Welkom bij deze digitale leeromgeving over vergiftigingen.
In deze leeromgeving leer je...
over verschillende soorten gif en waar die vandaan komen.
Ook leer je hoe wat sommige sorten gif met je doen.
En leer je wat je moet doen als je denkt dat iemand vergiftigd is.
Handleiding
Deze leeromgeving is verdeeld verschillende plekken waar je vergiftingen op kunt lopen.
Onder elke plek zit een stukje tekst over welke vergiftigingen je op die plek kunt oplopen. Na elk stukje tekst vind je vragen.
Wat is een vergiftiging?
Als je genoeg van een stof binnenkrijgt dat het je lichaam beschadigt, noemen we dat vergiftiging. Je kunt de stoffen binnenkrijgen via de mond, maar ook via inademing, inspuiting en zelfs via de huid. Omdat de hoeveelheid bepaald of iets giftig is, kunnen soms zelfs water of zuurstof schadelijk zijn. Dat komt natuurlijk heel weinig voor.
Buiten, bijvoorbeeld in een bos, kun je vergiftigd raken als je niet goed oplet.
Zo zijn er planten en paddenstoelen waarvoor je moet uitkijken.
Reuzenberenklauw
De berenklauw is een van deze giftige planten. Het sap van deze plant zorgt ervoor dat, wanneer het op je huid komt, voor blaren en zwelling. Het kan wel twee weken duren tot deze blaren weg zijn. Als het sap van de berenklauw in je ogen terecht komt, kan je blind worden.
Vliegenzwam
Paddenstoelen leven in het bos, daar zorgen ze ervoor dat de dode planten en dieren worden opgeruimd. Sommige van deze paddenstoelen zijn smaken lekker en sommige zijn giftig. Zo kan het eten van een vliegenzwam ervoor zorgen dat je gaat hallucineren, dit betekend dat je dingen kan gaan zien en voelen die niet echt zijn. Als een kleine hond van de vliegenzwam eet, kan die binnen een paar uur dood zijn.
Vipera Berus - Europese adder
Misschien wist je het nog niet, maar ook in Nederland leven slangen. Drie verschillende soorten zelfs. Van deze drie soorten is er één giftig, dat is de adder. Geen paniek: ondanks dat de adder in bijna heel Europa voorkomt, komt de adder in Nederland eigenlijk alleen maar voor in Drenthe, Friesland, Gelderland, Overijssel en Limburg. Dus niet in Rotterdam. Het gif van de adder wordt doormiddel van een beet in het lichaam gebracht. Het gif zorgt ervoor dat het bloed wat dikker wordt en is ongevaarlijk voor mensen, alleen kleine kinderen en ouderen moeten oppassen.
Niet alleen buitenshuis maar ook binnenshuis zijn bestaat het gevaar om jezelf of anderen te vergiftigen. Zo moet je uitkijken dat jij of iemand anders - bijvoorbeeld een klein kind - geen schoonmaakmiddel of bleek drinkt.
Een fles afwasmiddel
Afwasmiddel en schoonmaakmiddel zijn van de dingen die wel eens in een kastje onder het aanrecht staat of waar kinderen mee spelen in de vorm van bellenblaas. Het kan dus gebeuren dat - vooral kleine kinderen - wat van deze middelen binnenkrijgen. Een kind dat een schoonmaakmiddel binnenkrijgt kan hier ziek van worden omdat het heel erg kan gaan schuimen waarna het schuim in de longen terecht kan komen. Hierdoor kunnen de longen van de kinderen gaan ontsteken. Ook krijgt het kind buikpijn.
pot met pillen
Door medicijnen, zoals bijvoorbeeld paracetamol, kan je ook vergiftigd raken. Dit gebeurt ook vooral bij kleine kinderen die nog van alles in hun mond willen stoppen. Ook gebeurt het wel eens dat kleine kinderen wat drugs - van de ouders of een oudere broer of zus - tegen komen en dit opeten. Hiervan kan het kind ook erg ziek worden.
Als je denkt dat iemand schoonmaakmiddelen of medicijnen, die niet voor hem of haar bedoeld zijn, heeft ingenomen is het erg vervelend maar gelukkig is er een stappeplan dat je altijd kunt doorlopen. Ook kun je hier de gifwijzer downloaden waarop staat wat je bij een vergiftiging meot doen.
Blijf rustig, word niet boos en probeer op een aardige en rustige mantier te vragen wat het kind of de persoon heeft ingenomen. Kijk ook in de verpakking of je merkt dat er iets uit mist en sommige middelen kun je ruiken.
Neem contact op met de huisarts. Als de huisarts niet bereikbaar is kun je een apotheek of de huisartsenpost bellen. Als de persoon heel ziek of bewustenloos is, bel je gelijk 112.
het volgende is belangrijk om te melden bij het bellen van de hulpdiensten:
de naam van het product (zorg ervoor dat je de verpakking of de bijsluiter bij je hebt)
hoeveel je denkt dat het kind heeft ingenomen
hoe lang geleden het kind het ingenomen heeft
welke symptomen zijn er te zien
hoe oud het kind is
Als je naar een arts of de eerste hulp moet neem dan de verpakking, een restant of braaksel mee.
Volg de aanwijzingen van de arts, aphoteker of centralist van 112 op.
Als je het kind moet laten overgeven laat je eerst een klein glaasje water drinken. Dit om enige maaginhoud te creëren. Daarna ga je met bijvoorbeeld de steel van een lepel of een soortgelijk voorwerp voorzichtig achterin de mond over de tong. Dit wekt het braakreflex op. Gebruik niet je eigen vinger (tenzij het niet anders kan) omdat een kind hierop zou kunnen bijten als het in paniek raakt.
Als het kind suf of bewusteloos is en daardoor niet zelf kan drinken laat het kind dan niet braken maar zorg zo snel mogelijk voor professionele hulp. Leg het kind in stabiele zijligging.
Bij een giftige stof op de huid of in de ogen spoel je met lauw water (eerst zelf voelen). Bij een stof op de huid of in de ogen 30 minuten spoelen.
Gebruik geen stoffen die mogelijk de stof zouden neutraliseren zonder een arts te hebben geraadpleegd. Ga dus bij vergiftiging nooit zelf “dokteren”.
Het arrangement Vergiftigingen is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Terrence Silberie
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2020-05-28 20:43:56
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
In deze leerlomgeving ga je leren over verschillende soorten vergiftigingen, waar je deze tegen kunt komen, hoe je ze kunt voorkomen en wat je moet doen wanneer je toch vergiftigd raakt.
Aanvullende informatie over dit lesmateriaal
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
In deze digitale leeromgeving leer je van alles over soorten vergiftigingen en wat je kunt doen om deze te voorkomen en verhelpen.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
makkelijk
Studiebelasting
0 uur en 20 minuten
Vergiftigingen
nl
Terrence Silberie
2020-05-28 20:43:56
In deze digitale leeromgeving leer je van alles over soorten vergiftigingen en wat je kunt doen om deze te voorkomen en verhelpen.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
vragen
Vragen
oefening
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.