De stad van de toekomst

De stad van de toekomst

Welkom bij de les!

Welkom bij de les van vandaag. Deze les zal er anders uitzien dan jullie gewend zijn.Vandaag zal deze les zonder hulp van de docent zijn, jullie gaan door middel van dit online arrangement paragraaf 2.7 doornemen. Dit arrangement is gemaakt door mevrouw van Housselt, stagiair bij de sectie aardrijkskunde.

De stof die jullie deze les gaan behandelen zal gaan over de stad van de toekomst. Wordt steden een gouden toekomst voorspeld of moeten we ons zorgen gaan maken? Daar komen we vandaag achter!

Aan het einde van deze les:

....weten jullie wat een duurzame stad is

....weten jullie hoe steden zorgen voor duurzame maatregelen

....weten jullie voorbeelden te noemen van duurzame maatregelen

....weten jullie wat een smart city inhoudt

Dit arrangement spreekt voor zich. Mocht je vragen hebben dan kun je altijd mij benaderen, ik zal de hele les aanwezig zijn. Jullie beginnen met een stukje uitleg, dan komen er wat opdrachten en een eindtoets. Mocht je op tijd klaar zijn kunnen jullie de evaluatie voor mij invullen. Aan het einde zal een toets voor jullie klaar staan, hier zit geen cijfer aan vast. Het is puur om te kijken of je alles hebt begrepen. 

Veel plezier en succes!

Lesmateriaal

Voor wie is de stad van de toekomst?

Tegenwoordig wordt in de stad Shenzhen, in Zuid-China, jouw gezicht gescand wanneer je een overtreding begaat. Zo wordt je geflitst wanneer je door rood loopt. Je krijgt een aantekening en bij vijf aantekeningen kun je geen lening meer afsluiten voor een huis of auto.

In Nederland is dit echter niet het geval. In Nederland kun je met aantekeningen op je strafblad gewoon een auto kopen of lening aanvragen voor een huis. Toch neemt het aantal overtredingen toe in de grote steden.

Toekomst van steden

Ondanks dat wordt er voor steden toch een gouden toekomst voorspeld. De stad is namelijk aantrekkelijk, want er zijn veel voorzieningen, er is uitdagend werk en je vindt er makkelijker een partner. Daarnaast probeert het stadsbestuur haar stad zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor buitenlandse bedrijven. Het gevolg is dat vooral jonge, vaak hoogopgeleide mensen naar de grote steden trekken. Dit gebeurt wereldwijd, niet alleen in Nederland. Wereldwijd is het algemeen bekend dat jongere mensen richting de steden trekken. Deze zijn een stuk aantrekkelijker dan de leeggelopen gebieden.

De Randstad

Nederland heeft dus een grote trek richting de steden. Voornamelijk de randstad. Hieronder vallen Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Niet alleen de Nederlandse jongeren, maar ook migranten uit de EU, Azië en Amerika trekken richting deze steden. Het migratiesaldo in Nederland is positief, dit houdt in er meer mensen ons land binnen komen dan er vertrekken. De Nederlandse bevolking blijft dus groeien. Nieuwe inwoners van Nederland kiezen vaak voor grote steden om te gaan wonen. Hier wordt vaak sneller Engels gesproken en er is een grote kans op een baan.

Steden moeten goed inspelen op de trek van deze nieuwe inwoners en de trek van jongeren richting de steden. De druk op de beschikbare woonruimtes neemt steeds verder toe en er zullen genoeg voorzieningen voor allen moeten zijn. Steden hebben hier hun handen aan vol.

In New York en Londen is wonen voor de lagere- en middeninkomens al onbetaalbaar, vooral voor gezinnen. Ook onze hoofdstad Amsterdam lijkt voor veel mensen te duur te worden. Het stadsbestuur staat zo voor een keuze: worden we een woonplek voor de rijken of een stad voor iedereen?

https://nl.wikipedia.org/wiki/Randstad_(gebied)

De duurzame stad

Met het idee in ons achterhoofd dat de stad steeds duurder en drukker wordt vaak niet gedacht aan de duurzaamheid van de stad. Bezitters van panden in grote steden denken niet na over of hun gebouw milieuvriendelijk iis of forse uitstoot veroorzaakt.

duurzaamheid in de stad:

Als je op een zomerse dag vanuit de stad richting het platteland fietst voel je onmiddelijk een koelte. Steden vormen het hele jaar lang een warmte-eiland. Grote steden hebben op meer terreinen invloed op het milieu:

- Zij produceren enorme hoeveelheden afval

- Ze leveren een forse bijdrage aan de CO2 uitstoot

- Zij voeren na een hevige regenbui via de riolering veel water af

Al deze drie punten hierboven hebben een duidelijk iets gemeen, het is niet duurzaam. De stad van de toekomst moet dan ook duurzamer. Een duurzame stad is een stad die energie-neutraal is, die haar afval hergebruikt en het regenwater buffert in de stad zelf. Hiervoor zijn een aantal maatregelen opgesteld die zouden moeten helpen:

- Gebouwen moeten perfect worden geïsoleerd

- Op de platte daken moeten dakakkers worden aangelegd die zorgen voor groente en fruit. Ook zorgen deze daken voor isolatie en het vastleggen van CO2. Ook wel groene daken genoemd

- Al het afval wordt hergebruikt zoals dat past bij een kringloopeconomie

- Auto's worden elektrisch, dit CO2-neutraal opgewekt

- Regenpijpen koppel je af van het riool en het hemelwater berg je rechtsstreeks op in de ondergrond van je tuin of van de stad.

