Handleiding Keuzehulp Leermiddelcriteria

Handleiding Keuzehulp Leermiddelcriteria

Inleiding

Schoolteams kiezen bijna ieder jaar nieuwe leermiddelen uit. Hierbij is het van belang dat de gekozen leermiddelen aansluiten op de onderwijsvisie en passen bij de doelgroep. Voordat een team aan de slag kan gaan om leermiddelen met elkaar te gaan vergelijken, is het nodig om met elkaar het gesprek te voeren over wat de wensen en eisen zijn aan het materiaal. Deze tool is ontwikkeld om schoolteams te ondersteunen bij dit proces.

De tool leent zich zowel voor gebruik tijdens een fysieke bijeenkomst als voor toepassing tijdens een online sessie.

De tool Keuzehulp Leermiddelcriteria kan het beste gebruikt worden als het keuzeproces rondom leermiddelen wordt opgestart. In deze fase wordt nagedacht over de criteria waar het leermiddel aan moet voldoen. Deze tool helpt het team bij het maken van keuzes en om met elkaar het gesprek te voeren. De tool kan worden ingezet rondom de keuze voor een compleet leermiddelenpakket, of voor een specifiek vak/thema. Het betreft keuzecriteria die over leermiddelen in algemene zin gaan, niet over de lesstof zelf (bijv. het onderwerp Vulkanen moet in de aardrijkskundemethode zitten) of specifieke functionaliteiten van methodesoftware (bijv. er moet een printknop aanwezig zijn).

De Keuzehulp Leermiddelcriteria is een instrument om met je team antwoord te kunnen geven op de vraag: aan welke criteria moeten onze leermiddelen voldoen? Dit wordt gedaan door het gesprek te voeren over wat het team belangrijk vindt, waar leermiddelen inhoudelijk aan moeten voldoen en hoe zij ingezet moeten kunnen worden. De uitkomst is een weloverwogen lijst criteria, samen met scholen opgesteld, waarmee leermiddelen in de volgende fase van het keuzeproces kunnen worden vergeleken.

  Onderwijssegment

Primair onderwijs
Voortgezet onderwijs
Middelbaar beroeps onderwijs

Doelgroep Het selectieteam (aantal docenten, leermiddelenexpert en ict-verantwoordelijke) dat de keuze voor een nieuwe lesmethode onderbouwt.
Aantal deelnemers 3 tot 12 personen
Totale tijdsduur 2 tot 3 uur
Optie 1: fysiek Lokaal met digibord, touchscreen of interactieve beamer met toegang tot internet. Bij voorkeur buiten de standaard werkomgeving.
Optie 2: online

Device met camera, geluid, toegang tot internet

Online vergadertool, bijv. Microsoft Teams of Google Meet

Benodigdheden workshopbegeleider

Link naar de tool Keuzehulp Leermiddelcriteria:
https://wijzer.kennisnet.nl/leermiddelcriteria

Handleiding voor aanmaken van een Kennisnetwijzer account (mocht je die niet via je school hebben)
Handleiding account Kennisnetwijzer

Mailadressen van Deelnemers, horend bij hun Entree account (indien de school zelf niet is aangesloten bij de Entree Federatie).

Benodigdheden deelnemer

Computer of laptop met internetverbinding. Indien online sessie ook voorzien van camera, geluid.

Inloggegevens van eigen Entree account om toegang te krijgen tot de tool.

Toegang tot de (uitnodigingsmail met) link naar de Keuzehulp Leermiddelcriteria.

Overzicht van criteria in de tool, inclusief toelichtingen (zie Achtergrondinformatie)

Overige schoolspecifieke documentatie (indien deze vooraf door de procesbeleider is toegestuurd)

Voorbereiden

Doel workshop en samenstelling deelnemers

Doel workshop

De tool Keuzehulp leermiddelcriteria helpt jou en het lerarenteam bij het maken van een doordachte keuze voor leermiddelen. Met de keuzehulp ga je samen met het lerarenteam de criteria identificeren waar jullie leermiddelen aan moeten voldoen. Dit doen jullie idealiter in een workshop, ondersteund door een sessie in de tool. Door met elkaar het gesprek te voeren over de criteria wordt een doordachte lijst van wensen en eisen aan leermiddelen samengesteld. Met het overzicht van criteria kan vervolgens een weloverwogen en gedragen keuze worden gemaakt voor de aanschaf van leermiddelen. De uiteindelijke keuze is zo goed te verantwoorden richting de schoolleiding en andere betrokkenen.

