Rekenen BBL

Rekenen BBL

Rekenen GPM BBL

In deze wiki staat informatie over de rekenlessen aan de BBL opleiding GPM.

KIjk voor alle opleidingsbrede informatie - zoals vrijstellingen, dyscalculie, regels bij centrale examens - in de studiewijzer Talen & Rekenen bij opleidingsinformatie in de wiki.

Rekenexamens

Alle studenten MBO niveau 4 doen rekenexamen op 3F.

De examens worden landelijk afgenomen.

Jullie krijgen aan het begin van het tweede leerjaar een uitnodiging voor het examen in je schoolmail. Het kan zijn dat dit door nieuwe coronamaatregelen later wordt.

Studenten die de opleiding versneld doen moeten het examen aan het eind van het eerste jaar doen. Denk zelf actief mee en zorg dat je op tijd aangemeld wordt voor het examen. Meld het bij je SLB-er of rekendocent.

Jullie moeten het examen gemaakt hebben. Het resultaat komt op je cijferlijst te staan. Dat is omdat het rekenexamen nog in de experimentele fase zit. Studenten die beginnen in schooljaar 21/22  moeten minimaal een vijf halen voor het examen.

Examens kan je oefenen op de site van facet, googel met rekenen mbo examens of klik hier. Als je een foutmelding krijgt kan het zijn dat je je beeldschermresolutie moet instellen op 1024 x 768. Facet werkt alleen echt goed met Google Chroom of Chromium of Mozilla Firefox.

Alle antwoorden kan je vinden via deze site of google met rekenen mbo examens antwoorden. Handig als je meteen wilt weten of je een som goed uitgerekend hebt.

Niels Picard heeft een handige overzichtspagina per examen: vragen, antwoorden en cijferberekening (omzettingstabel). Ook staan hier filmpjes, waarin hij van alle examensommen laat zien hoe je ze moet oplossen. Hier staat alles over het oefenexamen 3F van 18/19. Als je naar onder scrollt kan je ook examens van andere jaren en op 2F vinden

 

Tips voor het rekenexamen

  • Ik raad je aan om in ieder geval één examen te oefenen, de examens vind je hier:
  • Voor het examen op 3F heb je twee uur de tijd. Aan het eind zie je dan welke vragen je fout hebt gemaakt en wat het antwoord had moeten zijn. Als je op meerdere tijdstippen oefent, noteer dan je uitkomsten en bewaar deze. Dan kan je die de laatste keer invullen en kan je zien wel resultaat (cijfer)  je gehad zou hebben.
  • Je krijgt precies zo'n examen - zelfde uitgever, zelfde methode, zelfde rekenmachine enz.
  • Als je oefent zul je merken dat je geen punten kunt gebruiken in cijfers, zoals bijvoorbeeld 100.000.000. Het programma ziet de punt als komma. Bij grote getallen moet je goed tellen hoeveel nullen je typt. Dat staat ook bij de bedieningsinstructie voor de eerste som. Lees die pagina goed van tevoren.
  • Elke vraag levert 1 punt. De hoofdrekensommen aan het begin, de sommen die veel reken-stappen vragen ook. Dus zorg dat je die relatief eenvoudige vragen ook goed maakt.
  • Maak gebruik van het kladpapier dat je krijgt. De meeste mensen maken voor de helft onnodige fouten doordat ze de vraag niet goed genoeg lezen (moet je de nieuwe prijs uitrekenen of de korting, bv) of omdat ze te veel uit hun hoofd en dus zonder kladpapier doen.

Heel veel succes met je examen!

Vrijstellingen

Als je denkt dat je een vrijstelling kunt krijgen voor het examen, dan moet je in ieder geval een bewijs hebben dat je een examen op een vergelijkbaar niveau gehaald hebt.

Informatie over vrijstellingen vind je achter de tegel Weten en Regelen op de Noorderportal. Via Taal en rekenen en Niveaueisen kan je kiezen voor Vrijstelling voor het examen - of klik hier.

Onder Hoe krijg je vrijstelling voor een examen? zie je een link > Groningen Verlengde Visserstraat 20  waarmee je op de formulieren site van onze school komt. Kies het juiste formulier en je studentgegevens zijn al ingevuld.

   

 

 

TOA toets

Aan het begin van de opleiding krijg je via de mail een uitnodiging om TOA toetsen te maken voor talen en rekenen. Dit is om je beginniveau in te kunnen schatten en om zo nodig extra begeleiding in te kunnen zetten. 

De TOA toets telt niet als resultaat voor een rapport.

Methode: Rekenblokken

We werken met de methode Rekenblokken van Malmberg.

