Taal, cultuur en communicatie - leerjaar 2

Taal, cultuur en communicatie - leerjaar 2

Inleiding

Open bestand Leerdoelen en succescriteria bij project Kamper uien.pdf

Open bestand Planning bij project Kamper uien.pdf

Open bestand Stappenplan bij project Kamper uien.pdf

Als Kampen ergens om bekend staat, dan zijn het wel de 'Kamper uien'.

Een Kamper ui is een benaming voor spot- en plaagverhalen waarin de pretenties én domheid van de bewoners en vooral de bestuurders van bepaalde plaatsen door de omgeving belachelijk worden gemaakt. (Dit soort spotverhalen over een stad of streek tref je aan in geheel Europa.)

De benaming "Kamper ui" is verworden tot een soortnaam voor dit type volksverhalen. Tegenwoordig beschouwen Kampenaren het zelfs als een geuzennaam. Inwoners van Kampen worden ook wel "Kamper steuren" genoemd en deze benaming refereert aan de bekende Kamper ui "De steur met de bel".

Jaarlijks worden in Kampen de Kamper ui(t)dagen georganiseerd. Het startschot voor de Kamper ui(t)dagen wordt gegeven door een koe, in het bijzijn van de burgemeester met touwen op te hijsen aan de Nieuwe Toren, een verwijzing naar een beroemde Kamper ui.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kamper_ui

Verschillende Kamper uien

Bekijk eerst eens het krantenartikel via: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/04/01/kampen-is-het-domst-zeggen-ze-a4038028

Er zijn veel verschillende Kamper uien. Helemaal onderaan staat een bestand met tien Kamper uien in het kort; hier direct onder staan er eerst drie iets meer toegelicht...

Koe aan de toren
Boven op de toren en meer precies op de omloop van de Nieuwe Toren woekerden plukken gras welig. Door de burgemeester en schepenen werd besloten een koe van een van de vele Kamper stadsboerderijen op te hijsen naar de omloop van de toren zodat zij daar het gras weg kon grazen. De koe werd met een touw om de nek naar boven gehesen. Toen de koe halverwege was riepen de Kampenaren: "Kijk toch eens hoeveel trek ie heeft. De tong hangt al uit z'n bek."

De steur met de bel
De burgemeester en schepenen waren zeer vereerd met het werkbezoek dat de bisschop van Utrecht aan Kampen zou brengen. Ze besloten dan ook dat de bisschop een luxe feestmaal voorgeschoteld diende te krijgen en vingen hiervoor een uitzonderlijk grote steur uit de IJssel. Een goed bereide steur zou de bisschop doen watertanden. Op het moment dat men de steur wilde fileren kregen de Kampenaren te horen dat de bisschop was verhinderd wegens ziekte.

De kans dat ze ooit weer een steur met een vergelijkbare omvang zouden vangen werd als uiterst klein ingeschat. Ze besloten daarom de steur van een zilveren bel te voorzien zodat ze hem in de toekomst konden traceren via het geluid van de bel. Ze lieten de steur weer los en na enige weken wordt het nieuwe bezoek aangekondigd. De steur is echter niet te vangen en de kok maakt uit nood Kampersteur (harde eieren in mosterdsaus).

De Kamper ui
Een trekkende landloper maakt een boer en zijn vrouw wijs dat hij van alleen ui, water en zout soep kan maken. De boerenlui zijn geïntrigeerd en kijken aandachtig hoe de landloper zijn ui, water en zout in de pan gooit, maar merken daarbij niet op dat ondertussen een aanzienlijk deel van hun voorraad eveneens in de pan verdwijnt "voor de smaak".

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kamper_ui

Open bestand Tien Kamper uien.pdf

De opdracht

Voorbeeldvideo: Het nieuwe Kamperlijntje

Open bestand Stappenplan bij project Kamper uien.pdf

Je hebt nu minstens tien Kamper uien in het kort gelezen. Sommige kende je vast al wel. Met één ervan ga je aan het werk, of bedenk je er zelf eentje? Deze Kamper ui gaat "berijmd worden door een Kampenaar" (zie de foto uit de Groenestraat) in een korte video. Volg hiervoor de stappen in het stappenplan hierboven.

Dit zijn de drie opdrachten die erbij horen:

  1. Herschrijf de gekozen Kamper ui in een rijmend verhaal van minimaal 10 en maximaal 20 zinnen. Zorg dat het gehele verhaal er uitgebreid in verwerkt is. Je mag passende creatieve toevoegingen doen om het verhaal 'sprekender' of meer 'beeldend' te maken.
  2. Maak een kort filmpje van minimaal 60 en maximaal 90 seconden met meerdere verschillende beelden uit Kampen. Zorg dat de beelden (foto en/of video) bij de geschreven tekst passen en deze ondersteunen.
  3. Spreek de geschreven tekst in bij het filmpje. Dit kan qua vorm variëren van een voorgedragen gedicht, een strak stuk 'spoken word', tot een a capella rap.

Vorm een groepje met een aantal klasgenoten. Bedenk je goed met hoeveel en wélke klasgenoten je samen wilt werken!

Gaan jullie voor groen of voor goud? Kijk nog eens in de rubric hieronder wat daar voor nodig is.

Open bestand Rubric bij project Kamper uien.pdf

  • Het arrangement Taal, cultuur en communicatie - leerjaar 2 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Guido Faas Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-04-06 15:09:02
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Voorbeeldvideo: Het nieuwe Kamperlijntje
    https://youtu.be/1_wbW4GM49M
    Video