Bij het gebruik van de tool Keuzehulp leermiddelcriteria ontstaat er de mogelijkheid om met het team van collega’s te discussiëren over de criteria. Iedere leraar heeft een eigen visie op het gebruik van leermiddelen en vindt andere criteria belangrijk in een leermiddel. Elke leraar heeft zijn/haar eigen werkwijze en let op verschillende aspecten bij een leermiddel. Is een belangrijk aspect niet aan bod gekomen in de keuzehulp? Geen probleem, deze kan eenvoudig worden toegevoegd aan de lijst. Uiteindelijk is het van belang om met elkaar tot een afgewogen lijst van criteria te komen waaraan de leermiddelen moeten voldoen. De mening van iedere deelnemer telt mee en kan anoniem worden meegewogen in deze keuzehulp.

Samenstelling deelnemers

Selectieteam voor het leermiddel

De tool Keuzehulp leermiddelcriteria wordt tijdens een workshop doorlopen door het complete team dat betrokken is bij de keuze van het leermiddel. Veelal zijn dit hoofdzakelijk leerkrachten. Het is verstandig om ook vertegenwoordigers uit te nodigen uit de verschillende groepen die belang hebben bij de besluitvorming, inkoop, implementatie en het gebruik van het leermiddel waar je het over wilt hebben. Denk o.a. aan een leermiddelenexpert binnen de school of scholengroep. Een diverse groep zorgt immers voor meerdere perspectieven en dat is belangrijk bij het creëren van draagvlak.

De procesbegeleider

Een persoon uit het team begeleidt de workshop (de procesbegeleider), dit kan bijvoorbeeld de leermiddelenexpert zijn of zelfs iemand van buiten de school. Het verloop van de workshop en de kwaliteit van de uitkomsten zijn sterk afhankelijk van de procesbegeleider tijdens de workshop waarin de tool wordt ingevuld. Een geschikte procesbegeleider:

• is bij voorkeur onafhankelijk

• is empathisch, begripvol en enthousiast

• is in staat overzicht te houden

• kan goed luisteren en samenvatten

• stuurt waar mogelijk aan op resultaten en afspraken

• zorgt voor een goede sfeer

• heeft organisatietalent

Investeer daarom in het zoeken en aanstellen van een passende procesbegeleider. Heb je binnen de eigen organisatie de benodigde expertise niet in huis of is deze niet beschikbaar, dan is het aan te raden om te zorgen voor externe begeleiding.

De beheerder van de sessie

De beheerder stuurt de sessie in de tool aan tijdens de workshop, op aanwijzing van de procesbegeleider. Het is natuurlijk mogelijk om deze twee rollen in een persoon te vatten, maar hoeft niet. Vandaar dat in de tool zelf en deze handleiding over de procesbegeleider en de beheerder van de sessie wordt gesproken.

Organisatie en voorbereiding van de workshop

1. Plan een datum, tijd en:

  • indien fysieke bijeenkomst: ruimte (met digibord, touchscreen of interactieve beamer)
  • indien online workshop: online meeting in het tool van je keuze, bijvoorbeeld Microsoft Teams of Google Meet.

2. Kies voorafgaand aan de workshop gezamenlijk een leermiddel waarmee je aan de slag wilt. Voor de keuze van welk leermiddel stellen we deze criterialijst op? Als je als procesbegeleider twijfelt over het leermiddel dat centraal staat, kun je voordat je de uitnodiging voor de workshop verstuurt, dit bij een aantal mensen controleren.

