Leuk dat je aan de slag gaat met deze Wikiwijs-pagina. Je gaat aan de slag over het onderwerp: leesautobiografie. Wat een Leesautobiografie is en hoe je deze kan maken zal je in de aankomende stappen te weten komen. Veel succes met het maken van de Wikiwijs-pagina!
Lesdoelen
Aan het einde van deze les..
Heb je een overzicht van de leeservaring uit je leven.
Weet je wat voor soort verschillende kinderboeken er zijn.
Weet je welke genres er zijn binnen de jeugdboeken.
Ben je erachter gekomen wat voor soort boeken bij jou passen.
Je gaat dit bereiken door verschillende stukjes theorie te lezen, kennisclips te bekijken, oefeningen te maken en een tijdlijn en leesautobiografie te schrijven.
Aan de slag!
Ga zelfstandig alle kopjes van boven naar beneden af in deze Wikiwijs.
Heb je vragen steek dan je hand even op, de docent zal je vraag beantwoorden.
Kijk de kennisclips met oortjes of een koptelefoon in, zo stoor je de rest van de klas niet.
Je hebt 80 minuten om deze Wikiwijs-pagina te maken.
Leesautobiografie
Theorie: wat is een leesautobiografie?
Een leesautobiografie is een tekst waarin je beschrijft wat je ervaringen met lezen zijn. Je vertelt in de tekst niet alleen wat je gelezen hebt, maar ook hoe je ontwikkelt bent op het gebied van fictie (verzonnen verhalen) lezen. In een leesautobiografie staan dus al jouw belangrijke ervaringen die je hebt gehad met het lezen van boeken.
Quizizz soorten kinderboeken
Klik op de link en vul de Quizizz in om je kennis over de verschillende soorten kinderboeken te testen. Succes!
Genres jeugdboeken
Theorie: genres jeugdboeken
In de bibliotheek vind je boeken van verschillende genres. Een genre is een verzameling van boeken met ongeveer hetzelfde onderwerp. Zo vallen bijvoorbeeld alle verhalen waar geesten, weerwolven en vampieren centraal staan onder het genre griezelverhalen.
De verschillende genres worden aangegeven door iconen. Deze iconen staat meestal onderop de rug (de linkerzijkant) van een boek. Wanneer je weet dat je een bepaald genre leuk vindt. Kan je makkelijker naar een nieuw boek zoeken, je kan dan namelijk op zoek naar het icoon van het genre dat je leuk vindt.
De meest voorkomende genres binnen de jeugdboeken zijn:
Avontuur
De boeken in het genre avontuur gaan over personages die een avontuur beleven. Het avontuur staat centraal in het verhaal.
Detective
De boeken in het genre detective gaan over een personage die een onderzoek doet naar (in de meeste gevallen) een misdrijf zoals bijvoorbeeld een roof of moord.
Dieren
In het genre dieren staan dieren uiteraard centraal. De boeken binnen dit genre gaan over het algemeen over mensen die iets speciaals met dieren doen of ze helpen. Vaak is er ook een apart genre voor paarden en pony boeken, dan vallen de verhalen dus niet meer onder het genre dieren.
Griezelverhaal
Boeken met het genre griezelverhaal gaan meestal over een hoofdpersonage dat een avontuur beleeft met wezens zoals: zombies, vampieren, geesten, reuzen of heksen. Deze boeken zijn bijna altijd spannende verhalen.
Historisch verhaal
Het genre historische verhalen is een genre waarbij de boeken zich afspelen in de geschiedenis. Een historisch verhaal kan bijvoorbeeld gaan over een gladiator die moet vechten in het oude Rome.
Humor
Binnen het genre humor ligt de nadruk vooral op de grapjes in het verhaal. Een personage maakt in zo'n boek vooral grappige dingen mee. Het kan ook voorkomen dat een personage normale dingen meemaakt maar dat de schrijver dit op een grappige manier vertelt.
Oorlog en verzet
Een verhaal van het genre oorlog en verzet gaat over een personage die zich bezighoudt en/of leeft tijdens een oorlog. De meeste boeken in dit genre gaan over de eerste en tweede wereldoorlog.
Psychologisch verhaal
Boeken in het genre Psychologisch verhaal, zijn boekenwaarbij de gedachten en de persoonlijkheid van de hoofdpersoon heel belangrijk zijn voor het verhaal.
School
Het genre school bestaat uit boeken waarin de activiteiten op school centraal staan. Een boek uit dit genre zou bijvoorbeeld kunnen gaan over de dagelijkse gebeurtenissen van een brugklas.
Sociaal / politiek verhaal
Het genre sociaal/politiek bestaat uit boeken waarin een maatschappelijk, sociaal of politiek probleem/onderwerp een grote rol speelt.
Spanning
Het genre spanning draait vooral om wat er voor verassende en spannende dingen er gebeuren binnen er een verhaal. Een boek in het genre spanning kan bijvoorbeeld gaan over de gevaarlijke dingen die er gebeuren binnen een maffia.
Sport
Boeken in dit genre gaan over een specifieke sport. Het hoofdpersonage beoefent in de meeste gevallen een sport. Alles wat er bij deze sport komt kijken en wat het personage meemaakt tijdens het beoefenen van deze sport staat centraal in het verhaal.
Sprookjes / fantasie
Sprookjes/fantasie is een genre dat zich vooral richt op verhalen die niet realistisch zijn en zich bezighouden met dingen zoals magie en bovennatuurlijke krachten. Een bekend voorbeeld van een boekenreeks uit dit genre is Harry Potter.
