ICT Portfolio

ICT Portfolio

Mediawijsheid

Leerdoelen

In dit arrangement kan je zelfstandig werken aan het onderwerp Mediawijsheid. Mediawijsheid betekent in het kort gezegd alles wat te maken heeft met het verstandig gebruiken van media om een kwaliteitsvol leven te leven en zo optimaal deel te kunnen deelnemen aan de maatschappij.

Waarom is deze les interessant voor jou?
Zelfs op stage heb je steeds meer ICT vaardigheden nodig. Bijvoorbeeld bij het rapporteren of bij het informeren van ouders of familie. Hiervoor moet je de juiste vaardigheden bezitten én je moet weten waar je op moet letten. Want mag je alles zomaar delen? En hoe ga je om met de privacy van je clienten?

Wat wordt er van jou verwacht?
In het kwalificatiedossier staat beschreven dat je als Helpende Zorg & Welzijn moet beschikken over de juiste ICT vaardigheden.

Hoe kun je de leerstof eigen maken?
Om de leerstof eigen te maken is het belangrijk dat je dit hele online arrangement leest, bekijkt en over nadenkt. Wanneer je de leerdoelen kunt beantwoorden met 'ja' dan beheers je de leerstof.

- Aan het einde van dit online arrangement weet je wat mediawijsheid betekent.
- Aan het einde van dit online arrangement weet je wat AVG betekent en weet je hoe je dit toepast op stage.
- Aan het einde van dit online arrangement weet je hoe je verantwoord omgaat met social media en weet je hoe je dit toepast op stage.

Mediawijsheid

Mediawijsheid heeft te maken met verstandig om gaan met alle soorten media die er zijn. Denk aan tv, internet, kranten. Media heb je nodig. In de samenleving moet je steeds meer regelen online. Denk maar eens aan het inschrijven van je opleiding, gegevens invullen bij de belasting, je OV kaart opladen of solliciteren naar een bijbaan. Om dus deel te kunnen nemen aan de samenleving, moet je vaardigheden bezitten om deze dingen te kunnen aanvragen en regelen. 

Daarnaast heeft mediawijsheid te maken met het verstandig omgaan met alles wat je ziet en tegen komt in de media. Bijvoorbeeld Instagram, Facebook of Youtube. Foto's die je online zet, zullen altijd op het internet blijven rondzwerven. Of als je je voordoet als iemand anders, kun je hier voor een boete of gevangenisstraf krijgen. Mediawijsheid betekent dus ook: weten welke gevaren er zitten aan internetgebruik. 

Om hier goed mee om te gaan, is het belangrijk dat je een kritische denkhouding ontwikkelt. Je moet meer zelfstandigheid bezitten, je moet meer zelf keuzes maken. Vandaag start je hier mee door dit online arrangement. Je gaat een mening vorming over mediawijsheid. 

 

Filmpje over Mediawijsheid

Gevaren van internet en verstandig omgaan met internet

AVG

AVG betekent Algemene verordening gegevensbescherming. Het is een wet die in 2018 is gemaakt om de persoonsgegevens van mensen te beschermen. De bedoeling is dat je zelf de 'baas' bent over je gegevens die je deelt met bedrijven. Wanneer jij bijvoorbeeld een sollicitatiebrief stuurt naar een mogelijke stageplek, mogen ze je gegevens niet voor andere dingen gebruiken.

 

Bekijk dit filmpje over uitleg van AVG

Test jezelf

Je bent nu op de helft. Ik ben benieuwd of je de kennis al beheerst. Maak de test jezelf om te controleren of je alles weet.

Social Media

Social Media
Social Media is een verzamelnaam voor allerlei online platformen. Van deze platformen mag iedereen gebruik maken. Er is geen censuur of beperking. Elk platform heeft zijn eigen voor- en nadelen. Social Media wordt grotendeels gebruikt voor het vermaak, maar het kan ook ingezet worden voor zakelijke doeleinden, zoals bij een winkel of een kledingmerk. Momenteel zie je steeds vaker dat Social Media ook wordt ingezet door instellingen, zoals bijvoorbeeld een kinderopvang. Ze delen informatie en soms leuke foto's. 

Oefening: Zoek op Social Media je eigen stage plek op.

Start

Social Media, toepassen in je handelen

Toets: Test jezelf over Social Media

Start

Afronding

Aan het eind van deze les, kun je de leerdoelen beantwoorden. Dank je wel voor je inzet!

Literatuurlijst

Kennisnet (2018). Hoe ga je om met sociale media. Opgehaald op 10 april 2021 van: https://www.kennisnet.nl/artikel/6648/alles-wat-u-moet-weten-over-21e-eeuwse-vaardigheden/  


Klarus, R., & Borghans, L. (2014). Wat is goed onderwijs 5? (1ste ed.). Den Haag: Boom Lemma.


Kwalificatie MBO (2019). Kwalificatiedossier mbo Helpende Zorg & Welzijn. Op gehaald op 11 april 2021 van: https://kwalificaties.s-bb.nl/Details/Index/2755?type=Dossier&returnUrl=%2F%3FTrefwoorden%3D25498


Lagerwerf, B., & Korthagen, F. (2014). Een leraar van klasse. Amsterdam: Boom Lemma Uitgevers


Loko Cartoons. (2018, 23 juni). Animatie AVG voor Duthler Academy. [Video]. Youtube. https://youtu.be/yuZH-slIj5M


Mélissa Craps. (2018, 16 mei). Hoe ga je als jongere verstandig om met Social Media. [Video]. Youtube. https://youtu.be/g9qt5TkVOSM

Netwerk mediawijsheid (2012). Competentiemodel. Opgehaald op 10 april 2021 van: https://www.mediawijzer.net/op-mediawijzer-net/competentiemodel/


Ploeg, J. D (2015). Kijk op de Nederlandse jeugd. Antwerpen: Garant.

 

 

  • Het arrangement ICT Portfolio is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Ronel Eikelboom Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-04-26 11:44:58
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Niveau 2, Dienstverlening, Helpende Zorg en Welzijn
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Welkom!
    https://youtube.com/shorts/UG_CI8bpSm0?feature=share
    Video
    Gevaren van internet en verstandig omgaan met internet
    https://youtu.be/g9qt5TkVOSM
    Video
    Bekijk dit filmpje over uitleg van AVG
    https://youtu.be/yuZH-slIj5M
    Video
    https://youtu.be/0nIwiEykln8
    https://youtu.be/0nIwiEykln8
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Test jezelf!

    Zoek op Social Media je eigen stage plek op.

    Test jezelf over Social Media

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.