Milieu

Milieu

Inleiding

Het milieu

Ontbossing
Ontbossing

Hoe belangrijk is het milieu eigenlijk? Wat weet je er al over? Welke begrippen horen bij milieu? En wat doe jij eigenlijk voor een beter milieu? Moeten we beter voor de wereld zorgen of valt het eigenlijk wel mee?

Dit zijn allemaal vragen over het milieu die je je zou kunnen afvragen. In deze webquest gaan we er achter komen wat belangrijk is voor een goed milieu, maar ook wat we zelf kunnen doen om de wereld te vergroenen. Wil je ook weten hoe jouw ecologische voetdruk eruit ziet? Misschien is er nog een manier om hem te verkleinen!

Ecologische voetdruk

Hoe groot is jouw afdruk?
Hoe groot is jouw afdruk?

Bij het vorige stukje heb ik het woord al laten vallen. Ecologische voetafdruk. Lastig woord, maar wat betekent het eigenlijk?

Woorden zoals vergroenen en duurzaamheid, heb je waarschijnlijk wel eens gehoord. De wereld weer beter maken van de schade die wij als mensen hebben aangericht. Er zijn een heleboel ideeën over hoe dat weer kan. Denk hierbij aan het scheiden van afval, andere ingrediënten gebruiken voor een product, voedsel niet weggooien, het laten staan van de auto en nog veel meer. 

Een ecologische voetafdruk is dus kijken naar wat jij al van die maatregelen doet. Op school scheiden we bijvoorbeeld het afval, maar doe jij dat thuis ook? En gooi je niet stiekem een keer een propje papier in het gewone afval? Maar buiten het kijken naar de maatregelen om, is er maar een bepaalde hoeveelheid plek die een mens in kan nemen. Hierbij kijken ze dus naar jouw milieu en hoeveel plek dit inneemt. Is het meer dan wat eigenlijk kan? Dan heb jij een grote voetafdruk en is het slimmer om beter te kijken naar wat je kan doen om deze te verkleinen. 

Opdrachten

We gaan beginnen met uit te zoeken wat er allemaal bij het milieu hoort. Daarna gaan we aan de slag met wat wij zelf eigenlijk allemaal doen. Leven wij wel duurzaam? Is een duurzaam leven belangrijk? En wat is onze ecologische voetafdruk? Kunnen we hier nog dingen in verbeteren? 

Opdracht 1

Opdracht 1:

Om te weten hoe duurzaam je leeft, moeten we eerst weten wat begrippen zijn die horen bij milieu en duurzaamheid. Maak een mindmap met begrippen over het milieu. Dit mag of alleen of in een groepje.

Bekijk eens de filmpjes over milieu en duurzaamheid op schooltv. Deze kun je gebruiken om je mindmap aan te vullen! Klik daarvoor op de woorden milieu en duurzaamheid hierboven. 

Opdracht 2

Opdracht 2:

Samenwerken: Er zijn verschillende takken in een mindmap die gemaakt kunnen worden. Kies een tak die jij verder zou willen onderzoeken. Zorg ervoor dat je in je groepje meerdere takken gaat onderzoeken. Verdeel dus de taken!

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Duurzaamheid
  • Afval scheiden
  • Problemen

Bedenk welke vragen je kunt stellen bij een onderwerp. Probeer open vragen te stellen, zodat je hier een mooi verslagje van kunt maken voor jezelf. Open vragen beginnen met wat, wie, waar, wanneer, waarom, welke of hoe. Zorg ervoor dat je alle begrippen snapt, door het in je eigen woorden neer te zetten. Maak een verslag van je gevonden informatie.

Opdracht 3

Opdracht 3:

Je gaat uitzoeken hoe duurzaam jij leeft. Hoe ziet jouw ecologische voetdruk eruit?

Je gaat een test maken over hoe jouw ecologische voetafdruk is op dit moment. Vertel kort wat jij nu doet en hoe jouw voetafdruk eruit ziet. Kijk ook daarna naar de tips voor de volgende opdracht.

Vertel in het kort:

  • Wat doe jij al goed?
  • Wat kan nog beter?
  • Wat heb je hiervan geleerd?
  • Ben je van de uitslag geschrokken?

Klik hier voor de test!

Opdracht 4

Opdracht 4:

We hebben dingen ontdekt over het milieu, over duurzaamheid en over je ecologische voetafdruk. In opdracht 3 heb ik het eigenlijk al verklapt. Kijk bij de tips wat je zou kunnen veranderen om duurzamer te leven en je voetafdruk te verkleinen.

Vertel in een verslag:

  • Welke tips heb je gehad?
  • Zou jij duurzamer willen leven?
  • Vind jij het belangrijk om duurzaam te leven? En waarom?
  • Vergelijk de uitkomsten met die van jouw groepje. Wat valt je op?

 

Eindopdracht

Eindopdracht:

Je hebt in de opdrachten hiervoor een hoop ontdekt over jezelf, maar ook over je groepsgenoten. Ga met je groepje na of jullie hetzelfde denken over duurzaam leven.

Na het gesprek maak je een poster over duurzaam leven en alles wat je erover heb geleerd. Zorg dat je op de poster ook aangeeft hoe je groep erover denkt (voors en tegens). De poster ga je presenteren met je groepje in de klas.

