Leerling HAVO 4 2020-2021: de Cultuur van het moderne in de 1e helft van de 20e eeuw

Leerling HAVO 4 2020-2021: de Cultuur van het moderne in de 1e helft van de 20e eeuw

LES 1: Modernisme: inleiding (26 nov. en 3 dec. 2020)

Kunstuur in de klas: cultuur van het moderne

1.1. Een nieuw tijdperk

Iedereen kent wel het woord 'modern'. Het betekent: 'van deze tijd, snel, nieuw, zakelijk, functioneel'. In de kunst heeft het woord 'modernisme' betrekking op de vernieuwende avant-garde kunst uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Een tijd waar er een breuk ontstaat tussen de oude kunst en nieuwe kunst. Kunstenaars zijn op zoek naar vernieuwing, willen origineel, uniek en onafhankelijk zijn (autonoom) en breken met het verleden. Zij geloven dat kunst de wereld kan verbeteren (utopie). Kunstenaars hebben ook een sterke wens tot vernieuwing van de kunst zelf en laten de geldende regels los en gaan experimenteren.

 
Giacomo Balla - Snelheid van een motorfiets
Giacomo Balla - Snelheid van een motorfiets
 
 
 
1.2. Ontwikkelingen begin 20e eeuw
 
Toen de 19e eeuw overging in de 20e eeuw heerste bij velen het gevoel dat niet alleen een nieuwe eeuw was begonnen, maar een heel nieuw tijdperk. Ontdekkingen en uitvindingen in de wetenschap volgden elkaar in razend tempo op en kregen steeds meer invloed op de samenleving. De mogelijkheden leken onbegrensd: massacommunicatie, auto's, vliegtuigen, treinen, fotografie, elektrisch licht, de wereld veranderde voor iedereen voorgoed.
Kortom, in het begin van de 20e eeuw (rond 1900) is de Westerse wereld sterk in ontwikkeling. Niet alleen op net gebied van techniek.
- Ook de industrie brengt met treinen, auto’s en vliegtuigen talloze nieuwe producten de wereld rond, maar ook de tank, mitrailleur en het gifgas worden ontwikkeld,
- het communisme wordt geboren,
- de psychoanalyse (van Freud) ontdekt nieuwe diepten in de menselijke ziel,
- en de relativiteitstheorie (van Einstein) verruimt de grenzen van de wetenschap.
 
Gasmakers in de loopgraven van WOI
Gasmakers in de loopgraven van WOI
Henry Ford met zijn beroemde, op de lopende band vervaardigde T-Ford in 1908.
Henry Ford met zijn beroemde, op de lopende band vervaardigde T-Ford in 1908.

1.3. Oorlogen

Maar in de eerste helft van de 20e eeuw werd de tijd ook getekend door twee wereld­oorlogen (WOI en WOII), de economische wereldcrisis en de opkomst van het fascisme.

Vruchtbare akkers en bossen, die zijn veranderd in met bloed besmeurde loopgraven. Er heerst politieke en financiële chaos die het dagelijks leven in de steden destabiliseert. Miljoenen mensenlevens die zijn weggevaagd door de Spaanse griep. De wereld is er niet best aan toe vlak na de Eerste Wereldoorlog in 1918.

Maar er is hoop. Een nieuwe betere tijd zal aanbreken, met een nieuwe betere mens. Een tijd die wordt gevormd door een nieuwe artistieke voorhoede die kunst midden in het dagelijks leven wil plaatsen. Een tijd ook waarin de mens zich zal verheffen dankzij moderne technologieën als luchtvaart en baanbrekende wetenschappen als psychoanalyse. Weg met de verstikkende tradities dus en leve de vooruitgang. De naam van deze utopische kunststroming: het modernisme.

