Het Valleikanaal als klimaatkanaal??

Het Valleikanaal als klimaatkanaal??

Thema en achtergrond

Afstudeeropdracht van de bachelor Tuin- en Landschapsinrichting, Landschapsarchitectuur/strategisch ontwerp, Van Hall Larenstein te Velp.

Door Hannie Kwant - van der Hulst, juni 2020.

 

Thema: Hoe kan het Valleikanaal bijdragen aan klimaat- en andere gebiedsopgaven in de Gelderse Vallei?

Het Valleikanaal bij Leusden
Het Valleikanaal bij Leusden

Achtergrond: Doordat de laatste eeuw een extreme hoeveelheid fossiele brandstof is verbruikt en door ontbossing op grote schaal kan de aarde haar warmte minder goed kwijt (‘broeikaseffect’). De gemiddelde temperatuur op aarde stijgt en het weer wordt extremer: het is vaker te droog of juist te nat. Dit leidt tot een aantasting van de huidige flora en fauna, watertekorten of wateroverschot in de landbouw, afnemende waterkwaliteit door snelle afvoer van nutriëntenrijk water of door opwarming, lage grondwaterstanden, piekbuien en opwarming van de steden en het stadswater.  

Het idee van een klimaatkanaal is dat het kan helpen in een veranderend klimaat. Extreme piekbuien worden lokaal opgevangen en het water wordt zo lang mogelijk vastgehouden en gezuiverd. Vervolgens wordt het natuurlijk gezuiverde water ingezet bij natte teelt, drinkwater- en natuurgebieden, recreatieplassen, hittestress bestrijding in de gebouwde omgeving en landbouwgebieden. In dit ontwerp wordt de haalbaarheid onderzocht en het nieuwe landschap gevisualiseerd.

Er is specifiek onderzoek gedaan naar recreatie in de smalle kanaalzone. Hoe combineer je hier wandelen, fietsen, kanoën en paardrijden?? 'Van knelpunt naar knooppunt' is een gezamelijk onderzoek van Anje Bellert Storm en mij, en is hier als pdf in te zien.

In het kort

Dit is de verkorte versie van het plan zoals die bij het afstuderen is gepresenteerd.

De Grebbelinie in oorlogstijd (Bron: De Gelderlander)
De Grebbelinie in oorlogstijd (Bron: De Gelderlander)

Posters

Het Valleikanaal als klimaatkanaal?? Het antwoord op die vraag is dat de bijdrage van het Valleikanaal aan de klimaatopgave bescheiden is. Voor het oplossen van de klimaatopgaven van de Gelderse Vallei is meer nodig.

Voor klimaatopgaven spelen de beken een belangrijkere rol dan het kanaal omdat in het hele stroomgebied water vastgehouden moet worden als reserve voor periodes van droogte.

Ook de landbouw zal moeten transformeren en er moet meer natuur komen (moeras) om ervoor te zorgen dat de bodem meer water vasthoudt.

Hoe gaat het landschap eruit zien als het meer water vasthoudt? Zie de posters.

Onderzoek 'Van knelpunt naar knooppunt'

Aanbevelingen voor route gebonden recreatie langs een kanaal.

Door Anje Bellert Storm en Hannie Kwant.

  • Het arrangement Het Valleikanaal als klimaatkanaal?? is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Hannie Kwant Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-10-25 20:58:00
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Afstudeerproject voor de bachelor Tuin- en landschapsinrichting Van Hall Larenstein, Landschapsarchitectuur/strategisch ontwerp. Hannie Kwant - van der Hulst, juli 2020. Thema: Hoe kan het Valleikanaal bijdragen aan klimaat- en andere gebiedsopgaven van de Gelderse Vallei?
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.