Vriendschap en verliefd
De boeken in het genre vrienschap en verliefd gaan over de relaties die personages met elkaar hebben. Deze relaties kunnen op vriendschappelijk niveau zijn, een liefdesrelatie zijn of iets daar tussen in.
Science fiction
Binnen het genre science fiction vind je boeken die gaan over fictieve (neppe) wetenschap. Verhalen over bijvoorbeeld oorlogen in de ruimte of robot invasies.
Om voor jezelf duidelijk te krijgen wanneer je welke boeken hebt gelezen, maak je een tijdlijn. Je vult de tijdlijn in grote lijnen in wat voor soort boeken je in iedere leeftijdsgroep hebt gelezen, welke boeken er indruk op je gemaakt hebben en of je een grote verandering op gebied van lezen hebt gemaakt in die leeftijdsgroep. Op deze manier is het dalijk makkelijker om de leesautobiografie te schrijven.
Open het bestand 'Tijdlijn invul pagina' en vul in de tekstvakjes in wat je gelezen hebt in de aangegeven leeftijdscategorieën. Probeer zo veel mogelijk titels te bedenken van de boeken die je zijn voorgelezen of die je zelf hebt gelezen.
Sla als je klaar ben het bestand op als: naam_achternaam_tijdlijn
Voordat je een leesautobiografie gaat schrijven moet je een aantal dingen bedenken. Je wil namelijk al je belangrijke leervaringen op schrijven in deze autobiografie. Om je te helpen met wat je precies aan jezelf kunt vragen, staan er hieronder een aantal voorbeeld vragen.
De voorschoolse periode
Ben je vroeger vaak voorgelezen? Door wie? Vond je dit leuk? Weet je nog uit welke boeken?
De basisschool
Werd je nog steeds voorgelezen? Hoe vond je dit nu? Weet je nog uit welke boeken?
Op welke leeftijd begon je zelf te lezen? Hoe vaak deed je dit?
Wat waren de eerste boeken die je zelf las?
Hield je ook van strips? Wat vond je leuker om te lezen en waarom?
De onderbouw op de middelbare school
Las je regelmatig? Las je liever boeken of strips?
Op welke momenten las je graag? Was dit bijvoorbeeld voor het slapen gaan, of het liefst de hele dag door of juist helemaal niet? Waarom?
Veel leerlingen ervaren een leesdip rond deze periode, omdat ze het druk krijgen met andere interesses. Hoe was dit bij jou?
Had je een lievelingsboek of een lievelingsschrijver? Waarom juist dit boek of deze schrijver?
Om boeken te vinden voor jouw leeftijdscategorie kun je naar de website van de bibliotheek gaan. Hieronder staat de link naar de boeken voor jouw leeftijdscatergorie:
Vind je het nog lastig om een boek zelf uit te kiezen en weet je nog niet zo goed hoe je van start moet omdat je niet zo veel leeservaring hebt? Geen probleem!
Vul daar in hoe oud je bent, dat je een leesboek wilt lezen, waarover je wil lezen en of je een dik/medium/dun boek wil lezen. Klik dan op zoeken en neem een kijkje tussen de suggesties van de website. Heb je een boek uitgekozen, kijk dan of hij beschikbaar is in de bibliotheek bij jou in de buurt.
Extra opdracht: woordzoeker
Ben je eerder klaar? Wees gerust je hoeft je niet te vervelen, maak de woordzoeker over de leesautobiografie.
Zoek de woorden van links naar rechts en van boven naar beneden.
Evaluatie
Bronnen
Boeken zoeken. (z.d.). Boekenzoeker. Geraadpleegd 2 november 2020, van https://www.boekenzoeker.be/boeken?&node=1
de Koning, L. J. M. (2020a, oktober 20). Quizizz: Practice link. Quizizz. https://quizizz.com/join/quiz/5f9f1adda162af001d443e32/start
de Koning, L. J. M. (2020b, november 2). Word Search Puzzle: woordzoeker leesautobiografie (language - Klas 1 - leesautobiografie - lezen). Educaplay. https://www.educaplay.com/learning-resources/7477303-woordzoeker_leesautobiografie.html
Examenoverzicht.nl. (z.d.). Een Leesautobiografie Schrijven: Hoe Doe Je Dat? (Uitleg). ExamenOverzicht. Geraadpleegd 9 november 2020, van https://www.examenoverzicht.nl/nederlands/leesautobiografie-schrijven
Genres. (z.d.). Leesbevordering in de klas. Geraadpleegd 25 oktober 2020, van https://leesbevorderingindeklas.nl/genres/
Home | Jeugdbibliotheek 12-15 jaar. (z.d.). de bibliotheek. Geraadpleegd 10 oktober 2020, van https://12-15.jeugdbibliotheek.nl/home.html
M. (2019, 31 maart). Soorten kinderboeken. VanJufMarjan. https://vanjufmarjan.nl/2017/01/15/53-2/
Het arrangement Leesautobiografie is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Liselotte de Koning
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2020-12-15 15:35:06
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
Dit leerarrangement is te gebruiken als complete les over leesautobiografie, na het maken van dit leerarrangement hebben de leerlingen een leesautobiografie en leestijdlijn gemaakt. Daarnaast hebben de leerlingen geoefend met het kiezen van een boek.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten
Leesautobiografie
nl
Liselotte de Koning
2020-12-15 15:35:06
Dit leerarrangement is te gebruiken als complete les over leesautobiografie, na het maken van dit leerarrangement hebben de leerlingen een leesautobiografie en leestijdlijn gemaakt. Daarnaast hebben de leerlingen geoefend met het kiezen van een boek.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
wat is een leesautobiografie?
Genres jeugdboeken oefening
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.