 

Schilderij van Schönberg
Schilderij van Schönberg
Picasso - Afrikaanse maskers
Picasso - Afrikaanse maskers
 
1.4. Vooruitgangsgedachte
 
Kunst doet verslag of reageert op wat er in de wekelijkheid aan de hand is. Het maakt natuurlijk wel uit wat je onder die werkelijkheid verstaat. Het besef groeit dat die werkelijkheid meer is dan wat we met onze zintuigen kunnen zien of horen. Achter die waarneembare werkelijkheid houden zich emoties schuil zoals angst, agressie en passie. Kunstenaars wilden uiting geven aan deze gevoelens van angst en wanhoop.
 
Na de Eerste Wereldoorlog breekt er een nieuwe tijd aan. Kunstenaars willen een heel nieuwe weg inslaan en de kunst radicaal veranderen: het wordt gevoeld als het begin van een nieuw tijdperk. Kunstenaars creëren vol idealisme nieuwe werelden op doek, in beelden en in de architectuur, maar zij maken ook de ellende van die tijd zichtbaar. Een aantal kunstenaars wilde de 'oude' wereld kwijt. Ze verheerlijkten het dynamische, moderne leven. Anderen kozen voor 'antikunst' en een rebelse aanpak. En weer anderen zochten inspiratie bij andere culturen. Volkskunst en exotische kunst waren volgens hen nog niet bedorven en nog heel puur. Ze beschouwden de volkskunst als expressief, krachtig, intuïtief (op het gevoel) en magisch.
 
Overal in Europa waren kunstenaars, vormgevers en architecten enthousiast bezig om nieuwe ideeën uit te dragen en vorm te geven. Deze avant-garde publiceerde manifest na manifest over hoe het moest. De stromingen die in de beeldende kunst ontstonden, zoals het kubisme, het futurisme, het constructivisme en het expressionisme, werden ook voor architecten een bron van inspiratie.
 
 
Loopgraven WO I
Loopgraven WO I
Expressionisme Otto Dix: loopgraven
Expressionisme Otto Dix: loopgraven
 
 
 
 
 
1.5. Opdrachtgever en autonomie
 
Het gevoel van de kunstenaar werd belangrijker dan het gevoel dat het werk bij de toeschouwers opriep. Ze gingen steeds persoonlijker en autonoom (zelfstandig, niet in opdracht van iemand) te werk. Het grote publiek haakte steeds meer af, ze begrepen vaak niet wat de kunstenaar wilde zeggen.
 
Begin 20e eeuw namen kunstenaars dus steeds meer vrijheid. Maar er zijn nog altijd totalitaire regimes die hun kunstenaars dwongen om propagandakunst te maken. Ze pasten censuur toe als men zich daaraan onttrok. Zodra Stalin aan de macht komt verwerpt hij alle kunst en staat alleen socialistisch realisme toe. Hitler legt vast aan welke regels een kunstenaar zich moet houden. Kunst moet realistisch zijn, dit is beter te gebruiken voor propaganda en bevat geen boodschappen die het regime belachelijk kunnen maken.
 
Naast alle nieuwe ontwikkelingen was er gelukkig ook zeker ruimte voor amusement. Men kon er de zorgen en ellende even mee vergeten. Revues en musicals, maar ook de opkomst van de (geluids)film zorgden hiervoor. Film bleek een massamedium bij uitstek.
 
 
 
WELKE INFORMATIE VIND IK HIEROVER IN HET BOEK?
 
Het boek bespreekt de cultuur van het moderne aan de hand van de vijf thema's: expressie, oorlog, techniek, abstractie en utopie
 
Hoofdstuk 8 Cultuur van het moderne, eerste helft twintigste eeuw
pagina 158 en 159: inleiding en tijdlijn
pagina 160: 8.1. Expressie: inleiding
pagina 170: 8.2. Oorlog: inleiding
pagina 176: 8.3. Techniek: inleiding
 
pagina 186: 8.4. Abstractie: inleiding
pagina 192: 8.5. Utopie inleiding
 
 
BELANGRIJKE TERMEN EN BEGRIPPEN LES 1:
 
Amusement
ontspanning, vermaak
 
Avant-garde
Letterlijk: voorhoede
Verwijst in het algemeen naar een generatie jonge kunstenaars die met nieuwe vormen experimenteren in de beeldende kunst, muziek, dans, film en theater. Het begrip heeft ook betrekking op de stromingen zelf. Zo spreekt je van een avant-gardekunstenaar, maar ook van avant-gardemuziek of en een avant-gardefilm.
 
