Leren op school én thuis

Leren op school én thuis

Hybride lesgeven

Vanaf 2 juni gaan we voorzichtig aan (gedeeltelijk) vanuit school lesgeven. Iedere locatie maakt hiervoor haar eigen plan. De ene situatie is immers de andere niet en ook het ene gebouw leent zich aanmerkelijk beter voor een '1,5 meter school' dan het andere. Maar praktisch op iedere locatie zal (of al in juni of na de zomervakantie) de situatie (soms) voorkomen dat een gedeelte van de klas fysiek aanwezig is en een gedeelte van de klas de les vanuit huis volgt. Lastig, want aan de ene kant wil je vanaf 2 juni zo gewoon mogelijk lesgeven, maar aan de andere kant wil je óók de leerlingen die thuis zitten niet kwijtraken.

In deze Wikiwijs hebben we geprobeerd een aantal scenario's uit te werken met de bijbehorende ICT-tools.

Docking stations

Eén ding is alvast zeker: op het moment dat je in een hybride situatie gebruik wilt maken van je digibord moet het mogelijk zijn om met je laptop verbinding te maken met het digibord. Daarom worden op die locaties waar nog vaste pc's aan het digibord zijn gekoppeld, deze z.s.m. vervangen door docking stations. De vaste pc's hebben immers geen camera of microfoon. Helaas hebben docking stations op dit moment een langere levertijd dan normaal. Dat betekent dat we het niet voor elkaar krijgen op per 2 juni alles vervangen te hebben. Lees verder voor meer details.

LET OP: heb je met je laptop nog niet eerder via een docking station gewerkt dan worden er eerst drivers gedownload. Gebruik je Windows 10 dan gaat dat automatisch. Anders moet je een handje helpen.

Verschillende types digiborden

De meeste docenten werken normaal gesproken in een beperkt aantal lokalen en (dus) ook met een beperkt aantal verschillende digiborden. Maar vanaf 2 juni zullen op veel locaties de leerlingen in het lokaal blijven zitten en wisselen de docenten. Dat betekent dat je mogelijk in een lokaal lesgeeft waar geen digibord maar een beamer aanwezig is. Of dat je in aanraking komt met andere modellen en merken digibord dan je gewend bent. Het kan daarom ook zijn dat het handig is om bepaalde drivers voor de digiborden vooraf op je laptop te installeren. Op dit moment zijn we dat nog aan het uitzoeken. Wordt vervolgd.

Servicepunten

Vanaf 2 juni zullen ook de servicepunten op de locaties weer worden opgestart. Meer informatie volgt.

(Alvast) bedankt!

Er zijn al verschillende collega's die hun inzichten en oplossingen hebben gedeeld, tips hebben gegeven en hebben getest. Heel erg fijn: zeer bedankt daarvoor!

Heb jij ook tips, aanvullingen of opmerkingen? Laat het weten.

 

Opstart: niet alles is tijdig klaar

Docking stations

Er zijn overal docking stations nodig om het digibord te kunnen gebruiken. Deze zijn besteld, maar voor veel hardware is de levertijd langer dan normaal. De docking stations vormen geen uitzondering. Inmiddels is op 5 juni eenderde van het bestelde aantal geleverd en geplaatst. Er is jammer genoeg dus nog steeds niet overal een docking stations aanwezig.

ICT heeft waar mogelijk docking stations vanaf docentenwerkplekken verhuisd  naar lokalen.

In sommige gevallen (bij de nieuwere digiborden) is het mogelijk de vaste pc los te koppelen en tijdelijk de laptop rechtstreeks via de hdmi-kabel aan te sluiten.

In dat geval kun je als je niet hybride werkt uiteraard welk gebruik maken van het gewone schrijfbord of met handschoenen aan gebruik maken van de vaste aansluiting van het digibord.

Werk je wél hybride dan zul je dat in de eerste week op dezelfde manier moeten doen als tot nu toe: vanaf je laptop.

Tekentablets

In een aantal gevallen is het voor een bèta- of kunstdocent van belang om te tekenen of formules/vergelijkingen te schrijven. Er is een aantal tekentablets in bestelling. De eerste lichting is op 9 juni binnengekomen en de meeste zijn al direct uitgeleverd.

