Samenleven

Samenleven

Inleiding

Welkom!

Wat staat er vandaag op de planning?

Fijn dat je er bent! Vandaag gaan we het hebben over samenleven. Door de komst van immigranten is de diversiteit in ons land toegenomen. Naast Nederlanders zonder een migratieachtergrond wonen er nu ook 150 verschillende migratieachtergronden. Op welke manieren kunnen mensen met verschillende culturele achtergronden met elkaar omgaan? In deze les gaan we het hier allemaal over hebben.

Wat is de bedoeling?

Vandaag gaan we door met de derde wikiwijs. Je zult namelijk weer zelfstandig aan de slag gaan met de lesstof! Dit ga je doen door te kijken naar filmpjes, lezen van de informatie en tussendoor opdrachten te maken. Tot slot ga je een toets maken om te zien hoe goed je de stof beheerst.

Het is handig om de vragen die je fout hebt te noteren, zodat we die nog kunnen bespreken. Als je het moeilijk vindt, kun je ook beginnen met de remediërende opdracht. Je hebt het hele lesuur de tijd ervoor. Mocht je nog vragen hebben, kun je ze gerust stellen.

Als je klaar bent, kun je de verdiepende opdracht maken.

Let op! Je mag fouten maken, anders leer je het nooit.

Leerdoelen:

Aan het einde van deze les....

  • .... kun je in eigen woorden uitleggen wat assimilatie is
  • .... kun je in eigen woorden uitleggen wat integratie is
  • .... kun je in eigen woorden uitleggen wat segregatie is
  • .... kun je de begrippen assimilatie, integratie en segregatie herkennen
  • .... weet je het verschil tussen de begrippen assimilatie, integratie en segregatie
  • .... heb je zelfstandig gewerkt aan de lesstof
  • .... heb je je eigen kennis getest door middel van een toets

 

 

Kennisclip

Lesmateriaal

Wel of niet aanpassen?

Cultuurverschillen kunnen gemakkelijk tot problemen leiden. Een samenleving wil dat zo veel mogelijk voorkomen. Maar hoe lukt dat het best? Wat vraagt dat van mensen met en zonder een migratieachtergrond? Er zijn verschillende manieren waarop mensen met cultuurverschillen omgaan. Om die manieren uit te leggen, gebruiken we drie begrippen:

  • segregatie
  • assimilatie
  • integratie

Segregatie

Als mensen met verschillende culturele achtergronden niet samen, maar naast elkaar leven en niet of nauwelijks met elkaar omgaan, spreken we van segregatie: de bevolkingsgroepen leven gescheiden van elkaar.

In de ene wijk zie je bijvoorbeeld alleen maar Chinese winkeltjes; in een andere wijk wonen de mensen met een Noord-Afrikaanse achtergrond. Er is weinig sprake van uitwisseling tussen de groepen.

Segregatie in Nederland 

Er zijn in ons land bijvoorbeeld scholen met bijna alleen maar witte kinderen of woonwijken waar vooral mensen met een migratieachtergrond wonen (bijvoorbeeld Schilderswijk). 

Integratie

De Nederlandse regering wil dat nieuwkomers integreren. Met integratie bedoelen we dat er uitwisseling is tussen de subculturen van nieuwkomers en de dominante Nederlandse cultuur. 

Integratie zit tussen segregatie en assimilatie in. Nieuwkomers passen zich dus deels aan de Nederlandse dominante cultuur, maar behouden ook delen van de cultuur van herkomst. 

 

 

Assimilatie

Het tegenovergestelde van segregatie is assimilatie. Dit betekent dat een bevolkingsgroep zich volledig aanpast aan de dominante cultuur. Assimilatie betekent letterlijk 'hetzelfde worden'. Als de overheid alle nieuwkomers zou dwingen om te assimileren, dan zou iedereen alleen maar Nederlands spreken, zag je nergens een moskee of synagoge en zou iedereen een speculaasje of of een stroopwafel bij de koffie nemen, geen baklava :).

Assimilatie in Nederland

De Nederlandse overheid is tegen assimilatie: zij willen niet dat mensen met een migratieachtergrond gedwongen worden omde invloed van die achtergrond helemaal los te laten.

Opdrachten

Gemaakt met Padlet

Test jezelf

Nu het tijd om jezelf te testen! Als je meer dan 7 punten haalt, mag je door met verdieping. Haal je lager dan 7 punten? Dan heb je nu nog de tijd om extra te oefenen.

 

Extra ondersteuning

Toets: Extra oefening

Start

Uitdaging

Begrippenlijst

Segregatie: het opdelen van een samenleving in gescheiden bevolkingsgroepen.

 

Assimilatie: een bevolkingsgroep past zich zo volledig aan in een nieuwe samenleving dat de eigen cultuur bijna helemaal verdwijnt.

 

Integratie: een gedeeltelijke aanpassing aan de dominante cultuur van een land met behoud van eigen cultuurkenmerken.

 

Bronnen

Pluriforme samenleving KGT . In J. Schings, J. van den Broeke, M. Hagers, T. Schuurman, & T. Rijpkema, Pluriforme samenleving KGT . Wormerveer : Uitgeverij Essener BV.

 

Externe bronnen:

Padlet: https://padlet.com/anisgulkaplann/73l4btyezvxee6ug

Quizlet: https://quizlet.com/nl/535351258/maatschappijkunde-flash-cards/?new

Google forms: https://forms.office.com/Pages/DesignPage.aspx#FormId=ffiIc38nO0aqu_rx8N9AuBQl5SKF0cFDspMxzhHD6EFUQzBLMVVOQjJPNVJUUUdQVUZXVTFDTE85RC4u&FlexPane=SendForm

Powtoon: https://www.powtoon.com/s/eDFrUy06VRF/1/m

 

Afbeeldingen:

Auteursrechtvrije afbeeldingen via Google advanced search

 

  • Het arrangement Samenleven is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    A. Kaplan Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-04-08 11:50:08
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Extra oefening

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.