3. De procesbegeleider stelt het programma op voor de workshop. Een programma of draaiboek helpt de procesbegeleider om binnen de afgesproken tijd het programma effectief door te kunnen lopen. Onder het kopje Uitvoeren vindt je een voorbeeld programma, wat je natuurlijk kunt aanpassen. Zo is het mogelijk om voorafgaand aan de sessie de criteria rond te sturen aan de deelnemers zodat zij vooraf de criteria kunnen doornemen en eventueel beoordelen. In de online sessie kunnen de deelnemers de criteria daardoor vervolgens sneller doorlopen. Zie voor de criterialijst met mogelijkheid beoordelingen aan te kruisen, de Achtergronddocumenten in deze handleiding.  

4. De procesbegeleider nodigt de deelnemers uit voor de workshop, en informeert hen over de aanleiding voor de workshop en de automatisch gegenereerde mail die zij zullen ontvangen vanuit de tool Keuzehulp leermiddelcriteria. In deze mail zit de link naar de sessie voor op de workshopdag. Geef indien gewenst ook bij de deelnemers aan hoe ze zich kunnen voorbereiden. Bijvoorbeeld door de criteria die aan bod komen in de Keuzehulp leermiddelcriteria mee te sturen in de uitnodigingsmai. Het toevoegen van de PDF met een toelichting op de keuzecriteria is aan te bevelen, en vraag de deelnemers het leermiddelenbeleid en/of jullie (ict-)beleids- en visieplan te bestuderen. We hebben een voorbeeldtekst voor een uitnodigingsmail opgesteld, je bent natuurlijk vrij deze aan te passen. In deze voorbeeldtekst is o.a. stap voor stap omschreven hoe het inloggen op de tool verloopt en welke voorbereidingen hiervoor nodig zijn (met een persoonlijke of school Entree-account).

5. De beheerder van de sessie maakt de sessie aan en nodigt de deelnemers uit vanuit de tool, met het emailadres dat is gekoppeld aan hun persoonlijke en/of school Entree-account (en daarmee ook aan hun Kennisnetwijzer-account voor de tool). Nu kunnen zij ook met zijn/haar eigen device inloggen in de sessie en meedoen tijdens de workshop. Lees meer over het aanmaken van een sessie en toevoegen van deelnemers in deze proceshandleiding onder het kopje "Aanmaken van een sessie in de tool"

6. De procesbegeleider kan een korte digitale presentatie opstellen om de sessie in te leiden. In het voorbeeld workshopprogramma heet dit de Inleiding. Je kan de inleiding ook doen zonder presentatie.
Mogelijke onderwerpen voor deze presentatie (inleiding op de workshop) zijn:

• aanleiding

• programma

• doel van de workshop

• uitleg van de tool, evt een link naar het online filmpje hierover.

7. Zorg ervoor dat je zowel als beheerder als procesbegeleider vertrouwd raakt met de tool door deze van tevoren uit te proberen. Je kan als beheerder en/of procesbegeleider een testsessie aanmaken, om een keer de tool zelf te doorlopen. Je kan een testsessie later altijd verwijderen. Sessie worden overigens alleen opgeslagen als je de Keuzehulp leermiddelcriteria gebruikt met inlog via Entree. Als je de tool zonder inloggen gebruikt, kun je wel een sessie aanmaken en doorlopen, maar niet opslaan.

8. Zorg bij een online workshop dat zowel de beheerder als de procesbegeleider vertrouwd zijn met het online vergadertool dat je gebruikt en bespreek vooraf de vergaderregels.

Aanmaken van een sessie in de tool

De beheerder van de sessie is de persoon die de sessie aanmaakt in de tool Keuzehulp Leermiddelcriteria, eventueel Deelnemers toevoegt aan de sessie, en tijdens de workshop in de sessie bepaalt wanneer een volgende stap in de tool wordt doorlopen.

Hoe maak ik een nieuwe sessie aan?

1. Open de tool op Kennisnetwijzer via https://wijzer.kennisnet.nl/leermiddelcriteria

2. Lees de toelichting en klik op de oranje knop Gebruik deze tool

Er wordt nu gevraagd of je verder wilt met of zonder inloggen op Entree. Zie onderaan deze pagina hoe je deze afweging kunt maken. We adviseren om wel in te loggen zodat je je sessies kunt opslaan. Een sessie achteraf verwijderen kan altijd, maar aanmaken zonder inlog en dan toch willen opslaan is niet mogelijk!

