Word 2013/2016

Word 2013/2016

Lessen Word voor het MBO

Welkom bij de informatica les Word.

In de komende lessen ga je werken aan je vaardigheden Word. Je krijgt een aantal opdrachten die je moet uitvoeren.

In deze periode ga je in de loop van de komende lesweken een reisgids maken. Tijdens het maken van deze reisgids mag je samenwerken met andere studenten. Als je alle opdrachten hebt uitgevoerd heb je een complete reisgids gemaakt die voldoet aan alle eisen die je aan een document mag stellen.

De website bied ondersteuning bij de bewerkingen die nodig zijn. Zo leer je om op een goede manier foto's, tabellen en vormen te gebruiken. Ook leer je om een goede indeling te maken wat ook weer handig kan zijn als je verslagen moet maken voor school of je stage.

Als eindproduct lever je bij jouw docent de gemaakte opdrachten in (zie Teams). Je krijgt een bewijs van deelname, deze kun je toevoegen aan jouw portfolio.

 

Verslag maken in Word

Eisen

(stage)verslagen maken

 

Algemene tips:

  1. Denk altijd aan het publiek: welk taalgebruik past bij hen? Hoe maak je het voor de lezer interessant?
  2. Lever geen vodjes in, maar gebruik bijvoorbeeld een snelbinder/map. Voor hele belangrijke verslagen is het nog mooier om die in te binden.
  3. De vorm van je verslag kan nog zo mooi zijn, als je bijna geen inhoud hebt maar bijvoorbeeld maar tien regels per hoofdstuk, sla je de plank mis. Spelling, grammatica en het gebruik van alinea's zijn belangrijk!
  4. Gebruik verschillende bronnen om je informatie betrouwbaar te maken, maar zet die wel om in je eigen woorden; gebruik geen populaire spreektaal. Vermeld op de juiste plek je bronnen (Google is nooit een bron maar een zoekmachine).
  5. Docenten zoeken in verslagen altijd je eigen mening over het onderwerp en je leermomenten. Laat deze ruimschoots aan bod komen.

 

V e r s l a g l e g g i n g

opbouw/structuur

 

1        titelpagina

Niet nummeren, aantrekkelijk maken door bijvoorbeeld een afbeelding te gebruiken. Niet vergeten: onderwerp, datum, naam van de schrijver(s), in/op welke klas/opleiding je zit en eventueel de beoordelende docent(en) vermelden.

2        voorwoord

Niet nummeren! Niet een inleiding, maar vertellen over het waarom van dit verslag, persoonlijke opmerkingen over het maken van het verslag en een dankwoord aan medewerkers; het voorwoord moet kort zijn en is niet noodzakelijk.

3        inhoudsopgave

Bladzijden niet nummeren! De inhoudsopgave geeft de structuur van het verslag aan; zorg dat de hoofdstukken kloppen met de paginanummers in je verslag. Het eerste punt zal zijn de inleiding, daarna de hoofdstukken met titels van het onderwerp etc. t/m de allerlaatste pagina.

4        inleiding

De eerste genummerde bladzijde. Je vertelt wat de lezer kan verwachten, maar geen herhaling van het voorwoord.

5        kern

Hierin komen de verschillende onderwerpen in een voor jou logische volgorde te staan, netjes in hoofdstukken verdeeld; bij grote hoofdstukken graag paragrafen gebruiken. Let op dat je relevante informatie gebruikt; bijvoorbeeld bij een stageverslag niet alleen werkzaamheden opnoemen, maar ook aangeven hoe moeilijk of gemakkelijk die waren en waarom.

6        nawoord/conclusie/samenvatting

Als er geen mening over mogelijk is, dan geef je een korte samenvatting van de besproken hoofdstukken. Is er wel een mening, dan kom je tot een conclusie. Bij een leermoment – zoals bij stageverslagen- maak je er een nawoord van.

7        literatuurlijst/bronvermelding

Vermeld alle gebruikte bronnen op een lijst, zodat je ze gemakkelijk kunt vinden. Ook een begrippenlijst mag je toevoegen als je wilt.

8        bijlagen

Bijvoorbeeld een rassenschema, een stagebeoordeling of een bewijs. Nummer deze anders dan de rest van je verslag, bijvoorbeeld bijlage A en B. Verwijs in je tekst naar de bijlage.

 

Navigeren in Word

Schuifbalken

Klik op het plaatje om te vergroten.

Als je terug wilt druk dan op de Esc toets

De liniaal

Klik op het plaatje om te vergroten.

