Module: Schakelingen

Module: Schakelingen

Spanningsbronnen

Spanningsbronnen zijn er in verschillende soorten en maten. Bekende voorbeelden zijn; batterijen, accu's, het elektriciteitsnet en dynamo's. Een spanningsbron levert een contante spanning ongeacht wat voor apparaat je erop aansluit. De grootte van de spanning die een spanningsbron geeft drukken we uit in Volt (V). De hoeveelheid elektronen die door de spanningbron verplaatst wordt noemen we de stroom, deze drukken we uit in Amperé (A).

AC vs DC
Het lichtnet levert 220V wisselstroom, afgekort AC (Alternating Current). Wisselstroom wisselt de stoom 50 keer per seconde van richting. De meeste elektronica werkt echter met gelijkstroom, afgekort DC (Direct current). Bij deze bronnen stroomt de stoom één richting op. Gelijkstroom bronnen hebben daarom een + pool en een - pool. Adapters, zoals die van een laptop, doen twee dingen. Ze zetten de 230 Volt AC om in 19 Volt AC en veranderen die 19 Volt AC in 19 Volt DC.


In de micro-elektronica wordt vooral gebruik gemaakt van DC stroom. In de industrie gebruiken ze vaan 24 Volt als standaard. Hobby micro-elektronica werkt vaak op 5 Volt of 3,3 Volt. Dit is dan de +. De - wordt vaak Ground (GND) genoemd.

Analoog en Digitaal
Microcontrollers hebben vaak analoge ingangen en digitale ingangen (inputs). Een analoge ingang kan spanningen meten tussen de 0V en 5V (bij een 5V microcontroller). Een digitale ingang meet alleen hoog (1, waar, aan) of laag (0, onwaar, uit). Bij een arduino worden alle spanningen boven de 3V als hoog gezien. Spanningen beneden de 1,5V zijn laag. Het is dus belangrijk om een duidelijk hoog of laag signaal te gebruiken bij microcontrollers.

Hoog en Laag
Microcontrollers kunnen ook signalen uitsturen (outputs). Vaak zijn dit alleen digitale signalen, 5V of 0V. Het is wel mogelijk om een soort analoog signaal to maken. Hiervoor gebruiken ze PWM. PWM wordt bijvoorbeeld gebruikt om een motor snel of langzaam te laten draaien. Meer over PWM in de volgende video: https://www.youtube.com/watch?v=GQLED3gmONg

Colofon

Het arrangement Module: Schakelingen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2020-09-09 16:48:32
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open