Hulp en servicepunten

Hulp.hethooghuis

We proberen alle tips en weetjes die we verzamelen op hulp.hethooghuis.nl te vermelden.

 

Servicepunten

De servicepunten worden vanaf 2 juni weer opgestart. Maar ook op de servicepunten worden natuurlijk maatregelen genomen. Dat betekent dat docenten en leerlingen na 2 juni niet zonder afspraak terecht kunnen. Bovendien hebben we de afgelopen periode ervaren dat veel softwareproblemen ook zonder fysiek contact te verhelpen zijn.

Dus: neem contact op met het servicepunt (leerlingen nemen contact op via hun docent)

Indien mogelijk word je via telefoon of Teams verder geholpen

Betreft het een hardwarestoring dan wordt er een afspraak gemaakt.

Scenario's

Er zijn allerlei manieren om te zorgen dat zowel leerlingen thuis als in de klas jouw les kunnen volgen. Hieronder de opties die verderop zijn uitgewerkt. Je zou ervoor kunnen kiezen om te gaan werken met een tweede camera, maar dat hoeft meestal niet. Immers: ook vanaf je laptop kun je je digibordscherm delen en als je je laptop dichterbij je digibord zet, bent je ook staand voor de klas nog verstaanbaar voor de leerlingen thuis.

Let op: op dit moment zijn we de verschillende mogelijkheden nog verder aan het uittesten. Dat betekent dat deze Wikiwijs de komende tijd in ontwikkeling zal zijn.

  Scenario Nodig:
1. Handhaven manier van lesgeven die je gebruikt bij 'les op afstand'. Laptop gebruiken. Teams-scherm delen.
2. Beamer/digibord gebruiken voor de leerlingen die aanwezig zijn, met bediening vanaf je laptop. Leerlingen die niet aanwezig zijn sluiten via Teams aan.

Laptop aansluiten op digibord via dockingstation.
Teams-scherm delen.

3. Digibord gebruiken voor de leerlingen die aanwezig zijn, bediening rechtstreeks op het bord voor de klas (dus niet vanachter de laptop). Leerlingen die niet aanwezig zijn sluiten via Teams aan. Laptop aansluiten op digibord via dockingstation.
Digibord moet hoofdscherm zijn.
Scherm delen via Teams.
Denk aan geluidskwaliteit.
4. Schrijven voor de klas op het digibord. Leerlingen die niet aanwezig zijn sluiten via Teams aan. Laptop aansluiten op digibord via dockingstation.
Digibord moet hoofdscherm zijn.
Gebruik digibordpen of vinger.
Evt. tweede webcam nodig.
Denk aan geluidskwaliteit.
5. Schrijven voor de klas via een tekentablet. Leerlingen die niet aanwezig zijn sluiten via Teams aan. Laptop aansluiten op beamer (of digibord) via dockingstation.
Digibord moet hoofdscherm zijn.
Tekentablet aansluiten.
Gebruik de pen van het tekentablet.
  Voor onderstaande scenario's is een tweede webcam nodig
6.

Digibord gebruiken voor de leerlingen die aanwezig zijn, bediening rechtstreeks op het bord voor de klas (dus niet vanachter de laptop). Leerlingen die niet aanwezig zijn sluiten via Teams aan.

Docent + digibord worden in beeld gebracht via een tweede camera.

Laptop aansluiten op digibord via dockingstation.
Digibord moet hoofdscherm zijn.
Scherm delen via Teams.
Tweede webcam nodig.

7.

Een klassikale proef doen. Leerlingen die niet aanwezig zijn sluiten via Teams aan.

De proefopstelling en de docent worden in beeld gebracht via een tweede camera.

Laptop gebruiken. Teams - scherm delen.
Tweede webcam nodig
8.

Een praktijkdemonstratie verzorgen. Leerlingen die niet aanwezig zijn sluiten via Teams aan.

De praktijksituatie en de docent worden in beeld gebracht via een tweede camera.

Laptop gebruiken.
Scherm delen via Teams
Tweede webcam nodig, statief nodig
Denk aan geluidskwaliteit.