4a: Kies je voor inloggen, log dan eerst in bij Entree. Na inloggen kom je in het overzicht van opgeslagen sessies binnen de tool Keuzehulp Leermiddelcriteria, en kun je met de oranje knop Nieuwe Sessie een nieuwe sessie aanmaken. Je kan vanuit dit overzicht ook terug naar een reeds opgeslagen sessie, of zelfs jouw sessies van een andere Kennisnet tool.

4b: Kies je niet voor inloggen, ga dan akkoord met de voorwaarden en klik op de knop Starten om de sessie direct te starten. Je kan nu geen andere deelnemers toevoegen en de sessie opslaan.

5a: Indien je na inloggen een nieuwe sessie bent gestart, kunnen meer deelnemers worden uitgenodigd door op het plus-icoon te klikken (links boven, naast uw eigen initialen). Een pop-up venster verschijnt waarin je meerdere mailadressen kunt invoeren. Let wel op dat dit de mailadressen zijn die ook bij Entree bekend zijn. Als alle mailadressen zijn ingevoerd, klik dan op Uitnodiging versturen. Zolang de beheerder van de sessie niet op Starten klikt, kunnen deelnemers nog worden toegevoegd of verwijderd. De deelnemers ontvangen vanuit de tool een verzoek om in te loggen om deel te nemen. Dit kunnen ze thuis testen, voordat de daadwerkelijke workshop plaats vindt. Het is aan te bevelen de deelnemers toe te voegen, nadat de procesbegeleider van de workshop deze personen een aparte mail heeft gestuurd met uitleg over de workshop, zodat de uitnodiging vanuit de tool niet als een verrassing komt. Zie ook de tips onder Praktische Uitvoering in deze proceshandleiding.

6a: Check ruim voordat de workshop begint, of alle deelnemers hebben kunnen inloggen met Entree. Inlogproblemen los je bij voorkeur op ruim voordat de workshop begint, om geen tijd te verliezen bij aanvang van de workshop. Problemen met inloggen bij Entree? Lees meer op veelgestelde vragen Entree-federatie.

Inloggen of niet?

Wanneer je als beheerder van de sessie, na het openen van de tool, wel inlogt via de Entree Federatie

  • kun je de criteria door meerdere deelnemers anoniem laten beoordelen in een sessie,

  • kun je als beheerder op het eind de rapportage downloaden en

  • wordt je sessie inclusief rapportage opgeslagen.

Dit is de meest gekozen optie aangezien de sessie niet alleen bewaard kan worden, maar ook duidelijker aangeeft waar verschillen zitten tussen criteria. Iedere deelnemer beoordeeld immers elk criterium individueel, wat een genuanceerder beeld geeft van de eindscores per criterium. Ook kan de sessie met ingelogde deelnemers georganiseerd worden op afstand. Al is het bespreken van resultaten en eventueel nieuw toe te voegen criteria minder ideaal via een online vergadertool (die je moet openen naast de Keuzehulp Leermiddelcriteriatool)  dan wanneer je als deelnemers in dezelfde ruimte zit, elk met een eigen device.

Wanneer je niet inlogt

  • kan alleen de beheerder van de sessie de criteria beoordele,

  • wordt de sessie niet opgeslagen, en

  • je kan op het eind van de sessie slechts eenmalig de rapportage downloaden.

Deze optie is waarschijnlijk alleen interessant indien alle deelnemers tegelijk in 1 ruimte aanwezig zijn, en de 62 criteria per stuk als team besproken en beoordeeld worden. De beheerder kan dan bij elk criterium de  gezamenlijk bepaalde beoordeling in de tool ingeven.

Is je school niet aangesloten op Entree?

Dan kunnen ook docenten niet inloggen via Entree. Het is echter gratis en eenvoudig om als docent een Entree account aan te maken. Lees hier hoe dit stap voor stap werkt.

Indien docenten nog geen Entree account hebben, moeten ze dat eerst zelf doen en vervolgens het e-mailadres behorend bij hun Entree account doorgeven aan de beheerder van de sessie in het kader van de Keuzehulp Leermiddelcriteria.