Autonoom
Autonoom volgens Van Dale: zelfstandig, onafhankelijk.
Voorheen was een kunstwerk meer een mooie decoratie voor aan de muur. Terwijl in de autonome kunst een kunstenaar nu zijn werk ziet als een persoonlijke uiting van zijn wereld. In autonome kunst draait het om emoties en niet om de vormgeving.
 
Idealisme
Streven naar een betere wereld
 
Facisme
Politieke opvatting die zich kenmerkt door autoritaire gezagsuitoefening en verwerping van de democratie.
 
Functioneel
Een duidelijke functie hebbend
 
Manifest
Een weergave van de stand- en/of uitgangspunten van (in dit geval) een groep kunstenaar.
 
Massacommunicatie
het overbrengen van gedachten, mededelingen enz. aan een groot publiek door gebruik van massamedia.
 
Massamedia
Media die heel veel mensen bereiken. Bijvoorbeeld televisie, radio, internet, kranten en tijdschriften.
 
Propaganda(kunst)
Propaganda is het maken van reclame voor bepaalde denkbeelden (dus niet voor producten), bijv. voor een politieke partij. Kunst wordt vaak ingezet  als propagandamiddel.
 
Realistisch
Iets dat erg lijkt op de werkelijkheid
 
Utopie
Een ideale wereld die echter niet bereikt kan worden, een onmogelijke werkelijkheid.
 
 
IN DE LES BEHANDELD
 

Open bestand LES 1 opdracht 1: oriëntatie opdracht

Open bestand LES 2 Modernisme

Open bestand LES 2 voor 1900 / na 1900

Colofon

Het arrangement Leerling HAVO 4 2020-2021: de Cultuur van het moderne in de 1e helft van de 20e eeuw is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Kunsttheorie ATC Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-04-15 13:05:17
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Bronnen

