Als je geboren was in 1900

Hoe werkt dit?

Deze les bestaat uit:

  • een filmpje op YouTube
  • een vertaling van de tekst van het filmpje
  • een rangschikkings-vraagje, waarin je gebeurtenissen in de juiste chronologische volgorde moet plaatsen
  • zes juist/fout vragen om te kijken of je er wat van hebt geleerd
  • een kort bericht over mijn grootmoeder
  • een verdiepingsvraag (open schrijfopdracht)

Dag is alles. Loop alles langs en beantwoord de vragen en doe de opdrachten.

Wil je in de klas aan deze (en de volgende) opdrachten werken? Dat kan.

Onder het menu, links op het scherm, staat een download-pijl. Je kan een PDF van deze les downen en zelf printen op papier, of het laten doen door de vriendelijke leraar met toezicht.

Op de papieren versie vind je de QR-codes voor de online filmpjes, de toetsvragen en schrijfruimte voor de schrijfopdracht. Na afloop kan je indienen, maar vergeet niet je naam en klas te noteren op de cover. 

Succes.

Als je geboren was in 1900

If you were born in 1900

De tekst in het Nederlands

Mijn vertaling van de voice-over:

Stel je voor dat je in 1900 werd geboren. Als je 14 bent, begint de Eerste Wereldoorlog. Die eindigt als je 18 bent met 22 miljoen doden.  Kort daarna komt een wereldwijde pandemie, de Spaanse griep, waarbij 50 miljoen mensen om het leven komen. En je leeft en bent 20 jaar.  Als je 29 bent, overleef je de wereldwijde economische crisis die begon met de ineenstorting van de beurs van New York, wat inflatie, werkloosheid en hongersnood veroorzaakte.  Als je 33 jaar bent, komen de nazi’s aan de macht.  Als je 39 bent, begint de Tweede Wereldoorlog, die eindigt als je 44 jaar oud bent met 60 miljoen doden.  In de Holocaust stierven 6 miljoen joden.  Als je 50 bent, begint de Koreaanse oorlog.  Als je 64 bent, begint de oorlog in Vietnam die eindigt als je 75 bent.

Een kind dat geboren is in 1985 denkt dat zijn grootouders geen idee hebben hoe moeilijk het leven is, maar zij hebben verschillende oorlogen overleefd.  Tegenwoordig hebben we alle comfort in onze nieuwe wereld temidden van een nieuwe pandemie.  Maar we klagen omdat we maskers moeten dragen.  We klagen omdat we in onze huizen moeten blijven waar we eten, elektriciteit, stromend water, wifi en zelfs Netflix hebben.  Niets van dat alles bestond vroeger, maar de mensheid overleefde de omstandigheden en verloor nooit haar levensvreugde.

Een kleine verandering in ons perspectief kan wonderen doen.  We zouden dankbaar moeten zijn dat we leven.  We moeten alles doen wat we moeten doen om elkaar te beschermen en te helpen.

Dit bericht zou iedereen moeten bereiken.  Help het alstublieft te verspreiden.

 

Bijkomende info

  • De oorlog in Vietnam kostte aan meer dan 1,3 miljoen mensen het leven;
  • De Koreaanse oorlog maakte ongeveer 3 miljoen slachtoffers.

De gebeurtenissen in de 20e eeuw

Toetsvragen

Toets: Toetsvragen

Start

Fotoronde

Mijn oma

Wat weet jij over het leven van je grootouders? Vertellen ze wel eens over hun  jeugd? En je overgrootouders? Wat deden ze? Hoe verdiende ze hun brood? Over welke gebeurtenissen in hun leven weet je iets?

M.J.

Laat mij iets vertellen over mijn grootmoeder. Ik weet niet veel over haar jonge jaren, maar wel dat ze gewerkt heeft op een hoeve. Ik weet waar dat was en ik kom er heel af en toe. Het is een van de vele vierkantshoeven die je in deze streek vaak hebt. Vandaag is de ‘winning’ een herberg.
Als het nu en dan eens moeilijk gaat - en iedereen heeft het wel eens zwaar - dan denk ik vaak aan mijn oma. Doordat ik weet dat mijn oma als jong mens hard heeft moeten werken, kan ik mijn eigen ongemakken makkelijker relativeren.

 

  • Het arrangement Als je geboren was in 1900 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Kurt Hansen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2022-01-27 13:26:46
    Licentie
    CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Beeld je in dat je geboren was in 1900. Iemand die de twintigste eeuw heeft meegemaakt, heeft wellicht meer reden tot klagen dan wij die in onze comfortabele eenentwintigste eeuw, een pandemie moeten overwinnen en daarvoor een paar offers moeten brengen, zoals het dragen van mondmaskers.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    corona, geschiedenis, levensbeschouwing, levensloop

    Bronnen

    Bron Type
    If you were born in 1900
    https://youtu.be/Ziu8AtJrEDM
    Video