onderdeel 1: Meer personeel nodig !
Jullie bedrijf is inmiddels zo succesvol gegroeid dat er meer personeel nodig is. Een secretaresse/ secretaris die de telefoon op kan nemen , jullie druk bezette agenda's kan bij houden , de post kan sorteren en nog meer voorkomende werkzaamheden. b.v. klanten ontvangen, de vergaderruimte inrichten etc. Kortom een duizendpoot die jullie veel werk uit handen kan nemen.
opdracht 1:
Ga op internet bekijken hoe advertenties voor personeel eruit zien .
opdracht 2:
Stel een advertentie op voor de krant met een vacature voor een secretaresse m/v voor jullie bedrijf. Zorg dat je gebruik maakt van het logo van je bedrijf, de advertentie mag maximaal een A4 zijn.
In je advertentie staat een duidelijke functieomschrijving en een salaris indicatie. ( wat gaat deze persoon ongeveer verdienen). Leg ook kort uit wat jullie bedrijf verkoopt en waarom er nieuw personeel nodig is.
Let op: alles wat je nu voor dit project maakt sla je op op je usb stick in 1 Word bestand onder de naam van je bedrijf . Maak eerst een voorblad met je bedrijfslogo, jullie namen erop en de titel Secretarieel werk.
opdracht 3:
Tegenwoordig is het best lastig om via de krant personeel te werven. Bedenk nog 5 andere manieren om aan nieuw personeel te komen.
opdracht 4:
1 van deze 5 manieren die gevonden hebt bij opdracht 3 ga je nu verder uitwerken.
bv hoe ga je dat aanpakken, wie moet je daar voor benaderen, waar moet je je inschrijven of abonneren ?
opdracht 5: Laat jullie advertentie en voorblad zien aan je docent.
onderdeel 2: Briefpapier.
voorbeeld briefpapier
Jullie bedrijf heeft ook briefpapier nodig, zodat alle correspondentie op een nette en duidelijke manier gaat.
opdracht 1:
Zoek op internet 3 verschillenden voorbeelden van briefpapier. Schrijf de naam van het bedrijf op en zet er achter welke gegevens er op het briefpapier vermeld staan.
opdracht 2:
Bedenk samen welke gegevens er op jullie briefpapier komen te staan . Zet dat in je Word bestand.
opdracht 3:
Nu ga je daadwerkelijk je briefpapier ontwerpen. Open een nieuw bestand in Word en noem dat sjabloon briefpapier [naamvanjulliebedrijf].
Bij de functie invoegen vind je ook kop- en voettekst. Daarmee kun je boven- en onderaan je brief een vaste tekst zetten. Nu kun je de gegevens van je bedrijf in de kop- en voettekst zetten. Maak een mooie verdeling zodat het duidelijk is voor je klanten. Sla het bestand op op je usb stick zodat je het voor alle toekomstige correspondentie kunt gebruiken.
Je kunt ook voorbeelden van Word gebruiken. Als je een nieuw bestand opent kom je daar veel sjablonen( = voorbeelden) tegen die je zelf kan aanpassen.
Opdracht 4: Laat je briefpapier aan je docent zien.
onderdeel 3: Visite kaartjes
Omdat jullie als eigenaren van een bloeiend bedrijf veel contact hebben met mogelijke klanten is het handig om visitekaartjes uit te kunnen delen. Dan kunnen klanten je snel en makkelijk vinden.
voorbeelden visite kaartjes
opdracht 1:
Ontwerp een visitekaartje voor jullie bedrijf. Denk aan je logo en je bedrijfskleuren. Je mag het digitaal maken ( tip: kijk eens in de appstore voor een handige app) , maar het mag ook op papier. Zorg dat je er dan wel een foto van maakt. Uiteraard heeft ieder groepslid een eigen kaartje met zijn of haar functie erop.
opdracht 2:
Zorg dat iedereen minstens 10 exemplaren van zijn eigen kaartje heeft en zet ook de visite kaartjes in je Word bestand.
Opdracht 3:
Laat de visitekaartjes aan je docent zien.
onderdeel 4: Een sollicitatiebrief schrijven.
Het schrijven van een sollicitatiebrief
Bekijk het bovenstaande filmpje over het schrijven van een sollicitatiebrief.
Opdracht 1:
Vraag bij een aantal van je collega ondernemers of ze jou de advertentie willen opsturen die ze voor hun bedrijf gemaakt hebben. Je kiest er 1 uit en schrijft een sollicitatie brief op deze advertentie.
Let op: ieder groepslid schrijft een eigen brief en kiest een ander bedrijf.
- Let op de indeling van de brief. Net als bij een zakelijke brief moet de afzender en geadresseerde op de juiste plaats staan.
- Denk aan datum en plaats.
- Je aanhef en afsluiting moet op de juiste manier.