Uitvoeren

Voorbeeldprogramma

De procesbegeleider bereidt de workshop goed voor en start de workshop met een introductie. In de introductie legt de procesbegeleider uit wat het doel van deze workshop is en welke stappen het team gaat doorlopen (deel A in het voorbeeld hieronder).

De deelnemers gaan vervolgens aan de slag met een lijst criteria, onderverdeeld in een aantal thema’s. Met behulp van vragen gaan zij in gesprek over de inhoud en het gebruik van leermiddelen en welke criteria prioriteit hebben voor het kiezen van leermiddelen (deel B en C). Op basis van dit gesprek stelt de groep een eindlijst van criteria samen. Deze lijst kan na afloop van de workshop gebruikt worden om verschillende leermiddelen met elkaar te vergelijken (deel D). In de afronding (deel E) worden afsluitende opmerkingen/notities geplaatst, rapportage gegeneerd vanuit de tool en afspraken over het vervolg gemaakt.

Hieronder vind je een voorbeeld programma voor deze workshop die naar verwachting 2 uur inneemt. Uiteraard ben je als workshopbegeleider vrij om hiervan af te wijken.

A. Inleiding

Welkom

5-10 min

Welkom heten deelnemers

Indien online sessie: doornemen vergaderregels

Voorstelrondje (indien niet iedereen elkaar kent)

Doel van de workshop

10 min

Bij voorkeur ondersteund door een digitale (PPT) presentatie:

  • Benoemen en toelichten doel van de workshop: waarom doen we dit?

  • Benoemen en toelichten beoogd resultaat

  • Agenda en tijdsindeling van de workshop

Inloggen

5 min

De beheerder heeft de deelnemers vooraf uitgenodigd om mee te doen aan de sessie. De deelnemers hebben een e-mail ontvangen met een link naar de sessie.

Onder begeleiding van de beheerder van de sessie gaan alle deelnemers nu naar de tool Keuzehulp Leermiddelcriteria via https://wijzer.kennisnet.nl/ en loggen in via Entree om mee te doen in de sessie.

 

B. Inhoudscriteria beoordelen

Waar moeten onze leermiddelen aan voldoen m.b.t. inhoud? Stap 1 in de tool.

Beoordelen criteria (inhoud)

10-15 min

Laat de deelnemers de 25 criteria met betrekking tot de inhoud van het leermiddel dat centraal staat, beoordelen in de tool. Deze criteria zijn onderverdeeld in 5 thema’s: leerstof, contexten, vaardigheden, evaluatie en samenhang.

→ Klik als beheerder van de sessie op de knop Start in stap 1 binnen de tool.

→ Er wordt aan de beheerder gevraagd in de tool of hij/zij ook mee wil beoordelen of niet. Zodra deze keuze is aangegeven, ziet de beheerder  (evt na het zelf beoordelen van de criteria) een voortgangsbalk van het aantal deelnemers die deze eerste lijst met criteria heeft beoordeeld.

De deelnemers geven per criterium aan of ze deze Minder belangrijk, Belangrijk of Zeer belangrijk vinden voor het keuzeproces van leermiddelen. Als een deelnemer klaar is met het beoordelen van de criteria, is de invoer nog te wijzigen totdat de deelnemer ze definitief bevestigt via de knop Antwoorden bevestigen.

Bespreken resultaten inhoudscriteria

20 min

→ Controleer als beheerder van de sessie in de tool of alle deelnemers hun beoordeling van de criteria mbt inhoud hebben ingeleverd. Zo ja, klik dan op de knop Bekijk de resultaten. Nu komt de eindlijst (resultaten) in beeld bij de beheerder en alle deelnemers.

Een criterium krijgt 1, 2 of 3 punten per beoordeling per deelnemer:

  • Minder belangrijk = 1 punt

  • Belangrijk = 2 punten

  • Zeer belangrijk = 3 punten.

Stel dat 5 deelnemers een criterium beoordelen met “Minder belangrijk” en 1 deelnemer met “Zeer belangrijk”, heeft dit criterium in de resultatenlijst een totaal van 8 punten (5 x 1 punt plus 1 x 3 punten).

