Webquest longen van de aarde

Webquest longen van de aarde

1. Verkennen

De afbeelding hierboven heb je zonet besproken met je juf / meester. De bosbranden zijn enorm en er is veel hulp nodig. Vandaag doen jullie onderzoek naar het probleem en helpen jullie zelfs een goed doel! Ga maar snel aan de slag! Kijk eerst het filmpje hieronder.

Bosbranden

Wat wordt er tegen gedaan?

Zoals je ziet ontstaan de bosbranden dus niet alleen door natuurlijke omstandigheden. De branden worden dus vaak ook aangestoken. Hierboven staat ook een voorbeeld van een grote groep mensen die samen hier een oplossing voor hebben bedacht. Een YouTuber is vorig jaar een actie begonnen om samen bomen te gaan planten, de actie heet #TEAMTREES. Op we website staat exact hoeveel bomen ze met deze actie al hebben kunnen planten. Vandaag gaan jullie zelf mee werken aan #TEAMTREES.

2. Onderzoek opzetten

Om zelf mee te werken aan #TEAMTREES, moeten we weten hoe een plant nou eigenlijk groeit. Hieronder staan een aantal bronnen die je met deze vraag kunnen helpen. Maak een woordweb en schrijf belangrijke dingen op samen met je groepje.

 

De bronnen zijn:

https://wikikids.nl/Planten

https://huis-en-tuin.infonu.nl/tuin/49432-hoe-groeit-een-plant.html

 

En kijk het filmpje hieronder.

Het groeien van een plant

Jullie weten nu al iets meer over de groei van een plant. Je juf of meester heeft de materialen bij zich om plantjes te laten groeien. Jullie krijgen allemaal jullie eigen plantje. Dit heb je allemaal nodig:

  • Plantenpotje
  • Zaadjes
  • Grond

Je hebt zelf net onderzoek gedaan naar hoe een plant groeit. Je weet inmiddels wat het plantje allemaal nodig heeft. Maar een plantje groeit niet altijd even goed. Bedenk zelf een goed plek waar het plantje kan groeien en ga kijken of je nog meer voor je plantje kan doen. Ga zelf op onderzoek uit.

3. Onderzoek uitvoeren

Je hebt nu je plantje in een potje gezet. Maar nu wil je het onderzoek gaan uitvoeren. Je mag zelf dingen bedenken waardoor je plantje misschien beter zou kunnen gaan groeien, probeer dit uit. Schrijf op het werkblad dat je krijgt van je juf / meester wat je denkt dat er gaat gebeuren. Houd vervolgens elke dag bij hoeveel je plantje is gegroeid en of er nog dingen opvallen. Over een paar weken presenteer je je resultaten in een presentatie.

4. Concluderen

Je plantje staat nu al een aantal weken te groeien. Hopelijk is hij mooi groot geworden! Als het goed is heb je goed bijgehouden hoe groot je plantje is geworden en hoeveel hij elke dag is gegroeid. Vergelijk je plantje met die van je klasgenoten en kijk naar de getallen op je werkblad. Maak nu een conclusie voor je onderzoek. Schrijf onder aan je werkblad op of je denkt dat je onderzoek heeft gewerkt of niet. Schrijf ook op of je verwachtingen klopten of niet.

5. Presenteren

Nu ga je je plantje en je onderzoek presenteren. Je juf of meester geeft wel aan wie er als eerste mag. Laat je plantje zien en vertel wat je onderzocht hebt, heb je je plantje bij het raam gezet of niet? Heb je het plantje extra steunpaaltjes gegeven of niet? Vertel vervolgens ook of je onderzoek is geslaagd of niet.

6. Verdiepen en verbreden

Een aantal plantjes nemen jullie mee naar de andere kant van de school. Daar planten jullie je plantjes in de grond. Samen hebben jullie nu mee gewerkt aan de actie van #TEAMTREES. Als je de actie meer wilt helpen kun je je juf of meester vragen of jullie een inzamelingsactie mogen houden om geld op te halen voor het goede doel. Het team van het goede doel plant de bomen van voor jullie! Heel veel succes daarmee!

  • Het arrangement Webquest longen van de aarde is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Thijs Hofsteenge Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-11-27 09:53:37
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Bosbranden
    https://www.youtube.com/watch?v=UyPCvdlbdzg&ab_channel=NOSJeugdjournaal
    Video
    Wat wordt er tegen gedaan?
    https://teamtrees.org/
    Link
    Het groeien van een plant
    https://www.youtube.com/watch?v=w77zPAtVTuI&ab_channel=GPhase
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.