Mediawijsheid Veilig op Internet

Mediawijsheid Veilig op Internet

Introductie

 

Overal zijn er criminelen, ook op het Internet. Denk je dat je slim bent, dan zijn zij altijd nog net even wat slimmer.

Daarom is het belangrijk dat je veilig bent als je onlin (op het Internet) bent.
Geef je zomaar al je persoonlijke gegevens door als erom wordt gevraagd?

Deze les helpt je om beter voorbereid te zijn.

 

Wat ga je leren?

  • Je weet hoe je een veilig wachtwoord maakt.
  • Je weet wat een virus is.
  • Je weet wat een spamfilter is.
  • Je weet hoe je spam kunt voorkomen.
  • Je weet wat een hoax is.
  • Je weet wat phishing is.
  • Je weet wat een dDos is.
  • Je weet wat spoofing is.

 

 

Veilig wachtwoord

Met een wachtwoord bescherm je persoonlijke en belangrijke gegevens op je computer, tablet en smartphone. Maar ook voor bijvoorbeeld je e-mailaccount, sociale media, zoals Facebook, Twitter en LinkedIn, en data in de cloud gebruik je een wachtwoord. Want je wilt voorkomen dat een vreemde je vakantiefoto’s bekijkt, je klantgegevens kopieert of via je smartphone je Facebook-vrienden een ongepast bericht stuurt. Of dat een hacker je BSN steelt en identiteitsfraude pleegt.

 

Wat is een sterk wachtwoord?

 

Lesson up.

Beveilig je geheimen

Virus

Wat is een virus?

 

Een computervirus (in het dagelijks taalgebruik wordt meestal kortweg over virus gesproken) is een vorm van schadelijke software (malware). Het is een computerprogramma dat zich in een bestand kan nestelen, bijvoorbeeld in bestanden van een besturingssysteem.

 

 

Veel mensen en bedrijven zien nog steeds de noodzaak niet in om hun computer te beschermen tegen virussen. Dit is uiteraard niet heel verstandig.
Computer virussen kunnen immers op meerdere manieren op je computer terechtkomen en (onherstelbare) schade aanrichten (via internet, usb-sticks, ouderwetse diskette’s, cd-roms, spam mail, modem, etc.). En om het maar niet te hebben over persoonlijke en of bedrijfsgegevens welke achterhaald kunnen worden.

Lees verder

Veilig op internet

Spamfilter

Een spamfilter is een stuk software dat spam en computervirussen probeert te herkennen en te verwijderen uit een set e-mails. Normaal gezien leest een spamfilter de e-mail in, besluit het of er sprake van spam is en onderneemt het op basis daarvan eventueel actie.

Spamfilters worden vaak gebruikt door de ontvanger in combinatie met een e-mailclient, of door de internetprovider direct op de mailserver.

Bekende spamfilters zijn K9 en Apache SpamAssassin. Voor de zakelijke markt zijn Proofpoint, Cisco en Microsoft de grootste[bron?] spelers.

Een spamfilter is een type mailfilter. Mailfilters kunnen ook voor andere doeleinden dan het herkennen van spam gebruikt worden, bijvoorbeeld het automatisch sorteren van e-mails in bepaalde mappen, of het zoeken naar illegale activiteiten.

Doordat het filters zijn is het onvermijdelijk dat een spamfilter te veel (fout-positief) of te weinig (fout-negatief) filtert.

 

SPAM VOORKOMEN

Houd je e-mailadres privé
Laat het niet achter op forums, chatboxen en online marktplaatsen. Maak hiervoor een apart e-mailadres aan, of gebruik een tijdelijk e-mailadres. Vaak kun je ook bij een internet abonnement meerdere e-mailadressen (aliassen) aanmaken.

Reageer niet op spam
Soms bevat spam een link om je - zogenaamd - af te melden voor toekomstige aanbiedingen. Klik hier niet op, het bevestigt alleen maar dat het e-mailadres bestaat. Je kunt hierdoor meer spam ontvangen.

Doe niet mee aan prijsvragen en kettingbrieven
Ga niet in op e-mails met 'waarschuwingen', waarin je gevraagd wordt om een bericht aan zoveel mogelijk mensen door te sturen. Mijd ook online prijsvragen: hiermee wordt je e-mailadres verzameld voor marketingdoeleinden.

Spam blokkeren

Spamfilters

Hoax

Wat is een Hoax?

 

Bij een hoax wordt een waarschuwing per e-mail, of op sociale netwerken, verspreid. De informatie is niet waar, maar wordt als de waarheid gepresenteerd. Je wordt gevraagd het bericht met zo veel mogelijk mensen te delen.

Hoax is een Engels woord voor poets, nep, bedrog, truc, oplichterij, broodjeaapverhaal. Het woord is waarschijnlijk een samentrekking van hocus pocus.

 

 

Hoaxmelding

Phishing

Wat is Phishing?

De mail bevat een link naar de (valse) website met het verzoek om zogenaamd "de inloggegevens te controleren". Een variante vorm van phishing is spear fishing, waarbij de persoonlijke gegevens (naam, e-mailadres, telefoonnummer) van het slachtoffer worden gebruikt om hem een gevoel van vertrouwen te geven.

 

 

 

Phishing

Lesson up

Val niet voor vals

dDos

Wat is een Ddos?

 

Denial-of-service-aanvallen (DoS-aanvallen) en distributed-denial-of-service-aanvallen (DDoS-aanvallen) zijn pogingen om een computer, computernetwerk of dienst niet of moeilijker bereikbaar te maken voor de bedoelde klanten.

 

 

dDos is strafbaar

Spoofing

Bank spoofing: oplichting door nepmedewerkers

Een belletje van je bank met de waarschuwing dat je rekening in gevaar is klinkt alarmerend. De medewerker is echter nep en door zogenoemde spoofing wordt het telefoonnummer vervalst. Deze oplichtingsvorm kost slachtoffers vaak duizenden euro’s.

 

Spoofing

Meer weten?

Vpngids Veilig internet

 

Veilig internetten is een breed maar belangrijk begrip. Vrijwel iedereen is tegenwoordig online. Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet in de problemen komt terwijl je op het internet je zaken probeert te regelen? In onze ‘Veilig internet’ dossiers vind je tips en informatie over hoe jij je computer en internetverbinding kunt beveiligen.

https://www.vpngids.nl/veilig-internet/

De internet Helden

De Internet helden

Veilig Internetten

 

Antwoord op vragen en hulp bij problemen. Voor iedereen.

Veilig internetten

Veilig op Internet

 

Net als in de offline wereld, zijn er op internet criminelen. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat je veilig bent als je online gaat. Heb jij goede wachtwoorden op je accounts en smartphone? En aan wie vertrouw jij je persoonlijke gegevens toe op internet?

In dit dossier vind je informatie en tips om jezelf (en je omgeving) weerbaar te maken tegen online criminaliteit. En lees je waar je hulp vindt, als het toch misgaat.

 

Veilig op internet

Veilig internetten

 

Veilig internetten: waar let je op?

Iedereen wil natuurlijk het internet zo veilig mogelijk gebruiken. Met een paar simpele stappen ben je al goed op weg.  

 

Veilig internetten