De procesbegeleider gaat nu in gesprek met de deelnemers:

Hoe ging het beoordelen? Wat viel je op? Zijn er discussiepunten die we straks moeten bespreken met elkaar? (let op: nu niet inhoudelijk hier op ingaan, maar noteren en bij de eindlijst van criteria op terug komen)

Zijn er criteria die je miste in deze lijst? Zo ja, dan als team bespreken waarom deze aan de lijst zou moeten worden toegevoegd, of niet. Zorg voor een duidelijke en gedragen beargumentering. Het kan zijn dat het team een criterium te algemeen geformuleerd vindt, en deze wil concretiseren. In dat geval kun je een nieuw concreter geformuleerd criterium toevoegen en in stap 3 van de tool een standaard (algemeen geformuleerd) criterium verwijderen uit de definitieve lijst van criteria.

→ Komt het team tot de conclusie dat een criterium miste? Voeg deze als beheerder dan toe aan de lijst via het plus-icoon, en sleep het criterium ook naar de juist plek in de lijst van resultaten.

LET OP: Dit is de laatste mogelijkheid om inhoudscriteria toe

te voegen en/of te verslepen in de resultatenlijst.

10 minuten PAUZE

 

C. Gebruikscriteria beoordelen

Waar moeten onze leermiddelen aan voldoen m.b.t. gebruik? Stap 2 in de tool

Beoordelen criteria (gebruik)

10-15 min.

→ Als bovenstaande vragen voldoende zijn besproken, klikt de beheerder op de knop Volgende stap om door te gaan. Er volgt eerst een scherm met toelichting op stap 2.

→ Klik als beheerder op Start om naar de volgende criterialijst te gaan die de deelnemers kunnen beoordelen.

→ Er wordt aan de beheerder gevraagd in de tool of hij/zij ook mee wil beoordelen of niet. Zodra deze keuze is aangegeven, ziet de beheerder (evt na het zelf beoordelen van de criteria) een voortgangsbalk van het aantal deelnemers die deze eerste lijst met criteria heeft beoordeeld.

Laat de deelnemers de 37 criteria met betrekking tot het gebruik van het leermiddel dat centraal staat, beoordelen in de sessie.

Bij deze criteria wordt gekeken naar de rol van de leraar bij het lesgeven, het gehanteerde instructiemodel, het mobiliseren van voorkennis, zelfstandig werken en leren, zelfontdekkend leren, werkvormen, taalgebruik, samenwerken en (zelf)evaluatie en reflectie.

De deelnemers geven per criterium aan of ze deze Minder belangrijk, Belangrijk of Zeer belangrijk vinden voor het keuzeproces van leermiddelen. Als een deelnemer klaar is met het beoordelen van de criteria, is de invoer nog te wijzigen totdat de deelnemer ze definitief bevestigt via de knop Antwoorden bevestigen.

Bespreken resultaten gebruikscriteria

20 min

→ Controleer als beheerder van de sessie in de tool of alle deelnemers hun beoordeling van de criteria mbt gebruik hebben ingeleverd. Zo ja, klik dan op de knop Bekijk de resultaten. Nu komt de eindlijst (resultaten) in beeld bij de beheerder en alle deelnemers.

De procesbegeleider gaat in gesprek met de deelnemers:

Hoe ging het beoordelen? Wat viel je op? Zijn er discussiepunten die we nu of straks moeten bespreken met elkaar?

Zijn er criteria die je miste in deze lijst? Zo ja, dan als team bespreken waarom deze aan de lijst zou moeten worden toegevoegd, of niet. Zorg voor een duidelijke en gedragen beargumentering. Het kan zijn dat het team een criterium te algemeen geformuleerd vindt, en deze wil concretiseren. In dat geval kun je een nieuw concreter geformuleerd criterium toevoegen en in stap 3 van de tool een standaard (algemeen geformuleerd) criterium verwijderen uit de definitieve lijst van criteria.

→ Komt het team tot de conclusie dat een criterium miste? Voeg deze als beheerder dan toe aan de lijst via het plus-icoon, en sleep het criterium ook naar de juist plek in de lijst van resultaten.

LET OP: Dit is de laatste mogelijkheid om gebruikscriteria toe te voegen en/of te verslepen in de resultatenlijst.