Bron Type
Kunstuur in de klas: cultuur van het moderne
https://youtu.be/UVZ9UoCbcdo
Video
De Salon tot 2.50 min. - De Salon de refusés vanaf 7.20 min. - 8.44 min.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=29&v=vbwWaEdfvWw
Video
Pyschoanalyse Freud
https://youtu.be/YcxeYnpVRC4
Video
Kenmerken Expressionisme
http://kunst-modernisme.blogspot.com/p/expressionisme.html
Link
https://www.youtube.com/watch?v=pngGDycLQuE
https://www.youtube.com/watch?v=pngGDycLQuE
Video
Kenmerken Kubisme
http://kunst-modernisme.blogspot.nl/p/kubisme.html
Link
Kenmerken Futurisme
http://kunst-modernisme.blogspot.nl/p/futurisme.html
Link
Kenmerken De Stijl
http://kunst-modernisme.blogspot.nl/p/de-stijl.html
Link
Kenmerken Constructivisme
http://kunst-modernisme.blogspot.nl/p/suprematisme-enconstructivisme.html
Link
Kenmerken Surrealisme
http://kunstgeschiedenis.jouwweb.nl/kunst-in-de-20-eeuw/surrealisme
Link
https://www.youtube.com/watch?v=8FCQszPmmkg
https://www.youtube.com/watch?v=8FCQszPmmkg
Video
Bekijk vanaf 0.00 tot 3.00 - docu over muziek begin 20e eeuw
https://youtu.be/mCngUrlJahY?list=PLNnQrjGbETbA6wynyROjFCMVOPvtzeIoi
Video
Erwartung van Schönberg
https://youtu.be/iYHHXY2lhe4
Video
UITLEG 12 toonsmuziek
https://youtu.be/8e3g3p9rcNg
Video
Picasso, Satie, Les Ballets Russes,Parade (1917)
https://www.youtube.com/watch?v=_Chq1Ty0nyE
Video
https://youtu.be/fQ7ztMH_8yk
https://youtu.be/fQ7ztMH_8yk
Video
Hexentanz, Mary Wigman
https://youtu.be/AtLSSuFlJ5c
Video
https://youtu.be/C_7ndqgwxcM?list=PL5584E42226629311
https://youtu.be/C_7ndqgwxcM?list=PL5584E42226629311
Video
https://youtu.be/p3ArnGRJlt4
https://youtu.be/p3ArnGRJlt4
Video
LES 5: expressie in muziek en dans
https://www.lessonup.com/nl/lesson/TLzc7fBNC58W8sYzi
Link
LES 5: expressie in muziek en dans deel II
https://www.lessonup.com/nl/lesson/b3HFpsAhEY2cDPiG4
Link
De fonograaf
https://www.youtube.com/watch?v=DtykV6U8fKA
Video
Roemeense volksdans: Bartok
https://www.youtube.com/watch?v=4HAIHSqiwAA
Video
Spiritual uit 12 years a slave: Roll Jordan Roll.
https://youtu.be/mAZhQQN758g
Video
Ragtime
https://youtu.be/pMAtL7n_-rc
Video
https://youtu.be/GCsptiarrzw
https://youtu.be/GCsptiarrzw
Video
Blind Lemon Jefferson - Black Snake Moan (1927)
https://www.youtube.com/watch?v=h3yd-c91ww8
Link
In deze video word je meegenomen in de geschiedenis van de Blues.
https://youtu.be/oeKxx-2hmEE?list=PLNnQrjGbETbA6wynyROjFCMVOPvtzeIoi
Video
Blues
https://youtu.be/FNOhWV_DiR4
Video
Dixieland Jazz
https://youtu.be/LqEIEDEBnfg
Video
In deze video wordt alles uitgelegd over de geschiedenis van de Jazz muziek.
https://youtu.be/bBx_A5de8bA?list=PLNnQrjGbETbA6wynyROjFCMVOPvtzeIoi
Video
Josephine Baker danst de Charleston
https://youtu.be/jEH6eDpjgRw
Video
LES 6, deel 1: VOORLOPERS JAZZ
https://www.lessonup.com/nl/lesson/GbfhGsf2NiRNodnQe
Link
LES 6, deel 2: JAZZ
https://www.lessonup.com/nl/lesson/nkKWYBC7AaDxGhJQE
Link
Wat is nu eigenlijk Jazz muziek?
https://freshjazz.nl/2019/07/22/jazz-muziek-historie-trends-en-stijlen/
Link
Camille Saint-Saëns - Danse Macabre
https://www.youtube.com/watch?v=YyknBTm_YyM
Video
https://www.youtube.com/watch?v=b1Ph0sa0Gc0
https://www.youtube.com/watch?v=b1Ph0sa0Gc0
Video
Gisele
https://www.youtube.com/watch?v=7zVFdx0iLSU
Video
LINK: Danselementen Ruimte, Tijd en Kracht
http://https://leerkrachten.kunstcentraal.nl/lesmateriaal/cinedans-cinedans/danselementen-cinedans/
Link
https://www.youtube.com/watch?v=UqxeAqSimO8
https://www.youtube.com/watch?v=UqxeAqSimO8
Video
La Sortie des usines Lumiėre (De arbeiders verlaten de fabriek Lumière) 1895
https://youtu.be/HI63PUXnVMw
Video
Potemkin, trappenscène
https://youtu.be/iolzOn9daNc
Video
Leni Riefenstahl: Triumpf des Willens, 1935
https://www.youtube.com/watch?v=ntQMQTLxLSY&t=442s
Video
Metropolis, Fritz Lang (1927)
https://www.youtube.com/watch?v=0mK46KprASM
Video
https://youtu.be/NoiRVyoIrNY
https://youtu.be/NoiRVyoIrNY
Video
Charlie Chaplin - Adenoid Hynkel Speech - uit The Great Dictator (1940)
https://youtu.be/isLNLpxpndA
Video
Link naar 2 voor 12 quiz
https://docs.google.com/presentation/d/1cigtKd-wq_6yPUXAdzAkqIJZwPL7Yd9pP06DD3b-dXY/edit?usp=sharing
Link
Absolute film: Filmstudie [1925], Hans Richter
https://youtu.be/ZXrjrr6ifME
Video
Voorbeelden van Kadrering, Camera-Standpunt, Camera-Beweging
https://vimeo.com/113605330
Video
Making of van een special effect uit The Matrix.
https://www.youtube.com/watch?v=bKEcElcTUMk
Video
Stemgebruik bij acteren.
https://www.youtube.com/watch?v=SY-ZdF_xLD4
Video
Hoe maak je geluidseffecten bij film: geluidseffectenkunstenaar Mel Kutbay
https://www.youtube.com/watch?v=bOCadFGhDEM
Video
Stanislavsky, Мethod Acting
https://youtu.be/WaanuRvpfFU
Video
Meijerhold
https://youtu.be/eoq8_90id2o
Video
Driestuiveropera
https://youtu.be/0DlbN9mu4Zs
Video
Theatergeschiedenis Cultuur van het moderne deel 1
https://www.youtube.com/watch?v=Nc1G75JAvBI
Video
Theatergeschiedenis Cultuur van het moderne deel 2
https://www.youtube.com/watch?v=rVwDQUIvthY&t=1s
Video
Behind the Scenes: Make-up The Lion King
https://www.youtube.com/watch?v=jgWQbLUU8Aw
Video
https://www.cjp.nl/blog/2017/08/behind-the-scenes-disney-s-the-lion-king/79241/
https://www.cjp.nl/blog/2017/08/behind-the-scenes-disney-s-the-lion-king/79241/
Link
Kenmerken moderne bouwkunst ( 1900-1950 )
http://kunstgeschiedenis.jouwweb.nl/architectuur/20-eeuw
Link
Kenmerken van postmoderne bouwkunst na 1960
http://kunst-postmodernisme.blogspot.nl/p/bouwkusnt.html
Link