Aanmelden

Als je Rekenblokken hebt aangeschaft of het is voor jou aangeschaft kan je het openen via de tegel van de MBO webshop op het Noorderportal.

Rekenblokken kan je ook openen via de site van de uitgever: https://www.malmberg.nl/mbo.htm

De eerste keer kiez je onze school: Noorderpoort, verlengde Visserstraat.

Daarna kies je je klas: GPM BBL

Noteer bij profiel je voornaam en achternaam.

 

Niveaus en Inhoud

In Rekenblokken kan je oefenen op vier niveaus: 1F, 2A, 2F en 3F. Je moet examen doen op 3F. Soms kan het verstandig zijn om op 2F te beginnen met oefenen. Dit beslis je in overleg met je docent. Daarbij gebruiken we de uitslag van de TOA toets. Je eigen ervaring met rekenen speelt ook een belangrijke rol.

Elk niveau kent vier onderdelen

  1. Getallen
  2. Verhoudingen
  3. Meten en Meetkunde
  4. Verbanden

Opbouw Rekenblokken

Elk deel bestaat uit een aantal hoofdstukken.

Elk hoofdstuk bestaat uit

  1. lessen: 10 schermen met vragen. Je krijgt meteen te zien of je de vraag goed hebt.
    Je hebt meestal 3 of 2 kansen om een vraag goed te maken. Dat zie je aan het aantal bruine balletjes achter pogingen: rechtsboven in het scherm.
    XL lessen hebben 20 vragen
  2. Toetsjes: 4 - 5 vragen. Je ziet pas aan het eind wat je goed hebt.
  3. Examencheck: een vraag uit een examen. Je krijgt feedback op de tussenstappen van je berekeningen

Advies: maak vooral de lesjes. Dan zie je meteen of je antwoord goed is. Aan de toetsjes heb je veel minder, dan zie je pas aan het eind wat je goed of fout hebt.

Instaptoetsen

Je kunt per deel een instaptoets maken. Op basis van welke vragen je goed maakt kan je vrijstelling krijgen voor bepaalde lessen. Het kan vervelend zijn om lang bezig te zijn met sommen die te gemakkelijk zijn. 

Als je merkt dat je vragen van de instaptoets moeilijk vindt, kan je die vragen gewoon overslaan. Het gaat alleen om wat je wel weet. 

Als je de instaptoets gemaakt hebt zie je dat de lesjes die je niet hoeft te maken grijs gekleurd zijn. Als je het tabblad lesstof naast je naam, boven in het venster aanklikt kan je ook de vrijgestelde lessen maken.

Je kiest zelf of je een instaptoets wilt maken

Zelfstandig werken en Mr Chad

Als student van het Noorderpoort heb je recht op gratis huiswerkhulp bij Mr. Chadd. Je kunt vragen stellen via je laptop, telefoon of computer. Je kunt een foto van de som waar je vragen over hebt maken. Je hebt binnen 10 seconden contact.

Je kunt Mr. Chad vinden als tegel op de Noorderportal.

Meld je aan met je Noorderpoortmail, dan hoef je niet te betalen. Binnen een dag heb je toegang.

Openingstijden:

Maandag tot en met donderdag: 08:30 tot 22:00

Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur

Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur

Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Voor meer informatie zie mrchadd.nl

 

Lessen

De rekenlessen maandagmiddag van 16:00 tot 17:00 uur in lokaal 2.175

Docent: Agnita Akkerman, ac.akkerman@noorderpoort.nl, AKKEAC (rooster)

Je kunt instaptoetsen in Rekenblokken en toetsen aanvragen. Vragen over een bepaald onderwerp of over sommen in de methode of een oefenexamen waar je niet uitkomt zijn zeer welkom. 

Je kunt het uur ook gebruiken om verder te komen met het oefenen van rekenen.

Voor hulp bij thuis zelfstandig werken: zie Mr Chadd.

 

 

Veelvoorkomende vragen

Bij het werken in Rekenblokken:

De plaatjes laden niet

Meestal helpt het als je doorklikt naar de vorige som en terug of de pagina opnieuw laadt. Klik op pagina verversen of toets F5 en soms Fn F5. Je hoeft niet bang te zijn dat je antwoorden verloren gaan.

Ik krijg de melding: OEPS, de pagina kan niet geladen worden

Google Chrome: open een incognito venster via de 3 puntjes helemaal rechts in de adresbalk

Internet Explorer: de privé-modus heet InPrivate-navigatie. Klik op het op het icoontje met het tandwiel en kies Beveiliging / InPrivate-navigatie

  • Het arrangement Rekenen BBL is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Pedagogisch werk Onderwijs assistent Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2022-02-15 12:55:36
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten