Getallen

Getallen

Welkom

Op deze site kun je alles vinden van de lessen van Hoofdstuk 2. De PowerPoints van de gegeven lessen komen na de les op deze site te staan. Daarnaast zullen uitlegvideo's van mij of andere mensen te vinden zijn. Ook kunnen er per les nieuwe oefeningen op komen te staan, die we in de les maken, maar je altijd op eigen gelegenheid nog een keer kunt maken. Als laatst zal ook het huiswerk van de volgende les hier te vinden zijn, maar natuurlijk staat dat ook gewoon in Magister.

Om te beginnen klik je op het kopje Paragraaf 2.1.

Paragraaf 2.1

Deze paragraaf hebben we al behandeld, waardoor er van deze paragraaf alleen de PowerPoint online zal komen.

Na de toets H1

Vul het onderstaande vragenlijst in en ga daarnaar door naar het kopje Uitleg Paragraaf 2.2.

Paragraaf 2.2

Deze paragraaf gaat over het afronden van getallen. Voordat je kunt gaan afronden moeten je de betekenis weten van een aantal begrippen.

Decimaal getal = Kommagetal

Decimalen  =  Getallen achter de komma

Geheel getal  =  Getal zonder komma’s

In de les hebben we kort besproken hoe je getallen moet afronden op een bepaald aantal decimalen, een geheel getal en een tien-, honderd- of duizendtal. Om te kijken of je dit een beetje hebt begrepen ga je naar het kopje Instaptoets en volg de instructies op deze pagina.

Instaptoets

Op deze pagina staat de instaptoets van paragraaf 2.2. Door de alle vragen te beantwoorden, kun je helemaal onderaan de instaptoets klikken op Verzenden. Scrol hierna terug naar boven en klik op Score bekijken.

--> Heb je meer dan de helft van de vragen fout ? Klik dan op het kopje Uitleg en bekijk de uitlegvideo of steek je vinger op en vraag om hulp.

--> Heb je meer dan de helft van de vragen goed ? Klik dan op het kopje Huiswerk en volg de instructies op deze pagina.

Uitleg

In de video hieronder wordt er nog een keer uitgelegd hoe je moet afronden met een bepaald aantal decimalen. 

Korte video afronden

Uitgebreide uitleg afronden

Huiswerk

Voor de volgende les (Woensdag 14 oktober) maak je opdracht 30, 32, 35, 37 en 38.

Schrijf het nummer (en de letter) links in je schrift en schrijf daarachter je antwoord. Zo kun je voor de toets makkelijk terugkijken naar de opdrachten die je lastig vond. Daarnaast ziet het er ook overzichterlijk en netjes uit, wat ik dan weer fijn vind.

PowerPoint

Hieronder kun je de PowerPoint met uitleg van zowel Paragraaf 2.2 als 2.3 vinden.

Paragraaf 2.3

In deze paragraaf wordt de geleerde stof van paragraaf 2 toegepast in situaties. Dat betekent dat je een verhaaltjessom krijgt en vanuit daar een getal moet afronden op een bepaald aantal decimalen, geheel getal of een tien-, honderd- of duizendtal.

Belangrijk bij deze opdrachten is dat je goed leest om wat voor een eenheid het gaat. Denk hierbij aan het afronden van euro's of aantal cm. Maar bedenk ook dat er eenheden bestaan als mensen, dieren, mondkapjes enz. die je niet kunt afronden op een aantal decimalen.

Omdat iedere situatie uit de verhaaltjessom anders is, is het lastig om hier een goede uitleg bij te geven. Daarom zal er bij deze paragraaf geen kopje Uitleg staan en is er dit keer ook geen video te vinden, maar alleen de PowerPoint van de les met daarin een aantal uitgewerkte voorbeelden.

Klik daarom op het kopje Huiswerk.

 

Huiswerk

Was je nog niet helemaal klaar met de opdrachten van paragraaf 2 ? Maak deze dan eerst af (30, 32, 35, 37, 38). Ga daarna pas verder met het huiswerk van paragraaf 3.