 

Voorbeeld opzet hybride les

Kennisnet verzamelt informatie over hybride leren, praat met scholen, en werkt ook aan formats voor een hybride les. Zie:

https://vo.lesopafstand.nl/lesopafstand/thuis-en-op-school-de-juiste-onderwijsmix/een-hybride-les-geven-zo-doe-je-dat/

Tip: op 11 juni vindt een webinar plaats over hybride lesgeven. Aanrader! Geen gelegenheid? Het webinar heeft ook plaatsgevonden op 8 juni. Hier kun je het terugkijken:

https://www.academy4learning.nl/blogs/hybrideonderwijs/

 

 

Teams in de klas

Een deel van de klas is fysiek aanwezig. De rest van de klas haakt vanuit huis aan via Microsoft Teams. Als docent heb je ervoor gekozen de manier van lesgeven die je gebruikt bij het volledig op afstand leren, te handhaven.

 

Werkwijze

In feite trek je hier je werkwijze vanuit uitsluitend 'op afstand' lesgeven onverkort door naar de situatie na 2 juni.

  • Gebruik je eigen laptop.
  • Ook iedere leerling (in de klas en thuis) gebruikt de laptop. Hierbij staat het geluid van de laptop in de klas uit. (geluid is niet nodig en veroorzaakt met zoveel laptops bij elkaar gemakkelijk storing).
  • Geef je les zoals dit ook 'op afstand' gebeurt. Verschil is uiteraard wel dat een deel van de leerlingen de docent 'live' hoort praten en ook live kan reageren.
  • Een leerling die in de klas zit en reageert, zet wel de microfoon van de laptop aan. Zo kunnen medeleerlingen thuis goed meeluisteren.

Methodiek is inmiddels bekend.

Teams en het digibord

Een deel van de klas is fysiek aanwezig. De rest volgt de les vanuit thuis via Teams. Als docent heb je ervoor gekozen wel je beamer/digibord te gebruiken voor de leerlingen die aanwezig zijn,

De leerlingen thuis kunnen meekijken omdat je je digibord/beamerschem hebt gedeeld.

 

Hieronder een praktisch filmpje: hoe sluit je je laptop aan op het digibord

Onderstaande video gaat uit van de nodige instellingen om je leerlingen te laten meekijken

Handleiding als pdf

Werkwijze

  • Sluit de eigen laptop via het docking station aan op het digibord of de beamer.
  • Werk je via uitbreiden scherm (Windows-P) met twee schermen, zorg dan dat je digibord het hoofdscherm is.
  • Deel het scherm met je leerlingen. Dit kan uiteraard van alles zijn, van een PowerPoint presentatie tot digibordsoftware of filmpjes.
  • Tip: schakel 'systeemaudio opnemen' aan. Zo zorg je ervoor dat je leerlingen thuis het geluid van Youtube-filmpjes e.d. óók horen.
  • Leerlingen die zich in de klas bevinden kijken mee via het digibord of de beamer. Leerlingen die zich buiten de klas bevinden kijken mee via het eigen device.
  • Herhaal eventuele vragen van leerlingen binnen of buiten het lokaal als je die klassikaal wilt behandelen, zodat iedereen kan meeluisteren.
  • Bedien je je digibord staand voor de klas, plaats je laptop dan zo dicht mogelijk bij het digibord zodat het geluid voor je leerlingen thuis acceptabel blijft.
  • Denk er zelf aan om zo min mogelijk te praten als je met je gezicht naar het digibord staat, om de geluidskwaliteit niet negatief te beïnvloeden.
  • Laat je je leerlingen meekijken via het delen van je scherm, dan ben jij zelf niet in beeld. Gebruik je een tweede camera, dan wordt zowel jij als het digibord getoond.

Digibordsoftware

Werken met Microsoft Whiteboard

Via Office365 is het mogelijk om 'Whiteboard' te gebruiken en het scherm te delen met leerlingen. Whitebord kan (dus) ook op je digibord worden geprojecteerd. Vervolgens kun je op je digibord schrijven en kunnen je leerlingen meekijken.

Zie ook: 'hoe zorg ik dat leerlingen het Whiteboard niet overnemen'.

Werken met Prowise Presenter

 

Prowise Presenter staat iedereen gratis ter beschikking. Het werkt naadloos samen met de Prowise-digiborden die op veel locaties aanwezig zijn, maar is óók op andere types afspeelbaar/bruikbaar.

Prowise Presenter kent veel mogelijkheden.