 

D. Criteria selecteren

Welke criteria zijn relevant voor het keuzeproces? Stap 3 in de tool

15 minuten

In stap 3 staan nogmaals alle inhoudscriteria en gebruikscriteria gerangschikt op volgorde van belangrijkheid. De volgorde is gebaseerd op de antwoorden die zijn gegeven en de aanpassingen die daarna eventueel zijn doorgevoerd.

Bepaal in deze stap welke criteria relevant zijn voor het keuzeproces van leermiddelen door deze aan te vinken. Dat kunnen alle criteria zijn, maar wellicht ook slechts een deel.

Let op: Alléén de geselecteerde criteria worden in de rapportage getoond die in de volgende stap kan worden gedownload.

Het maken van een selectie kan op verschillende manieren. Het is aan het team om te bepalen hoe. Hieronder volgen twee voorbeelden hoe je dit kunt aanpakken:

  1. Pak van beide criterialijsten (inhoud en gebruik) de top 10. Dit is gevoelsmatig een overzichtelijke lijst om straks mee te nemen in het daadwerkelijke traject van beoordelen van leermiddelen.

  2. Kijk naar de punten die de criteria hebben gekregen. Is er een logische knip te maken in de lijst? Zie je tussen twee bepaalde criteria een sterke val in het aantal punten?

→ Alleen de beheerder van de sessie kan het (standaard) aangevinkte groene icoontje voor een criterium uitvinken. De deelnemers zien de resultatenlijst met vinkjes maar kunnen zelf niet aan- of uitvinken.

→ Indien de selectie is afgerond, klikt de beheerder op Volgende stap.

E. Afronding

Notities en Rapportage: Stap 4 in de tool.

 

10 min

Heb je nog opmerkingen of (vervolg-)vragen naar aanleiding van de resultaten uit de voorgaande stappen? Dan kan je deze hier noteren. Denk bijvoorbeeld aan nuttige opmerkingen die de deelnemers hebben gemaakt tijdens de sessie of waar op te letten in het vervolgproces. Of concrete afspraken over de vervolgstappen: wie doet wat, welke deadlines hanteren we, moeten we nog zaken verder uitdiepen of uitzoeken?

→ Alleen de beheerder kan notities toevoegen middels het plus-icoon, en notities verwijderen.

Via de knop Start een nieuwe sessie komt de beheerder terug in het overzicht van bewaarde sessies. Let op: de datum bij elke sessie, is de datum waarop de sessie is aangemaakt, niet per se dezelfde datum als de datum van de workshop met deelnemers.

Rapportage downloaden

5 min

→ Indien het maken van notities klaar is, klikt de beheerder op Sessie afronden.

→ Er verschijnt voor de beheerder nog een pop-up met de vraag of Kennisnet, vanzelfsprekend anoniem, de prioritering van resultaten mag gebruiken voor onderzoek.

→ Na bevestiging van de pop-up, wordt het rapport gegenereerd. Via de knop Download kan de beheerder het pdf-document direct downloaden op zijn/haar eigen device.

Let op: alleen de geselecteerde criteria verschijnen in de rapportage.

Verspreiding van de rapportage

10 min

De sessie is klaar. Maak afspraken met elkaar over het delen van de rapportage. Wie mag de rapportage zien? Wordt de rapportage gedeeld met de directie? Etc.

 

Achtergrondinformatie

Open bestand Criterialijst Keuzehulp Leermiddelcriteria met toelichting (PDF)

Open bestand Criterialijst Keuzehulp Leermiddelcriteria (incl beoordeling)

Open bestand Voorbeeld tekst voor uitnodigingsmail Workshop over leermiddelcriteria

  • Het arrangement Handleiding Keuzehulp Leermiddelcriteria is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2021-02-08 19:18:53
    Licentie
    CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    De gebruikte templates zijn afkomstig uit eerder door Kennisnet uitgewerkte scenario's.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Handleiding voor de workshopbegeleider en beheerder van een sessie in de tool "Keuzehulp Leermiddelcriteria".
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    makkelijk
    Studiebelasting
    0 uur en 30 minuten
    Trefwoorden
    handleiding, keuzehulp leermiddelcriteria, tool