- In de brief zeg je waarom je solliciteert ( b.v. nieuwe uitdaging, geen werk,diploma gehaald) , waarom juist jij heel geschikt bent voor deze functie en waarom jij zo goed in het bedrijf past.
- Bij een sollicitatie brief hoort ook een CV. Bekijk het filmpje hieronder voor meer uitleg.
opdracht 2:
Voeg een CV toe aan je sollicitatiebrief.
opdracht 3:
Zorg dat de brieven en CV's van alle groepsleden in het Word bestand worden opgeslagen.
opdracht 4:
Maak een afdruk van je brief , vraag aan je docent een envelop, weeg de brief en zorg dat er voldoende frankering op komt. Schrijf het adres op de juiste manier op de envelop. Lever de enveloppen ( met inhoud) van jullie groep in bij je docent.
onderdeel 5: Beoordeel een sollicitatie brief
Opdracht 1:
Van je docent krijg je een sollicitatie brief om te beoordelen en om te beslissen of je deze nieuwe werknemer in je bedrijf aan zou nemen.
In de brief moeten de volgende zaken op de goede plaats staan , als het klopt mag je er 1 punt voor geven.
1 punt per onderdeel
|
Op de juiste plaats ?
|
Afzender
|
|
Aanhef
|
|
Afsluiting
|
|
Datum
|
|
Plaats
|
|
Verder moet in de brief staan:
1 punt per onderdeel
|
Het staat erin:
|
Waarom solliciteren op de ze functie.
|
|
Waarom pas jij bij het bedrijf.
|
|
Waarom ben jij geschikt voor deze functie.
|
|
CV ( 2 punten)
|
|
Totaal kun je dus 10 punten geven voor een brief. Zet het behaalde aantal punten op de envelop.
Opdracht 2:
Bespreek samen of je deze persoon aan zou nemen voor jullie bedrijf. Maak in je Word bestand een klein verslagje van dit gesprek. Vertel wie bij jullie gesolliciteerd heeft en waarom je hem of haar wel of niet zou aannemen.
onderdeel 6: Organiseer een personeelsdag.
We kijken even 10 jaar vooruit in de tijd. Jullie bedrijf is enorm gegroeid en jullie hebben inmiddels 50 personen in dienst. Om het 10 – jarig bestaan te vieren willen jullie iets bijzonders doen namelijk een gezellige personeelsdag organiseren.
Opdracht 1.
Er is een budget beschikbaar van totaal € 4000 . Bereken hoeveel je per persoon kan uitgeven. ( NB: jullie gaan natuurlijk zelf ook mee. )
Opdracht 2.
Bedenk een leuke invulling van de dag d.m.v. een uitstapje of een activiteit. Er zit ook 1 maaltijd ( lunch of diner) bij ingegrepen en er moet voor vervoer gezorgd worden. ( in 1 bus kunnen 55 personen) .
Beschrijf het programma voor die dag. Zoek op internet wat voor mogelijkheden er zijn om met een groep op pad te gaan, welke activiteiten je kan doen en kijk of het binnen het budget past. De bus kost voor de hele dag €750 , en dan kun je overal naar toe in Nederland of Belgie. Je bedenkt 2 verschillende activiteiten, zodat er voor iedereen wel iets leuks bij zit.
Opdracht 3:
Maak in Excel een kosten overzicht . Probeer met formules te werken zoals we vorig jaar geleerd hebben. Neem het voorbeeld van dit kosten overzicht over en vul het in. Waar je moet optellen of vermenigvuldigen gebruik je een formule. ( begin met =, wijs de cellen aan die je wil gebruiken) . Zorg dat de in de cellen waar je Euro's in zet er automatisch een Euro teken komt. ( ga op de cel staan , klik op je rechter muisknop, kies voor celeigenschappen en dan voor valuta en ok)
Bereken of je toekomt met het budget. Laat dit ook in het Excel bestand zien. Als je klaar bent laat je het bestand dan je docent zien. Vergeet niet je Excel bestand op je stickje op te slaan.
opdracht 4:
Schrijf een email aan al het personeel waarin je iedereen uitnodigt om mee te gaan op deze personeels dag. Denk eraan dat je de datum en begin- en eindtijd vermeldt en dat je vertelt dat er voor het personeel geen kosten aan zijn verbonden. Geef aan hoe ze zich kunnen opgeven voor deze dag.
opdracht 5:
Maak een poster ( In Word) die in het bedrijf opgehangen kan worden waarop je de personeelsdag aanprijst. Laat zien welke activiteiten er op het programma staan, waarom er zo'n dag georganiseerd wordt, denk ook aan de datum en de vertrek- en aankomst tijden. Zorg voor minstens 3 afbeeldingen en een feestelijke uitstraling. Jullie bedrijf bestaat tenslotte 10 jaar !
Laat opdracht 4 en 5 aan je docent zien. Maak daarna een print van je poster.
onderdeel 7: Er komt een klacht binnen.
onderdeel 8: Een nieuwe secretaresse.