Voor handleidingen zie ook deze link.

Werken met PowerPoint

Wanneer je een PowerPoint presentatie laat zien, kun je op die presentatie ook tekenen. Ga je tijdens het presenteren met je muis (of op je digibord je pen) over de dia, dan verschijnen links onderin verschillende knoppen. Eén van die knoppen is de pen. Vervolgens kun je een kleur kiezen en de pen gebruiken. Als je klaar bent en je presentatie wilt afsluiten vraagt PowerPoint of je je aantekeningen in inkt wilt bewaren of niet.

Werken met Geoenzo

Geoenzo is een merkonafhankelijke tool voor digiborden. Gericht op wiskunde.

Er bestaat zowel een webversie van Geoenzo als een versie die je op je eigen laptop kunt installeren.

Beschrijving + download Geoenzo

Ga naar de webversie van Geoenzo

Werken met Geogebra

Wat is GeoGebra?

GeoGebra is een dynamisch wiskundig softwareprogramma voor elk onderwijsniveau dat meetkunde, algebra, rekenblad, grafieken, statistiek en analyse calculus combineert in één gebruiksvriendelijk pakket. GeoGebra is een snel uitbreidende community van miljoenen gebruikers uit zowat alle landen. GeoGebra is wereldwijd uitgegroeid tot de nummer één in het aanbieden van dynamische wiskundige software, ondersteunt wetenschap, technologie, onderwijs in wiskunde en ingenieurswetenschappen (STEM) en onderwijsvernieuwingen wereldwijd.

Snelle feiten

  • Meetkunde, Algebra en rekenblad zijn verbonden en dynamisch
  • Gebruiksvriendelijk scherm, met vele krachtige kenmerken
  • Tool om interactief leermateriaal te creëren, zoals webpagina's
  • Beschikbaar in meer dan 50 talen voor miljoenen gebruikers wereldwijd.
  • Open source software gratis beschikbaar voor niet-commercieel gebruik

 

Ga naar de website van Geogebra

Wiki Geogebra

Schrijven/tekenen

Normaal gesproken werkt iedereen min of meer in vaste lokalen maar nu gaat iedereen rouleren. De kans is aanwezig dat je in een lokaal terecht komt waar bijvoorbeeld alleen een beamer hangt.

Voor veel vakken helemaal geen probleem. Het is het ook mogelijk om dat wat je zou willen delen, te typen. Via digibordsoftware of gewoon in Word. Je kunt dit gemakkelijk delen met je leerlingen. Maar wat nu als je een bèta- of een creatief vak geeft en 'live' formules of vergelijkingen wilt opstellen, schema's of tekeningen wilt maken? Typen is dan geen optie.

Er kunnen uiteraard ook andere redenen zijn om niet rechtstreeks op je digibord te schrijven. Bijvoorbeeld omdat je met je gezicht naar de klas wilt blijven kijken, of omdat een andere manier van schrijven voor jou fijner werkt.

Gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden.

Schrijven op je digibord

Let op. Misschien ben je gewend op je digibord te schrijven zonder digibordsoftware te gebruiken. In een hybride situatie werkt dat niet, want je leerlingen thuis hebben dan niet de mogelijkheid om te zien wat je schrijft. Gebruik dus je digibordsoftware.

Schrijf niet met je vinger, alleen met de pen!

De Prowise- en Vidi touch borden mogen niet met ontsmettingsmiddel worden gereinigd. Het digibord wordt tijdens de les aangeraakt, vooral wanneer je met je vinger schrijft. We willen je vragen uitsluitend met de daarvoor bestemde pen te schrijven.

We willen vragen de digipen in het lokaal te laten (nadat de pen gereinigd is) zodat collega's niet misgrijpen.

Schrijven via je laptopscherm

Een deel van de klas is fysiek aanwezig. De rest van de klas haakt vanuit huis aan via Microsoft Teams. Als docent heb je ervoor gekozen met de hand te schrijven. Je hebt besloten niet via het digibord te schrijven óf je bent in een lokaal zonder digibord.

 

Sommige nieuwe docentenlaptops hebben een speciaal uitgevoerd touchscreen met bijbehorende pen. Heb je zo'n laptop dan kan je je digibordsoftware opstarten en rechtstreeks op je scherm schrijven.

