Waarom zou je hindoe zijn?

Waarom zou je hindoe zijn?

Introductie

In deze quest maak je kennis met de basis van wat een hindoe gelooft. Je leert over de geschiedenis van het Hindoeïsme, welke belangrijke stromingen er zijn in deze godsdienst en hoe het dagelijkse leven van een hindoe eruit ziet.

Deze quest is de tweede quest van een serie quests over de wereldgodsdiensten.

Tijdbesteding

 

Mate van vrijheid

 

Dit is een gecontroleerde quest. Je bepaalt zelf wanneer en waar je deze quest doet. De lesonderdelen, de vraagstelling en de leerstof zijn bepaald door de docent. Voor de show kies jij zelf een deelonderwerp waar jij mee aan de slag wilt.

Skills

Wereldgodsdiensten_hindoeïsme: je kunt basiskennis over het hindoeïsme (oorsprong, stromingen, dagelijkse praktijk van gelovigen) toepassen in een zelf gekozen show en je maakt zichtbaar dat je je inleeft in de vraag wat een persoon motiveert om hindoe te zijn.

Ondersteuning

Heb je moeite met het lezen van de (soms lange) teksten? Jouw iPad kan deze teksten voor je voorlezen. Daarvoor moet je de volgende dingen doen.

1. Ga naar je instellingen.

2. Kies 'Toegankelijkheid'.

3. Kies 'Spraak'.

4. Tik op het schuifje achter 'Spreek selectie uit'. Het balkje wordt groen.

5. Selecteer de tekst in de wikiwijspagina die je wilt laten voorlezen.

6. Kies 'Spreek uit'.

Reisblog

Het reisblog van deze quest bestaat uit drie 'haltes' met de volgende deelvragen:

- Hoe is het hindoeïsme ontstaan?

- Waar gaat het hindoeïsme over? Lever de opdracht in via Seesaw - Godsdienst.

- Hoe ziet de dagelijks leven van een hindoe eruit?

Je rondt deze quest af met een show die je deelt via Seesaw - Godsdienst.

Hoe is het hindoeïsme ontstaan?

Lees de onderstaande tekst, bekijk het filmpje en maak de oefening. Succes!

 

Het hindoeïsme is een van de vijf wereldgodsdiensten. Het hindoeïsme is ongeveer 4000 jaar geleden in India ontstaan. Van de bijna 1,2 miljard mensen tellende bevolking van India is ruim 80%  hindoe. In de rest van de wereld leven nog bijna 55 miljoen hindoes.

Anders dan bij de islam, het jodendom, christendom of boeddhisme, kent het hindoeïsme geen stichter of profeet, die de godsdienst is begonnen. Deze godsdienst is als het ware uit de natuur voortgekomen.

5000 jaar geleden woonden er allerlei volken rond de rivier de Indus in het noord-westen van India. Deze mensen geloofden dat goden macht hadden over de natuur. Zij bepaalden de regen en wind, droogte en overstromingen, stormen en aardbevingen. Daarnaast geloofden zij dat deze goden de kringlopen en ritmes van het leven bepaalden. De eeuwige ritmes van dag en nacht, leven en dood, het wisselen van de seizoenen.

Het hindoeïsme is een verzamelnaam voor de verschillende stromingen en godsdiensten die bij deze volken zijn ontstaan.

Hindoes noemen hun godsdienst zelf vaak sanatana dharma, wat ' de eeuwige orde' betekent. Naast de ritmes en orde in de natuur, gaat dit ook over de opdracht van de mens in deze orde. De grootste opdracht van de mens is dat hij het ritme van de natuur respecteert.

Waar gaat het hindoeïsme over?

God of goden?

In dit deel van het reisblog maak je kennis met de goden en heilige boeken van het hindoeïsme en leer je wat karma en reïncarnatie is. 

Bekijk deze video's, lees de teksten en maak de opdrachten. 
Maak aan het einde van deze stap de toets om te controleren of je goed begrijpt waar het hindoeïsme over gaat!

 

Vaak wordt het hindoeïsme gezien als de godsdienst met miljoenen goden. In het filmpje heb je kunnen horen dat dat iets anders in elkaar zit. Volgens hindoes is het goddelijke een eeuwige kracht. Een energie die zich om ons heen en binnen in ons bevindt. Omdat dit voor veel mensen moeilijk te begrijpen was en is, hebben hindoes vormen gegeven aan deze goddelijke kracht. De verschillende goden in het hindoeïsme laten allemaal een deel van die goddelijke kracht zien.

