo ook terecht in de oorlog, wat betekende dat Ruslands vriend Frankrijk ook mee ging doen.

Hier met pijlen aangegeven hoe de eerste paar landen de oorlog aan elkaar verklaarde.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sommige landen besloten ook niet mee te doen aan de oorlog, Nederland en België zijn hier allebei een voorbeeld van, zij waren neutraal. Toen Duitsland daarom besloot om het neutrale België binnen te vallen om sneller bij Parijs te komen, besloot ook Engeland dat het genoeg was en verklaarde de oorlog aan de Centralen. Door een gehele kettingreactie van oorologsverklaringen belande al bijna heel Europa in Oorlog.

Als het goed is heb je nu alle teksten bij dit deel gelezen, ga nu naar de vragen om te kijken of je het snapt.

Vragen bij dit deel.

Het leven in de loopgraven.

Hoe werd er gevochten?

Bekijk de video, dit is een kennisclip over hoe er gevochten werd.
Mocht de video niet werken gebruik dan deze link: Kennisclip link.

Nieuwe fronten.

De fronten zowel in het westen als in oosten in Europa liepen vast. Dit betekende voor zowel de
Centralen als de Geallieerden dat zij opzoek moesten naar nieuwe fronten. Dit deden zij op veel verschillende manieren.

Zo gebruikte ze bijvoorbeeld hun koloniën om zo meer schade aan te brengen aan elkaar, dit koste meer geld en kon ook zorgen voor verstoringen in het ondersteunen van troepen. Ook gebruikte bestaande landen die al een hekel hadden aan andere landen, zo beloofde de Centralen Bulgarije meer grondgebied als ze hun hielpen. Op deze manier kwamen er op alle continenten over de wereld oorlogen en zou je kunnen zeggen dat het nu officieel een wereldoorlog is.

Vragen bij dit deel.

Ga naar de volgende padlet link en voeg twee posts toe.

De eerste post gaat over hoe er gevochten werd, beschrijf hoe een loopgraven oorlog werkt.

De tweede post is een uitleg over waarom het een wereldoorlog genoemd wordt.

Titel post 1: Hoe werd er gevochten?
Titel post 2: Waarom een wereldoorlog?

Hoe eindigde deze oorlog?

De kosten van een oorlog.

Een van de grote redenen dat landen uit de oorlog begonnen te trekken was geld, het raakte namelijk op. Het kost veel geld om oorlog te voeren, zeker nu met al deze nieuwe coole wapens. De landen zaten vast in de loopgraven en veel progressie was er niet, echter kwamen de Centralen er achter dat ze uiteindelijk ook in de minderheid waren. Toen de Verenigde Staten uiteindelijk ook mee kwam doen en nog niets betaald had en ook een vers uitgerust leger hadden, was dit gunstig voor de Geallieerden want zij konden nu langer door. De Centralen konden dit niet meer en zagen in dat langer door gaan geen nut meer zou hebben, de soldaten waren ook oorlogsmoe.

Het einde van de Eerste Wereld Oorlog.

De Vrede van Versailles

Toets over dit hoofdstuk.

Verdiepende opdracht.

Als je niet meer dan 50% goed beantwoord hebt op de toets maak dan gebruik van de volgende quizlet link om nog even goed te oefenen, of neem deze wikiwijs nog eens goed door.

Voor de eindopdracht bij dit hoofdstuk gaan jullie een verhaal schrijven. Je leeft je in als een soldaat in de eerste wereld oorlog. Je beschrijft ten eerste wie je soldaat is, waar hij vandaan komt en wat voor redenen hij heeft om te strijden in deze oorlog. Ten tweede beschrijf je hoe zijn tijd in de loopgraven was. Als laatst beschrijf je hoe hij zich voelt als het over het einde van de oorlog gaat.

Je mag een eigen land kiezen, wel eentje die gevochten heeft natuurlijk, en vervolgens ga je zelf opzoek naar extra informatie over soldaten tijdens deze oorlog. Je neemt je uitgewerkte soldaat mee naar de volgende les, dit is dus huiswerk.

 

Feedback

Open deze link naar de Padlet. Klik op het plusje rechtsonder aan de pagina. Geef aan wat je van de les vond. Vond je het leuk of misschien toch minder leuk? Geef een tip en een top door op het plusje te klikken.

Begrippen

Centralen - De alliantie tussen de centrale landen: Duitsland, Oostenrijk-Hongarije, Ottomaanse Rijk en Bulgarije.

Geallieerden - De andere alliantie tijdens de Eerste Wereldoorlog met als belangrijkste landen, Frankrijk, Engeland, Rusland.

Bondgenootschap - Een afspraak tussen landen of staten om elkaar te steunen en helpen, zo zijn zij sterker dan alleen.

Nationalisme - Voorliefde voor je eigen volk en land en denken dat deze beter is dan andere landen en volken.

Wapenwedloop - Een race om meer wapens te hebben dan andere landen zo dat jij militair gezien de sterkste bent.

Franz Ferdinand - De kroonprins van Oostenrijk-Hongarije, zijn moord word vaak gezien als de start van de eerste wereldoorlog.

Loopgraven - Tunnels en schuilplaatsen in de grond waaruit soldaten vechten.

Niemandsland - Het stuk grond tussen de twee loopgraven in.

Oorlogsmoe - Geen zin meer hebben in oorlog.

Vrede van Versailles - Het verdrag dat het einde van de Eerste Wereldoorlog markeert.

Bronnen

Boeken

MEMO. (2013) (4de editie). ’s-Hertogenbosch, Nederland: Malmberg.

Video

 

De Vrede van Versailles | Welkom in de jaren 20 en 30, https://youtu.be/kpF3Y5wJndM

  • Het arrangement H4.2 De Eerste Wereldoorlog is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Wilco Edelenbosch Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-04-20 22:35:14
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    De Vrede van Versailles
    https://youtu.be/kpF3Y5wJndM
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.