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

ATC, Kunsttheorie. (z.d.).

Kunstanalyse: beeldend, muziek, dans, drama en film

https://maken.wikiwijs.nl/167811/Kunstanalyse__beeldend__muziek__dans__drama_en_film

ATC, Kunsttheorie. (z.d.).

Leerling H4 2019-2020: Massacultuur in de 2e helft van de 20e eeuw

https://maken.wikiwijs.nl/159038/Leerling_H4_2019_2020__Massacultuur_in_de_2e_helft_van_de_20e_eeuw

ATC, Kunsttheorie. (z.d.).

Leerling H4/H5 2019-2020: de Cultuur van het moderne in de 1e helft van de 20e eeuw

https://maken.wikiwijs.nl/140124/Leerling_H4_H5_2019_2020__de_Cultuur_van_het_moderne_in_de_1e_helft_van_de_20e_eeuw

ATC, Kunsttheorie. (z.d.).

Leerling Havo 4 2018 -2019 kunstanalyse

https://maken.wikiwijs.nl/136667/Leerling_Havo_4__2018__2019_kunstanalyse

ATC, Kunsttheorie. (z.d.).

Leerling HAVO 4 2020-2021 kunstanalyse

https://maken.wikiwijs.nl/165483/Leerling_HAVO_4__2020_2021__kunstanalyse

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open