De belangrijkste goden van het hindoeïsme zijn Brahma, Vishnu en Shiva. Zij vormen samen de drie-eenheid.

LINKS - Brahma is de hoogste god. Hij staat ver van de mensen af en wordt niet veel vereerd. Hij is het begin van alles. Je kunt Brahma herkennen aan zijn vier gezichten die allemaal een andere kant op kijken en vier armen. Brahma wordt zo afgebeeld, omdat dit zijn alwetendheid en almacht symboliseert. Hij kan alle kanten op kijken.

MIDDEN - Vishnu wordt door hindoes vereerd als de 'heer van de wereld'. Hij is de god die alle levensvormen op aarde heeft gemaakt. Vishnu zal ooit alle mensen verlossen van het kwaad. Je herkent Vishnu aan de lotusbloem, schelp, koningsstaf en discus die hij vast heeft.

RECHTS - Shiva is de god die zorgt voor het dagelijkse ritme van het leven. Hij is een god van tegenstellingen. Hij zorgt voor de baby'tjes die dagelijks geboren worden, maar ook voor de mensen die overlijden. Shiva is de vernietiger van het leven, maar ook de herschepper. Dit hoort volgens de hindoes bij het ritme van het leven. Je kunt Shiva herkennen aan een drietand en een rozenkrans.

Opdracht Hindoeïstische goden

Stap 1 Kies één van de volgende goden

- Krishna
- Lakshmi
- Parvati
- Sarasvati
- Ganesha

Stap 2 Zoek de volgende dingen op over deze god:

- Waar staat deze god voor?
- Hoe wordt deze god afgebeeld en waarom wordt hij of zij zo afgebeeld?
- Op welke momenten in het leven zal een hindoe deze god vereren?

Stap 3 Maak een keynote dia waarin je...

... een afbeelding van deze god laat zien
... antwoord geeft op de drie vragen van stap 2
... de linkjes naar je geraadpleegde bronnen opneemt

Stap 4 Lever jouw uitwerking in via Seesaw - Godsdienst.

 

Heilige boeken

Hindoes hebben meerdere heilige boeken, maar de Veda's zijn verreweg de oudste. De teksten zijn ongeveer 4000 jaar geleden ontstaan. Eerst werden ze steeds van geleerde op geleerde overgedragen, later zijn ze opgeschreven in de taal van het hindoeïsme, het sanskriet. Deze boeken worden alleen door geleerde hindoes gelezen. 

Karma 

"Karma!" Misschien roep jij dat ook wel eens naar iemand als hem of haar iets naars overkomt en je vindt dat diegene het verdiend heeft. Maar dat klopt niet met hoe karma in het hindoeïsme bedoeld is. 

Reïncarnatie

Hindoes geloven dat de ziel(oftewel 'atman') van een dier of mens na de dood het lichaam verlaat en vervolgens opnieuw geboren wordt in het lichaam van een ander levend wezen. Elke ziel maakt deel uit van een voortdurende kringloop van wedergeboorten. De naam voor deze kringloop is samsara. 

Volgens hindoes is elke atman ontstaan in het brahman, de goddelijke levensbron. Als een mens of dier geboren wordt, begint de atman aan zijn aardse bestaan.

Tijdens het leven op aarde doet elk levend wezen goede en slechte dingen. Al die goede en slechte dingen worden tegen elkaar afgewogen. Het is de bedoeling dat je meer goede dingen hebt gedaan dan slechte dingen. Het eindsaldo wordt ook wel karma genoemd. Jouw karma bepaalt of je het in een volgend leven beter of slechter zal krijgen.

Het doel van elke atman is om de moskha, de verlossing uit de kringloop van wedergeboorten, te bereiken. De atman keert dan voorgoed terug naar de goddelijke bron (brahman). Een atman bereikt de moksha als hij alles leert los te laten waaraan hij gehecht is. De meeste mensen hebben meerdere levens nodig om alles los te kunnen laten.

Hoe ziet het dagelijkse leven van een hindoe eruit?

In het hindoeïsme is dat wat je doet belangrijker dan dat wat je gelooft. Je hebt geleerd dat hindoes hun godsdienst ook wel sanatana dharma noemen, de eeuwige orde). Als mens heb je een dagelijkse plicht om die eeuwige orde te respecteren. 

In deze stap leer je over het kastesysteem dat in India de orde in de maatschappij geeft. Je leert ook wat hindoes in Nederland dagelijks met hun geloof doen.

