We gaan als allereest kijken naar de leerdoelen vandaag en dan blikken we met een vraag terug naar de vorige les. Daarna gaan we kijken hoe dit super machtige en grote rijk ten einde kwam. Want hoe kon dit gebeuren en wat gebeurde er hierna. Onderweg vind je dingen zoals een tijdbalk, quizlet, een filmpje en oefentoets.
Aan het einde van deze wikiwijs kun je herkennen en uitleggen waarom het Romeinse rijk verdween en wat er overgebleven is van romeinen bijvoorbeeld cultuur.
voorkennis ophalen
uitleg 3.5
Het romeinse rijk wordt verdeeld
Het Romeinse rijk wordt verdeeld.
In de derde eeuw N. Chr. ging het al minder in het Romeinse rijk ze werden aangevallen door vreemde volkeren uit het oosten. De Romeinen noemen deze mensen barbaren. Eigenlijk kwam er geen oplossing vanuit Rome zelf. De keizers waren druk bezig met andere dingen, zoals ruzie's maken onderling en feesten bijvoorbeeld. Door ondere andere deze choas werd het rijk dan gesplitst in oostelijk en westelijk deel in het jaar 395. Het Oost-Romeinse rijk had als hoofdstad Constantinopel dit is vandaag de dag Istanboel. In dit deel van het romeinse rijk spraken ze voornamelijk Grieks. Het West-Romeinse rijk had nog steeds als hoofdstad Rome en hier spraken ze voornamelijk Latijn. Je ziet dus echt twee aparte rijken worden met iedere hun eigen taal en hoofdstad. Hierdoor blijft Het Oost-Romeinse rijk langer bestaan, maar het West-Romeinse rijk komt in de problemen. Dit rijk gaat dan ook vallen. Hier gaan verder in de wikiwijs op in
Zoals jullie hebben kunnen lezen krijgt dit West-romeinse rijk steeds meer problemen. Ze hadden natuurlijk na de splitsing ook geen hulp meer vanuit het oosten en moesten nu zelf alles oplossen. Maar wat als een grote reden voor de val van het West-Romeinse rijk wordt gezien. Is de grote volksverhuizing, maar wat houdt dit dan in? Er zijn andere volkeren die inzien dat er rome veel te halen valt zoals rijkdom. Hier willen ze dus ook van profiteren, want ze hadden het in eigen gebied slechter. ze waren ook bang voor andere volken om hun heen. Deze nieuwe groepen mensen binnen het West- Romeinse rijk, die hun eigen behoeften en gebruiken hadden, ze zorgde ervoor dat het rijk minder stabiel was. Alleen er waren meer redenen hiervoor, dus we kunnen niet alleen de volkverhuizing noemen als reden voor de val van het rijk. Er was bijvoorbeeld ook een tekort aan soldaten. Minder Romeinen wilden het leger in, Hierdoor moesten slaven of buitenlanders (Germanen) het Romeinse leger in en deze mensen wilde alleen het leger in voor geld. Waardoor onder andere ook de belasting omhoog ging. Ook nam de handel ernorm terug. Deze twee reden zijn natuurlijk niet goed voor de economie van een land. In deze tijd zaten er ook een hoop onervaren keizers op de toorn zoals kinderen. Je kan je voorstellen dat kinderen niet goed een machtig rijk kunnen besturen. Al deze redenen zorgen er dan uiteindelijk ook voor dat het West-Romeinse rijk valt.
De laatste 25 jaar gaat steeds slechter in het West-Romeinse rijk. de volken die dus binnen vielen in het West-Romeinse rijk waren er die helemaal tot aan Rome kwamen, maar ook begonnen met plunderen en roven van de stad. Zo ook tempels. Deze mensen noemen de Romeinen vandalen. Zo verloren de Romeinen beetje bij beetje hun macht. Dan wordt ook de laatste kindkeizer Romulus Augustulus afgezet door de Germaan Odoaker. dit wordt gezien als het einde van het West-romeinse rijk in 476. Aangezien vanaf dit moment geen Romein meer op de troon zit maar een Germaan. Alleen we hadden natuurlijk ook nog een Oost-Romeins rijk. Dit rijk valt heel veel later. Namelijk pas in 1453.
Het West-Romeinse rijk heeft lang bestaan wel zo'n duizend jaar en daardoor heeft het veel achtergelaten. Zo is er bijvoorbeeld veel over gebleven van Romeinse en Griekse geleerde in de bibliotheken van het Oost-Romeinse rijk. Ook is het christendom blijven bestaan en de Latijnse taal. De badhuizen die Romeinen gebruikten zijn er nu nog steeds. Maar we hebben ook veel geleerd van de techniek die de Romeinen gebuikten.
We hebben nu gekeken naar de oorzaken van de val van Het Romeinse rijk, maar wat zijn nou de gevolgen hiervan. Zo er bijvoorbeeld economische gevolgen. Zoals dat de handel verdwijnt uit de grote steden. Hierdoor trekken de mensen ook weg, want ze moeten nu een andere manier zoeken om aan inkomen of voedsel te komen. Daarom vertreken veel mensen terug naar het platteland. Er zijn ook politieke gevolgen. De komst van Karel de grote bijvoorbeeld. We hadden natuurlijk al gezien dat slechter ging met het leger, maar nu stort het leger totaal in. Er zijn ook sociale gevolgen van de val van het West-Romeinse rijk. Doordat de mensen trokken naar het platteland gingen ze weer voor hun eigen eten zorgen. Het leeg lopen van de steden zorgt er ook voor dat er minder mensen kunnen lezen en schrijven, er was nu namelijk helemaal geen vorm van een leraar meer. Wat er nu dus eigenlijk gebeurt is het veranderen van de Romeinse Agrarisch-stedelijke samenleving terug naar een landbouw samenleving. De Romeinen hadden een ontwikkelde samenleving opgebouwd en nu dit verdwijnt moeten de mensen eigenlijk weer opnieuw beginnen. Hier zijn we dus langzaam aan het begin van de middeleeuwen.
Dit is hoe Romeins Badhuis eruit heeft gezien
De Romeinse taal (latijn)
Romeinse techniek (viaduct)
even oefenen!
Quizlet
Doe deze Quizlet.
Filmpje
Bekijk de onderstaande video.
Eindvragen
Maak deze oefentoets. Als je 5,5 punten haald heb je de stof voldoende onder knie. Zo niet oefen nog even met deze wikiwijs en je boek.
klaar? Extra opdracht (verdiepend materiaal)
Tijdbalk Romeinse rijk
Bekijk deze tijdbalk.
Opdracht.
Deze opdracht is voor de leerlingen die klaar zijn met de oefentoets en 5,5 punt of hoger heeft gehaald. In deze opdracht vergelijken we namelijk ook begrippen uit de vorige lessen.
Resultaat: Je hebt bij de tijdsbalk, de begrippen goed kunnen plaatsen
Hulp: Je boek en deze wikiwijs
Tijd: 10
Klaar: Bedenk wat je leuk vond aan de wikiwijs en wat je minder vond.
Wat: Je gaat op de tijdsbalk hierboven gebruiken en je plaats de volgende begrippen hierbij: Senaat, barbaren, Julius Ceaser, Augustus, volksverhuizingen, Christendom, Odoaker, Agrarisch-stedelijke samenleving, Romules Augustulus, koning. Bij het juiste jaartaal in de tijdsbalk.
Het arrangement Adl is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Yasmina Blom
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-01-26 14:58:26
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.