Werkwijze

  • Start Teams op
  • Start de juiste digibordsoftware of ander programma op
  • Je kunt je scherm uitbreiden. Je moet dan wel zorgen dat de beamer als hoofdscherm staat ingesteld. Wat jij tekent wordt dan direct op het beamerscherm zichtbaar. Je kunt ook kiezen voor het dupliceren van je scherm. Je ziet nu op het scherm van je laptop wat je tekent. Hetzelfde wordt ook getoond op je digibord.
  • Schrijf met de speciale pen die bij je laptop hoort.
  • Deel je scherm via Teams met je leerlingen.

 

Een tekentablet gebruiken

Een deel van de klas is fysiek aanwezig. De rest van de klas haakt vanuit huis aan via Microsoft Teams. Als docent heb je ervoor gekozen met de hand te schrijven. Je hebt besloten niet via het digibord te schrijven óf je bent in een lokaal zonder digibord.

 

Eenvoudig tekentablet

Het is mogelijk een eenvoudig tekentablet aan je laptop te koppelen. Zo'n tablet kan je vergelijken met je touchpad. De bewegingen die je met een speciale stift maakt op het tekentablet zie je direct terug op je beeldscherm. Het tekentablet heeft (net als je touchpad) zelf geen scherm. Op die manier kan je vanachter je laptop tekenen of schrijven en het resultaat rechtstreeks projecteren op de beamer of het digibord.

Werkwijze

  • Start Teams op
  • Start de juiste digibordsoftware of ander programma op
  • Zorg dat je tekentablet is aangesloten.
  • Je kunt je scherm uitbreiden. Je moet dan wel zorgen dat de beamer/digibord als hoofdscherm staat ingesteld. Wat jij tekent wordt dan direct op het beamer/digibordscherm zichtbaar. Je kunt ook kiezen voor het dupliceren van je scherm. Je ziet nu op het scherm van je laptop wat je tekent. Hetzelfde wordt ook getoond op je digibord.
  • Deel je scherm via Teams met je leerlingen.

 

Werken met een tweede webcam

Het is mogelijk om met een tweede webcam te werken. Binnen Teams is het eenvoudig om van de ene naar de andere webcam over te schakelen. Het werken met een tweede webcam geeft je meer flexibiliteit. Bovendien maakt de tweede webcam het mogelijk dat jij én je digibord of tafel tegelijk in beeld zijn.

Aandachtspunt bij het in beeld brengen van je digibord is dat de kwaliteit van het beeld minder zal zijn dan wanneer je deelt via 'scherm delen'. Niet iedere webcam geeft een even goed resultaat. Momenteel zijn we aan het testen welk type webcam een acceptabel resultaat oplevert.

In ieder geval raden we af om met een stift op een gewoon whiteboard (zoals dat in sommige lokalen naast het digibord hangt) te schrijven en dat in beeld te brengen. Een whiteboard glimt meestal een beetje en de stiften zijn meestal niet erg 'sterk' van kleur. Zelfs met een hd-camera is het lastig om de letters goed zichtbaar in beeld te krijgen. Advies is dus: gebruik voor schrijven je digibord.

Een tweede webcam gebruiken

Een deel van de klas is fysiek aanwezig. De rest van de klas haakt vanuit huis aan via Microsoft Teams. Als docent heb je ervoor gekozen te werken met een tweede camera, bijvoorbeeld omdat je zelf ook in beeld wilt zijn tijdens een uitleg met het digibord. Of omdat je een proef wilt doen of een demo wilt geven.

Je leerlingen thuis kijken mee via een tweede camera die op jou en dat wat je aan het doen bent, gericht is.