Kastesysteem

Als je als hindoe in India geboren wordt, maak je deel uit van het kastesysteem. Een kaste is een sociale laag of groep in de bevolking. Er zijn hoge en lage kasten.

De hoogste kaste wordt gevormd door de brahmanen, oftewel de priesters. De mensen in deze kaste zorgen voor de offers in de tempel en leggen de heilige boeken uit. Tegenwoordig zijn veel brahmanen ook wetenschapper, hoogleraar of minister.

Bij de laagste kaste horen de shoedra's, oftewel de dienaren en slaven. Dat zijn tegenwoordig vaak arbeiders die werken voor mensen in hogere kasten.

Er zijn ook mensen die niet bij een kaste horen. Zij worden paria's of dalits genoemd. In het Nederlands ook wel de onderdrukten of onaanraakbaren. Zij doen onrein werk, zoals schoonmaken of dieren slachten.

Hindoes in India geloven dat een mens de kaste waarin hij wordt geboren niet kan verlaten tijdens zijn leven. Het is hun lot dat bepaald is door het karma van hun vorige leven. Door goed te leven, kunnen ze in een volgend leven in een hogere kaste geboren worden.

Omdat het kastesysteem discriminerend is, is het in 1950 officieel afgeschaft. Toch heeft het nog steeds veel invloed. Vooral op het platteland worden de kastenregels nog streng nageleefd.

 

De mandir

In Nederland kennen we geen kastesysteem dat onze maatschappij ordent. Hindoes hebben wel dagelijkse rituelen die horen bij hun geloof. Die rituelen en gebeden kunnen ze in hun eigen huis doen, maar ook in de tempel. Zowel de tempel als het huisaltaar heten mandir.

Show

Je hebt in deze quest een hoop geleerd over het hindoeïsme. In de show van deze quest geef je antwoord op de vraag "Waarom zou je hindoe zijn?"

Stap 1 - Kies een van de volgende vormen voor jouw show

- Interview een hindoe en deel een verslag/video van dit interview in Seesaw;
- Doe een bronnenonderzoek naar een feest of ritueel binnen het hindoeïsme. Je kunt denken aan de groet (namasté), het dragen van een bindi, de feesten Holi of Divali of het geloof dat koeien heilige dieren zijn;
- Verdiep je in een bekende hindoe (zoals Mahatma Ghandi) en maak een verslag over hem of haar;

Stap 2 - Zorg ervoor dat je in jouw show in ieder geval ...

... laat zien dat je je hebt ingeleefd in de vraag "Waarom zou je hindoe zijn?"
... laat zien dat je kennis hebt verzameld over de oorsprong, inhoud en dagelijkse praktijk van het hindoeïsme.

Stap 3 - Lever jouw show in via Seesaw - Godsdienst.

Terugkijker

Geef in een comment bij jouw show in Seesaw antwoord op de volgende vragen:

1. Hoe verliep het werken aan deze quest?
2. Hoeveel sterren zou jij jezelf voor deze quest geven? Geef jezelf 1-4 sterren voor de inhoud van je quest. Kun je basiskennis over het hindoeïsme(oorsprong, inhoud, dagelijkse praktijk van gelovigen) toepassen in een zelf gekozen show en heb je zichtbaar gemaakt dat je je inleeft in de vraag wat een persoon motiveert om hindoe te zijn?
3. Welke leerspier(en) heb je ingezet om deze quest tot een goed einde te brengen? Op welke manier heb je dat gedaan?
  • Het arrangement Waarom zou je hindoe zijn? is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2021-01-11 13:33:21
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 1; VMBO gemengde leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2;
    Leerinhoud en doelen
    Mens en maatschappij;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    https://youtu.be/qPK6IMBGz70
    https://youtu.be/qPK6IMBGz70
    Video
    https://youtu.be/NEhQkVZ4Drg
    https://youtu.be/NEhQkVZ4Drg
    Video
    https://youtu.be/NdFXW6oDzkY
    https://youtu.be/NdFXW6oDzkY
    Video
    https://youtu.be/WO8fLoiyHNg
    https://youtu.be/WO8fLoiyHNg
    Video
    https://youtu.be/b_hqPo32v5w
    https://youtu.be/b_hqPo32v5w
    Video

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Herbert Vissers eXplore. (2020).

    Waarom zou je moslim zijn?

    https://maken.wikiwijs.nl/161887/Waarom_zou_je_moslim_zijn_