Voor de volgende les (Woensdag 14 oktober) maak je van paragraaf 2.3 opdracht 40, 42, 44, 47 en 49.

Schrijf het nummer (en de letter) links in je schrift en schrijf daarachter je antwoord. Zo kun je voor de toets makkelijk terugkijken naar de opdrachten die je lastig vond. Daarnaast ziet het er ook overzichterlijk en netjes uit, wat ik dan weer fijn vind.

PowerPoint

De PowerPoint slides over paragraaf 2.3 kun je vinden onder het kopje PowerPoint bij het tablad van paragraaf 2.2. De herhaling van paragraaf 2.3 staat onder het kopje PowerPoint bij het tablad van paragraaf 2.4.

Oefenen

Op deze pagina kun je oefenen met afronden in praktische situaties. Dat betekent dat er of een verhaaltjessom staat, waarbij je uit het verhaal kunt halen op hoeveel decimalen je moet afronden. Vind je het niet fijn om op de site te werken ? Dan mag je uit je boek gaan werken: blz. 93 opdracht 10 t/m 15.

In het eerste spelletje hieronder staan een aantal verhaaltjes. In die verhaaltjes zijn er een aantal getallen weggehaald. Aan jou de taak om de juiste getallen op de juiste plek in te vullen. Links staan de verhaaltjes en recht de getallen die je in het verhaaltje kan zetten. Als je op een getal klikt, verschijnt deze in het bovenste openstaande vakje. Als je het getal weer wilt weghalen uit het vakje, klik je op het getal, waarna deze weer rechts bij de andere getallen komt te staan.

In het onderstaande spel zitten 5 verschillende spellen. Wanneer je rechts onderin het spel klikt op 'Kies een leermethode' kun je een spel kiezen. Bij ieder spel staat er in beeld uitgelegd wat je moet doen. Zodra je op een spel heb geklikt kun je van start gaan. Ben je klaar met een spel ? Kun je een ander spel kiezen of doorscrollen naar een andere oefening.

Herhalen

Oefening 2.1 t/m 2.3

Paragraaf 2.4

In deze paragraaf gaat het over Verhoudingen. Voordat je begint met oefenen, kun je de video hieronder bekijken. De video speelt af op deze site als je op play klikt. Het fijnste is om de video op groot beeld af te spelen. Tijdens de video worden er openvragen gesteld, die je moet beantwoorden. Heb je de vraag beantwoord, klik je op 'Contine' en zie je vervolgens of jouw antwoord goed is of niet. De video gaat daarna verder. Ben je klaar met het kijken van de video ? Ga dan naar het kopje Uitleg.

Uitleg

Vind je verhoudingen nog lastig ? Kijk dan de video hieronder.

Snap je verhoudingen goed ? Ga dan naar het kopje Oefenen.

 

Oefenen

Op deze pagina staan verschillende oefeningen met verhoudingen. Belangrijk is dat verhoudingstabellen gaat maken bij de oefeningen. Deze tabellen schrijf je in je schrift. Per oefening staat er eerst uitgelegd hoe het werkt. Ben je klaar met oefenen ? Ga dan door naar het kopje Huiswerk.

In het onderstaande spel zitten 5 verschillende spellen. Wanneer je rechts onderin het spel klikt op 'Kies een leermethode' kun je een spel kiezen. Bij ieder spel staat er in beeld uitgelegd wat je moet doen. Zodra je op een spel heb geklikt kun je van start gaan. Ben je klaar met een spel ? Kun je een ander spel kiezen of doorscrollen naar een andere oefening.

Huiswerk

Het huiswerk voor de volgende les is 51, 54, 56, 58, 64 en 65.

Heb je een oefening op de site gemaakt ? Schrijf dan in je schrift welke oefening je hebt gemaakt. Heb je alle oefeningen gemaakt ? Dan hoef je opdracht 64 en 65 niet te maken.

PowerPoint

  • Het arrangement Getallen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Nienke Bos Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-11-04 08:18:29
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Korte video afronden
    https://youtu.be/suJ-C8Sv3tU
    Video
    Uitgebreide uitleg afronden
    https://youtu.be/OmKAoU19KKU
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.