 

Werkwijze

  • Gebruik je eigen laptop.
  • Verbind de tweede camera met je laptop via de usb-aansluiting
  • Richt de camera op de juiste plek, bijvoorbeeld je digibord of de tafel waarop je een proef wilt doen.
  • Start met je leerlingen die vanuit huis aansluiten een Teams-meeting en schakel op het moment dat dit actueel wordt over naar de tweede webcam.
  • Om van camera te wisselen doe je het volgende:
    • Ga met je muis over je scherm
    • Rechtsonderin het scherm zie je nu een klein icoontje met een camera erop.
    • Klik op het icoontje, en het beeld van de tweede camera wordt getoond.
    • Klik nogmaals en het beeld van de eerste camera wordt weer getoond.
  • Bedien je digibord of doe je proef terwijl je voor de klas staat. Leerlingen die vanuit huis meekijken zien de  het digibord/de proef én jou als docent.
  • Het geluid wordt opgenomen via de microfoon van de tweede camera.
  • Tip: praat zo weinig mogelijk als je met je gezicht naar het digibord staat om de geluidskwaliteit niet te verminderen.
  • Tip: schrijf je op het digibord, gebruik dan een donkergekleurde digipen. Schrijf in verband met de leesbaarheid voor de leerlingen thuis niet te klein.

Je telefoon als 2e webcam

Momenteel is de levertijd van camera's (en microfoons) behoorlijk lang. Begrijpelijk maar vervelend. Gelukkig is het ook mogelijk om je (Android) telefoon of je iPhone te gebruiken als (tweede) camera.

Hiervoor zijn verschillende applicaties beschikbaar. Bij de twee voorbeelden hieronder installeer je een app op je telefoon en download je een stukje software op je laptop. Vervolgens verbind je je telefoon en je laptop met elkaar.

We moeten nog goed testen of de eigen telefoon ook als microfoon kan functioneren. In de tools wordt deze mogelijkheid aangegeven, maar in reviews komt naar voren dat dit niet werkt. Wordt vervolgd.

Droidcam

https://www.clickx.be/windows/158318/gebruik-je-androidtelefoon-als-computerwebcam/

Iriun webcam

https://nl.hardware.info/artikel/9913/2/zo-gebruik-je-een-smartphone-als-webcam-installeren-en-verbinden

Omgaan met geluid

Omgaan met spraak

Voorlopig denken we niet te hoeven werken met losse microfoons. We denken dat dit kan worden opgelost op twee manieren. Beiden gaan uit van werken in Teams.

  • via scherm delen in Teams: zorgen dat de laptop en jezelf dicht genoeg bij elkaar zijn om voldoende geluidskwaliteit te kunnen bewerkstelligen
  • Via een losse camera met ingebouwde microfoon.

Mocht uit verdere tests blijken dat wél losse microfoons nodig zijn, dan maken we hiervoor een handleiding.

Er zijn collega's die momenteel al werken met bijv. een bluetooth 'oortje' met speaker en microfoon. Maar eigenlijk heb je op dat moment geen behoefte aan de speakerfunctie. Je kunt dat instellen via Teams:

  • Klik rechtsboven op je eigen foto/icoontje
  • Kies voor instellingen

  • Kies voor apparaten
  • Selecteer bij 'luidspreker' en bij 'microfoon' de juiste waarde. Bij 'microfoon' dus je hoofdtelefoon en bij 'luidspreker' bijv je laptop.

Omgaan met video-/audiogeluid

Wanneer je een digibord gebruikt met ingebouwde boxen zal in het algemeen bij bijvoorbeeld het afspelen van een video het geluid van de video via de boxen van je digibord worden afgespeeld. Fijn voor de leerlingen in je klas.

Maar je wilt uiteraard dat ook leerlingen thuis het geluid van het filmpje kunnen horen. Dit is als volgt in te stellen:

  • Zorg dat iedereen in dezelfde Teams-meeting is aangemeld.
  • Zorg dat bij 'scherm uitbreiden' het digibord het hoofdscherm is.
  • Kies in Teams voor 'scherm delen' en kies voor 'systeemaudio opnemen'.

Video en privacy

Als je les op afstand of hybride les geeft met behulp van video, krijg je te maken met aandachtspunten. Leerlingen kunnen livesessies bijvoorbeeld opnemen of bestaande filmpjes bewerken en die delen via sociale media. Er zijn voorbeelden van filmpjes bekend waar leerlingen:

  • een andere stem onder die van de leraar hebben gezet
  • de beelden zo hebben gemonteerd dat uitspraken van leraren uit hun verband worden getrokken
  • hun leraren woorden in de mond leggen die zij niet hebben gezegd

Afspraken met leerlingen

In feite zijn onderstaande afspraken toepassingen van zaken die al in de gedragscode van de school rond sociale meida staan. Maar het kan geen kwaad om hier nog eens goed bij stil te staan.