Als je terug wilt druk dan op de Esc toets

Het lint

Vanaf office 2007 is de structuur van Word aangepast. In plaats van een menu krijg je nu een lint te zien. Dit is voor alle verdere versies hetzelfde.

In het voorbeeld worden nog gebruik gemaakt van office 2007 maar de manier waarop je het lint gebruikt is hetzelfde.

 

Gebruik de schuifbalk om het gehele plaatje te zien.

 

 

Het lint gebruiken

 

 

Cursortoetsen

In Word kun je op verschillende manieren door je document bewegen.

- Met de muis kun je aanwijzen en selecteren. Dit ga je in de les nog oefenen.

- Met je toetsenbord kun je bijvoorbeeld de pijltjes toetsen gebruiken om door het document te bewegen. Ook kun je met de Backspace toets karakters van rechts naar links verwijderen.

Ook te Tab toets is een belangrijke toets. Je springt hiermee een stukje verder. Al lijkt het soms niet onder elkaar te staan zal de tab stop ervoor zorgen dat alles netjes onder elkaar komt

De Capslock toets gebruik je alleen als je alle letters in hoofdletters wilt hebben. De speciale tekens boven de cijfers kun je niet met de Capslock toets activeren.

De Shift toets heeft meerdere functies. Je kunt de shift toets indrukken en dan bijvoorbeeld de letter a in toetsen. Dit geeft dan een hoofdletter A.

De Shift toets kun je ook gebruiken om speciale tekens te typen. De meest gebruikte tekens staan boven de cijfers bovenaan je toetsenbord.

Betekenis icoontjes bij lettertype groep

Tekst selecteren

Opdrachten Word

Opdracht 1 Tekst invoeren

Type/kopieer de onderstaande tekst in Word:

 

Te weinig geld hoe moet ik dit nou allemaal betalen denkt Marjan ze zit aan de tafel en bekijkt een paar rekeningen de huur de telefoon het water Marjan heeft haar uitkering gekregen maar het geld is al bijna op elke maand is het moeilijker om alles te betalen Marjan is moeder van twee kinderen ze moet alleen voor haar kinderen zorgen want ze is niet getrouwd Marjan heeft geen werk dus krijgt ze een uitkering het is begin december het is bijna Sinterklaas Marjan wil cadeautjes voor haar kinderen kopen de rekeningen voor de telefoon en het water moeten maar een paar weken wachten de volgende dag leest Marjan een advertentie in de krant heeft u extra geld nodig ga naar lenen.nl

 

Sla nu deze tekst op als wordoefening 1. Sla dit op in een map 'ICT' op OneDrive (zie les 3)

 

Tekst opdracht 1 bewerken

Je hebt in opdracht 1 een tekst ingevoerd. Deze tekst moet aangepast worden zodat het een mooi artikel wordt.

Wat ga je doen:

Open het document. In het document staat stap voor stap uitgelegd welke bewerkingen je moet toepassen in de tekst die je zojuist hebt opgeslagen. Voer deze opdrachten uit.

Opdracht 2 start reisgids

Amsterdam

Je krijgt voor de stad Amsterdam 5 teksten die ingevoerd moeten worden. Deze teksten ga je samenvoegen in je reisgids.

Het is belangrijk dat je eerst de bestanden los opslaat in jouw map 'ICT' op de OneDrive. Zorg dat je een goede bestandsnaam kiest.

Als je tekst 1 'De geschiedenis van Amsterdam' hebt sla die dan op als Adam( Plus nummer van de tekst ) in dit geval dus Adam1

De vijf stukken tekst staan hieronder afgebeeld.

 

 

Amsterdam bestanden samenvoegen

Je hebt nu 5 teksten opgeslagen over Amsterdam. Deze teksten ga je nu samenvoegen tot één document. Als je dit gedaan hebt ga je de teksten netjes ordenen.

Op de volgende pagina's ga je stap voor stap het document in orde maken. Dit document wordt ook de basis van je reisgids.

Ardennen

Hieronder staat de tekst die ook moet worden ingevoerd.

Deze tekst gaat over de Ardennen. Als je deze klaar hebt sla je die eerst op als Reis-Ard.

Nadat je deze tekst opgeslagen hebt ga je weer documenten samenvoegen. Je opent het bestand Reis-Adam en gaat naar de onderste regel in de tekst. Met je cursor toetsen kun je naar het einde gaan zodat je achter de cursor achter de tekst staat.

