Wat is Lucht?

Wat is Lucht?

Lucht

Lucht in het dagelijks leven

Lucht is doorzichtig, heeft geen smaak en ook geen geur. Daardoor sta je er vaak niet bij stil dat er overal om je heen lucht is. Als je zegt dat je glas leeg is, bedoel je dat er niets in het glas zit. Eigenlijk klopt dat niet helemaal. Het glas waarvan jij denkt dat het leeg is zit eigenlijk vol met lucht.

Vraag jezelf een af:

  • Wat is lucht?
  • Waaruit bestaat lucht?
  • Waarvoor gebruiken wij lucht?
  • Kan lucht opraken?

In deze speurtocht ga jij opzoek naar het begrip lucht.

Wat is lucht?

Zoals iedereen in het filmpje heeft gehoord bestaat lucht uit hele kleine deeltjes. Om de aarde zit z'n laag lucht die vol zit met hele kleine deeltjes. Deze laag wordt ook wel de atmosfeer genoemd. Daarbuiten is alleen maar een 'lege' ruimte. In deze ruimte tussen alle planeten en sterren in is helemaal niks. Z'n ruimte waarin zich geen lucht bevind heet ook wel een vacuüm.

Wat zit er allemaal in lucht?

Nu je weet dat lucht dus echt iets is gaan we is kijken naar wat het is. Lucht is namelijk niet alleen maar lucht.

Je hebt in de afgelopen jaren vast wel eens iets gehoord over klimaatverandering. Dat alle mensen bij elkaar te veel verbranden en er daardoor te veel CO2 in de lucht komt. Er zit in lucht dus een bepaalde hoeveelheid CO2, iets waarvan we blijkbaar niet te veel willen hebben omdat dat slecht voor je is. Om iets te verbranden heb je zuurstof nodig. Dat is dezelfde stof die gebruikt wordt door de mensen om te ademen. Teveel verbranden zorgt er dus voor dat er te veel CO2 in de lucht komt en te weinig zuurstof. Zonder zuurstof zouden wij het niet overleven. Lucht bestaat dus uit allemaal verschillende stoffen. het is een mengsel van de volgende stoffen:

Zuurstof

  • Lucht bestaat voor bijna 21% uit zuurstof, je hebt het nodig om te leven. Door te ademen krijgt je lichaam zuurstof binnen

Koolstofdioxide

  • Dit gas wordt ook wel CO2 genoemd. Er zit maar 0,035% CO2 in de lucht, dat is heel weinig. Maar zoals je hebt gelezen in de tekst hierboven is het blijkbaar heel gevaarlijk als er te veel van is.

Stikstof

  • Lucht bestaat voor 78% stikstof, Je lichaam doet daar helemaal niks mee je ademt het in en ook weer uit. Teveel stikstof zorgt er echter voor dat je stikt. vandaar de naam stikstof.

Overig

  • Voor de rest zijn er nog tal van andere stoffen in de lucht. Deze stoffen zijn echter in z´n kleine hoeveelheid aanwezig dat ze niet zo belangrijk zijn.

Op de volgende pagina ga je weer een proefje doen. In dit proefje ga je kijken of er overal lucht is.

Chinese industriële output groeit het traagst in 17 jaar - Slim ...

 

 

Is er overal lucht?

Om er achter te komen dat lucht iets is gaan we een proefje doen. In het hoofdstuk water heb je al geleerd dat water uitzet al het warmer wordt. Dit betekent dat het volume van het water toeneemt als je het opwarmt. we gaan hetzelfde doen met lucht om aan te tonen dat lucht daadwerkelijk iets is.

LET OP! Doe dit proefje alleen met ouderlijk toezicht!

Verwarmen van een lege fles

Wat heb je nodig voor de proef:

  • 1 stevige fles die helemaal leeg is
  • 1 ballon
  • Eventueel 1 elastiekje
  • 1 bak met warm water of warm water uit de kraan.
  • 1 bak met koud water (en ijs) of koud water uit de kraan.

Het stappenplan:

  1. Pak de ballon en blaas deze al een keer op en laat hem daarna leeglopen. (dit doen we zodat de ballon al een beetje opgerekt is en het resultaat van het practicum nog beter te zien is)
  2. Plaats de leeggelaten ballon om de bovenkant van de fles. zorg ervoor dat de ballon stevig vastzit, gebruik desnoods een elastiekje zodat de ballon er niet vanaf kan vallen.
  3. Houdt de onderkant van de fles nu 1 minuut in een bak met warm water of onder een warme kraan. Let goed op de ballon en schrijf op wat je denkt dat er gebeurt.
  4. Houdt de onderkant van de fles nu 1 minuut in een bak met koud (ijs)water of onder een koude kraan. Let goed op de ballon en schrijf op wat je denkt dat er gebeurt.

Dit was alweer het proefje, heb je gezien wat er is gebeurt? ga naar de volgende pagina om de oefenopgaven te maken.

 

Test je kennis 1

  • Het arrangement Wat is Lucht? is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Sven de Leau Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-06-20 17:54:42
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Leerlingen in de onderbouw van het VBMO leren wat lucht is aan de hand van een eigen zoektocht. Er wordt geleerd dat lucht niet niets is en dat je er heel veel mee kan.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    de Leau, Sven. (z.d.).

    Wat is Lucht? - kopie 1

    https://maken.wikiwijs.nl/163824/Wat_is_Lucht____kopie_1