Interpunctie

Interpunctie

Welkom!

Open bestand Bekijk hier de digitale rondleiding door het leerarrangement

 

 

hoi en welkom

het toevoegen van punten kommas uitroeptekens vraagtekens en dubbele punten in een zin of tekst is best lastig waar zet je zon leesteken en kun je ze soms ook weglaten

 

Dát is vervelend lezen, toch? Het gebruik van leestekens en hoofdletters geeft je tekst structuur en maakt je tekst leesbaar. Kijk maar naar de verbeterde versie van bovenstaande tekst:

 

Hoi en welkom!

Het toevoegen van punten, komma's, uitroeptekens, vraagtekens en dubbele punten in een zin of tekst is best lastig. Waar zet je zo'n leesteken? En kun je ze soms ook weglaten?

Dat leest al een stuk prettiger, hè?

Op deze website kun je oefenen met interpunctie. Interpunctie is trouwens een moeilijk woord voor leestekens.

Maak eerst de vraag hieronder eens. Daarna kun je door naar het volgende tabblad door deze aan de linkerkant van de pagina aan te klikken.

 

Wanneer je een tekst schrijft is het erg belangrijk om goed gebruik te maken van interpunctie. In dit leerarrangement vind je theorie, uitlegvideo's, oefeningen, een tussentijdse toets en een eindtoets.

Het is dus de bedoeling dat je een tussentijdse toets maakt... máár... deze maak je pas wanneer jij er klaar voor bent. Bekijk de theorie en uitleg en maak de oefeningen onder het kopje 'Introductie'. Als je het idee hebt dat je de stof begrijpt, maak je de tussentijdse toets.

Wanneer de juf de tussentijdse toets heeft nagekeken krijg je deze terug. Op je toetspapier staat aan welke onderdelen je nog iets meer aandacht moet besteden. Je gaat met deze stof aan de slag onder het kopje 'Extra oefenen'.

Wanneer je de extra oefeningen gemaakt hebt, maak je de eindtoets. Wanneer je voor de eindtoets een voldoende haalt, mag je ervan uit gaan dat je de stof over interpunctie onder de knie hebt.

De leerdoelen van dit leerarrangement zijn als volgt:

  • Nadat ik dit leerarrangement heb doorlopen, kan ik uitleggen wat interpunctie is en waarom het belangrijk is om interpunctie te gebruiken.
  • Nadat ik dit leerarrangement heb doorlopen, kan ik uitleggen wanneer ik welk leesteken gebruik.
  • Nadat ik dit leerarrangement heb doorlopen, kan ik interpunctie toevoegen aan een tekst waarin deze ontbreekt.
  • BONUS LEERDOEL: Nadat ik dit leerarrangement heb doorlopen, kan ik interpunctie op de juiste manier toepassen. Dit laat ik zien in mijn schrijfproducten.

Veel succes en plezier!

Juf Yaël

Colofon

Het arrangement Interpunctie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Yael Saaman Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2020-11-10 02:36:19
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Schooltv: Fan van leestekens - Te gast in De Boterhamshow. (2020, 4 juni). [Video]. SchoolTV. https://schooltv.nl/video/fan-van-leestekens-te-gast-in-de-boterhamshow/#q=Fan%20van%20leestekens

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Het leren toepassen van interpunctie voor vmbo-tl, leerjaar 1.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Vul de missende woorden in.

Einde van een zin

Einde van een zin

Komma

Dubbele punt

Aanhalingstekens

Extra oefenen

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open