Druk nu op de Enter toets.

Voeg nu een pagina einde toe.

Kopieer de bestanden van de Ardenne.

Sla nu je werk op als Adam-Ard

 

Als je niet weet hoe je dit moet doen kijk dan naar het voorbeeld wat op de volgende pagina is gegeven.

 

Amsterdam en Ardennen samenvoegen

Kopenhagen

Hier onder zie je voor de stad Kopenhagen 4 teksten die ingevoerd moeten worden. Je typt deze teksten over. Later kun je dan de teksten samenvoegen in je reisgids.

Wel is het belangrijk dat je een goede bestandsnaam kiest.

Als je tekst 1 hebt sla die dan op als Kop ( Plus nummer van de tekst ) in dit geval dus Kop1

De vier stukken tekst zijn hieronder afgebeeld.

Laatste tekst toevoegen

Je gaat nu de bestanden van Kopenhagen samenvoegen met de al gemaakte stukken van je reisgids.

Je opent het bestand Adam-Ard

Maak weer een nieuwe pagina aan zoals je dit ook bij de vorige keer hebt gedaan.

Kopieer de vier bestanden van Kopenhagen naar dit document

Sla je werk op als Reisgids AAK

Reisgids compleet maken

Prijslijsten maken

Je hebt nu de basis bestanden in één document opgeslagen. Alleen het document is in een ruwe vorm. Je moet dit nu netjes en geordent maken zodat het straks een mooie reisgids wordt.

 

Als eerste gaan we nu een prijslijst maken. Deze prijslijst wordt in tabelvorm gemaakt zodat alles netjes en overzichtelijk is. Alle benodigde gegevens zie je in het document hier onder staan (prijzen etc.). Neem deze prijzen over.

De tekst met tabellen compleet

Tekst gelijk maken

Je hebt nu alle teksten ingetypt. Het kan zijn dat je dit met meerdere mensen hebt gedaan. Om er nu voor te zorgen dat alle tekst gelijk is ga je het hele document schoonmaken.

Dat wil zeggen dat je alle bewerkingsonderdelen eruit haalt en dat je de gehele tekst op Arial 12 gaat zetten.

Hoe je dit doet zie je in de bijgevoegde uitleg.

Inhoudsopgave maken

 

Om een inhoudsopgave te maken kun je op een aantal manieren te werk gaan. In deze cursus beperken we ons tot twee mogelijkheden.

 

Belangrijke aandachtspunten vooraf:

  • als je een inhoudsopgave maakt bedenk dan vooraf hoe je deze wilt maken;
  • zorg voor een juiste indeling van je hoofdstukken;
  • als je nog een verdeling wilt maken in het hoofdstuk zelf, bedenk die vooraf.

 

 

Als eerste gaan we de tekst verdelen in vier hoofdstukken.

Hoofdstuk 1  Amsterdam

Hoofdstuk 2  Ardenne

Hoofdstuk 3 Kopenhagen

Hoofdstuk 4 Prijslijst

Hieronder staat uitgelegd hoe je dit moet gaan doen.

 

 

 

Foto´s toevoegen

Tot slot voeg je nog foto`s toe aan jouw reisgids. De foto`s vind je onder het volgende kopje. Kopieer de foto en plak deze op een passende manier in jouw reisgids.

 

Klik met de rechter muisknop op de foto, selecteer: kopieren.

Klik met de rechter muisknop in het Word bestand, selecteer: plakken.

Dubbel klik vervolgens op de afbeelding in Word. En selecteer 'indelingsopties' 

Zet de indeling op 'Transparant'

Nu kun je de afbeeling gemakkelijk verslepen en plaatsen op de plek die jij wil.

* Je kan ook kiezen voor een andere indeling bijvoorbeeld 'Achter tekst' Wanneer jij gebruik wil maken van een achtergrond

 

Indelingsopties icoontje
Indelingsopties icoontje

Foto's voor de reisgids

Amsterdam foto 1

Amsterdam foto 2

Amsterdam foto 3

Kopenhagen foto 1

Kopenhagen foto 2

Kopenhagen foto 3

Kopenhagen foto 4

Kopenhagen overzichtskaart

  • Het arrangement Word 2013/2016 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Merel Nijenhuis Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-09-23 13:26:46
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Lesprogramma Word voor niveau 2 en niveau 4 mbo Graafschap college
    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    40 uur en 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Kremer, Frans. (2018).

    Word 2013/2016

    https://maken.wikiwijs.nl/127519/Word_2013_2016

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.