- Digitalisering helpt ook een handje. Zodra veel mensen thuis werken zal het woon-werkverkeer afnemen

Voor bestaande steden is het natuurlijk niet gemakkelijk al deze maatregelen te treffen. Bij nieuwbouw wordt er wel rekening mee gehouden. Zo worden nieuwe wijken alleen maar aangesloten op het elektriciteitsnet en niet meer op het gasnet.

 

Smart city

De stad van toekomst is slim, het is een smart city. De steden in de toekomst moeten maximaal gebruik maken van moderne informatie-technologie. Alle onderdelen van de stad zijn verbonden via een netwerk van camera's, sensoren en technologische apparaten met als motor het internet. Zo zullen we goed in de gaten gehouden worden wanneer we ons afval niet goed weggooien en zullen er camera's op openbare plekken hangen. Deze zogenoemde big data is een verzameling van alle data in een stad zullen in de toekomst op tal van andere manieren worden ingezet. Zo is er een stad in Korea gemaakt, vanaf de grond opgebouwd, puur als smart city.

Het voordeel van een smart city is dat het gemakkelijk bestuurbaar is en het zo veiliger wordt. Mensen kunnen minder makkelijk overtredingen begaan. Er zullen altijd mensen zijn die het alsnog proberen maar zullen sneller gepakt worden. Het nadeel is dat de overheid jou dus heel goed in de gaten kan houden. Best wel eng.

Op dit moment hebben wij al best veel te maken met smart tools. Denk maar aan online cookies, zoek jij een keer naar een nieuwe tas dan zul jij overal deze advertentie zien oppoppen. Bedrijven als Google en Amazon kunnen het koopgedrag van hun klanten al beïnvloeden. Wie weet gebeurt dat in de toekomst met ieder bedrijf.

Op dit moment is dit nog niet aan de orde, dit is iets voor de toekomst. Toch moeten we er rekening mee houden dat wij steeds meer en meer in de gaten gehouden zullen worden in de toekomst. De stad van de toekomst is dichterbij dan wij denken.

Kennisclip

Hier kunnen jullie een kennisclip bekijken die ik heb gemaakt. Bij deze kennisclip ga ik dieper op een duurzame maatregel in die steden treffen. Veel kijkplezier!

Test jezelf!

Jullie hebben de stof nu gehad, nu is het tijd voor een kort toetsje. Dit is puur om te kijken of je de hoofdlijnen hebt begrepen. Heb je meer dan 5 punten, ga dan verder naar het verdiepende materiaal! Heb je minder punten? Ga dan naar het extra oefenmateriaal.

<iframe width="640px" height= "480px" src= "https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=zrpvyrp8U02GgaBihPf_RnD91ShsJvdNjFicsiFIoBBUMTNOVE00QkVYTUZTRE03UVpQVUZSMFkwMC4u&embed=true" frameborder= "0" marginwidth= "0" marginheight= "0" style= "border: none; max-width:100%; max-height:100vh" allowfullscreen webkitallowfullscreen mozallowfullscreen msallowfullscreen> </iframe>

Extra oefenen

Uit de eerste vragen is gebleken dat je nog wat meer oefening nodig hebt met deze stof. Hieronder staan een tal van flashcards. Bestudeer deze goed, deze begrippen zul je nodig hebben voor de eindtoets. Zelf kun je de manier van toetsen rechtonderin aanpassen. Bekijk wat voor jou de fijnste manier van oefenen is.

 

 

 

Verdiepend materiaal

We hebben het er eerder over gehad dat de steden overvol raken. Nu zitten wij midden in een lockdown en lopen de steden juist leeg. We leven dus in een omgekeerde wereld. Waar de stad eerst zeer aantrekkelijk was om heen te gaan is deze dat nu helemaal niet.

De link die hier onder staat zal je naar een artikel leiden wat hier verder op in gaat. Wanneer je klaar bent met lezen staan hieronder een aantal invul vragen die je uit de tekst moet halen.

Is de triomf van de stad ten einde?

Eindtoets

Hierbij de eindtoets! Heel veel succes.

 

 

Evaluatie

Je bent aan het einde van dit arrangement gekomen, ik hoop dat je er wat van hebt opgestoken. Omdat dit een eerste keer voor mij was wil ik graag horen wat er beter kan en wat fijn was aan deze les. Via deze link wil ik jullie vragen tips en tops te benoemen. Je kunt vier woorden toevoegen aan de mentimeter. Bedankt voor het meedoen! 

Code: 67192

https://www.menti.com/9atssz9g7z

Bronnen

- https://www.groenedaken.net/

- https://www.milieucentraal.nl/huis-en-tuin/klussen/groen-dak/

- https://nl.wikipedia.org/wiki/Randstad_(gebied)

- https://pixabay.com/nl/images/search/iot/

https://pxhere.com/nl/photo/1604699

 

  • Het arrangement De stad van de toekomst is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Amber van Housselt Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-01-22 19:50:36
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Is de triomf van de stad ten einde?
    https://www.parool.nl/nieuws/is-de-triomf-van-de-stad-ten-einde~be352e55/
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.