Welkom bij deze les over India. India is een ontzettend groot en divers land, waar veel mensen weinig over weten. Deze les ga ik jullie meenemen door India. We gaan kijken naar het klimaat, de cultuur en nog veel meer.
Veel plezier met het ontdekken van India!
Lesdoelen
Aan het eind van deze les:
Kan jij vertellen welke klimaten er zijn in India
Weet jij wat bevolkingsdichtheid betekend
Weet jij waarom de bevolkingsdichtheid zo ongelijk is verdeelt
Kan jij ten minste drie verschillende cultuurkenmerken noemen
Weet jij wat een kolonie voor invloed heeft
Planning in deze wikiwijs
§1 Klimaten in India
Opdracht 1
§2 Bevolking van India
Opdracht 2
§3 Culturen in India
Extra oefenen
Verrijkende opdracht
Eindtoets
Klimaten in India
India is een onwijs groot land. Nederland past ongeveer 75 keer in India! Hierdoor zijn er dus ook meerdere klimaten in India. In Nederland is er maar 1 klimaat, het gematigde zeeklimaat. In India zijn er 4. Ze hebben hier een droog, tropisch, gematigd en koud klimaat.
Omdat India zo'n groot land is, wonen hier ook erg veel mensen. Er wonen in India ongeveer 1,3 miljard mensen! In nederland zijn dit er maar zo'n 17 miljoen. Maar in India kan je niet overal wonen, zoals dat in Nederland wel kan. Zoals je net heb geleerd zijn er veel verschillende klimaten. Deze zijn niet allemaal geschikt om in te wonen. Het is er bijvoorbeeld te koud, te warm of de grond is niet vruchtbaar genoeg. Dit zorgt voor een ongelijk verdeelde bevolkingsdichtheid. De meeste mensen wonen in het noorden van India, of aan de kust.
De bevolkingsdichtheid is niet het enige wat ongelijk verdeeld is in India. Ook geld is erg ongelijk verdeeld. Je meet de welvaart in een land met bnp. Met het bnp per hoofd kun je landen met elkaar vergelijken. Als je India met Nederland vergelijkt, valt op dat india veel armer is dan Nederland. Als jou basisbehoefte meer zijn dan je inkomsten, val je op of onder de armoede grens. Basisbehoefte vallen ook onder welzijn. Je welzijn bepaald hoe gezond en gelukkig je bent. De basisbehoefte zijn voedsel en water, gezondheidszorg, huisvesting en onderwijs. Bij armoede komen veel problemen kijken. Zo ook analfabetisme. Dit betekent dat je niet kan lezen of schrijven. Dit maakt het moeilijk om een baan te vinden. Hierdoor blijven de mensen arm. Ruim 70% van de mensen in India zijn analfabeet
Wat maakt een cultuur? Dit antwoord zal voor iedereen iets anders zijn, maar veel van dezelfde kenmerken zullen voorbijkomen. Deze kenmerken noem je cultuurkenmerken. Dit zijn bijvoorbeeld taal, eten, kleding en godsdienst. Maar ook je normen en waarde en traditiets horen hierbij. India heeft een hele rijke cultuur met veel verschillen. Zo worden er in India wel 100 talen gesproken! 22 hiervan zijn erkend door de overheid, de rest wordt minder gesproken. Bekende talen in India zijn bijvoorbeeld Hindi en engels. India is ook een kolonie geweest van engeland. Geloof is ook een belangrijk onderdeel van de cultuur. In India zijn ook veel geloven, maar de bekenste is het hindoeïsme. Maar ook het christendom en de islam komen hier voor. Het hindoeïsme botst wel met de andere culturen. Ze kunnen niet altijd op een stuk land leven, door de verschillende waarde en normens die ze hebben. In het hindoeïsme is ook lang een kastestelsel geweest. Dit verdeelde mensen in arm en rijk, deze kaste kon je moeilijk ontsnappen. Vaak moest je ook van je ouders trouwen met iemand binnen dezelfde kasten. Dit soort gewoontes kennen wij in europa niet.
India is vroeger ook jarenlang een kolonie van Engeland geweest. Een kolonie is een gebied in het bezit van een ander land. Engeland was dus de eigenaar van India voor een paar jaar. Ondanks dat India nu geen kolonie meer is, heeft engeland wel zijn sporen achter gelaten. Zo spreken bijvoorbeeld veel indiers nog engels, en zijn er engelse sporten en gewoontes achter gebleven. Ook hebben India en engeland nog steeds banden met elkaar tot op het heden.
Kennisclip 2 culturen
Extra oefenen
Mocht je moeite hebben met deze stof kan je hier wat extra leren
Verrijkingsopdracht
Als je dit allemaal makkelijk kon doorlopen, kan je hier nog wat dieper in de stof gaan
Het arrangement Les adl is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Larissa Braak
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-04-06 17:38:54
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.