Moestuin ontwerpen

Moestuin ontwerpen

probleem verkennen en formuleren

Het nieuwe schooljaar is begonnen en jullie krijgen tijdens dit jaar de verantwoordelijkheid om voor een moestuin te gaan zorgen. We gaan met z'n allen proberen deze moestuin tot een groot succes te maken. 

Ideeën verzinnen en selecteren

We gaan 6 groepjes maken in de klas. Elk groepje krijgt twee maanden waarin ze kunnen uitzoeken wat ze met de moestuin kunnen gaan ondernemen. Welke zaadjes kunnen jullie gaan planten? Waar moeten jullie deze maanden op letten als je kijkt naar de verzorging van de moestuin?

Concepten uitwerken en selecteren

Jullie gaan op internet opzoeken waar je op moet letten in jullie maand. Je gaat een globale tijdsplanning maken over de verzorging van jullie klassenmoestuin. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende vragen, maar verzin zelf ook nog enkele vragen waar jullie op moeten letten: Welke zaadje willen jullie gaan planten? Past dat bij de tijd van het jaar? Staat hiervoor genoeg zonlicht op de moestuin? of Juist te weinig? Hoe vaak moet je de planten water geven.

prototype maken

Jullie krijgen een A3 formulier. Hierop gaan jullie uitwerken hoe jullie gedeelte van het jaarplan van de moestuin er uit komt te zien. Kijk goed waar je op moet letten en zorg dat het duidelijk is voor jullie klasgenoten.

Testen en optimaliseren

Als alle gedeeltes van de jaarplanningen klaar zijn, gaan jullie het één geheel maken. Komen er ook planten elke keer terug? Staan er misschien ook nog planten in de moestuin van de vorige maand? Probeer deze mee te nemen in jullie eigen plan zodat het een doorlopend proces gaan worden. Overleg met jullie klasgenoten van een maand eerder of later om ervoor te zorgen dat de moestuin een kloppend geheel gaat worden. Hierbij kan het natuurlijk zijn dat de moestuin te vol is of dat je nog wat kan gaan toevoegen in de tuin.

Presenteren

Aan het einde van de les gaan jullie om de beurt jullie gedeelte van de jaarplanning presenteren aan de hand van het A3 papier. Zorg dat het papier er overzichtelijk en aantrekkelijk uitziet.

  • Het arrangement Moestuin ontwerpen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Amber Schraa Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-08-23 16:41:34
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De groep gaat een jaarplanning ontwerpen voor hun nieuwe groepsmoestuin. Ze gaan onderzoeken welke planten in welke tijd van het jaar het beste groeien en waar ze op moeten letten bij de verzorging van deze planten
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.