Thema 7, Basisstof 6, Blessures

Thema 7, Basisstof 6, Blessures

Introductie

Tijdens het bewegen zijn jullie vast weleens gevallen of hebben jullie een verkeerde beweging gemaakt, waardoor je ineens veel pijn hebt gehad. De kans is groot dat dit een blessure is geweest.

In deze basisstof gaan we het hebben over de verschillende soorten blessures die je op kan lopen. Ik heb voor jullie het volgende leerdoel opgesteld:
"Aan het einde van deze basisstof kunnen jullie van de verschillende blessures beschrijven wat er aan de hand is en hoe je blessures kan voorkomen".

Lees de teksten en bekijk de filmpjes. Maak hierna opgave 29, 31, 32, 34, 35 uit het boek en upload de foto's weer in de classroom. Mocht je de opgave erg makkelijk vinden, probeer dan eens de extra opgave!!

Blessures aan spieren

Een blessure is een lichamelijk letsel dat meestal wordt opgelopen tijdens het sporten. De meest voorkomende blessure is spierpijn. Spierpijn ontstaat wanneer je een spier meer dan normaal hebt belast en duurt een paar dagen. Als de spierpijn langer dan een week aanhoudt, is het verstandig om naar de dokter te gaan.

Door een te sterke inspanning om een plotselinge beweging kan er spierscheuring ontstaan. Een deel van de spier kan dan gescheurd zijn. Deze geneest meestal door rust te houden.

Bij veel mensen kan ook spierkramp voorkomen. Spierkramp ontstaat doordat er te weinig bloed naar de spier stroomt. Bij spierkramp trekken de spiervezels tegelijk samen. Het lukt de spier niet meer om uit te rekken. Dit kan erg pijnlijk zijn. Door de spier geleidelijk met de hand uit te rekken is het mogelijk om de spierkramp te verhelpen.

Tennisarm

Een andere blessure die veel voorkomt, is een ontsteking aan de aanhechtingsplaats van de spieren. Deze ontstekingen ontstaan meestal door overbelasting van de spieren. Een tennisarm is hiervan een goed voorbeeld. Bij een tennisarm is de aanhechtingsplaat van de elleboogspier ontstoken. Een tennisarm geneest meestal door het houden van rust.

Een tennisarm is een voorbeeld van RSI (Repetitive Strain Injury). RSI is een verzamelnaam voor klachten die ontstaan door constant dezelfde bewegingen te maken.

Blessures aan botten

Door een lelijke val of een botsing kan het zijn dat je een keer een bot breekt. Om een botbreuk goed te laten genezen moeten bot helften recht tegenover elkaar staan, om ze in een goede stand aan elkaar te laten groeien. Dit gebeurt meestal door gips. Als het met gips niet lukt worden er ook wel platen en schroeven in de botten aangebracht.

Voetbalknie

Een voetbalknie is een veel voorkomende blessure bij sporters. In het kniegewricht zit een stukje kraakbeen, de meniscus. Als je lichaam draait terwijl je onderbeen blijft staan, kan de meniscus scheuren. Vaak zijn dan ook de kniebanden en of de kruisbanden beschadigd. Een voetbalknie kan meestal met rust genezen.

Kneuzing, verzwikking en ontwrichting

Een kneuzing is een beschadiging van weefsel zonder dat er iets is gescheurd of gebroken. Een kneuzing ontstaat meestal doordat je ergens tegenaan stoot. Bij een kneuzing zwelt het weefsel op doordat er een inwendige bloeding is. Dit is een bloeduitstorting en je ziet dan een blauwe plek.

Een verzwikking of verstuiking is een kneuzing van het gewricht. Als je je voet verzwikt, rekken de gewrichtskapsel en de enkelbanden iets te ver uit. Hierdoor ontstaat een kneuzing. Bij een ernstige verzwikking kunnen de gewrichtskapsel en de enkelbanden scheuren. Daarbij kan ook het kraakbeen beschadigd raken.

Bij een ontwrichting schiet de gewrichtskogel uit de gewrichtskom. Als je verkeerd op je arm terecht komt tijdens een val, kan je arm uit de kom schieten. De gewrichtskogel in je opperarm zit dan niet meer in de schouderkom. De arts moet deze weer goed zetten.

Blessures voorkomen

Om blessures te voorkomen is het handig om gebruik te maken van een warming-up en een cooling-down. Door dit te doen verminder je de kans op een blessure.

Tijdens een warming-up bouw je langzaam de intensiteit van het sporten op, zodat je spieren zich opwarmen.

Tijdens een cooling-down bouw je langzaam de intensiteit van het sporten af, zodat je lichaam de afvalstoffen kan afvoeren.

 

Extra opgave

Bronnen

Hieronder een overzicht van de gebruikte bronnen:

  • Amenajari. (z.d.). Een overzicht van Meniscus Tear / Orthopedie [Illustratie]. Geraadpleegd van https://nl.amenajari.org/articles/orthopedics/an-overview-of-meniscus-tear.html
  • BioWebDesign. (z.d.). Spieren en botten: Blessures. Biologiepagina. https://biologiepagina.nl/Oefeningen/Blessures/blessures.htm
  • Drost letselschade B.V. (2019, 1 oktober). Botbreuken en letselschadevergoeding? [Illustratie]. Geraadpleegd van https://www.drost.nl/letselschade/voorbeelden-letsel/botbreuken/
  • Homoerectuss - Dreamstime.com. (z.d.). Fat Boy Skater Animation Sprite [Illustratie]. Geraadpleegd van https://www.dreamstime.com/stock-illustration-fat-boy-skater-animation-sprite-cartoon-illustration-game-image53528130
  • Malmberg. (z.d.). MAX Online.
  • Mijnbrace V.O.F. (2020, 24 april). Vijf tips bij een tennisarm [Illustratie]. Geraadpleegd van https://www.mijnbrace.nl/vijf-tips-bij-een-tennisarm
  • pikisuperstar - nl.freepik.com. (z.d.). Mensen in de sportschool Gratis Vector [Illustratie]. Geraadpleegd van Mensen vector gemaakt door pikisuperstar - nl.freepik.com
  • Spierblessures paard – Fit4Riding [Illustratie]. (z.d.). Geraadpleegd van https://www.fit4riding.nl/spierblessures-paard/
  • Het arrangement Thema 7, Basisstof 6, Blessures is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Jeroen Ravenschlag Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-06-25 19:37:52
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    Biologie;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    1 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.