Er zijn allerlei soorten spellen. We zetten een aantal op rijtje.
ACTIE!
Herken je de spellen, waarin je van alles moet doen en snel moet zijn? Welkom bij de categorie actie spellen! Herkenbaar? Vast en zeker! Het draait om herkanbare vaardigheden, zoals: snelle reflexen gebruiken, goede hand-oog coördinaite hebben. Je kunt hierbij denken aan het richten op een target wat bijvoorbeeld in een schietspel gebeurd. Vaak is er een avontuurlijke verhaallijn of levels beginnen van makkelijk naar moeilijk.
Actiespellen zijn bijvoorbeeld: Call of Duty, GTA, Pacman, Tetris, Super Mario, enzovoorts.
Mocht je het interresant hoe het menselijke brein reageert op actiespellen, zie het filmpje hieronder. Het is niet verplicht, maar super interressant. Leuk voor thuis :).
- Adventure
Adventure spellen hebben een krachtige verhaallijn met uitgewerkte persoonlijkheden. Het spel begint vaak met een stukje video, een dialoog, een tekst of met een gesprek. Dit gebeurt ook tussen de levels door. Wat nog meer kenmerkend van het spel is dat de speler in een vrije ruimte rond kan lopen. Dit noemen we een virtuele ruimte. Tijdens de route die de speler loopt, krijgt hij problemen die hij moet oplossen om verder te kunnen komen, wat uiteraard wordt beloond. Een beloning kan zijn: nieuwe super krachten, een upgrade, geld, power-up's, verder kunnen spelen in zijn of haar virtuele ruimte, enzovoort.
Voorbeeld van een adventure game:
- Role Playing Games
Role Playing Games ook wel afgekort met RPG. Sprookjesfiguren zijn voorbeelden van personages die voor kunnen komen in dit soort spellen. De personages hebben vaak een uitgebreide omschrijving, uitgebreide kenmerken, hebben sterke kwaliteiten en minder goede eigenschappen. Het spel dient er voor om samen met andere spelers een specifiek doel te bereiken. Het gaat niet perse om winnen. Tijdens het spel voer je quests (zoektochten, vraagstukken oplossen, enz.) of gevechten uit, waarmee je meer toegang krijgt in de onlinewereld van het spel. Het kan ook zo zijn dat je wordt beloond met upgrades, extra eigenschappen, extra talenten, materialen, uitrusting, enz.
RPG spellen kun je aan iets anders herkennen. Het verhaal van het spel speelt zich vaak af in het verleden, zoals de middeleeuwen, de 2e Wereld Oorlog, Romeinse Rijk, enz. Het kan ook heel goed zijn dat een RPG spel in een fantasie wereld zich afspeelt. Een combinatie van beide werelden kan ook van toepassing zijn.
Op dit moment zijn online RPG spellen erg populair. Account worden online aangemaakt, waardoor je het spel online kunt spelen. Op zulke wijze kun je met iedereen het spel wereldwijd spelen. Of je met elkaar of tegen elkaar speelt, dat maakt niet uit.
Je mag het onderstaande filmpje bekijken. Misschien herken je er wel een paar.
- Puzzels
Puzzels wie kent het niet? Het is voor jong en oud. Het waren één van de eerste spellen die op een computer werden gespeld, zoals de puzzelspellen. Ken je mijnenvegers?
Bij het spel puzzelen moet je vaak een probleem of meerdere problemen oplossen. Sommige kunnen makkelijk zijn en anderen veel moeilijker of het begint makkelijk en het wordt steeds moeilijker! Een verhaallijn in dit soort spellen is niet echt van toepassing. Het kan, maar het is niet super belangrijk.
Enkele voorbeelden kun je hieronder bekijken. Het is niet nodig om het hele filmpje te zien. Gewoon om te kijken en te onderzoeken wat je indruk hier van is.
- Strategie
De wat jongere collega’s rond de 25-35 jaar kennen het spel, namelijk The Sims. Dit is een praktisch voorbeeld van een strategisch spel. In strategische spellen ben jij de baas over een persoon, groepen mensen, dorpen, steden of over een heel beschaving. Er vinden verschillende gebeurtenissen plaats, waarop je als speler op reageert en hopelijk kom je daar als speler verder mee. Het gaat niet om winnen of verliezen. Er is geen competitie. Wat er wel kan gebeuren, is dat je gemaakte dorp of stad, je draaiende bedrijf, je gemaakte pretpark failliet kan gaan en dat is het spel voorbij. Als we terugkijken naar The Sims, dan worden de personen blij, wanneer je voor hen goed zorgt, als je dat niet doet dan worden ze boos en gaat het slecht met hen.
Wat ook een leuk strategisch spel was, was Team Hospital.
- Simulatie
Er zijn bekende simulatiespellen. Soms voor plezier en het is ook leerzaam. Je leert bepaalde vaardigheden aan. Een bekend simulatiespel is Formule 1. Soms kan het ook gebruikt worden voor bepaalde beroepen. Enkele voorbeelden worden door filmpjes aangetoond.
- Vechten
Bij een vechtspel gaat het om competitie. Je wint of je verliest. Je hebt altijd te maken met een tegenstander, waarbij er op een plaats wordt gevochten. Dit kan in teamverband zijn of individueel.
- Sport
Bekende sportspellen hebben te maken met voetbal, tennis, basketbal. Noem het maar op. Van elke sport is er wel een game van gemaakt. Onderstaande video's geven hier een goed voorbeeld van.
Het arrangement Digispel is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Danny Pouwelse
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-08-25 11:37:46
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.