Handelingen

Wat is nu dan precies de bedoeling. Hieronder nog een stappenplan:

  1. Maak een mindmap over milieu Dit mag alleen of in een groepje
  2. Kies 1 tak uit je/jullie mindmap die je verder gaat onderzoeken. Verdeel de taken, kies allemaal iets anders.
  3. Maak een verslag van wat je hebt gevonden, in je eigen woorden. Zorg dat je snapt wat er staat. Dit doe je alleen. Voeg het daarna wel samen met de rest van je groepje.
  4. Onderzoek je eigen ecologische voetafdruk via de link. Dit doe je alleen. Mocht je een woord niet begrijpen, vraag dit dan aan de juf of meester!
  5. Vertel in een verslag wat je hebt ontdekt. Hoe duurzaam leef jij eigenlijk? Wat is je opgevallen? Welke tips heb je gekregen? Dit doe je alleen.
  6. Bespreek de uitkomsten in je groepje.
  7. Maak met je groepje een poster over duurzaamheid. Zet erop waarom jij duurzaamheid wel of niet belangrijk vindt.
  8. Presenteer met je groepje de poster aan de rest van je klas.

Bronnen

Opdracht 1:

Filmpjes milieu: https://schooltv.nl/zoekresultaten/?q=milieu#%7B%22keyword%22%3A%22milieu%22%2C%22filter%22%3A%7B%22agegroups%22%3A%5B%229-12%22%5D%7D%2C%22offset%22%3A0%2C%22max%22%3A30%2C%22sort%22%3A%7B%22_score%22%3A%22desc%22%7D%7D

Filmpjes duurzaamheid:

https://schooltv.nl/zoekresultaten/?q=duurzaamheid#%7B%22keyword%22%3A%22duurzaamheid%22%2C%22filter%22%3A%7B%22agegroups%22%3A%5B%229-12%22%5D%7D%2C%22offset%22%3A0%2C%22max%22%3A30%2C%22sort%22%3A%7B%22_score%22%3A%22desc%22%7D%7D

Mindmap maken: https://www.youtube.com/watch?v=PZTYUDNpoa4

Opdracht 2:

Je gaat zelf opzoek naar informatie. Denk hierbij aan boeken en google. Let op: Wikipedia is geen goede bron.

Opdracht 3:

Jouw ecologische voetafdruk bepalen: https://www.voetafdruk.eu/uwvoetafdruk/scanjongerenvoetafdruk03-2010dekleineaarde.pdf

Opdracht 4 & eindopdracht:

Voor opdracht 4 en de eindopdracht heb je geen andere bronnen nodig. Wel heb je je groepje nodig. Ga met elkaar aan de slag!

Afbeeldingen bij de pagina's:

Inleiding:

https://www.hln.be/nieuws/buitenland/ontbossing-van-amazonewoud-blijft-toenemen~a24fe8aa/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

https://downtoearthmagazine.nl/heerlijk-leven-zonder-gehaktbal/

Opdrachten:

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DGmSx_KNmtvw&psig=AOvVaw0vc6j6fU7L3h9XvoOTq3Fu&ust=1590672733607000&source=images&cd=vfe&ved=0CA0QjhxqFwoTCNCB0e2T1OkCFQAAAAAdAAAAABAD

https://www.mt.nl/strategie-2/hoe-de-kamer-van-koophandel-zichzelf-verbetert-in-samenwerken/559855

https://het-ihc.nl/vergelijken-jaloezie-angst/

https://bgtsoftware.nl/svb-bgt-onderzoek-naar-objecten-in-bgt-met-attribuut-imgeo-in-onderzoek/

https://nl.pinterest.com/pin/526147168936138852/

https://www.opmaatbouwen.nl/gebruik-een-checklist-bij-de-klusopname/

Toets:

https://schooltv.nl/video/popup/hoe-gebeurt-er-met-restafval-clip-uit-willem-wever/

Beoordeling

Afsluiting

Jullie hebben nu een eigen onderzoek opgesteld naar je leven. Ben jij hier tevreden mee? Zou je het graag willen veranderen? Wat wil je duurzamer en wat juist niet? Allemaal vragen waar je over na kunt denken. Jullie zijn tenslotte de TOEKOMST! En hoe wil je met je eigen toekomst omgaan? 

Geniet, maar wees je bewust van jouw leven en die van een ander!

Leerkracht

Voor de leerkracht

Het is de bedoeling dat de leerlingen een eigen onderzoek op gaan zetten naar duurzaamheid en hun eigen voetafdruk. Ze zullen hierin misschien wel hulp nodig hebben. De stappen van de onderzoekscyclus zijn verwerkt in de opdrachten. Ondersteun en stel goede vragen aan de leerlingen, waardoor ze op zoek moeten gaan naar een antwoord. Kruip in de rol van coach in plaats van leerkracht. Laat ze hun eigen mening vormen!

Ik hoop dat jullie ervan genieten en dat het een geslaagd projectje is. Succes!

  • Het arrangement Milieu is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Anique Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-06-03 16:26:39
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Milieu en duurzaamheid

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.