Opdracht: Literatuur: 1945-1970 - v456

Opdracht: Literatuur: 1945-1970 - v456

Inleiding

Intocht van Canadese en Britse
militairen in Utrecht

Na de oorlog wilden mensen niet weer in de ellende van de jaren dertig terechtkomen. Maar al snel na de bevrijding kwamen ze voor grote problemen te staan. De eerste jaren na de oorlog heerste er grote werkloosheid en de belangrijkste landen, de Verenigde Staten en Rusland, experimenteerden met de atoombom en raakten verwikkeld in ‘de Koude Oorlog’.

De politieke verhoudingen leken al snel op die van voor de oorlog en in Nederlands-Indië kwam de bevolking in opstand tegen de Nederlandse koloniale overheersing.

Als gevolg daarvan verschijnen er in de literatuur nogal wat romans waarin met heimwee wordt teruggekeken op de Indische tijd. Er zijn echter ook verschillende schrijvers die hun twijfels hadden over de manier waarop de Nederlandse kolonies bestuurd werden.
Daarbij werd langzamerhand duidelijk welke misdaden in de concentratiekampen hadden plaatsgevonden. Jongeren geven de volwassenen hiervan de schuld en kiezen voor een andere visie op de mens en de toekomst.

Jean Paul Sartre

Grote invloed op de jongeren hadden in de eerste jaren na de oorlog existentialisten zoals de Franse schrijver Jean Paul Sartre. Hij wil dat de mens existeert, wat wil zeggen dat de mens in volledige vrijheid moet kunnen beslissen en ook volledig verantwoordelijk is voor zijn keuze.
De mens zal daarbij sociale rechtvaardigheid als uitgangspunt moeten nemen.

Het idee van de volledige vrijheid doorbrak vele taboes op het gebied van de seksualiteit. Omdat daardoor veel traditionele waarden opzij werden geschoven, ontstaat er voor veel mensen een vreemde en chaotische wereld.

In de literatuur kom je dan ook thema’s als (angst voor) de dood, vervreemding en vergankelijkheid tegen. Naast de invloed van het existentialisme zien we ook veel surrealistische invloeden. In nogal wat romans zien we de werkelijkheid vervagen en doemt een magisch-realistische wereld op.

Colofon

Het arrangement Opdracht: Literatuur: 1945-1970 - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-05-19 11:31:01
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

De module Literatuur 1945-1970 havo is ontwikkeld door Fred Marsman (CambiumNed) en medewerkers van StudioVO.

Fair Use
In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use.
Meer informatie: Fair use

Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de
helpdesk VO-content .

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze opdracht hoort bij het thema Literatuurgeschiedenis en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Nederlands voor vwo456. Binnen deze opdracht onderzoek je de invloed van de periode na de Tweede Wereldoorlog op de literatuur. Je leert minstens drie schrijvers die actief waren in de periode na de Tweede Wereldoorlog benoemen. Verder geef je inzicht in de ideeën van de Cobragroep en leg je kort uit welke stroming er in de jaren zestig ontstond. Ook beschrijf je in het kort hoe de Vlaamse literatuur na de Tweede Wereldoorlog nieuw leven kreeg. Succes!
Leerniveau
HAVO 4; VWO 6; HAVO 5; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Nederlands; Literatuur; De tijd van televisie en computer (vanaf 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
7 uur en 30 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, cobragroep, literatuur, literatuur:1945-1970, literatuurgeschiedenis, nederlands, sterrcollectie, tweede wereldoorlog, vlaamse literatuur, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content Nederlands. (2020).

Literatuur: 1945-1970 h45

https://maken.wikiwijs.nl/100971/Literatuur__1945_1970_h45

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open