  • Maak geen opnames van video’s en chatgesprekken met leraren en medeleerlingen.
  • Leerlingen mogen door de leraar opgenomen filmpjes niet bewerken of delen (via sociale media of andere kanalen).

Afspraken met leraren

Het is het gemakkelijkst om afspraken te handhaven als filmpjes waar docenten en/of leerlingen in voorkomen worden gedeeld via het platform van de school: Stream in Microsoft Office 365.

AVG

Probeer misbruik van videomateriaal van leraren, bijvoorbeeld door leerlingen, zoveel mogelijk te voorkomen en op te lossen via gedragsregels en sancties. Gaat het toch mis, dan is het niet zozeer de AVG die een rol speelt, maar andere wetgeving, zoals het portretrecht.

Gamechangers

Je zou bijvoorbeeld met je leerlingen eens een spel kunnen spelen op de website  Gamechangers, een initiatief van de Politie. Op die manier zien leerlingen wat de gevolgen kunnen zijn van (ernstige) vergrijpen op internet.

Inzicht in aanwezigheid

Behoorlijk nieuw in Teams for education is het tabblad 'Insights'. Dit tabblad is niet zichtbaar voor je leerlingen. Via het tabblad Insights krijg je enig inzicht in de activiteit van je leerlingen binnen je Team. Zeker wanneer je 'hybride' werkt en niet altijd de gelegenheid hebt om bij te houden wie er nu online is en wie niet, kan dit tabblad je enigszins helpen.

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe je Insights toevoegt en en wat het kan betekenen.

Liever lezen hoe het werkt? Met dank aan Paul W. hieronder een schriftelijke handleiding:

Handleiding Insights

Aanwezigheidslijst Microsoft Teams

Microsoft werkt aan een manier om een 'aanwezigheidslijst' te kunnen downloaden. Stap 1 zal zijn dat deze lijst tijdens de meeting kan worden aangevraagd. Deze mogelijkheid is beschikbaar. We hebben aan Carmel-ICT gevraagd of zij deze optie willen aanzetten. Dit is op 5-6 gebeurd, maar het werkt momenteel (8-6) nog niet. Hieronder vast een voorproefje:

aanwezigheidslijst teams vergadering downloaden

Daarna gaat Microsoft werken aan de mogelijkheid om ook achteraf zo'n lijst te kunnen uitdraaien. Zie hier: https://microsoftteams.uservoice.com/forums/555103-public/suggestions/33989875-view-or-export-a-list-of-users-who-attended-a-meet

Tips van collega's

Tips en best practices van collega's willen we hier verzamelen. Dat kan van alles zijn: ideeën over de situatie in het nieuwe schooljaar, tips voor de dagelijkse praktijk enzovoorts. Heb je zelf ideeën/tips die je wilt delen? Dat kan via deze link.

Tip  

Semi-flip

Stel dat we volgend schooljaar dit afstandsonderwijs nog lang moeten doen, dan zou 'semi-flip' een idee kunnen zijn. (semi flipping the class room)

Secties maken dan samen bijv. a.d.h.v. een PowerPoint uitleg en instructie filmpjes die leerlingen thuis moeten bekijken. In de les heb je dan tijd om met elke groep iets anders te doen waarbij fysieke aanwezighei nodig is. Bijvoorbeeld werken met de atlas in de onderbouw, proefjes, discussie  etc.

Mirko van Balgooy TBL

Kaart, grafiek etc. als 'ondergrond'

In PowerPoint kun je makkelijk een afbeelding klaarzetten. Vervolgens kun je tijdens het presenteren ook gemakkelijk een pen gebruiken in je PowerPointpresentatie. Speel je Powerpointpresentatie af en ga met je cursor helemaal naar linksonder. Je ziet nu (in lichtgrijs) besturingselementen:

Selecteer het element 'inkt' (het pennetje) en kies welke pen je wilt gebruiken.

Vervolgens kun je met je muis, maar ook met een digipen op je bord, tekentablet of touchscreen, aantekeningen maken. Aan het eind van de presentatie vraagt PowerPoint of je je aantekeningen wilt bewaren of verwijderen.

Lindie van Uden Mondriaan

 

  • Het arrangement Leren op school én thuis is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2020-06-09 18:34:58
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.